Cuti Awal Muharam


Jumie Samsudin akan bercuti dari 25 Disember 2008 hingga 4 Januari 2009. Laman blog ini akan diupdate semula bermula 8 Januari 2009. Sekian terima kasih.
Selamat menyambut awal Muharam 1430.

Polis trafik?

Hari tu aku melalui jalan Sungai Dua menuju ke simpan nak masuk USM. Melalui simpang empat dengan traffic light. Jalan kat situ memang sediakala sangatlah JAM. Tetapi hari itu, JAM sangatlah teruk sehingga aku kebas kaki menekan pedal clutch.

Rupa-rupanya....lampu isyarat kat situ telah rosak.

Aku menjangkakan ada polis trafic yang bertugas.

Tetapi bila semakin dekat. Aku nampak sorang brader ni bertindak jadi polis trafic! Respek la kat mamat ni. Semua kereta, lori, van, treler yang lalu jalan tu ikut arahan dia!

Memang semua orang awam, abang-abang insurance on motorbike semua berhenti di sisi jalan menyaksikan gelagat abang ni!

Ini adalah picture yang aku sempat amik ketika aku lalu tepi beliau!

Adam Papaya

Anak menakan aku bernama Adam bin Johari. Anak kakak sulong aku. Sudah pun lebih kurang 3 tahun umurnya.

Beliau bercita-cita untuk menjadi Papaya. Superhero Melayu yang merupakan siri drama hangat dalam TV3. Dilakonkan oleh Zul Yahya.

Kerana beliau amat teringin nak jadi Papaya. Beliau akan menyuruh mommy nya iaitu kakak aku Julie untuk memanggil beliau "Aya". Because that's the nickname given by Papaya mother dalam drama itu.

Ketika di rumah kami last cuti raya haji, Adam telah mengambil sarung kotak dan sambungkan pada tangannya kunonnya beliaulah...PAPAYA!



Sabar jer la...

TIADA LAGI PERKHIDMATAN SMS KEPADA SEMUA PELAJAR SK YANG INGIN BERTANYA MENGENAI AKADEMIK

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA,

HARAP MAKLUM MULAI HARI INI, SAYA TIDAK AKAN MENJAWAB DAN MEMBALAS SEBARANG SMS BERKENAAN PERSOALAN MENGENAI AKADEMIK DARIPADA SEMUA PELAJAR PPSK KE TALIAN TELEFON BIMBIT SAYA.

SEGALA PERMASALAHAN BERKENAAN AKADEMIK DISARANKAN DIRUJUK DENGAN PIHAK YANG HAKIKI IAITU PENSYARAH, PENASIHAT AKADEMIK ATAU PENGERUSI RANCANGAN.

SAYA JUGA MEMOHON KERJASAMA SEMUA PELAJAR YANG CUBA MENGHUBUNGI SECARA RASMI BOLEH BERBUAT DEMIKIAN MELALUI TELEFON TERUS DI PEJABAT IAITU 04-653 3361 DAN JUGA MELALUI EMAIL jumie_samsudin@yahoo.com . SEGALA RESPON DAN MAKLUM BALAS AKAN DIJALANKAN SEPANJANG HARI ISNIN HINGGA JUMAAT 8.10 PAGI HINGGA 5.10 PETANG.

KERJASAMA DARIPADA SEMUA PIHAK DALAM MENGHORMATI PERADABAN INI AMAT SAYA HARGAI.

JIKA ADA SEBARANG MASALAH TENTANG PERKARA INI, SILA KEMUKKAN KEPADA PIHAK DEKAN, PUSAT PENGAJIAN SAINS KEMASYARAKATAN.

SEKIAN TERIMA KASIH.


Jumizah Samsudin
Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan) :: Pejabat Timbalan Dekan (Akademik & Pembangunan Pelajar)
Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan :: 11800 Universiti Sains Malaysia :: Pulau Pinang, Malaysia


Jumie Samsudin
http://makeup-by-jumie.blogspot.com/

Kenduri Kahwin Faten Subhan

Majlis Persandingan Faten Subhan
[Anak Subhan Yunus, juga cucu kepada Tok Unok]

Tarikh : 6 Disember 2008
Tempat : Gelugor, Penang

Kenduri ini adalah antara yang paling meriah aku pergi. Biasalah, family kami kalau bab berkenduri kendara memang heboh dengan konsert kumpulan APACAKNA, karaoke, joget lambak dan macam macam lagi.

Faten ialah dua pupu aku. Bapak Faten ialah sepupu bapak aku. Maknanya tok kami adik beradikla! Untuk member Georgian semua, Faten ialah adik kepada Nurul Syazwani, junior kita masa kat sekolah yang lebih kita kenali dengan nickname TAUGEH!
Yes, now taugeh dah lawa gila!

Lagi yang membuat aku suka pada kenduri ini ialah kenduri ni start pukul 4pm end 11pm. Memang idea yang bernas memandangkan tarikh-tarikh cuti sekolah macam ni sebuah berebot nak terkejar ke semua jemputan yang ada. So kalau kenduri blah malam ni. Lebih mudah untuk jemputan datang.

Makanan juga memang puas hati. Nasik sahaja ada tiga jenis. Nasik putih, nasik tomato dan nasik hujan panas. Selepas itu, selain nasik dan lauk pauk kenduri, tetamu juga dihidangkan kuih muih, air teh tarik, mee jawa dan juga char koew teow. YES!!


Pengantin tiba untuk majlis makan beradab dan juga bersanding sekitar jam 5.00 petang.


Aku suka PELAMIN NI! First time aku suka pelamin warna pink!
Selepas berhenti untuk memberi kepada waktu solat Maghrib, bermula majlis bermarhaban dan persembahan kompang daripada kumpulan Apacakna yang mendendangkan lagu-lagu dalam bahasa kebanggaan kami iaitu bahasa Bawean. Bapak aku menjadi penyanyi jemputan ketika mengadakan persembahan itu.

Selepas itu, tibalah sessi potong kek. Pengantin tiba dengan persalinan gaun putih. Memang sweet gila. Lagu yang menjadi music latar belakang ketika sesi potong kek ini ialah lagu BROWN EYES by Destiny's Child. Aku suka sangat!


Bergambar dengan mak aku. Macam iklan KOPI SEHAT WANITA cap ORANG BAWEAN!!

Then, setibanya waktu lebih kurang 8.30 malam. Tibalah masanya untuk aku membuat persembahan in honour of both pengantin yang merupakan dua pupu aku sendiri. Well....semua lagu lagu aku malam itu berentak dangdut and fast beat. Sebab semua orang nak menari dan berjoget.

Paling best bapak pengantin pun mai menari -nari....MEMANG HAPPENING la.

Inilah Wanie a.k.a Taugeh sedang menari bersama bapaknya.

At the end of the day. Aku berdoa agar pasangan ini kekal bahagia hingga ke akhir hayat.

Mangsa Tag - http://aimanisthename.blogspot.com/

Pada hari ini dengan tidak semena-mena aku di tag oleh seorang kanak-kanak comel iaitu Aiman.

Ini adalah jawapannya.

1. Do you think you're hot?
YES!!

2. Upload your favorite picture of you


3. Why do you like that picture?
Because so many friends of mine adore this picture too!

4. When was the last time you ate pizza?
Last month, masa tengah mark paper mid term for SKW320/3.

5. The last song you listened to?
JENNY FROM THE BLOCK - Jennifer Lopez

6. What are you doing right now?
Waiting to go out for dinner with John and Mizi. John nak introduced GF dia kat aku. Cewah.....

7. What name would you prefer besides yours?
I would like to see Shahril's name besides mine on our wedding card. Berangan.....


8. Who is number one?
Secretary saya di Pejabat. Kih kih kih.

9. Number 3 is having a relationship with?
Semua budak lelaki kat faculty beliau.

10. Say something about number 5
Arafat sounds like perempuan gemok!

11. How about number 4?
She insisted to pay me for the make up on her upcoming wedding.

12. Who is number 2?
She is my mama besan.

Mangsa Tag - http://syimalicious.blogspot.com/

Nama ‘Timang-timangan’ anda oleh yang tersayang?
  • Commercial name : Jumie Samsudin
  • Girlfriends : Jumie
  • Kawan Sekolah Rendah : Jumit
  • Boss : J
  • Anak-anak buah : Moque [MOK]
  • Pelajar MASTER from Indonesia : Cik Zumie
  • Student SOC SC : Kak Jumie
  • Mama Mertua : Mie
  • Mak Angkat : Jue
  • Shanaz : Kudus
  • Asmaa and Aisha : Mama Jumie
    "list ini tiada akhirnya......"
Anda seorang yang...

KEKUATAN AKU [ Sessi angkat bakul]
  • Aku seorang yang optimistik. Aku tidak begitu suka komplain dan mengomel tentang sesuatu perkara. Selagi apa yang aku dapat itu, i can handle it. Im ok. Dan aku akan cuba yang terbaik untuk handle jugak satu-satu hal itu. Disebabkan hal ini....aku sering excel dalam banyak benda. Kejayaan hidup aku takdak besar dan membanggakan sangat, tapi sebab sifat aku yang optimistik ni......ALHAMDULILLAH. Aku buleh hidup kat mana-mana pun.
  • Aku seorang yang berfikiran terbuka. I can talk about anything.
  • Aku seorang yang outspoken jugak. Memang sangat laser. Terkadang itu aku sedari aku banyak menyakiti dan membuatkan orang terfikir apa aku kata ini benar atau tidak. Tetapi, kalau bukan aku berkata begitu, untuk mempertahankan diri aku, mempertahankan keluarga aku, mak bapak aku, adik aku, kawan-kawan aku. SIAPA LAGI? Kalau aku nampak sesuatu yang tak betul dalam kelakuan orang-orang yang aku sayang. Aku tak suka berdiam diri. Aku akan gunakan sebarang peluang yang ada untuk memberi pendapat aku dan mengubah apa yang ada sebelum perkara yak tak diingini berlaku.
  • Aku sangatlah FRIENDLY. Dalam bahasa San Diego. Aku tersangatlah peramah. If you put me in a group of 6 new people. Just give me 30 minutes, before suddenly u can hear laugh and joy among the group members. Aku mendapat genetic ini daripada bapak aku. Ive once told a friend, the only time aku mendiamkan diri dan tak bercakap adalah bila aku MOODY! Hehehehe.....
  • Aku seorang yang independent juga. Since 18, aku dah hidup sendiri. Asing dari mak dan bapak aku. Even sekarang aku dah ada BF pun. Aku tak pernah gunakan beliau seperti sesetengah orang menggunakan boyfriend mereka. [ooops...sorry, ada yang terasa ke?] Aku harap sikap ini terus menerus walaupun sampai aku dah berkahwin nanti.
  • Aku jugak seorang yang jujur. Sebab tu aku laser.
  • Aku amat bersemangat dan berani. Selagi apa yang aku rasa apa yang aku nak buat itu adalah betul, aku tak pernah teragak-agak untuk proceed. I dont care about what people says. Bagi aku, kalau kita nak pikir apa yang orang nak kata, sampai bila-bila pun kita tak akan ke mana-mana. Hidup ini hanyalah pinjaman. So buatlah semua yang terbaik, agar apa yang kita pinjam ini berbaloi.


  • KELEMAHAN AKU
    • Aku seorang yang moody. Kalau aku tengah moody, satu benda apa pun tak jadi. Kalau tengah mood baik...hahahahahaha....layan la hampa.
    • Aku ni cepat marah. Sikit-sikit nak marah. So kalau nak approach aku, ada password dan kata kunci yang betul. Tanyalah student-student kat PPSK. Depa tau la...
    • Kurang sabar...yes.....sila rujuk perkara-perkara di atas.

    Describe apa membuatkan dia terlalu istimewa dimata anda...
    • He loves me so much.
    • He adores me so much.
    • He respects me, my family and friends.
    • He accept me for the way i am.
    Makanan & Minuman favourite anda
    • Food : PECAL LELE
    • Drinks : Teh Ais Daulat!
    Favourite colour
    TURQOISE

    Favourite song
    Indepent Woman : Destiny's Child

    Siapa yg selalu membuatkan anda tergelak
    Kawan-kawan saya!

    Sikap yg membuatkan anda stress
    • Tidak tetap pendirian [istiqamah].
    • Kencing berterabur [tipu untuk cover tipu-tipu yang selainnya].
    • Mulut laser tak bertempat[macam aku].
    3 benda yg mesti ada dlm bag anda
    Handphone
    Beg duit
    Kunci Kereta

    Kali terakhir anda beriya-iya menangis. Kenapa?
    October 2007. Putus cinta buat kali yang terakhir dalam hidup ini.
    [confident tak jawapan aku!! Endi mesti bangga]

    Perkara yg paling lucu atau memalukan dlm hidup anda
    BANYAK Arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    Tag 6 rakan anda
    6 orang yang aku teringin nak tag mereka sebab tak pernah tag mereka lagi ialah:
    Aiman
    Cik Ienn
    Dina Lucky
    Za Mahmud
    Nur Farah Shaik Omar
    Siti Salwa Shuhada a.k.a Anne

    Berurut bersama keluarga di Close2U

    9 Disember 2008 : Pada cuti yang indah, aku dan Sue telah membawa mak aku, kakak aku dan kakak sepupu aku untuk pergi berurut di sebuah pusat urutan di Perangin Mall Penang. Bertajuk Close2U [depan Parkson].

    Actually ini adalah lawatan kedua oleh aku ke pusat urutan ini. Memang best la aunty yang urut ni. Nama dia Maggie.

    Untuk setengah jam urutan badan RM30 sahaja.

    Tapi hari itu kami semua amik pakej RM60 yang merangkumi urutan refleksologi kaki, urutan badan dan juga ear candle treatment.

    Memang best gila pergi berurut bersama ahli keluarga. Tambahan apa bila semua kaki gelak dan suka bergelak sesama sendiri.

    Mangsa pertama membuat urutan refleksologi ialah mak aku. Berkerut-kerut mak aku kena urut kat kaki. Yang lawaknya, makcik tukang urut mak aku tu berlahak [sendawa] tak berhenti. Dia kata badan mak aku penuh angin. Aku tak tau la...kalau nak kira 856 265 kali dia duk berlahak masa urut mak aku. Paling lawak masa dia ubah kerusi pun dia berlahak. Aku kata..."Fuiiyoo....mak saya punya angin sudah pindah sama ini kerusi".



    Here are some of the pictures taken masa kat sana.

    Ini kakak aku Sanita, sedang menunggu turn.
    Ahli mengurut yang terror menguraikan urta yang tersimpul rapi.
    Aunty yang urut mak aku pakai tshirt ada WING. Mesti dia mengamalkan ilmu ajaib. Sebab tu dia boleh pindahkan angin mak aku pada kerusi.
    Tukang urut Surianie Cakcing.
    Cakcing ni duk buat cool. Kaki dia takdak isi. Urut pun tak sakit la.

    Dua wanita cantik.
    Aunty Maggie sedang membuat ear candle treatment. Rawatan ini dipercayai boleh mengeluarkan toksik dari telinga kita. Sebab hari-hari udara dan air masuk dalam telinga kita boleh mengganggu kesihatan.
    Ini pula gambar-gambar aku menahan kesakitan yang amat perit apabila diurut oleh Aunty Peggy yang sunnguh terror!
    GAMBAR SEBELUM DI URUTGAMBAR SEMASA DIURUT

    Selepas berurut, kami semua sangat seronok! Kerana kaki kami semua sudah sedap. Kami rasa macam nak p PESTA PULAU PINANG plaks pas tu. HAHAHAHAH. Tapi sebab jauh, so kami p yang dekat-dekat ja. Chowrasta! P carik kain!


    Keajaiban dunia, cakcing boleh pakai tudung!!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...