13.10.08

BALI HAI



Pada hujung minggu yang lepas, Shahril iaitu Boifreng saya dan rakan-rakan telah berkunjung ke Pulau Pinang dalam siri lawatan Aidilfitri. Memang seronot sangat kali ini kerana kami berenam walaupun rushing sana-sini, tapi rasanya kali ini semua aktiviti kami berjalan dengan lancar berbanding dahulu-dahulu. (Contoh :- kena rushing dalam SS. Perlu!!)



Antara kunjungan dan aktiviti paling aku sukai dan tak akan lupakan ialah makan makan di BALI HAI.

BALI HAI ialah sebuah restoran seafood yang terkenal dengan kata-katanya IF IT SWIMS WE HAVE IT. Terletak di Persiaran Gurney, Penang. Along the seaside. Bahagian depan restoran ini dibina pondok pondok kecil ala Bali.



Petang itu ketika sedang mencuci rambut di Hair Impression. Aku sedang buntu memikirkan mana tempat seafood yang dekat dengan Hotel Malaysia tempat Boifreng ku dan kawan-kawan menginap, ada seafood yang best dan sedap dan tempat tu mestilah happening. Tapi kalau di tanya pada Wandi The Boss dia mesti akan jawab "Tak kisah la Jumie. Yang penting ada ketam. Aku nak carik Ketam."


"Kat mana nak carik ketam?"

"U pergi BALI HAI la" jawab Alvin. Mamat Ciner yang mencuci rambut Nonie.

Ha......................!!!!!! Aku dah lama teringin nak makan kat situ.



So malam itu, around 830pm. Aku datang menjemput mereka sekelian. Dan tak sampai 20 minit drive kami dah sampai ke BALI HAI.




Wandi the Boss mintak aku dan Ikin memulakan order. Aku ni mana la reti order seafood. Tapi lantak la. Yang penting nak Ketam.

Kat BALI HAI. Semua seafood fresh fresh belaka. Letak dalam aquarium. Ada yang di ikat dan di letak atas papan display dengan ketulan ais. Ada yang diimport. Ada yang local. Yang aku pelik, macam -macam binatang laut yang aku selalu tengok dalam National Geographic Channel ada dalam aquarium tu. Yang aku lebih pelik, aku duk tertanya "BOLEH MAKAN KE BINATANG NI SEMUA?"

Selepas diberi kesempatan bermesra dengan seekor ketam gergasi. Kami memilih beberapa binatang laut yang sudi kami makan.

Lobster!! Ketam gergasi!! Kupang!! Ikan warna grey ( aku tak tau ikan apa!!). Dan sejenis sayur macam kayang panjang tapi dia macam pendek sikit, tapi kurus kurus. Bedal jer la....


Masa makan time. Semua yang dari tadi tak abih-abih bergelak dan berseronot, mendiamkan diri dan menkonsenretkan diri pada makanan. PEWRGHHHHHHHHHHHHH.....ini menandakan makanan sangatlah sedap dan berguna untuk halwa perut.


Kami makan dan terus makan. Aku order air coke. So senang nak sendawa. Shahril amik teh ciner. Macam best gak. Kena teh payau pas makan seafood tu.



Tapi part last sekali baru LOBSTER masak cheese kami sampai. Pergh...memang sedap. Tapi macam mual dah pulak. Yelah bagus punya sental oriental food. Tiba tiba masuk western taste!! Shahril terus nak termuntah!

Di akhir sesi perkenalan bersama binatang binatang laut tersebut, akhirnya tibalah bil yang dinanti-nantikan. Korang teka berapa?

RM1065.00.

Takper..takper...WANDI THE BOSS belanja!! Dia memang nak belanja kami semua. Adik-adik tercinta!

Kepada anda yang berminat dan teringin nak makan seafood. Datanglah ke BALI HAI. Sangat happening. Luas dan selesa. Bersih. Dan yang paling penting. Ikan semua fresh dan SEDAP!
For more pictures during BALI HAI-ing, please log on to :- http://www.facebook.com/album.php?aid=56559&l=b5e85&id=731797131

3 comments:

  1. huiyyooo...besaqnya ketammm!!!
    kalo aku pegang tu...confirm dier buli aku balik...haha!!

    pherghhh!!! seribu lebih tuuu...kat kuala selangor ni pun banyak gak seafood best2...ngan besenye bile kuar ngan membe2 slalu paling hangit pun cecah RM200 jek...huhu...bese la kan...

    tapi seafood mmg nikmatttt~~!!!

    ReplyDelete
  2. wahahahahahahaha...wehs aku dan Ikin rasa bersalah gila bila tengok bil.

    Kami yang buat ordering.

    Tapi takpa...semoga Boss Wandi akan murah rezeki!!

    ReplyDelete
  3. aku baru ingat nak ke sana.. n menambahkan berat badan n kolesterol tapi bila aku tgk bil jer maka aku rasa aku akan menambah berat bdan ngan kolesterol kat tempat lain jer la... muahahahaha

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...