Haizi Khalid

Tunetalk

Glowbro Marine Collagen

UK Clark Sales

11.11.08

Pecal Lele

Apa itu pecal lele?

Pecal lele adalah makanan yang sungguh enak yang digemari oleh orang Indonesia. It consist of nasik putih, sayur segar seperti timun kecik, kubis dan terung bakar, pecal dan lele.

Pecal tu macam sambal belacan orang Melayu. Cuma lainnya ia manis kerana ditumbuk bersama bawang merah.

Tapi pecal tidak ditumbuk dalam lesung, sebaliknya menggunakan alat khas dipanggil cowek.

Lele pula adalah nama lain untuk ikan keli. Tetapi kalau anda tak lalu makan lele. Anda boleh opt for ayam goreng.

Memang lengkap segala nutrisi.

Ini adalah gerai pecal lele kegemaran saya yang terletak di Kg Sungai Nibong Kecil, Penang. Belakang Villa Seri Kenanga. Dulu Nawal dan Andy yang ajar aku makan kat sini. Tak cukup tu, aku promo pada rakan-rakan office dan family aku.

Sekarang, kat office aku dan Dr Salfarina amat addict dengan PECAL LELE. Kalau sebut jer, mesti nak p lunch kat situ jugak hari itu.

Ini adalah gambar aku dan Apit masa membeli PECAL LELE secara bungkus. Kerana hari tu, aku dan Dr. Sal akan ada meeting at 2.30 pm bersama princesses.


Posing Cik Jumie Samsudin di depan gerai pecal lele, Sungai Nibong!




Apit U Olls - BF tiri aku.

Inilah gerai Pecal Lele. Yang baju batik tu pun staff USM. Hehehe..dia pun peminat setia jugak. Selalu aku mai mesti dia ada.

ps/ marilah beramai-ramai makan pecal lele! Aku tak sempat lagi nak amik gambar pecal lele. Nanti aku amik, aku akan update dalam blog ok!

6 comments:

  1. Hye Cik Jmie
    nk habaq kat kg. melayu subang (dkt dgn uma bapak i)pon ada pecal lele gak tapi nama dia nasik BEBE(bunyinya bebek)mmg sedap gler...layan beb.Slain tu ada gak sate,tapi kuahnya kuah kicap dan atasnya ada bwg merah diracik halus.rawon ..mcm2 ada kat ctu.pendek kata mmg sedap laa..skali pegi ari2 mau pi lg

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. wey gamaq ang ja lebey. mana gamaq lele? demyu

    ReplyDelete
  4. Ada orang panggil nasini nasi PPRT, lantak p la.....yang pentingnye sedap, cuma hang dengan BF tiri u alls terlupa sup, rasa nak tercekik!

    ReplyDelete
  5. aku tatau la kat sini nasik tu nama apa...tapi aku suka makan nasik dengan ikan keli!!

    upload la gambaq pecal lele tu cepat...haha!!!biar aku bertambah terliur...keh3x!!

    weyy...sapa odah tuh?
    cam dengki kat komen hang ja...
    sepak dia sikit!!!dushhh~~!!

    ReplyDelete
  6. Asmaa : nanti la aku sangat la tak sempat nak amik gambak nasik tu! Sebab bila dapat ja..terus nak makan! Lupa kat kemere!

    Synergy : hahaha...u olls duk sibuk tengok bibik tu. Nak ngurat! Lupa nak mintak sup!

    Aslinawati : hahah..aku tulih nama betui. apala hang ni. Cuba belajar vocab indon skit.

    Odah : hahaha...odah jeles aku lawa dari dia. Lantak kau la Odah. Hang komen p la berapa banyak pun. Aku dah delete! kalau berani. tunjuk la diri. Ni semua jenih baling batu, sembunyi tangan!! Manusia zaman Kuno ni...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com