Inang Di Raja

Tanpa keberanian, setiap impian tak akan jadi kenyataan. Itulah kata-kata yang digunakan oleh Afdlin Shauki masa nak mengurat Erra Fazira dalam cerita Soal Hati. Memang banyak betulnya kata-kata ini.

Aku ingin mengongsi cerita tentang seorang sahabat yang penuh dengan cita-cita dan harapan dan azam dan impian dan mimpi dan angan-angan. Memang kalau aku duduk bersembang dengan beliau terasa amatlah kecil dan kurus sekali jika dibandingkan dengan dia kerana cita-citanya yang besar. HEHEHE.


Kalau kita berazam atau punya impian yang klisye macam kuruskan badan, simpan duit banyak, beli rantai Habib Jewel, pergi melancong ke luar negara...tapi kawan aku ini dia punya cita-cita sangatlah detail dan begitu menterujakan.

Cita cita dan azam beliau bagi tahun lepas ada dalam 31 azam. Semua yang besar-besar punya impian. Nak swim with the sharks la. Daki gunung kinabalu la. Nak jadi bag designer. Nak jadi DJ radio. Nak jadi dancer. Macam-macam dia nak jadi. Nak belajar cakap Korea. Nak belajar cakap Italy la.

Tapi some of her dream dah pun menjadi kenyataan. Sebagai contoh dia la radio announcer kat Era pada every weekend 2-5pm. Then dia juga boleh bercakap 4 bahasa buat masa ini. Melayu, English, Thai and Jepun.

Tahun lepas, second half of 2008 dia bagitau aku satu cita-cita barunya iaitu jadi international nanny. Ini adalah peluang kerjaya kepada pelajar universiti satu dunia yang berminat untuk menyertai nanny exchange program ke seluruh dunia. Permohonan ini dibuat oleh satu international agent melalui internet. Aku pun tak tau la betul ke aku bagi details ni. Tapi ini yang aku faham la.

Sapa yang berminat nak jadi nanny. Kita bagi resume dan agent ini akan iklankan kita dengan orang-orang kaya dari satu dunia. Europe countries, Jepun, US dan macam-macam lagi di satu dunia ini. Kalau ada orang kaya yang berminat untuk ambil kita sebagai nanny so kita akan diterbangkan ke sana dan tinggal bersama keluarga itu untuk menjaga anak-anaknya.

So banyak kelebihannya, dapat ke luar negara, dapat duk rumah besar, naik keta besar.....tapi kena jaga anak-anak depa la.

So my friend ini telah pun melakukan segala prosedur yang diperlukan untuk memohon menjadi nanny. Akhirnya beliau diterima untuk menjadi nanny kepada satu kapel di UK yang mempunyai kereta Ferarri di rumah yang digunakan untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Memang kawan aku sangatlah excited dengan perkara ini. Memang dah plan macam-macam la untuk ke sana.

Namun, akibat dari beberapa insiden penipuan penyeludupan dadah yang berlaku kepada ramai anak-anak gadis Malaysia yang dijanjikan kerja lumayan di negara luar telah mengakibatkan kerajaan Malaysia telah menolak keizinan beliau untuk ke sana kerana takut ini adalah tektik penipuan yang sama.

Aku pikir cita-cita dan azam dan impian beliau berhenti di situ sahaja...

Setelah beliau tamat pengajian di Penang dan kembali ke KL. Aku lama tak in touch dengan kawan aku ni. Aku pun mengFACEBOOK beliau dan bertanya khabar.

Beliau kata sekarang beliau seorang Governess di Istana. Aku pun macam...biar betul perempuan ni. Jadi inang istana mana pulak...raja mana pulak.

So bila aku mentengok Facebook beliau.....................aku ternganga dan terkinja kinja dalam kegembiraan apabila melihat gambar-gambar beliau di Disneyland, Hollywood, Beverly Hills bersama-sama anak-anak yang beliau jaga sebagai inang.

Kawan aku sekarang memang inang diraja. Kerana dia jadi inang kepada 4 orang putera dan puteri kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah.

These are some of her picture yang aku cilok dari facebook beliau bersama-sama anak-anak raja.



So, to all my friends yang baca blog ini sama ada di ofis atau di rumah, di bilik asrama atau di bilik mandi....biarlah sebesar mana impian itu, biarlah sekecil mana impian itu....jangan biarkan orang lain tertawakan kita. Simpan impian itu kuat-kuat dan lakukan dengan usaha dan keberanian. Sesiapa sahaja yang percaya dengan sepenuh hati akan dapat apa yang dia nak.

Kalau lah tak menjadi pun....at least hang dah cuba. So what?

So itulah kisah indah tentang kawan aku yang bernama Nawal Shahril yang semenangnya pasti tengah duk senyum kembang membaca artikel aku ini.

Jadi untuk mereka yang berada di luar sana. Kalau anda ada kisah hebat dan menarik beserta gambar tentang kehidupan, yang nak dikongsikan bersama dalam blog aku ini. Tak kisahla mengenai masalah, cita-cita, pengorbanan, majis, misteri dan lain-lain...u can email to me at jumie_samsudin@yahoo.com. Jangan lupa tinggalkan nama dan contact details anda. Kalau boleh attach gambar yang berkenaan pun lagi bagus.

Anyway , thats all for now. Im sorry.

My 2nd Langkawi Trip




Pada ujung tahun 2008 yang lalu aku berkesempatan untuk ke Langkawi bersempena memekap sorang customer yang merangkap rakan kongsi di USM ni. Beliau diberi nama Salzeliana Zainoba. Atas jemputan itu juga, beliau turut mempelawa sorang lagi sahabat kami yang juga kawan rapat aku bernama Mizi untuk turut serta ke Langkawi.


Oleh yang demikian, katanya hebohlah satu Library USM mengatakan Jumie dan Mizi bercuti ke Langkawi bersama di hujung tahun. Padahal orang tak tau cerita. Kami terasa sangatlah hot kerana kisah kami hangat diperkatakan bagaikan Angelina dan Brad Pitt. Kah kAh kah

Ini adalah kali kedua aku ke Langkawi. Mizi pula kali pertama. Walaupun sibuk dengan urusan Mizi Bistro, tapi beliau masih sempat meluahkan masa untuk bersama-sama meraikan hari besar buat Salzeliana. Cerita Mizi Bistro.

Pengalaman yang tak dilupakan ialah kami bershopping di Pekan Kuah di mana aku tersalah beli rokok untuk Zaza aku. Aku sangkakan Zaza menghisap rokok Malboro Light, rupa-rupanya beliau menghisap rokok Dunhill Light. Patutlah takdak kotak kaler biru.

Pastu aku duk gaduh dengan Mizi kerana bapak aku pesan rokok Surya, Mizi kata Gudang Garam la tu. Jenuh kami begadoh. Rupa-rupanya, Surya dan Gudang Garam adalah orang yang sama. Malu betul..Im sorry.

Malam tu, kami telah mengikut Abang kepada Salzeliana yang bersemangat membawa kami ke Pantai Cenang dengan mendrive ke sana. Akibat sesat, perjalanan menjadi luar biasa jauh. Lantas aku mengambil kesempatan untuk tidur sebentar di belakang van.

Setibanya kami di Pantai Cenang, memang kami sungguh jeles dengan kehebatan night life di sana. Lebih hebat dari Batu Feringghi.

Kemudian kami singgah di Awana Porto Malai. Kami sempat membuat sessi shooting di situ buat seketika.Angelina and Bratt di kenduri kawen. Sangat hot tak?

Esoknya, selepas kenduri kendara, kami pun mengundur diri untuk pulang ke Penang. Ketika di jeti, Mizi dengan beg mekap aku menjadi tumpuan ramai terutamanya geng Nyah yang baru jer tiba di Pulau Langkawi. Depa terpegun melihat Mizi seorang lelaki kelihatan sangat straight membawa beg mekap. HAHAHAHAHA...Perlu. Tumpang glamer aku.



Hope pasni takdak lagi la orang duk pi tanya-tanya kat Mizi pasai Langkawi. Kesian kat Mizi.

Untuk melihat gambar aku memekap Salzeliana Zainoba sila click di sini.

Sekian, im sorry.

Jalan-jalan cari pasai bersama Gang ChikenaTeTua

First of all Gong Xi Fa Cai. Selamat tahun baru cina untuk semua pembaca Cina. So cuti-cuti raya Cina ini kemana anda semua pergi. Takkan duk rumah jer kut. Yang bekerja pun...jangan la rajin sangat. Relaks la sikit. Banyak tempat best kat Malaysia ni. So jom la jalan-jalan cari pasai.

So pada cuti kali ini, walaupun sebok memekap customer. Aku masih berkesempatan untuk mengentertain kawan-kawan aku dari KL. Fieza Albuqek and Jojo Wirdono.

Gang ChikenaTeTua
Jumie ::Mizi::Fieza

Its also a reunion untuk aku dan Amed Mizio dengan Fieza Albuqek yang dah lama tak berjumpa. Mau nak dalam 2 tahun kut. Dulu masa Fieza still kerja kat USM, kami bertiga selalu lepak sekali. Tapi now, Fieza dah ada kat UM. So these are our stories.

Round Island [Balik Pulau - Telok Bahang]
Buat pertama kali aku drive my Dorrivia dari Balik Pulau ke Teluk Bahang. Kami stop amik picture kat lereng bukit selepas Air Terjun Titi Kerawang and di Empangan Air Teluk Bahang. Memang panas nak mampos. Tapi sangat worth it.


ROJAK ROJAK at Gurney Drive
Makan time. Memang best. Walau terpaksa parking jauh sebab banyak keta pada malam cuti ini, tapi kami still kuat semangat. Kami beli chee cheong fan, rojak buah, sotong kangkung and of course PASEMBOR menari. Mamak tu duk shafel depan kami sambil remix lagu house dia bertajuk 'rojak-rojak-rojak". Memang bestla...lagu ini menjadi soundtrack bagi vacation kami kali ini.

Shopping CDs and Spek Mata di Batu Feringghi
Sangat best. Aku beli 5 CDs untuk didengar dalam keta. Mizi, Fieza and Jojo beli spek mata. Aku tak payah beli. Spek mata aku dah cukup best.







Concert Reunion ChikenaTeTua
Kami menempah 2 jam untuk bilik karaoke di Relau. Aku yang sebentar tadi kepenatan setelah bejalan jalan dan drive satu Penang telah mengambil keputusan untuk minum Redbull dan Kacip Fatimah sekali gus. Hatta pada malam concert ini, aku telah membuat persembahan yang dinobatkan sebagai "Livetime Performance" di mana aku telah menyanyi dan menari pelbagai lagu sehingga penyanyi lain terpaksa duduk dan gelak sahaja. HAHAHAHAH......memang kuat sungguh effect Redbull and Kacip Fatimah ini. Dont try this at home. Aku macam mabuk laut pun ada. Ampa pernah tengok tak orang shuffle lagu Siti Sara Raisuddin.Haaaaa....aku dah buat dah semua tu. Lagu Arab pun aku balun. Seni kata silap pun aku reka sendiri.





Melawat orang kampung aku - Rumah Kelahiran P Ramlee
We took some pictures kat rumah P Ramlee ni. Memang bangga la nak cita kat Fieza and Jojo yang aku dan Mizi sekampung dengan Malaysian legend. Actually aku rasa kali terakhir aku mai masuk rumah P Ramlee masa form 3 kut. Yalah...rumah kami depan tu ja...takkan nak mai saja-saja amik gambak. Nanti member sekampung nanti baling kasut kat kami.








Ais Kacang Sow Tow Lane
Ais Kacang ini sangatlah sedap dan telah pun menjalankan perniagaannya lebih dari 40 tahun. Zaman bapak aku gangster dulu pun dia dah mula pi makan kat sini. Tapi dulu dia berniaga tepi parit jer. Lepas New World park di bangunkan, jadi tempat yang sangat cool. Lebih ramai pelancong dan Penangite yang lepak kat sana untuk rasa the real Penang food.



Jalan Cinta
Dalam banyak jalan-jalan kat Penang paling aku suka ialah Jalan Cinta atau Love Lane yang terletak kat tepi Sekolah St Xavier. Kami sempat posing maut kat situ. Nasib baik tak maut sangat. Rojak-rojak-rojak-rojak= hey!!


Makan Angin Laut [sampai lapak balik]
Aku rasa semua orang Penang pernah ada memory dating kat port ni....gurney drive....Best tau...duk sini petang-petang. Angin kuat...macam nak tidok ja.



Nasi Briyani Claypot Kapitan
Makan lagi....yaaaa....................................This is Jojo's and Fieza's last meal in Penang. Sangat sedap hingga tidak boleh bercakap lagi.



Terminal Sungai Nibong [nak balik dah....]
Sedih ja bila nak berpisah. Entah bila dapat cuti-cuti macam ni lagi. Ada jodoh aku harap kami dapat lepak macam ni lagi.

.

Dialog aku and Mizi bila Jojo and Fieza dah naik bas.

Jumie : Sat ja kan....dua hari ja depa kat sini. Lani depa dah balik.
Mizi : Walaupun sat...hang tau...depa nanti ingat cuti ni sampai bila-bila.

For more pictures of us please click here.

Sekian, rojak-rojak-rojak-rojak-HEY!

My favorite Bakal Raja Lawak Musim ke 3

Oh yeah. Siapa ikut Raja Lawak musim ini setiap Jumaat 9pm di Astro Ria. Memang aku suka tengok lawak -lawak ni.

Tahun ni, favorite peserta aku ialah Amir. Budak umur 20 tahun dari Kelantan.

Budak ni memang lawak la. Dah la tengok muka dia ja pun dah lawak. Dia punya quote "Im sorry".

Lawak betui.....

Anyway, satu ja aku tak puas hati kat Astro ni. Kat AF depa bagi Banglo AF punya cantik. Serba serbi lengkap dalam tu. Untuk Raja Lawak depa boh mangkok-mangkok ni dalam rumah apa la tak tau. Karpet pun takdak. Macam kesian gila.

Come on la Astro...awatla cikai sangat!!

Aksi Nak Masa Kini Ketika Berkhatan

Pada musim cuti sekolah yang lepas ramai ibu bapak berpusu-pusu untuk mengkhatankan anak-anak mereka. Begitu juga sepupu-sepupu aku yang mengambil kesempatan untuk mengorbankan kulit kemaluan anak-anak mereka dalam suatu majlis berkhatan beramai-ramai. Aku siap 4 envelep ja. Dalam tu aku boh sorang RM10 la untuk dibagi pada 4 orang yang dikata telah disunnatkan. Tapi malangnya, bila aku tiba terdapat 7 orang yang berkhatan. Mak ai.......

Maka sepanjang majlis itu, aku amatlah terkejut melihat aksi mereka ini. Ada yang terlantar dan tidak berbuat apa-apa kecuali bersantai dengan rasa sakit. Tapi yang lain-lain tu. Ya Allah.....seriau aku tengok.

Lihatlah....tuan-tuan dan puan-puan. Aksi zaman anak-anak masa kini walaupun telah berkhatan....

Aksi positive

Aksi negative

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...