13.3.09

Blog-blog Anak Muridku

Pada awal Januari lalu, aku telah dinobatkan oleh Boss aku untuk memberi talk kepada para pelajar dalam kelas beliau bertajuk "How to become a high-traffic blogger". Meletop tak? Mak ayam berkesempatan untuk bagi ceramah depan anak-anak murid cara-cara untuk buat blog yang meletop, macam mana nak promote, dan macam mana nak capai hingga menjadi blog yang popular.

Tujuan ceramah ini adalah kerana, para pelajar ini telah ditugaskan untuk menyelidik dan membuat kajian tentang beberapa isu kemudahan dan masalah yang wujud dalam kalangan orang awam dan juga orang tak awam. Aduhs. Susahnya nak tulis secara akademik ni. Okay, antara isu-isu yang perlu depa kaji adalah seperti berikut :
  • pemaparan tanda HALAL pada restaurant komersial
  • kemudahan surau dan musolah di surau-surau kat shopping complex
  • Kemudahan access kepada golongan OKU
  • Provokasi iklan minuman keras kepada remaja
  • PUBLIC TRANSPORT
  • tandas awam
  • tong kitar semula
Sewaktu 2 jam ceramah ini dijalankan, aku telah memberi segala point-point penting dalam cara-cara nak popularkan blog sendiri dalam kalangan rakan-rakan terdekat. Cewah. Aku punya blog pun bukan malatop sangat. Tapi ok la, apa jer aku tau. Aku goreng jer depan budak-budak ni. Depa salin ja apa aku cakap. Yang meletopnya, ada jugak international studs dalam kelas ni. Yes, this lecture were held completely in English.

Anyway, setelah sebulan mereka membina blog mereka dengan memaparkan hasil kajian yang diamanahkan. Inilah hasil-hasil blog yang telah dibina. Let's view their blog and support their work!
  1. ~wo®lD oF re©y©ling ®UbbiSh
  2. RAISE AWARENESS
  3. Public Bus Transport Service
  4. world of toilets
  5. Think and Act to Achieve!
  6. Choice is yours
  7. Long Journey to heaven
  8. World of Special Disabilities People
  9. Alcohol Advertising Encroaching The Youth Market
  10. We Care...Access for Persons with Disabilities
  11. reality and illusionHalal Sign : why we just taken for granted???
  12. ...THE STORY OF PUBLIC BUS...
  13. HALAL LABEL IN THE RESTAURAN
  14. + The Halal Blog +
Let's hear what they wanted to say.

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...