31.8.09

Suprise!!

Saya amat bohsan dengan rambut panjang saya yang sungguh beralun. Actually, ada orang yang akan mara kalau saya potong rambut. Saya tau dia macam dah marah sikit. Tapi sejak saya kawan dengan beliau saya tak boleh potong pendek lagi. Tapi saya dah bosan, dan saya nak potong jugak.

Lalu pada minggu lepas, selepas membuat appointment dengan Isaac, penggunting rambut aku. Dia pun memberi aku idea untuk mempotong rambut yang bagaimana.

Saya telah membuat pembaharuan pada rambut saya. 2 kali relaxing. Potong abih. Thanks to Isaac, my penggunting rambut yang sungguh berani!!

Ini lah hasilnya, comment terbuka amatlah diharuskan.






27.8.09

Resepi Ubi Rebus Goreng Cik Jumie

Hari ini, saya ingin berkongsi resepi ringkas untuk anda cuba di rumah. HAHAHAHA...Aku rasa macam nak tergelak ja tulis post ini. Tapi ok apa. Aku tau, semua kawan-kawanku yang bergelar ibu ibu bapak bapak semua yang ada di sini, pasti geleng kepala hari hari duk pikiak nak masak apa ja harini.

Oleh itu, sudi apa kiranya saya mengkongsikan satu resepi ringkas yang menjadi kegemaran kami sekeluarga di bulan puasa. Tapi kadang-kadang hari hari lain pun kami suka buat jugak.

Bahan-bahanya ialah :


Ubi rebus yang telah dibuang kulitnya dan di potong dadu. Bukan dada. Tapi dadu. Kalau potong ikut dada. Susah.

Lada sulah kasar dan halus.
Telur ayam. Pukul sedikit sampai kembang sikit. Ini tak dipukul lagi. Sebab camera man saya tu duk buat best tak mau tolong saya amik gambar pastu.
Bawang besar yang dihiris halus. Kalau boleh ikutlah berapa bijik potato ampa pakai. Ikut nisbah. Sebijik potato : Sebijik bawang.
Daun sup dan daun bawang yang dihiris. Kalau nak hiris halus pun boleh. Tapi saya suka potong kasar kasar sikit. Baru nampak macam Nigella Lawson punya style.





Cara-cara membuatnya adalah seperti berikut :

Panaskan minyak secukup rasa. Kalau guna minyak zaitun pun sedap. Minyak jagung pun sedap.

Gunakan sondek a.k.a sudip kayu. Kalau guna besi punya nanti kena kat kentang nanti tak cantik.

Tumiskan bawang. Wangi oo...saya suka bau bawang ditumis.
Bila dah agak-agak kuning dan layu sedikit. U olls kacau lagi.

Dan masukkan kentang yang telah didadu dada tadi. Kacau lagi hingga sebati.Kemudian, kita masukkan telor yang telah dipukul tadi. Selepas itu, masukkan lada sebanyak yang boleh. Kalau ada anak kecik, jangan la buh lada banyak sangat nanti pedas. Kalau yang suka pedas tu, letak banyak sikit. Then, masukkan garam secukup rasa.
Dan akhirnya masukkan daun sup dan daun bawang yang telah dipotong-potong. Kemudian gaul sampai sebati.

Maka, bila dah siap hidanglah di atas meja dihias dengan bawang goreng untuk menambahkan aroma yang menusuk hidung.

Sesuai dihidang bersama nasik, bubur lambuk atau makan ubi ini semata-mata.

Untuk mereka yang cuba menambahkan berat badan. Amat sesuai keran ubi kentang amat berpotensi untuk gemukkan u olls.

Cubalah di rumah hari ini.

Ubi Rebus Goreng Cik Jumie

26.8.09

[JOM GUMUK BERSAMA JUMIE SAMSUDIN] Seoul Garden

Sempena Bulan Ramadhan Al Mubarak ini, saya nak cadangkan satu tempat makan best. So untuk ampa semua yang terpikir-pikir kat mana nak try tempat berbuka puasa yang baru dan best. So saya nak cadangkan Seoul Garden Restaurant.

Actually restaurant ni dah lama wujud ni Penang ini, namun saya tidak berapa nak syiok sangat nak pi. Mungkin sebab lokasinya yang terletak di Gurney Plaza. Selalu sesak dan jam.

Adik saya, Cakcing dan rakan-rakan beliau iaitu Fathiah, Aiman dan Arafat sangat suka makan kat sini. Acapkali mereka mengajak saya. Tetapi saya selalu busy.

Suatu hari, Cakcing telah membawa kami satu family ke sana. Dan sejak itu saya suka sangat makan kat sini.

Seoul Garden
Seoul adalah ibu negara Korea. Garden ialah taman. HAHAHA...Actually restaurant ini dibuat ala buffet yang menghidangkan makanan ala Korean BBQ and steamboat. Kita bayar masuk dan makan lah sepuas hatinya.

Ada macam-macam jenis daging lembu, kambing dan ayam yang telah dimarinate dalam pelbagai jenis masakan dan rempah. Malah ada jugak seafood yang fress seperti udang dan sotong dan kepah untuk kita buat BBQ atau letak dalam soup steamboatnya. So untuk anda yang suka makan BBQ dan juga steamboat. Mai la sini, bukan sahaja sedap malah lagi sedap sebab semua bahan dia sangat fresh!!

Ini antara daing-daging yang disediakan untuk kita BBQ!!
As you can see here, ada seafood and also fresh vegetables.
Tempat ni juga bersih. Saya suka.
Ini pula fish ballers(HAHAHAHA) yang disediakan untuk kita mengSTEAMBOATkan diri kita.


Selain itu, ada macam-macam side dish lagi seperti nasi putih, nasi goreng, kotiau, telur rebus berempah dan kuih muih mengikut menu sesuatu hari itu. Yelah setengah orang tu, tak dapat makan nasik tak sah. Tak kenyang katanya. Biasalah...orang Malaysia...HEHEHEH

Ada macam-macam sos kat sini. Tapi aku suka sos sour chili and kicap and cabai.
Tapi paling best sekali kat Untuk desert, kita ada ais kacang dan juga aiskrim. Free flow u olls. Suka sangat. Untuk ais kacang dan ais krim ni, dia sediakan semua bahan-bahan. Susu dan jagung, kacang dan lengkong air gula berwarna. Campur semua....enak rasanya...kegemaran kita semua!!

HAHAHAHAH.....

Masa kami buat shooting hari ini untuk segment Jom Gumuk Bersama Cik Jumie, aku invite seorang pembaca setia jumiejumie.blogspot.com. Nama dia TukangSinggah. Jangan mara...dia ni dulu pernah jadi supervisor kat Baskin Robbin. So tengoklah...cara dia cedok aiskrim ni. Cantik sangat...bulat-bulat montok macam Cik Jumie.
Ini aku dan ais kacang ciptaan aku bertajuk "Montok-montok" ditujukan khas untuk Wombose dan rakan-rakan.

DIY

Yang seronoknya makan kat tempat ini, tak macam restaurant buffet lain, di Seoul Garden kita berpeluang untuk prepare makanan kita sendiri. Kita boleh pilih semua bahan-bahan mentah yang telah disediakan fresh di kaunter...so u olls just pilih and masak la sendiri kat meja u olls!! Best tauu....

So kita boleh ambil sebanyak mana, dan makan selagi perut ini mampu memakannya.


Tetapi ingat : Please make sure semua makanan yang diambil dihabiskan sehingga licin. Kalau ada baki, mereka akan timbang dan kita kena bayar balik. Setiap 100g kita kena bayar RM5. So, jangan tamak sangat ok olls!!

Kadar Bayaran :

Untuk weekdays Monday - Friday
Lunch
[11.30 pagi hingga 4.59 petang]
Dewasa RM19.99**
Children RM9.99**
Senior Citizen [55 tahun ke atas] RM15.99

Dinner
[5.00pm hingga 10.30pm]
Adult RM24.99**
Child RM11.99

Weekend
Saturday, Sunday and Public Holiday
Lunch
[11.30 pagi hingga 4.59 petang]
Adult RM24.99**
Child RM9.99
Senior Citizen [55 tahun ke atas] RM18.99**

Dinner
[5.00pm hingga 10.30pm]
Adult RM27.99**
Child RM11.99

Student meal
Monday to Friday (not applicable to Public Holiday)
[11.30 pagi hingga 4.59 petang]
RM16.99**
Inclusive of Free Flow Drink
So make sure to present anything yang membuktikan u are students like bus pass, matriculation card or student passs upon ordering.

Halal Status
U olls semua jangan risau, restaurant ini serve semuanya halal ok. Ada certificate. Nanti kalau p sana boleh tengok sendiri ok. Ramai dah orang Melayu yang pi sana.

Lokasi
Kalau ampa semua yang kat Penang, restaurant terletak di dua tempat. Satu di Sunrise Tower Gurney Drive. Dan satu lagi di Basement Level, Gurney Plaza. Satu level dengan Cold Storage. Untuk KL and Putrajaya aku tak tau la.

Melaka ada satu outlet di Mahkota Parade.

Sekian, happy BBQ!!

So, sekian sahaja. Kalau ada tempat best lagi, i will inform u olls ok. Muah.

24.8.09

Tips Menjadi Peladang Berjaya di Farmville

Greeting semua pekebun dan peladang!!

Saya ingin mengucapkan tahniah kepada kalian semua kerana telah menceburkan diri dalam bidang yang sungguh lestari ini. Selain menghijaukan muka bumi ini, kita juga telah sedikit sebanyak telah menyumbang kepada pendapatan negara dalam bidang agrikultur.

Sejak saya mengesyorkan bidang pertanian ini kepada semua pembaca Farmville, saya telah menerima banyak message daripada kalian semua yang sungguh berminat untuk menceburkan diri dalam bidang yang sungguh bagus ini. Ternyata kalian semua mempunyai potensi yang sungguh baik dalam bidang ini.

Tahniah saya ucapkan kepada beberapa pekebun seperti Kak Imah Btulips yang dalam masa 3 hari telah mencapai tahap 17!! Sungguh dahsyat. Saya pasti ada ramai lagi protege yang telah mencapai keuntungan dan kejayaan yang sungguh dahsyat dalam bidang ini. Saya ucapkan tahniah.

Saya juga berasa sungguh kagum dengan geng-geng penerima Fellowship dan juga calon Ph.D. di PPSK yang sanggup meninggalkan penulisan thesis mereka buat seketika demi memenuhi impian dan juga mencapai matlamat perkebunan yang dianjurkan. Tahniah kepada Dr. Sal and East West Synergy group.

Baiklah, oleh yang demikian saya ingin kongsi beberapa tips untuk menjadi anda dari seorang pekebun kecil kepada peladang berjaya.

Kena rajin bercucuk tanam. Kalau boleh sebanyak kali yang boleh. Tapi kalau boleh, belilah benih yang hasil tuaiannya tidak mengganggu waktu bekerja anda. Kalau lambat tuai, nanti mati dan layu semua tanaman itu. Rugi sangat. Kalau hujung minggu tu.......pulun la habis-habisan. Setiap kali anda membajak dan menanam benih, walaupun duit habis sedikit tapi ingat...nanti bila tuai, hasilnya berganda. Untung. Points pun bertambah, level pun cepatlah naik.

Kebun stroberi aku yang rosak sebab lambat petik


Aku dan kebun stroberi ku, masa ni seronot main Super Stroberi. Beli 10coins. Jual 100coins. Tuai 2 jam sahaja.Ni pokok nenas. Tanam untuk buat jem. Nanti boleh buat tart gulung Tasya.


Ini adik botak dan juga buah beri biru.
Ini pula bunga pokok cabai kuning. Cantik. Tapi tak boleh tuai lagi.
Ni tanam cabai banyak banyak untuk bekalan raya.
Ada ramai jiran!! Add la seramai jiran yang boleh. Bila kita ramai jiran. Lagi banyak peluang kita untuk mendapat duit tambahan dan points apabila kita melawat dan membersihkan ladang-ladang jiran-jiran kita. Tautak, sejak anjuran saya minggu lepas, kini saya sudah ada lebih dari 50 orang jiran. Nak pusing round petang-petang tolong kebunorang kena pikir dua tiga empat kali...hehehehe

Rajinlah tolong kebun jiran anda. Kalau ada masa terluang, rajin-rajinlah melawat kebun jiran-jiran kamu. Fakta ini bersangkut paut dengan fakta sebelum ini.
Jangan kedekut untuk beli benih yang mahal. Ini kerana benih yang mahal, hasil tuaiannya lebih berharga. Untung berlipat ganda. Point menanam pun ada yang lebih dari 2 point. Kalau lagi cepat naik level, ada lebih banyak pilihan benih yang lebih bermutu dan untung besar.
Ini gambar saya dan kebun kopi. Main cilut cak...hehehehTeka ni pokok apa? Ini la pokok carrot.
Ini bunga pokok carrot sebelum ia berbuah.

Ini adik botak dan jugak pokok-pokok tomato.

Ini saya dulu-dulu, masa ni ladang tak besar lagi. Rambut pun pendek lagi. Tanam beras, cabai dan juga cabai kuning.

This is artichokes
Maksimakan penggunaan tanah. Jangan bazirkan tanah dan ruang kosong dalam kebun kamu dengan meletakkan hiasan yang tidak penting seperti perigi, kerusi dan lain-lain lagi.
Haiwan ternakan dan pokok-pokok, susunlah dengan betul dan kemas supaya ada lebih banyak ruang yang boleh digunakan untuk bercucuk tanam, Padatkan posisi tanah kamu dengan menanam petak petak tani seluas dan sepadat yang boleh.

Bila dah betul kaya dan capai level yang tinggi, boleh beli ruang tanah lebih besar, barulah kalian boleh suka hati nak hias kebun kalian dengan pelbagai cara. Ada kawan saya...Abang Roslee tercinta...dia ada ruang kolam renang...hahahaha...romantik sangat. Saya percaya dia selalu mengajak kawan-kawannya Pejai Watana dan Wombose bermandi manda di situ setelah penat berkebun.

Ini gambar saya depan rumah saya.Di tepi rumah saya ada ruang kecik untuk lepak bersama rakan-rakan dan kenalan untuk buat BBQ.

Berposing di bawah kincing angin yang saya baru beli.
Ini saya di depan rumah kawan saya. Abang Roslee sayang. Abang Roslee ialah idola saya dalam bidang bertanian.Inilah kolam mandi Abang Roslee dan rakan-rakannya, Wombose dan jugak Pejai.

Susun petak semaian kamu dengan kemas. Memang orang selalu tidak pentingkan hal ini, tapi kalau kamu susun mengikut petak yang kemas dan lurus. Kamu akan dapati bahawa kamu mempunyai ruang yang lebih banyak dalam kebun kamu. untuk DELETE petak yang sedia ada. Tips, jangan PLOW petak itu. Sebelum kamu PLOW, gunakan SHOVEL dan DELETE petak-petak yang tidak berkenaan. Dan PLOW semula menggunakan cangkul atau tractor.

Rajin-rajinlah mengambil anak angkat kambing / lembu. Dulu orang suka gelak kat saya, sebab saya selalu kutip anak anak kambing dan lembu yang sesat di kebun orang lain. Tapi ampa tak tau...bila aku kutip..dapat sampai 20 ekor. Kutip hasil susu dua tiga kali, pastu jual. Siapa yang untung?

Ini saya amik gambar kambing-kambing yang saya selamatkan. Masa ini, saya takdak kandang besar. So lepas kutip ni semua. Saya terus jual.
Bila kita tolong iklankan di HOME untuk bagitau kata ada lembu/ kambing yang sesat di ladang kita, pastu kalau ada kawan kita yang sudi amik bintang itu, Farmville akan menghantar satu mesej di page kita. ALERT : Di bahagian kanan screen.
Mesej itu akan memberi tahu, siapa kawan kita yang telah sudi mengambil kambing itu. So, click kat mesej itu, kita juga akan dapat duit. 85coins!! Hah...sapa nak bagi tu??

Rajinlah memberi gift pada kawan-kawan. Jangan kedekut. Satu sen duit Farmville pun tak habis kalau kita duk bagi hadiah kat kawan-kawan. Mulakan amalan memberi gift pada kawan-kawan setiap hari. Bila kita selalu bagi hadiah. Necaya, kita pun rajin dapat hadiah. What u give, u get back!!

Ini gambar hadiah-hadiah pada 1 Ramadhan. Thanks kawan-kawan. Kereta sorong pun dapat.
Ini pulak hadiah yang dapat untuk 2 Ramadhan dan 3 Ramadhan. More than 30 gifts. Ini lah untuk dapat ramai jiran.
Sekian sahaja untuk minggu ini. Sekiranya tuan/puan mempunyai sebarang idea, tips, cadangan dan pengalaman berkebun.

Sila kongsi pengalaman anda di sini. Saya akan memberikan sepohon buah kurma untuk komen atau tips yang terbaik.

ps/ Berkebun jangan sampai lupa tarawikh dan masak untuk berbuka.

Sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE