30.9.09

Layan cerita hantu dengan anak-anak menakan

Pada malam raya, semua adik beradik aku telah berkumpul di rumah kami di Air Itam. Tahun ni best...sebab semuanya CONFIRM first day raya kat rumah kami!!

So, sedar tak sedar. Ampa tau tak lani, aku dah ada 6 anak buah. Aiyoo....Farhan, Hanna, Sarra, Daniel, Adam and Umar. Tahun depan, Cakcing pun dah nak kawen. Lagila dia pun akan beranak dan membuatkan bajet duit raya aku makin bertambah lah saban hari.

Tapi takpa....seronot tau ada ramai anak menakan. Semua macam-macam perangai. Tapi semua anak menakan aku ni lawak. Aku suka layan depa. Walaupun aku makcik yang paling garang.

Ok, duk beletiak apa punya panjang.

Aku nak cerita kisah aku layan bercerita hantu dengan anak-anak menakan aku. Masa tu, Cakcing sedang seronok mengemas rumah. Aku ni biasala...propa macam meroyan sedih sebab janda kan...so tak berapa nak bersemangat nak kemas rumah. Propa ja...padahal pemalaih!!

So, aku pun mengumpulkan tiga anak menakan aku.

Hanna, 7 tahun. Cita-cita nak jadi pemenang pertandingan mengeja macam yang dalam TV tu.
Sarra, 3 tahun. Dulu dia pendiam. Tapi lani dia dah cakap banyak and pandai posing dalam camera.

Adam, 3 tahun. Muka jambu!! Bakal menjadi rebutan Cik Gayah pada tahun 2018 nanti.

Setelah mengumpulkan mereka, so aku pun macam memberikan cadangan.

"Ok...jom kita main cerita hantu nak? Sapa nak cerita dulu," Wah...depa semua excited. Terus mai duk dekat-dekat dengan aku.

"Hanna nak cerita dulu, " kata Hanna dengan penuh yakin. So aku pun suruh dia start cerita dulu.

"Cerita Hanna bertajuk Perpustakaan Yang Berpuaka," HAHAHAHAHAH...Aku gelak gila dengar tajuk dia. Memang sah anak menakan aku ni memang ulat buku. Memang dia suka baca buku. Dari kecik, kalau bawak p supermarket, dia bukan menangis nak beli mainan. Tapi menangis nak suruh beli buku. Dia kalau baca buku tu, satu hari...dia boleh hafal semua ayat dalam buku tu. Memang terang hati dia u olls. Kakak aku kata, masa mengandung dia rajin mengaji surah Maryam malam malam. Aiyo....Hanna...takpa...kalau ang terlebih nerd nanti. Aku akan selamatkan ang. Jangan la nerd sangat ok. Nanti orang pelik pulak, awat hang tak hot macam makcik hang kan??

"Pada suatu hari, Hanna pi perpustakaan. Pastu Hanna pun baca satu buku. Pastu, Hanna carik maklumat dalam buku tu. Tapi takdak. Hanna pun tinggal la buku tu kat atas meja...Pastu Hanna pi la carik buku lain. Pastu bila Hanna mai balik. Buku tadi dah hilang..............!!! Hanna terkejut la...mana buku tu pergi? Mesti buku tu boleh terbang..." cerita Hanna dengan tangan-tangan dia. Muka dia kunon buat macam risau la...buku tadi hilang kan.

Pastu tiba-tiba si Sarra emo pulak "Ala....cerita ni takut la...Sarra takutt," HAHAHAHAHA....dia muka nak nangis dah.

"Takla...jangan takut....sebenarnya, buku tu tak hilang. Tapi buku tu pustakawan ambil dan letak balik kat rak buku,"

HAHAHAHAHAHAHAHHAHAH......Ampa rasa kalau ampa menjadi aku pada waktu itu, apa ampa nak buat??

Pastu aku pun kata...."Ok.....lain kali Hanna lepas baca buku kat perpustakaan. Kalau dah tak mau baca buku tu...Hanna pi susun balik kat rak buku ok. Ok....sapa pulak nak cerita?"

Terus Sarra yang tadi propa macam nak nangis terus bangun excited nak cerita kat aku.

"Sarra nak cerita...masa Sarra nak naik lift nak naik ataii....pastu Sarra tekan lift tu...pastu lift tu bunyi....tik tok tik tok tik tok.......Sarra pun takut....pastu kan....bila pintu lift tu bukak...sekali dalam lift tu ada jam!!"

Aku pun macam ...............................................................)(&(&^&^$&^%*(U&)(+_)|+_(&**&%^%##$@....hahahahaha....Ni cerita hantu ka cerita lawak ni???

Pastu....kami semua pun tengok kat Adam...tinggal dia sorang tak cerita lagi.

"Ok...Adam punya turn nak cerita pulak,"

Takdak tajuk, takdak pendahuluan, takdak ucapan...tiba tiba....Adam terus masuk macam ni...

"Pastu kan...dia kan....pastu kan....dia kan......pastu.....diaaa..." suara Adam makin kecik dan perlahan sambil muka dia yang sangat comels jambu itu.

"Hang ni ada cerita ka tak?" Hanna terus mengherdik sepupunya dengan penuh gengster.

"Adam takder ceriter laaa," jawab Adam dengan sleng KLs beliau.

So, itu sajalah cerita hantu untuk ampa semua.

Sekian, terima kasih.

ps/ Nanti aku nak forward idea ni kat Mamat Khalid!!

4 comments:

  1. great ideas jumie, bole aku guna taktik ni utk layan anak menakan aku di mlm raya slain main mercun & bunga api :D

    ReplyDelete
  2. huwaa...comeynye adammm...

    reserve jadik menantu aku boley?

    wahaha...tah bila tahun aku dapat anak pompuan...kawen pun belum...wahaha~~~

    ReplyDelete
  3. cite hantu yang xder pon watak hantu d dalamnyer hehe ....mybe diorg x tau ape itu hantu....hahaha

    ReplyDelete
  4. tula u olls...depa ni memang best tau. memang nanti kalau lagi 20 tahun..depa baca article ni...mesti depa macam gelak jugak kan....

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...