5.10.09

Kisah Beraya di Hardrock Cafe Penang


Tak salah aku lebih kurang 10 tahun yang sudah aku telah mendapat berita angin angin sepoi bahasa mengatakan depa akan buat Hardrock Hotel kat Penang. Fuiiyoo...excited gila u olls. Tapi masa tu kecik lagi.

Tapi...cepat masa berlalu. Now...hotel tu pun dah siap. Memang cantik sangat. Aku tak masuk lagi dalam hotels tu. Tengok pun dari pictures kawan-kawan dalam Facebook. Hiasan dia semuanya meriah. Sangat macam takdak kat tempat lain. Mestilah, depa mesti nak buat yang paling tercantik sekali kan. The first HardRock Hotel di Malaysia. Pasti lepas ni, makin ramai pelancong yang SUKA nak mai Penang!!

Ok...maka tersebutlah kisah. Pada hujung hujung minggu yang lalu, nakyam-nakyam aku telah menjemput aku bercemar duli ke majlis open house Hari Raya depa kat Service Apartment Bayu Emas, Batu Feringghi. Mula-mula aku macam tak tau la boleh pi ke tak. Sebab penat sangat, lagipun aku ni masih lagi duk ver-ver sedih menjanda. Tapi pikir balik....HARUSKAH AKU NAK BERSEDIH UNTUK SEJENIS POKOK TUMPANGAN MACAM TU U OLLS?

Gediks kan aku ni? Pastu aku pun bersiapla. Terpikir la nak pakai apa. Baju raya aku ada lagi 5 pasang tak terpakai. Jangan tak tau....walau menjanda...aku sempat tempah 9 pasang baju raya ok! Tapi rasa macam tak tak teringin nak pakai etnik kreatif malam tu. Rasa macam nak pakai konsep pop rock. So, aku pun pakai la skirt hitam and tops warna cokelat. Simple jer u olls...kalau ampa tengok dari jauh...memang siries nampak aku macam Mrs. Smith.

Bila aku sampai kat open house tu...wahhh...meriah u olls. Ramai nakyam yang hadir. Kaknyah pun ramai. Aku pun berkenal-kenalanlah dengan depa semua.....Best rasanya. Semua mesra-mesra sangat. Pastu kawan-kawan lama aku pun...depa semua duk puji rambut baru aku ni kan. Apa lagi...aku pun pura-pura rendah diri la kan.

So...bila dah abih semua bergossip and update dengan cerita masing-masing. Nampaknya, bukan aku sorang ja raya menjanda tahun ni. Memang tepatlah hasil kajian aku dan Zoeysabella a.k.a Nok a.k.a Belle a.k.a Kakrit "Bulan September 2009 adalah bulan orang cerai berai"

Dunia sungguh kejam kan?

Ok..takpalaa....sekarang ni apa yang kita semua kena ingat ialah Allah bayar cash u olls. Dia tak tunggu balasan ke anak cucu. Kalau hang buat jahat kat orang. Tak payah tunggu anak cucu....belum sempat hang rasa duit EPF...tiba tiba hang cacat kekal!! Kena pulak ang takdak insurance. Pastu hang pun kena la apply kad OKU!! Amin.....so...ampa semua...jangan buat naya kat orang...biar orang buat naya kat kita.

Contohilah aku ni, walaupun ramai anak-anak ayam aku yang offer nak carikan aku MAK ESAH untuk bomohkan duda aku tu. Tapi, seanjing-anjing aku......aku takkan buat benda macam tu. Sebab aku sayang mama mertua aku. Aku hormat mama mertua aku, macam mak aku sendiri. Walaupun duda aku telah menceraikan aku macam tidak mempunyai jantina, tapi aku hormat mama mertua selagi aku hidup. Mama mertua sayang aku. Dia selalu call and dengar semua kisah aku. Tempat mengadu u olls...takkan aku nak pi mengadu kat mak aku sendiri.....mak aku nanti balik penyapu kat aku!!

Wahh...panjangnya cerita aku ni! U olls....awat lah sejak menjanda ni....aku suka beletiak? Mungkin banyak dalam pala otak aku ni kot. Ampa layan ja la nohhh....

Ok...sebenarnya...aku nak cita. Masa pi open house tu. Depa buat kat apartment betui betui depan Hardrock Cafe. U olls....apa lagi. Bila open house dah habis. Aku telah dirasuk oleh anak-anak ayam untuk menyertai rombongan depa ke Hardrock Cafe.

Aiyoo...aku dressing dah la macam nak p pejabat peguam kan? Pastu Danny pun kata "Tak pa u olls...lipat la skirt u olls naik atas sikit.....pastu tukar la subang"

HARUSLAH KAN!!

Memang meletops idea Danny. Pastu akhirnya, kami pun ramai-ramai catwalk la menuju ke Hardrock Cafe yang letaknya hanya 2 minit berjalan dari apartment kawan kami tadi tu.

Bila dah sampai.................waaaa....meriahhhhhhh...ramai oranggggggggggggggggg...tapi awat cerah?? Lampu cerah u ols...................pastu sesak. Pastu aku nampak la ramai orang orang Penang. Pastu yang lain-lain muka tak pernah tengok. Dari cara dressing aku tau depa ni semua mesti KL atau Singapore. Then...ada jugak nampak artist...and even models. Tapi i olls tak tau nama depa....katanya aku ni hanya kenal artist mat saleh jer.......

Pastu band pun main. Bagus jugak band ni. Aku rasa local kut. Sebab dorang nyanyi lagu melayu jugak. Depa main Search, Dewa, pastu lagu Ratu...pastu ada jugak lagu orang putih la. Aku dan Andy and Taq pura pura layan happening ni. Menari sakan la aku. Dengan rambut baru aku ni kan...bila menari sambil pusing pusing kepala....wahh...rasa macam Beyonce sangat time tu. HEHEHE....sebab tu laa...bila dah habis menari u olls...peluh aku merembes sampai lencun.

TANGKAP BASAH!!


Tapi apa pun walaupun sekejab, tapi memang best tau. Sebelum kami berangkat pulang. Kami pun macam duk bercekcur depan Hardrock Cafe ni. Si Danny dengan aku duk cekcur BAIM SOCCERSTAR yang pertama punya. Wah...dah lama tak jumpa BAIM. Dia nakyam paling cute sekali di Pulau Pinang. Sembang punya sembang...akhirnya aku telah berjaya mendapat number beliau u olls!!!!! So u olls semua..sapa nak beli number Baim? Boleh contact i.....

Okay...mak ingat mak jer duk ushar orang. Rupa-rupanya...mak pun diushar orang u ols. Pastu kunon..datanglah seorang jantan yang tidaklah begitu indah sangat rupanya.

"Hai..u ni Jumie ka?"

Aku pun macam. Ala...awat la deni duk mai terboleh kenal aku ni. Memang aku kenai dia pun. Dia ni dulu satu sekolah rendah dengan aku. Nama dia Adi Bunyamin. Dia pendek. Gigi dia besak-besak. Besaknya sampai kalau kata penjaga kubok nampak dia kan, dia akan kata "Aik.....awat batu nisan ni ada kat ang...tadi aku dah susun kat tepi sana..."

Pastu dah macam terlambat untuk aku propa tak dengar kata-kata Adi Bunyamin ni. Aku pun terpaksa macam berlakon macam terkejut-kejut eksaited ni.

"Wehs....ha la...ni aku....Jumie.....bapak aku yang baak van Milo tu," harus lah kan. Mak terpaksa membagitau indentiti sebenar.

"Aku tak perasan ang pun. Dari tadi aku duk tengok hang....macam kenai.....hang besak noh lani.....gemok.....hang makan apa..." Wah........harus.....nak mencantas aku ni! Memang salah step tarian la Encik Gigi Kubor. Hang nak menganjeng aku...hang tau tak aku ni sapa.

Pastu mak pun jawab "Memang la...aku makan banyakkkk...saja....nak bagi gemok....bila gemok..baru boleh dapat tetek besak macam ni!!" Amik ang...petirrrrrr Kak Senduk aku perturunkan kat hang!!

Pastu kan dia macam termalu..."Wehs...awat ang cakap macam tu.....tapi hang cun la. Kalau hang kurus lagi mesti hang boleh jadi macam models....," wah.....Abang Gigi Kubur nak mandrem aku ni dengan kata-kata puspa dia tu.

"Yaka kaa...thanks u olls. Aku ni biasa jer......." aku macam dah malaih nak layan dah.

Pastu aku pun tak tau pasaipa...aku ni terpaksa melayan Abang Gigi Kubur tu sorang sorang. Aku tak tau mana naknak ayam aku semuaa...awat depa macam takdak. Tolong la selamatkan aku ni!! Mesti duk pi cekcur dengan kawan kawna Baim plaks.

Pastu u olls....tiba tiba Abang Gigi Kubur ni mintak number aku.

"Hang nak buat apa?" tanya aku garang nih.

"Saja la aku simpan. Kot kot la nanti esok esok ....aku ada apa apa aku buleh call hang," cewah....Abang Gigi Kubur ni. Verver nak mintak number aku nih. Wah...aku pun macam...takpalah. Profesional u olls....lagi pun aku pun dah bagitau dia pasai business make up kecik-kecik ni. Kalau dia nak kawen ke apa...boleh la contact aku kan. So aku pun bagila number aku ni.

Pastu potong citer bagi setell....kami berlima semua pun pulang ke pangkalan jalan. Memang aku seronot sangat hari tu. Sebab selepas menjanda, inilah kali pertama aku keluar clubbing u olls!! Pastu kuar dengan naknakyam yang sangat meletops!!

Dulu pernah sekali ja aku tipu duda i ols sebab nak pi clubbing. Tu pun sebab ada la naknakyam aku yang turun Penang teringin sangat nak p clubbing. Depa ni semua Kak Tina. Dah la depa ni semua cantik-cantik molek putih dan begitu pastinya disukai oleh para jantans. Aku risau pulak kalau depa pi clubbing nanti takdak sapa nak jaga!! Kalau mak ayam tak turun.....nanti mesti depa kena kacau.

Tapi memang betul pun la....masa kat sana. Walaupun aku bertindak menjadi mak ayam muka paling garang kat situ. Duduk berpeluh tubuh tak menari langsung. Tu pun, ada jugak jantans jantans duk mai dekat nak kacau kami semua. Nasib baik, aku sangatlah jenih berani punya!!

"Hey...this is my space...there's your space. Or you want me to make a scene here?!!!" jerkah aku kat sekok NEGRO yang cuba duk kacau nak-nak ayam aku!! Ngeri u olls. Nasib baik aku ada babe.
BAGI GAMBAK KECIK U OLLS. NI SEMUA SEJARAH LAMA.

So....aku pernah tipu tu sekali tu jer la.Lepas beberapa hari, aku mengaku sendiri kat duda dengan harapan nak mintak maaf la sebab tipu. Wah........apa lagi. Memang Kak Janz kena teruk u olls dengan duda dudi....dia sampai sentapkan aku dengan mengkata "Dah...b taknak dengar lagi. Pasni kalau sayang nak tengok tiba-tiba b ada sebelah sayang dalam club tu...sayang cuba la tipu B lagi,"Kak Janz kena marah lagi u olls.

Kak Janz memang takut giler kat duda. Sedangkan dulu....zaman jahiliah takpernah pun akak mintak kebenaran Kak Ede and Abang Manap untuk pergi clubbing. Pandai jer tipu mak bapak masa tu.....tulah u olls semua!!

PENGAJARAN UNTUK KALI INI : Janganlah menganjingkan diri sendiri sampai nak pi mana-mana pun tak buleh u olls. Last sekali...puas u olls setia macam patung berhala....dia sedap punya duk cekcur dengan Kak Tina lain....ANJING kan?

Sekarang ni, memang aku suka beletiak kan? Dan aku rasa sekarang ni, macam aku dah mula banyak menyedari dan belajar dengan segala kesalahan dulu. Takpa u olls..tak mau sedih sedih ok. Saham Kak Janz makin meletop u ollss....

Okay...sebelum aku menghentikan kisah beraya di Hardrock Hotel Penang ni. Aku nak ceritakan kisah utama yang sebenarnya aku nak cerita dalam kisah ni!

HAHAHAHAHAHHA.....mangkak la Kak Janz ni sekarang. Suka beletiak. Dah 4 kali tertukak topik ni...

Comels tak...kalau aku dapat baby dengan Abang Gigi Kubur. Mesti anak kami comels macam ni.

Ingat tak Abang Gigi Kubur tu? Haa...dia kan amik number phone aku. Aku ingat kan masa tu...dia amik aku ...so habis kat situ ja la kan. So aku pun bajet takdak apa apa la selepas semuanya berlalu...

Tiba-tiba aku menerima sebuah SMS dari number yang tidak dikenali...

"Hai Jue...u dah tidok ka," masa tu aku dah macam pening-pening nak lena dah ni. Baru sampai rumah. Gaya nak lena la...

"Sapa ni," aku pun mula merasa sangsi la. Wah...baru beberapa jam akak balik ke rumah ni. Pastu sudah ada yang menelefon aku di talian panas ini.

"Ini i la...Eddy. I nak cakap dengan u boleh tak. U jawab la phone...pleasee,"

HARUSKAH NAK MERAYU DENGAN AKU BEGINI?

"I nak tidok ni u...u nak cakap apa. SMS dah la...ok,"aku memang tak mau la nak jawab phone........Encik Gigi Kubur berminat kat aku kah?

"I nak ajak u pi Hardrock Cafe sabtu depan...kalau u nak...i amik u,"

WAH..................................MEREMANG BULU ROMA AKU U OLLS...TIBA TIBA AKU RASA MACAM BERADA KAT KAWASAN PERKUBURAN. NGERI.


U olls....sejak menjanda secara sah. Inilah kali pertama mak keluar cekcur...dan inilah PENGURATAN pertama setelah bergelar Kak Janzz. Eksaited u olls, aku ni kira laku la kan? Belum abih edah lagi dah ada orang ajak verver ni....tapi haruskah aku dimengurat oleh Abang Gigi Kubur yang tak sedar diri dan laser kata aku gemok gajah ni!!! Aku tidak akan membiarkan saham aku dibeli dengan harga murah u olls!! Tak laku aku!!

Pastu...aku pun jawab sms kat mamat tu yang berbunyi begini.

"Edi....sorryla...i tak boleh kuar dengan u. Sebab i ni golongan bangsawan...u golongan petani. U tak setaraf dengan i,"
Hahahahahaha...jahat kan aku! Sian kat Edi. Verver dia nak usung aku pi Hardrock ni.


"Pirah....mak bapak hang aku kenai. Bangsawan kunon. *&%&^$##@#punya perempuan???"

HAHAHHAHAHAHAHAH......aku pun jawab

"Jangan marah u olls...nanti kena juall...bye u olls,"

Sekian saja. I olls ada banyak lagi cita cekcuran kendidets yang cuba flirt flirt dengan aku nih. Maklumlah, saham tengah naik. Ramai kawan lama, yang dulu tak jadi sebab duda potong line, yang dulu aku minat, yang dulu aku kenal tapi tak sempat ngurat, ...and its all coming back to me now (pose Celine Dion naik motor besar terbang p tingkap)

Tapi ampa semua......jangan risau ok. Takdak maknanya aku nak feeling feeling dengan sapa pun. Aku tak mau buat masalah ini menjadi lebih rumit. Aku pun nak tumpukan perhatian aku pada diri aku sendiri. SETAHUN AKU MEMBAZIRKAN DIRI AKU UNTUK SEJENIS POKOK TUMPANGAN. Sekarang ni macam -macam plan dalam kepala otak aku yang aku nak buat...

  • Nak pi Italy jumpa Kak Linda and Natty!!
  • Nak pi jumpa hantu raya belaan mak yang meletop Roselina Bullock kat Austin, US.
  • Nak pi Jordan kat Nissa!!
  • Nak pi Kundasang!!
  • Nak pi Redang!!
  • Nak pi Perhentian!!
  • Nak pi Cambodia!!
  • Nak pi Bandung, Jakarta, Bawean....
  • Nak pi ..........(endless list)
Kak Ade telah mengkata kat aku baru baru ini, dan membuatkan aku rasa sangat berbunga bunga : "Masa aku pi Jabal Rahmah kat Mekah. Tempat tu...Adam jumpa Hawa. Aku doa ampa dapat jodoh yang baik-baik. Surianie(Cakcing) dah dapat Zam. Hang punya last sekali...hang punya yang terbaik,"

Aku merembes air mata....Kak Ede. Aku mintak maaf sebab hari tu masa mak marah Jumie nangis sebab mereng kat duda dudi Jumie telah mengamuk dan menjeling pada u olls. Kak Ede......thank u so much. Kita wait and c ok.

ps/ akhirnya abih jugak beletiak aku ni!!





2 comments:

  1. akak..be happy... kite suke style akak!hidup kak jumie!!!!ngeh..ngeh..ngeh...

    ReplyDelete
  2. Kak jumie.... dan lelaki itu adalah en.khafi.. mr.right mmg mai selmatkn kta part last2. Pastu happily ever after..
    "Selamat mengkawinkan diri kak jumie.. congrats"

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...