30.11.09

Senarai Akhir Anugerah Juara Lagu (AJL) 24

U olls.  Tak sabarnya nak nantikan AJL 24 yang bakal berlangsung berlangsung pada 10 Januari 2010.  Inilah satu-satunya acara anugerah seni tanah air yang paling aku suka tengok!!  Obses okay!!  Kalau u olls ingat tahun ini,  aku buat Ulasan Juara Lagu 2009 yang meletop-letop.  Katanya,  pas jer anugerah tu settle.  Aku tak tidur merembes depan PC.  Kalau nak baca,  please click here  :  ULASAN JUARA LAGU 2009 by Jumie Samsudin.

So,  berikut erikut adalah senarai lagu yang layak ke Anugerah Juara Lagu (AJL) 24.

  1. Aku Skandal – Hujan (komposer/penulis lirik: Noh)

  2. Tak Mungkin Kerna Sayang – Alyah (komposer: Ajai, penulis lirik: Habsah Hassan)

  3. Aurora – Estranged (komposer/penulis lirik: Estranged)

  4. Bengang – Akim (komposer: Amir, penulis lirik: Sheikh Qalam)

  5. Aku Rindu Sayang Kamu – Black (komposer/penulis lirik: Yuzai)

  6. Dan Sebenarnya – Yuna (komposer/penulis lirik: Yuna, Paan, Efry, Adil)

  7. Rindu Terhenti – Tomok (komposer: Aubrey Suwito, penulis lirik: Tinta)

  8. Pakai Buang – Stacy (komposer/penulis lirik: Edry)

  9. Kau Aku – Aizat (komposer/penulis lirik: Aizat)

  10. Pergi – Aizat (komposer/penulis lirik: Pete Teo)

  11. Situasi – Bunkface (komposer/penulis lirik: Sam)

  12. Bencinta – Faizal Tahir (komposer: Audi Mok, penulis lirik: Faizal Tahir)

  13. Cinta Adam Dan Hawa – Misha Omar (komposer: Azmeer, penulis lirik: Allahyarham Loloq)

  14. Masih Jelas – Hafiz (komposer: Aidit Alfian, penulis lirik: Ad Samad)



SO U OLLS SEMUA!! BOOK TARIKH 10 JANUARI DALAM DIARY U OLLS!!

HIMPUNAN KOMEN BANGANG - Sapa la lelaki gay ini? HAHAHHA

U olls.  Mulai hari ini,  i olls akan published komen-komen bangang daripada maknusia bodo yang bangang.  Inilah jenis manusia yang membuatkan dunia tak aman.  Pulas telinga sembunyi tangan.  Kalau u olls rasa nak maki akak,  cuba lah tunjukkan muka,  gambar,  email,  alamat tinggal,  lokasi dan sebagainya.

Bukan i olls nak menggalakkan pergaduhan sesama manusia.  Tapi kalau u olls nak carik pasai,  carik pasai la secara habis-habisan.  Kalau setakat komen tapi tak letak link diri sendiri,  PONDAN and PONEN kawan-kawan aku lagi kuat and berani dari u olls ok.

xoxoxoxoxoxoxoxo

[Jumie Samsudin] New comment on KEPUTUSAN PERTANDINGAN HEADER BELOG JUMIE SAMSUDIN.......

From:    Anonymous
To:    jumie_samsudin@yahoo.com   

Anonymous has left a new comment on your post "KEPUTUSAN PERTANDINGAN HEADER BELOG JUMIE SAMSUDIN...":

poyo je ko nih..
bajet cantek..
tolong laa sedar diri..
patut laa ko janda.. mulut longkang busuknye..
tak de laki tahan!!

mr hot

Publish this comment.

Reject this comment.

Moderate comments for this blog.


xoxoxoxoxoxoxoxox

Terima kasih ye Mr.  Hot.  Sah-sah la u olls ni PLU kan?  Bottom kan?  Tengok ayat pun tau.  Salam takziah la,  kalau u olls cekcur tak laku minggu ini.  Cuba lagi minggu depan ok.  Da.....

27.11.09

Salam Aidiladha dari jumiejumie.blogspot.com

Salam Aidiladha untuk semua pembaca jumiejumie.blogspot.com



Mohon dipermudahkan segala amalan umat Islam yang berniat untuk menjalankan ibadah korban mahupun menunaikan haji.  Insya Allah suatu hari nanti,  doakan agar kita semua berkesempatan untuk menjadi tetamu Allah ke sana.  Dengan doa diberkati segala rezeki yang diraih dari amalan dan ibadat harian kita.


Sekian,  wasalam.

26.11.09

Lisa Pose Lenggang Perut

Anak dara aku ni,  dah tak anak dara lagi. Ampa tau kan im expecting cucu sekarang.  Inilah gambar-gambar dia ni duk pose-pose lenggang perut.  Perut makin besak.  Tapi tak beranak-ranak lagi. Tak tau la apa nak jadi dengan dia ni?


Cepatlah beranak,  aku kesian tengok hang jalan pun dah tak larat.

Ulasan En. Zolkifli Yaakob : 090909

U olls.  Bangga u olls.  Bangga sangat kerana belog aku yang meletops ini katanya bukan sahaja menjadi tempat persinggahan wajib bagi u olls semua yang suka membaca rembesan hati i olls ini,  tak kira la u olls di mana sahaja.  Terutamanya u olls semua bapak-bapak, ibu-ibu dan hadik-hadik di USM yang ku cintai ini.  Thanks for reading my rembesan.  Tapi jangan sampai terkincit tak buat kerja yang boss bagi ok.  Tapi yang pastinya,  apa yang i olls harapkan.  Bila u olls tengah tensyen,  bosan nak mampuih dah rasa macam nak termeninggal,  maka marilah menjengah ke belog Jumie Samsudin ini.

Hari ini,  i olls dengan bangga dan terharunya ingin memberitahu u olls semua khasnya warga USM yang mengenali En.  Zolkifli Yaakob.  Pegawai Tadbir yang sangat peramah yang bertugas di Bahagian Pembangunan Lestari dan Korporat,  USM.  Kalau sapa yang satu induksi dengan i olls dulu,  En.  Zol adalah salah seorang yang bagi ceramah kat kita semua.


Tapi i olls sangat ingat dengan En.  Zol sebab dulu masa zaman cekcur I olls naik scooter Elite.  Aku selalu duk keri (bonceng) Kak Ketti a.k.a Nur Hafieza Noor Peah dari Pusat Bahasa ke sana ke sini mencari rezeki.  Yang lawaknya,  ada satu time tu Kak Ketti tak pakai helmet.  En.  Zol ikut kami dengan keta pastu dia marah kami dengan garangnya dan berkata "Awat kepala kamu ni diperbuat daripada batukah?"  HAHAHAHA...Haruskah aku jawab YA.  Sebab Kak Ketti ni memanglah sangat kepala batu.  Tak reti nak dengar nasihat orang. 

En.  Zol and dua lagi jejaka ini. Siapa ni En. Zol,  anak-anak En.  Zol kah?  La....tak tau pun En.  Zol ada anak teruna elok-elok ni.  Kirim salam kat depa noh.



En. Zolkifli pun ada belog u olls.  I olls dah tau lama.  Tapi jarang membukaknya.  Jadi baru-baru ini,  ketika terserempak di depan opis beliau ketika mengambil Baby Chin.  En.  Zol telah mengsuruh aku membukak belognya.  Katanya dia ada buat ulasan tentang kisah putus cinta seorang wanita dengan jejaka Negeri Sembilan. Hah??!!

Macam aku pernah dengar kisah itu!  Dengan rasa musykil,  i olls pun terus menjengah belog En.  Zolkifli malam itu.  Dan i olls ternampak satu artikel berjudul PUTUS CINTA.

Wah............rupa-rupanya En.  Zol memberi ulasan tentang kes cerai I olls and En.  Duda rupanya.  Aiyo....naper u olls membuka luka yang lama itu?  I olls dah verver happy ramai peminat ni u olls saja nak bagi ingat dengan kes cerai tu kan.  Kes kat mahkamah pun dah settle En.  Zol.  Kes kami senang settle sebab kami takder anak.  Senanglah.  I olls pun dah habis edah.  AHAHAHAH

But anyway,  thanks En.  Zolkifli atas keprihatinan u olls.  Ternyata sebagai salah seorang pegawai USM yang ditugaskan menjaga kebajikan warga staf,  En.  Zol telah membuat something yang baru dalam usaha merapatkan hubungan silaturrahim sesama warga USM.  Sekarang ni,  kalau nak tahu tentang perkembangan dan segala aktiviti sosial warga USM kenalah belajar main Facebook,  Tagged,  Friendster and belog -belog ok.  Orang USM lani rajin berkebun.  Jadi MAFIA.  Ada restaurant.  Rumah sana sini ok.......HAHAHAHAHAH.

So,  kalau u olls nak baca belog En.  Zol.  Sila click sini  :  PUTUS CINTA

ps/  Thanks En.  Zol atas nasihat yang En.  Zol berikan.  WISH ME ALL THE BEST!!

25.11.09

Segmen Dear Kak Janz | Bunga Taik vs Cempaka Sari

U olls.  Buat julung-julung kalinya hari ini aku ingin memperkenalkan satu lagi segmen melalui belog Jumie Samsudin ini yang bercorak ilmiah untuk santapan nafsu u olls semua yang mendamba gossip panas yang harus dijadikan panduan dan pedoman hidup.  Tapi segmen bulan ini tidak bercorak GOSIP semata-mata tetapi sebenarnya segmen yang amat aku teringin nak buat dari dulu.  Tapi takdak sambutan pun.

Dulu pernah aku bagitau dalam belog ni,  kalau ada sapa-sapa nak kongsi kisah atau masalah,  sila email kat aku.  Tapi takdak pun.  Namun,  sejak dua menjak menjadi janda ni. I olls banyak menerima panggilan telefon, SMS,  Yahoo Messenger,  email malah mesej di Facebook dari rakan-rakan pembaca belog Jumie Samsudin semua yang amat aku kasihi.  Thanks u olls.  Semua ini adalah satu penghormatan kepada i olls.  Aku bukanlah orang yang bertauliah untuk merembes kata-kata hikmah kepada u olls semua.  Tetapi,  yang penting.  Kalau u olls minta i olls pendapat atau nasihat.  I olls akan bagi dengan penuh kejujuran dan kelaseran.  Takder lapik-lapik lagi ok. Buat apa nak lapik-lapik.  Kalau nak nasihat yang menyenangkan hati u olls.  Baik u olls pergi cakap dengan kucing i olls yang tengah mengandung tu.  Dia akan tenung jer tengok u olls.  Pose-pose memahami ok!!




Jadi,  Segmen Dear Kak Janz kali ini datangnya dari salah seorang sahabat Belog Jumie Samsudin yang aku sayangi.  Dia telah mengmesej i olls melalui Facebook.  Setelah melalui beberapa sesi kaunseling.  Maka kamipun berasa happy sebab kami sama-sama telah menemui keputusan yang paling terbaik untuk memartabatkan taraf kita semua PEMBACA BELOG JUMIE SAMSUDIN yang merupakan golongan BANGSAWAN ok.  [Kecuali semua anjeng-anjeng yang Kak Janz benci iaitu Kak Tina dan jing-jinnya dan juga Datins Jals serta mereka-mereka yang hina].  Setelah mendapat persetujuan,  maka sesi kaunseling kami ini telah aku edit dan dikongsikan bersama kalian semua.


Dear Kak Janz, 

Setelah terbace belog2 Kak Jumie, Cempaka terpikir nak mintak pendapat Kak Jumie.  Ala2 Kak Jumie ni Dokter Chinta la eh.  Memang takder kaitan pon ngan akak punya belog tapi nak tanya gak.  Actually,  Cempaka adalah mengenali and tengah verver dengan satu mamat ni yang bernama En. Kumbang.  Dia dah kirer macam scandal saya sndiri.  KELAS KAK MARIA.  Boleh dikatakan boifren la kot cuma kami tak penah declair.   Pastu tiba-tiba,  datanglah sorang perempuan nama Bunga Taik ni tangkap cintan ngan En.  Kumbang ni.  En.  Kumbang cakap nak kawan jer ngan die.  Tapi si Bunga Taik ni tak putus asa menagih kasih dari En.  Kumbang.  Tapi yang sadisnya,  saya dapat tahu yang abang En.  Kumbang bernama En.  Ulat  pun da tangkap cintan sesangat dengan si Bunga Taik ni. 

Both of them,  En.  Kumbang and Bunga Taik tau yang En.  Ulat ni suka kat perempuan tu.  Even the whole family pun tahu tentang hakikat ini.  Memang Bunga Taik ni dasar perempuan tak sedar diri lah.  Dia tak layan En.  Ulat yang menyukainya.  Dia suka kat En. Kumbang.  Family Serangga semua tau yang En.  Ulat suka kat Bunga Taik.  Termasuk member kamcing.  En.  Kumbang pulak dulu taknak kat Bunga Taik tapi entah bila tiba-tiba depa ‘on’!!  Bunga Taik selalu contacy En.  Kumbang kononnya sebab takdak sapa-sapa yang dekat dengan dia kecuali En. Kumbang.  Saya tau tapi saya tak kesah sebab kesian kunon kat Bunga Taik yang takder kawan.  Lagipun saya tak mau la control En.  Kumbang.

Tapi,  Bunga Taik yang memang bunga yang murahan ni kan,  memang confirm bunga buang sial tau.  Actually dia tau yang Cempeka tengah verver dengan En. Kumbang.  Ada sorang member kitorang pernah cakap kat Bunga Taik,  jangan kacau En. Kumbang ni. 
Tapi kesialan Bunga Taik jelas terserlah apabila dia tetap tak berhenti menghabiskan kredit dia dengan mengSMS dan mengkolin mamat ini.

Nampaknya usaha perempuan itu tak sia-sia bila En.  Kumbang telah member respon kepada dia setelah sekian lama.  And paling menyedihkan,  En.  Ulat langsung tak tau apa-apa dan terus menerus menjadi seorang yang sangat setia menanti Bunga Taik itu. 

Tup-tup semalam En.  Kumbang kantoi dengan Cempaka yang dia and Bunga Taik dah ber’LUV-LUV’.  Haku dah meletop-letop macam mercun cina yang tak berhenti tu.  Geram giler dengan En.  Kumbang tu.  Tapi saya buat cool la.  Saya tak tunjuk la yang saya frust kea pa ke depan En.  Kumbang.  Kita kan golongan bangsawan Kak Janz.  Kita kena EGO sikit.

Tapi Kak Janz,  please help me.  Camne nak buat.  Patotkah saya pi bagitau kat En.  Ulat tentang perhubungan antara En.  Kumbang and Bunga Taik itu.  Japgi kalau cakap kat En.  Ulat sah-sahlah bergadoh adik beradik serangga ni punya!!  Tapi kalau tak cakap,  karang macammana pulak kalau tetiba ada jodoh En.  Kumbang and Bunga Taik dan berkahwin.  Takke lagi sengsara En.  Ulat kalau tau lambat??  Sedangkan En.  Ulat ni masih setia menanti perempuan yang stupid like EGG cam dia tuhh!! For me,  Bunga Taik memang pentingkan diri sendiri.  Am I right?? Please comment.




Salam Nak Ayam ku,  Cempaka Sari Delimawati.

Nok! Ang sayang diri hang tak? Ang ngaku akak ni mak ayam hang tak? Kalau hang mengaku hang anak ayam aku. Please follow KAK JANZ RULES!!  TINGGAL JANTAN TU. DECLARE KA TAK? Ada aku kesah??? Lani hang just tinggal dia ok!! Tak guna hang nak buang masa hang untuk komplikasi cinta perempuan kampung macam ni.

Kita ni standard Carrey Bradshaw ok! Dalam cerita Sex in the City. We dont beg man to love us...but man beg to love us more and more.  KELAS KAK MARIA.  Itu ja aku nak cakap untuk ang pagi ini. Akak a bit busy..tapi akak tunggu perkembangan dari hang.

ps/ kalau ang tanya pendapat aku, tapi tak ikut....lain kali jangan duk mai tanya tanya dah!!



Dear Kak Janz,

Thanks so much.  Betul kata Kak Janz itu.  Cempaka dah okay sikit now.  Memang Cempaka pun pikir benda  yang sama.  Tapi bila Kak Janz yang sarankan.  Maka Cempaka rasa lebih yakin dengan keputusan ini.  Lagipun sebenarnya Cempaka dah dua kali bagi chance kat En.  Kumbang.  So no more dah!! 

Tapi,  macam mana dengan En.  Ulat?  Haruskah Cempaka bagitau kat En.  Ulat atau diam diri jer?



Dear Cempaka,

Babe!! Baguss!! Sayang ang!!  Tentang En.  Ulat itu.  Takpayah masuk campur!! Biar kat depa. Nanti ang nak baik, silap aribulan..ang pun kena sekali! Hang kena ingat satu benda,  bukan semua benda di dunia ini kita kena tolong setelkan. 



Dear Kak Janz,

Hahahahha.  Orait.  Metacih mak ayamku y melet~adiozza..




Dear Cempaka,
Adiorrsssss!!! Wahhh..ang orang Meksiko ka?



Dear Kak Janz,
Dulu yela.  Lani tukaq mak dah kene balik la.



Dear Cempaka,
Sungguh melambangkan hang ni terlalu taksub dengan ketingtongan Kak Janz kan?  Suka berVERVER jadi orang Amerika Selatan kan?  Nox..akak cite dalam belog leh tak? Leh jadi pedoman ramai ni.



Dear Kak Janz,
Tau xpa..hahahahahaha.  Boleh.  Sangat bagus.  Memang itu tujuan menunlis kat Kak Janz.  Kalau Kak Janz sudi merembeskan sedikit populariti kepada Cempaka ini.  Disamping itu,  boleh la akak bukak segmen baru iaitu ruangan khidmat nasehat.  Makin meriahlah suasana pagi Cempaka dan kawan-kawan kat nursery bunga ni yang every morning selepas kena siram kami akan bergelak pecah perut macam nak meletop kerana membaca belog akak.  Kami sampai kena rehat untuk mengendurkan sedikit usus perut supaya boleh sambung baca.



Dear Cempaka,
Bagusss u olls.  Akak sangat happy mengetahuinya.  Babe..hang tau tak..aku menulis sebab ni laaa...bring happiness to others! Lebih bemakna dari duit!  Okaylah.  We end here.  Take care.




U olls.  Okay tak?  Amiklah yang baik. Yang mana tak elok tu,  kalau u olls amik.  Sapa suruh ampa amik?  NGOKS!!  Dikesempatan ini,  i olls ingin mengucapkan terima kasih kepada Cempaka.  Dengan harapan,  dia amik nasihat i olls ini dan meneruskan hidupnya sebagai wanita yang lebih hots.  Jangan la memilih jodoh-jodoh dengan keluarga serangga tu.  Try merembes dengan Keluarga Mergastua plaks.  Barulah sesuai.  Kita kan bangsawan.

Untuk u olls yang lain-lain,  kalau ada problem ka apa ka? Tak kisah la problem apa pun,  hubungi lah akak jika sudi.  Akak sudi mendengarnya.

Sekian,  bye u olls.

ps/  Yang baik itu datangnya dari Allah.  Yang tak baik itu datangnya dari Cakcing.  eheheheh

Minit Mesyuarat Pre Wedding "Zulia Yusak" Event - Pesta Chowek

Kehadiran  :
Jumie "Kak Janz" Samsudin          Pengerusi
Aishah Jonet "Kak Gamz"             Setiausaha
Surianie Samsudin "Cakcing"       Tukang Masak I
Muhammad Taquallah "Taq"        Tukang Masak II

Turut Hadir  :

Zulia Yusak                                   Pengantin
Zafeera Yusak                           
Aziya Zainol

Tidak Hadir dengan Maaf
Shanaz BalqisYang Abdul Razak (DETING)
Mazlina Zainol (EKSIDEN)
Nonie Suliaman (LUAR KAWASAN)

Minit Mesyuarat adalah seperti berikut  :

8.15pm
  • Aishah and Jumie meniba awal selepas pergi menghantar kain untuk ditempah membuat baju kurung di Tin Tin Fashion House.  tapi malangnya Tin Tin takdak.  Keduanya terus menuju pulang ke rumah.
  • Ketibaan Aishah and Jumie disambut oleh Taq.
  • Acara makan Super Ring
8.30pm
  • Mandi 
  • Solat
  • Jumie menemui cheese cake yang tak sempat nak makan tapi dah busuk tak elok.  Dah mahu membuat percubaan menjamu tetamu.  
  • Aishah dihidangkan dengan kueh raya "biskut makmur" yang sedap dan jugak dark chocolate dari Geneva pemberian dari peminat Kak Janz.  Aishah tidak menyukai dark chocolate itu.

8.35pm
  • Ketibaan Cakcing dan raw materials
  • Proses masak-memasak bermula.  Kak Janz telah menggoreng semua bahan asas sambal chowek yang berupa cabai burung,  bawang kecik and ikan masin. Kemudian proses pemasakan lain disambung oleh Tukang Masak I dan II.

8.45pm
  • Behind the scene " Belog Jumie".  Kak Janz menunjukkan beberapa sneak preview article yang bakal dipublished untuk minggu ini dalam jumiejumie.blogspot.com.

9.00pm
  • CHOWEK TIME :





    -        Walaupun tetamu utama tidak hadir lagi,  kami makan dulu.  Sebab tak tahan lapar.






    -        Walaupun secara tradisi chowek dihidang bersama ikan masen,tempeh dan ulam2.  Jumie dah revamp versi asal. Chowek dihidangkan bersama keropok kaler-kaler, sosej, crab balls, nugget. 









    -        Nasib bukan Jumie yg tumbuk sambai, mau pedaih menangih keluaq ayaq hidung mata telinga semua. AMARAN  :  KEPEDASAN SAMBAL BERGANTUNG KEPADA PIHAK YANG MENUMBUK SAMBAL ITU.  SEMAKIN GARANG SIKAP SEMULA JADI ORANG ITU,  MAKIN PEDASLAH RASA SAMBAL YANG DISEDIAKAN. 

    -        Open bottle :  Mirinda Stroberi / Teh O












9.15pm
  • Ketibaan bakal pengantin bersama dayang-dayangnya,  Zafeerah dan Aziya.



     




9.20pm
  • Sesi mencari idea menggubah hantaran Zulia diselit dengan gossip-gossip hangat. 
  • Antara pilihan-pilihan issue gossip: Nonie Suliaman, Shanaz Balqis, Asmaa' Aljuned, Siti Haleesa dan Mak Cik Tera.



9.30pm
  • Jumie mengemukakan pendapat untuk mengadakan acara baling bunga tangan time wedding Zulia nanti. Semua yg akan hadir dikehendaki prektis. 
  • Walaupun Jumie menasihati Aishah Jonet untuk menghindari dari acara tersebut kerana kurang ketinggian, Aishah Jonet tetap bersemangat waja.
  • Nonie menelefon dua kali.  Jumie sengaja tidak mahu angkat sebab dia tahu Nonie ada niat jahat menghantar mandrem.  Dia dengki sebab tidak boleh meniba di Penang untuk Pesta Chowek.



10.30pm
  • Gossip lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.................
11.30
  • Meeting adjourned.

Minit ini disediakan oleh Aishah Jonet dan disemak oleh Jumie "Kak Janz" Samsudin.

[Movie of the Month] Sex and the City the Movie

U olls.  Sorry u olls.  Movie bulan ini lambat pulak nak published.  Tapi takpa.  Yang penting,  hope u olls bila dah baca review ni.  U olls akan ada idea nak pi carik cerita ni kan?  Adalah dimaklumkan dan diingatkan sekali lagi,  sesungguhnya movie-movie yang i olls buat dalam belog Jumie Samsudin ini selalunya bukanlah the latest movie yang tengah hot di tayangkan kat dalam panggung wayang ketika itu.  Jarang sekali.  Sebab hakikat,  I olls jarang berkesempatan nak pi tengok wayang gambar yang terbaru.



Okay,  movie untuk bulan ini adalah sebuah movie yang amat hot.  Actually sebuah movie yang difilemkan daripada sebuah drama siri yang amat hot di USA iaitu Sex and the City yang mengisahkan 4 wanita berusia (masa depa start sequel drama ini watak-watak wanita ini adalah antara middle 30's) yang tinggal di kota New York.  Kisah-kisah mereka dalam Sex and the City adalah seperti yang tertera di tajuknya,  berkisar tentang isu-isu seksualiti dan segalanya yang berkaitan.  So,  cerita ini amatlah 18sx.  Nasib baik akak dah cukup umur untuk menontonnya.


U olls yang mula nak mengkutuk akak sebab pilih movie ini, sila tutup screen ini and jangan sambung baca.  BODOH betui.  Berotak kampung dan tidak berkembang.  Malu jadi anak Melesia ok.  Jadilah seorang yang positive.  Tahi pun boleh buat baca kalau hang pandai guna.  Sapa suruh hang pikir porno jahh kan?

Okay,  saja tau nak suruh Kak Janz berletiak.

Kepada u olls yang tak pernah ikuti siri cerita ini,  mungkin u olls akan macam kurang mengerti tentang plot -plot kisah Sex and the City The Movie la.  Tapi,  kalau u olls mempunyai daya mental yang amat IQ tinggi.  Sure takdak masalah nak memahaminya.  So,  kita teruskan dengan memperkenalkan watak-watak utama dalam cerita ini.



Carrie Bradshaw
Carrie adalah watak utama dalam siri cerita ini.  Dia merupakan seorang penulis ruangan berjudul "Sex and The City" di dalam akhbar The New York Star.  Penulisannya dalam ruangan fiksyenel itu menfokus kepada kembara seksualnya bersama BFFnya,  dating,  kehidupan di bandar dan macam-mcam lagi.  Haruslah penulisan itu,  macma penulisan belog aku kan?  HAHAHAH.  Ruangan penulisannya membuatkan dia seorang yang popular dan hot jugak la.  Dia selalu dapat pi party-party hot dan wataknya disukai satu dunia sebab dia mendressing dengan sangat santek sekali.  Dialah watak yang membuatkan pemakaian kasut adalah satu FESYEN STATEMENT!  Disebabkan watak Carrie Bradshaw,  nama-nama seperti Jimmy Choo,  Alexander McQueen,  Salvatore Ferragamo,  Manolo Blahnik tiba-tiba menjadi sangat hot.  Dulu mana orang hirau sangat shoe designer!!  Now,  macam semua orang tiba-tiba verver ambition nak jadi shoe designer kan?



Samantha Jones
Watak ini adalah watak yang paling aku suka dalam cerita ini.  Aiyoo...perempuan ni kan?  Dia sangat J|A|L|A|N|G tau.  Dia paling tua dalam depa 4 sekawan.  Walaupun dia paling tua...tapi dia paling hot.  Dia seorang yang dalam term masalah mental,  dikenali sebagai nymphomaniac narcissist.  Pandai-pandailah u olls pi google sendiri kan?  Wanita yang sangat berjaya dalam perniagaan ini mempunyai tahap konfident yang menjulang tinggi,  dia juga sangat strong and outspoken!  Mulut puaka ok.  Dan dia selalu menggelarkan dirinya seorang "try-sexual" (bermaksud dia hanya try something sekali jahhh).  Gila hots perempuan ini!  Selalu JANTAN ja perangai anjing macam ni kan?  Tapi dia EMERIKEN okay....U olls tu sedar diri sikit.  Ini semua watak-watak fiksyenel.  Tak kena mengena sama ada hidup atau mati.  Tapi actually dia sangat takut commitment dengan lelaki sebab dia dulu pernah dibesarkan dalam broken family.  Dalam siries ke berapa aku tak hengat.  Dia didiagnos menghidapi KANSER.  U olls...nightmare ok!!




Charlotte York Goldenblatt
Charlotte adalah seorang yang sungguh KONSERVETIF.  Dalam depa 4 orang satu gang,  dia lah yang paling skema.  Dia ni kalau nak dikatakan,  cara perwatakannya sangat tersusun,  teratur dan tertib macam seorang puteri.  Dia kalau angan-angan semuanya sangat fairy tale dan merimaskan bulu ketiak si Samantha yang liar itu.  Dalam cerita ini,  dia dilahirkan dalam keluarga bangsawan American la.  Tapi yang membuatkan dia lawak ialah,  walaupun dia paling skema.  Tapi dalam bab seksual,  dia ni sangatlah pelik dan kingki.  AHAHAHAH.  Dia berkahwin dengan seorang berbangsa Yahudi sampai sanggup convert masuk Jew.  And then,  depa takdak anak.  Dia amik anak angkat dari China. 



Miranda Hobbes
Personally,  dalam semua watak-watak dalam citer ni.  Aku paling tak suka deni la.  Dia ni ketegak,  kepala angin dan suka naik angin tak tentu pasai.  Pastu dia suka buat keputusan bagi orang marah.  Pastu dah lama macam tu baru dia nak realize.  Dia tak suka ada relationship dengan lelaki jugak sebab dia pentingkan career sangat.  Dia peguam ok!!  Kalau kat New York hang jadi Peguam hang sangat sibuk ok.  Semua orang nak saman semua orang.  Pastu entah macam mana dia termengandung dan sejak itu,  dia macam berubah jadi seorang wanita yang matang sikit la.  Tapi perangai kepala angin dia tetap ada. 



Plot Cerita 
  1. Kisah dalam siri Movie Sex and The City ini tak jauh larinya dari plot cerita harian dalam kisah siri SATC yang bermain tentang isu-isu percintaan,  perhubungan lelaki and perempuan,  cekcuring,  seksualiti dan perkahwinan.  Namun,  kisah utamanya adalah tentang Carrie yang akhirnya hendak berkahwin dengan bfnya sejak season one (sat on sat tak) Mr.  Big.



  2. So,  macam biasa orang glamour New York nak kawen.  Ada macam-macam kezutan seperti pembelian apartment baru yang merupakan hadiah dari Mr.  Big yang lengkap dengan sebuah closet yang sangat CARRIE BRADSHAW ok!!




  3. Pastu majalah VOUGE pun nak sponsor majlis perkahwinan dia and paling meletop dia.  Siap jemput dia buat photoshoot khas untuk pages dalam VOUGE dengan tajuk "The Last Single Girl".  Wah...Kelas Kak Maria.  Haruslah pasni,  Kak Janz nak buat prewedding single photography shoot bertajuk  "The Last Singgel Janz".  Matilah....Dalam shoot itu,  Carrie menggayakan koleksi gown pengantin dari Vivienne Westwood.  Dan sebagai sebagai kejutan,  dia menerima salah satu hadiah gown itu dengan nota yang ditulis sendiri oleh Vivienne Westwood!! Alangkah seronotnya!!!




  4. Persiapan perkahwinan itu menjadi lebih besar apabila dapat review dari majalah-majalah,  akhbar dan tabloid lain.  Pastu venue pun bertukar menjadi sangat besar.  Dengan pre wedding event,  rehearsal dan macam-macam lagi.  So...biasalah..JANTAN kan?  Bila tengok semua orang duk macam eksaited benda-benda kawen ni.  Depa pun mulalah duk mai perangai bodo nak takut and ngeri dengan komitmen kan. Nak dijadikan cerita,  secara tak sengaja,  Miranda yang masa tu tengah hot and gado besak dengan laki dia,  tiba-tiba naik angin and pi maki Mr.  Big dengan berkata "Aku gadoh dengan laki aku.  Perkahwinan yang ubah perhubungan kami.  Hang and Carrie adalah bodo sebab nak kawen!!"






  5. Aiyoo....maka dengan itu.  Si Mr.  Big terus FREAK OUT ok.  Esok dah nak wedding.  Dia dah start jadi ragu-ragu.  Dia macam dah cakap dengan Carrie tentang benda ni.  Pada malam wedding depa.  Tapi Carrie macam take it easy and tak mau Mr.  Big pikiak sangat.  Dia kata lah "Hang janganla takut sangat wedding kita memang la besak...tapi apa pun..its just about U and me," Aiyoo...aku pernah guna ayat tu tau pancing jantan.  AHAHAH..Kelas kak maria!





  6. So esoknya,  pada hari perkahwinan itu.  Semuanya riuh and sangat meriah u olls.  Depa 4 perempuan ni pun seronot ni,  pakai cantek-cantek nak pi wedding.  Semuanya berjalan dengan lancar.  Kecuali si Mr.  Big.  Dia dari pagi nak cakap dengan Carrie.  Dia duk call detu tak dapat.  Sebab anak Charlotte pi amik handphone Carrie and sembunyi dalam beg duit kecik dia. Yang Mr.  Big tak mau turun kereta sebab takut!!  Bodo kan?  Dia nak cakap dengan Carrie.  Carrie dah verver dalam gereja dah!!!





  7. Pastu last sekali,  dia dapat jugak cakap phone dengan Carrie.  Pastu Carrie tanya la..."Hang kat mana ni sayang?"  Pastu dia dengan bodonya berkata,  "Tadi aku ada depan ni...tapi now...aku dah blah!!,"  Hang bayangkan perasaan and muka Carrie time tu.  Dia terus menjerit and keriau and dia suruh depa ni semua bawak dia keluar dari tempat tu.  Aiyoo...time tu.  Sangat emosi ok.  Aku nak nangis pun nak nangis.  Nak rasa macam tendang sapa-sapa yang lalu tepi aku pun ada.  Bodo punya jantan.  Kesian kat Carrie.  Tapi nak tergelak pun ada,  tengok masa tu.  Muka paling lawak ialah  Charlotte.  AHAHAHA







  8. Tiba-tiba nak jadi macam cerita Hindustan sikit,  masa kat tengah-tengah jalan,  tiba-tiba limosin depa bertembong!!  Haruslah Carrie berhenti and turun and pi kat Mr.  Big and before Mr.  Big sempat kata apa....Dia pukul Mr.  Big dengan bunga tangan pengantin dia!  Aiyoooooo....SPIRIT u olls!  Kak Carrie naik hantu!!  Macam kena rasuk dengan jin Kak Tina!! Kak Tina ada jins ok.  Ada ekok and pakai tongkat Club Med.  Jaga-jaga.







  9.  So,  maka tak jadi lah depa kawen.  Kesiankan.  Yang kesian sapa?  Perempuanlah.  Bermula episod baru Carrie sebagai Kak Janz.  Depa semua pi bercuti kat Mexico menggunakan tempahan bulan madu Carrie and Mr.  Big.




  10. Balik dari itu,  Carrie teruskan hidupnya macam orang biasa yang lain.  Dia telah menghire seorang PA untuk membantu kerja hariannya iaitu Louise yang dilakonkan oleh Jennifer Hudson yang sangat berbakat!!




    Aku suka perempuan ini.  Dia dah la pandai berlakon,  pastu suara pun sedap.  Aku suka dia berlakon dalam SATC.  Aku suka sangat!



Okaylah...ampa semua selalu kata.  Kalau aku buat review,  tak payah tengok cita tu pun takpa!! Aku dah citer habis semuanya kan?  So kali ni aku malaih nak cita bagi abih.  Ampa semua p la carik DVD citer ni atau pi donlod!! Ampa tengok lah apa yang terjadi akhirnya kepada mereka berdua.  Apa jadi kat Samantha and Bf mudanya.  Adalah Miranda akan kembali bersama bf dia?  Charlotte dapat anak apa?  And adakah Carrie akan kawen?





Sekian sahaja!  Perkahwinan yang terlalu tersusun sangat tak meriah u olls!!  Percayalah....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE