Personaliti Bulan Ini | Rusdi Redza

U olls. Apa habak semua? Dah makan? I olls tak makan lagi. Tapi rasa sangat lapak sangat. Nak masak tak larat sangat. Biasa la orang bujang. Nak masak makan sorang bek tak payah. Sebelum i olls merapu rapan dengan kata-kata onar ini lagi. Biarlah i olls memperkenalkan PBI bulan ini iaitu Rusdi Redza.

Kalau u olls pembaca dan pengikut i olls at Facebook mesti ampa tak asing lagi dengan nama my bro iaitu Rusdi Redza. I olls takdak adik lelaki kandung, ada Cakcing sorang ja. Cakcing is worm perempuan. Pengenalannya Rusdi merupakan salah seorang pelajar di PP Sains Kemasyarakatan tempat akak kerja ini. Maka dengan itu, i olls menjadi rapat dengan Rusdi ini. Sayang sangat kat Rusdi macam adik sendiri. Sebab dia seorang yang 'dengar cakap' dan menghormati orang. Senang cita, memang baguih kalau buat menantu.

Setelah berjaya mendapat ijazah dalam bidang Sains Kemasyarakatan (majoring Antropologi dan Sosiologi) maka kini Rusdi Redza sedang memberikan khidmatnya sebagai seorang volunteer di Petrosains KLCC. Bersempena sebagai PBI bulan ini, i got Rusdi to tell u olls tentang Petrosains ok. Let's Check it out.


Jumie Samsudin :  Sudah berapa lama bertugas di Petrosains?

Rusdi Redza  :  Permulaan bertugas sebagai volunteer di Petrosains bukan sebenarnya selepas berijazah, tetapi beliau telah lama berkhidmat ketika tahun I di USM lagi. Masuk tahun 2010 maka telah 5 tahun lamanya.

Jumie Samsudin  :  WOW. Lama jugak tu.  Kira macam kerja part time bila cuti semester la kan?  So.  apakah rangka kerja kamu di situ?


Rusdi Redza  :  Di Petrosains, terdapat 3 department utama iaitu PROGRAM,OPERATION & EXHIBIT. So saya ditugaskan dalam bahagian operation. Kalau dikutkan, operation ni sangat mencabar kerana ianya melibatkan operasi centre & juga khidmat pelanggan. Masalah-masalah yang dihadapi takkan sama dan kebanyakkan volunteer yang kerja di sini pun agak puaka mulutnya kerana kalau tak pandai bercakap ianya akan menambahkan lagi kesulitan dalam operasi. (Yelah..kalau tak pandai cakap, hang jadilah patung dinosaur kat Petrosains). HEHEHE

Jumie Samsudin  :  Verver la kan nak jadi dinasor.  Sudah. Shadap.  Soalan seterusnya,  apakah perkara paling seronok tentang kerja di situ?

Rusdi Redza  :  Menariknya disini, saya suka belajar dan aplikasikan balik dalam pengajian Antropologi dan Sosiologi saya di USM. Saya juga amat berbangga apabila department operation saya pernah menggondol Anugerah Khidmat Pelanggan Sains Centre Terbaik Dunia pada tahun 2007/2008. Selain itu, I can practice my English conversation skills which is important for all nowadays. One more interesting factor about working with Petrosains ialah one of the director pernah berkata, mereka bukan mencari sukarelawan yang bijak pandail. Tetapi mencari orang yang ingin belajar. Jangan terkejut kerana ada antara sukarelawan seperti kami adalah seorang lelaki yang telah berusia 65 tahun dan juga seorang OKU.

Jumie Samsudin  :  Betul ke noks.  Siries.  Akak pun kalaulah diberi peluang sangat nak buat kerja-kerja macam ni.  Tapi anak-anak muda sekarang ni,  kalau nak mencarik kerja sampingan suka yang dapat duit banyak dan tak banyak tanggungjawab.  Semuanya sebab budaya Astro Ria.  So,  uolls,  apakah tempat-tempat yang kamu dah lawati dengan PETROSAINS TEAM?

Rusdi Redza  :  Ini yang paling seronok nak kongsikan bersama.  Melalui Program Outreach Petrosains Volunteers Malaysia dah macam –macam tempat yang telah saya lawati termasuklah Jeli Kelantan, Langkawi, dan Tenom Sabah. Berkampung dengan orang asli memang menarik.

Jumie Samsudin  :  Apakah perkara paling berharga apabila berpeluang melihat anak-anak di kawasan pedalaman?

Rusdi Redza  :  Perkara yang paling berharga yang ingin saya kongsikan bersama ialah pendidikan kita sangat SUCKS. Kita terlalu melihat potensi orang yang dekat dengan kita. Just imagine, bukan nak pertikaikan isu kewangan tetapi anak orang asli lebih menghargai ilmu daripada orang Bandar. Mereka tak ada kemudahan seperti computer dan internet. Namun mereka tidak perlukan semua itu kerana mereka hanya ingin suatu system pembelajaran agar mereka dapat menimba ilmu pengetahuan yang selari dengan budaya mereka sebagai orang asli.

Kita tak boleh bagi mereka kerja rumah untuk jadi pandai, tetapi kena bagi diorang lagu karaoke lagu English untuk mereka memahami bahasa English. Walau methos ini sangat kelakat tapi iatulah yang patut difikirkan oleh sejumlah graduan Sains Kemasyarakatan. Diorang suka main, tapi diorang belajar dari apa yang diorang main. Oleh sebab itu, tiada satu geek atau nerd dalam kelompok diorang. Mereka sangat pemalu, oleh sebab itu kita kena bermesra dan ada body contact dengan mereka untuk memecah rasa kekok itu. Mereka sangat memuja orang luar seperti kita. Sebab itu saya amat sedih dan terkilan kerana masih ada antara kita yang mengambil kesempatan ke atas mereka ini.

Jumie Samsudin  :  Saya nak tanya berapa ramai kat sini ingat orang asli busuk? Sila angkat tangan? Jahat korang ni. Meh kita Tanya Rusdi pulak.


Rusdi  Redza  :  TIDAKK!!! Sebab diorang bau herba. Lagi wangi dari anak-anak orang kaya yang ngada-ngada cebok berak tak betul. Bau taik kering. So jangan prejudis dengan diorang. Diorang pun manusia seperti kita. Kena banyak lagi agensi yang datang beri bantuan kepada mereka terutamanya dalam pendidikan. Jangan terkejut kalau ada antara mereka yang UPSR 5 A tapi tak sambung belajar sebab tidak ada duit. Saya bercita-cuta nak buat liputan pasal masalah ini malah menubuhkan sebuah syarikat macam Petrosains juga.

Jumie Samsudin  :  Apakah perbedaan yang kamu dapat lihat antara budak bandar and budak desa?

Rusdi Redza  :  Perbezaannnya sungguh mudah. Orang Bandar tidak menghargai benda yang ada berbanding budak kampong atau orang asli. Penghartaan itu tak perlu ditunjuk dengan kata-kata, tetapi sikap menolong orang yang tidak pandai itu sangat diperlukan. Dan tak berlagak pandai dan sombong. Saya rasa zaman kanak-kanak kita pun tak macam ini. Saya ada teori macam mana budak budak sekarang boleh jadi kerek.

Atok diorang suka pukul bapak masa kecik-kecik. Then bapak berazam bila besar tanak follow cara atok sebab ianya sakit (KONON). Bila bapak tak pukul, anak sekarang ini naiklah lemak. Tambahan pula dengan kehidupan yang serba-serbi selesa. Hatta, lahirlah generai yang gampang.

Anak orang asli sama sahaja. Dari zaman atok, sampai cucu cicit semuanya kena hentam. That’s why depa tak segan dengan orang luar. Ada perasaan malu. Ada perasaan JANGAN SUSAHKAN ORANG.

Jumie Samsudin  :  Pengalaman paling tak dapat dilupakan?

Rusdi Redza  :  Saya ingat lagi satu famili from Sabah, kekwat ngutuk Petrosains ”Such a lame place”. Ceh, baik ko jumpa Tun Dr. Mahathir Mohamed then ko macam tu bersama sedikit ludah. Ada berani? Sedangkan Professor from Yale menyembah kitorang, ko plak nak perasan bagus kt sini…poodah!!

Jumie Samsudin  :  Apakah saranan yang kamu boleh katakan kepada mereka yang tak pernah berkunjung ke Petrosain?

Rusdi Redza  :  Saranan saya ialah kalau nak melawat datang beli tiket awal-awal kerana sekarang kami mulakan operasi seawall 9.30am. Bawalah anak-anak anda semua. Tanamlah rasa cintakan ilmu.  Jangan asyik duk suka latih anak-anak tengok Astro Ria ja. 

KELAS KAK MARIA!! SHABAS RUSDI REDZA.  AKU RASA APA YANG DICERITA INI SUNGGUH BAGUS DAN MEMBUKA MATA SEMUA KITA.  MEMANG KAK JANZ SUKA SANGAT STETMENT BEGINI,  BIAR LOPAH TETAPI BERISI DAN PADAT.  JANGAN DUK SUKA OVER SANA SINI CERITA PASAI HANDBAG KASU MAHAI SAJA. 

Baiklah,  sekarang ini. Marilah kita sedikit sebanyak berkenalan dengan Rusdi Redza.

Nama :  Rusdi Redza

Umur  :  24 tahun
Adik beradik  :  Anak sulong dari 4 beradik
Tarikh Lahir  :  14 Januari 1986
Tempat kelahiran  : Seremban Negeri Sembilan

Apakah ciri-ciri pasangan hidup yang u olls carik.
  • Yang tak busy (Aku tak faham busy mcam mana.  Ampa kena tanya dia sendiri)
  • Faham perangai saya
  • sedap mata memandang
  • berakal(saya suka merepek,so nak yg akademik gak)
  • saya turn on ngan English dialect Yorkshire…meleleh saya dgr.
  • manja
  • tak mudah marah n pandai control marah saya.(yelah,kalau pemarah gak,cepat jatuh talak)

Apakah hobi u olls di masa lapang.
Hobi saya ialah melancong(tp jarang melancong) dan juga karaoke n watching movies.




Minat u olls dalam bidang nyanyian, apakah perkembangan / project terbaru?
Memang minat menyanyi,rasanya mcm nak berhenti kot,  tapi my best friend Azren tak bagi.  Sekarang ini,  ketika lapang saya more into compose lagu (jadi hobi baru) Dan kalau ada rezeki,saya just nak persue my dream,wat album sendiri,  guna duit sendiri,  just bagi kat sesiapa yg minat kat muzik saya.  Takyah jual-jual.  Perancangan dah ada,  baru 12 %...Just tunggu.


Siapakah idola/inspirasi kamu untuk terus menyanyi?
Idola menyanyi takder kot because saya selalu berubah. Tapi saya menyanyi sebab 3 individu dalam dunia ini iaitu Shahrizal.  My best friend yang banyak bagi motivation saya yang jugak Juara Bintang USM 2007.  Jumie Samsudin,  Juara Bintang USM 2008.  Masa saya down dengan famili dialah orang yang tolong saya.  Nor Farhaniza Azrin,  kawan baik saya yang setiap kali asaya ada show kat USM dia yang akan make up saya.  Saya rindu part itu.  Setiap kali saya menyanyi,  saya ingat 3 nama ini. 

~~ Akak merembes air mata.


Kalau diberi peluang untuk buat concert, kat mana? Dengan sapa?
Buat concert,  kalau saya sahaja pelik kot.  Saya cari tempat yang tak sebesar PWTC tetapi tempat kecil.  Pastu pilih sendiri 100 peminat bertuah dan 50 seat untuk kengkawan atau indicitu yang bermakna dalam hidup saya.  Then perform dengan budak-budak amatur.  Sebab bagi peluang kat diorang nak berduet.  Tak payah nama besar,  panggil Jumie,  Raes dan group adik saya.  Tapi nama saya kena la meletop.  Bagi orang pandang,  kalau nak artist gak saya nak panggil Ella.

~~ Nok...nama akak besar ok.  Jumie Samsudin.  Hang berani buat statement berani mati macam tu kan?

Mengapa u olls suka baca belog Jumie Samsudin
I suka baca Belog Jumie Samsudin because its related with life,  love,  friendship,  fantacy,  critics,  human,  nature,  food,  music, cultures  all in one.  Bila baca blog hang,mcm kita bersembang dekat je.  Maknanya,  hang mmg tulis from hati.

Ucapan kepada semua pembaca belog Jumie Samsudin :
To those readers,  yang dekat ngan Penang.  Tolong jaga kakak saya sorang ni!  If anythings bad happen on her,  saya tenggelamkan penang tu.  hahaha..kidding!  By the way, hope u sukses in all the things you persue.  Love u…and please make her blog no 1 in MALAYSIA..ok!!

Akak merembes air mata lagi.  Thanks Rusdi. Tatkala membaca semua teks jawapan yang hang emailkan ini.  Aku rasa macam sungguh teruja.  U saw things yang aku tak nampak.  Pada persekitaran kita,  dan juga diri aku.  So,  sebelum akak pergi lebih jauh dengan verver hati ku yang penuh onar ini kepada anda yang ingin berkenalan dengan Rusdi,  here are his information.  Kalau nak tengok siapa diri seseorang itu,  tengoklah siapa kawan-kawannya. 

Rusdi Redza on Facebook  :  http://www.facebook.com/rusdiredza
Email and YM :  rushdy_redxa@yahoo.com

Blog  :  Rusdi Redza

Teka ni pokok apa?

Sekali lagi,  i olls nak suruh u olls teka pokok lagi.  U olls kalau singgah di Masjid Al Huda,  Sungai Ara Pulau Pinang,  kat hujung pagar masjid ini satu pokok yang pendek tapi rendang daunnya.  Lebat buah nya serta bunganya, walaupun hidup seribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya....oooh...walaupun hidup seribu tahun kalau tak sembahyah apa gunanya.

Ha....terus nasyed kan?  U olls saja tau nak suruh akak kena petir ni.

Baiklah,  i olls hari itu telah berkesempatan ke Masjid Al Huda Sungai Ara.  I olls parking betui-betui tepi pokok ini.  I olls pun amiklah gambar.  Memang nampak lain tau.  Papan tanda ada,  tapi dia tulis ARAB.  Wal fadang pasirul...tak ada du dil kayu wil.  Panaz huttarik kok!! Ku pandandungu kiri kanu ni.  Wal saki baki.  Tumpuk-tumpuk....taik unTA!

Haa....terus berlakon Pendekar Bujang Lapok kan?  U ollls jangan tak tau.  Akak hafal semua skrip cita tu. That's my favorite P Ramlee's film.

Baiklah,  mari kita mentengok apakah pokok yang i olls suruh u olls teka lagi tu!



Kalau u olls mengvisit Masjid Bayan Baru,  kat belakang.  Ada jugak pokok ini.



Mesti u olls tak tau kan apakah pokok ini? Cuba bagitau Kak Zura.

"wa tin niwaz zaitun"

Yaa....tepat sekali.  I olls tak buleh nak sambung. Itu ayat Al-Quran.  Nak baca kena ada tertib.  Bukan main suka hati ja letak dalam belog akak yang sampah ini.  Sorry u olls.  Untuk mereka yang tak faham Arab macam i olls,  maksud bait di atas ialah "buah tin dan buah zaitun".  Wah...verver aku kunon faham cakap Arab kan? Padahal aku kalau cakap Arab,  orang Arab tak paham pun.



Sedikit informasi ringkas tentang buah tin yang dipetik dari Wikipedi Bahasa Melayu :

Pokok Ara (bahasa Inggeris: ficus) merupakan genus untuk kira-kira 800 spesies pokok berkayu, pokok renek, dan pokok menjalar dalam famili Moraceae. Pokok ini berasal dari seluruh kawasan tropika, dengan beberapa spesies yang bertumbuh juga di kawasan iklim sederhana yang hangat. Kebanyakan spesies adalah malar hijau, sedangkan pokok-pokok di kawasan iklim sederhana dan kawasan yang mempunyai musim kering yang panjang adalah pokok luruh daun.

Genus ini termasuk satu spesies, Common fig (F. carica), yang menghasilkan buah perdagangan yang dipanggil "buah ara". Buah daripada banyak spesies yang lain juga boleh dimakan walaupun tidak beberapa popular. Contoh-contoh pokok ara yang lain termasuk Pokok Bo dan subgenus banyan. Terdapat Pokok Ara Wild Willowleaf yang luar biasa besarnya di Afrika Selatan yang dilindungi oleh Simpanan Alam Semula Jadi Wonderboom.

Buah ara yang dikeringkan juga dipanggil buah tin, sempena nama pokok Ara dalam Al Quran. Ini kerana jemaah haji membeli buah dari pedagang Arab yang memanggilnya dengan nama tempatan. Terdapat pendapat yang menyatakan buah tin merupakan antar tumbuhan terawal yang ditanam manusia.[1]


To read more on this,  please click here  :  Wikipedia Bahasa Melayu\ Pokok Ara

ps/  Sepohon kayu daunnya rimbum.  Lebat bunganya serta buahnya.  Walaupun hidup seribu tahun,  kalau tak sembahya apa gunanya.  Walaupun hidup seribu tahun,  kalau tak sembahya apa gunanya........

Koleksi Tidor Cucunda Suvvi

Cucunda ku Suvvi yang disayangi mempunyai tabiat tidur yang sunggul cumels.  I olls sangat suka.  Ini antara gambar dia mentidur yang i olls rakamkan.

Ini masa dia kecik-kecik.  Ini kerja mak dia iaitu Lisa,  dia takut we olls semua amik anak dia,  dia letak dalam laci kain baju i olls.  Terkejut i olls tengok,  sejak bila aku ada panties bulu-bulu binatang ni?  Bergulung tu dah sama kan? Tapi sejak bila pulak aku beli suak dalam kingki ada bulu-bulu binatang bagai ni? AHAHAHA.  Sekali Suvvi u olls.  Cumelss.  So i olls pun tinggalkan di kat situ.  Dan sampai dia dah besar,  baru dia turun sendiri.  Dan i olls cuci laci tu. 



Ini pulak gambar dia tengah tidok dalam bakul baju yang berisi baju bersih Cakcing yang sungguh wangi softlan.  Pandai deni,  nak carik tempat yang empuk,  dan wangi.  Siap tidor berbantal lengan okay.  POM POM U OLLS.



Okay,  nampak macam dia tengah bersedia untuk melarikan diri kan?  Get set,  GO!  HAHAHA....salah.  Dia tengah mentidurkan diri okay.  Pelik gila cara dia tidok.


Bawah mesin jahit pun jadilah.  Tak tau lah ni penat menjahit atau penat bermain di bawah mesin jahit?  Verver tau dia ni.

Sekali lagi aksi tidok tampa menghormati penat lelah seorang nenda mengangkat kain yang bersih dan wangi softlan.  Kerana penat,  i olls tak sempat nak melibat kain ini.  Alangkah terkejutnya beta apabila mendapati cucunda beta tergoling langgang di dalam bakul ini,  ku sangka dia telah pengsan.  Tapi hampeh!  Suvvi tidok okay!  Penat clubbing katanya....

 

Inilah aksi paling dahsyat.  Takdak lagi kucing kat Melesia boleh buat macam ini.  Dia bukan tidok sandak kat sofa.  Tapi ini kes lagi berat okay,  dia tidok tersangkut kat sofa.  SHABAS BETTEEIIIII!!!

Bukan tersandak kat sofa,  tapi tidok terSANGKUT kat sofa.

Suvvi...Suvvi.....

Jom Pi Hat Yai dengan Awan Travel

U olls.  Awal-awal tahun ini,  macam biasa semangat kena baru.  Nak jadi insan yang lebih cemerlang atau cemerkap?  Terpulang pada u olls.  Jangan menjadi lebih ANJING.  Akak tak suka.  Jadi tahun ini macam biasa,  antara niat dan impian Kak Janz ialah mengepi holiday dengan lebih banyak.  Jadi dari awal tahun inilah kita nak kena plan u olls.  Jadi,  bersama-sama ini i olls nak perkenalakan satu Pakej "Jom Pi Hat Yai dengan Awan Travel" yang sungguh lah berpatotan. 



Jom Pi Hat Yai dengan Awan Travel

Pakej 2 Hari 1 Malam

Jadual Perjalanan

Day 1
Berkumpul di Perhentian Bas Sentral Butterworth
Bertolak ke Bukit Kayu Hitam
Bertolak dari Hadyai City Tour ke Nora Plaza iaitu Pusat Pembuatan Kulit dan Permata
Check in hotel
Acara bebas

Day 2
Check out hotel
City tour - Songkla
Berangkat ke Padang Besar
Bertolak pulang ke Penang

Info lain :
Grand Plaza Hotel (Hat Yai)

Harga : RM120.00 ( 1 pax) sahaja

Tarikh Rombongan :

Sabtu, 6 March 2010 hingga Ahad, 7 March 2010

Pakej termasuk :
  • Pengangkutan menggunakan bas. (Penang - Hat Yai - Penang)
  • 1 Malam Penginapan (Twin Sharing)
  • Minima 15 pax
  • Maksima 30 pax
Passport group  :
Untuk 1 group (10 orang ) RM10 (1 pax)
Untuk 1 group (5 orang) RM40 (1 pax)


Sebarang pertanyaan boleh hubungi Kak Siti dari Awan Travel yang meletop di butiran berikut :
Email : siti_auza88@yahoo.com.my
HP : 017-4159890


Iklan ini dibawakan oleh :
Awan Travel Sdn. Bhd.
B - 4, Tingkat 1, Bangunan MARA
No. 5 Lebuh Buckingham,
10200 Pulau Pinang
Email : awantrvlpenang@yahoo.com
No tel : 04 262 0105 / 2634452
Faks : 04 2614460


Berminat untuk iklan dalam Belog Jumie Samsudin please email to me at jumie_samsudin@yahoo.com .  Murah jer u olls.  But Im sure its worth it.

Derma Mangsa Haiti

U olls.  Tengah buat apa?  Apa dia?  Lepak dengan mak sambil tengok TV?  Bestnya.  Ooo...sambil makan pizza.  Bestnya,  mesti rasa aman ja kan.  Pas balik kerja,  mandi,  semayang,  dan makan u olls pun terus mentidur kan diri.  Aman jer kan?  Alhamdulillah,  kita di Malaysia ini aman temteram.  Takdak nak rasa takut-takut apa pun.  Kalau ada rusuhan kat Masjid Negara pun,  rusuhan kecik-kecik ja yang tak menakutkan langsung.  Akak tak mau cakap pasai politik.  Akak tak suka u olls.  Tetapi,  di kala u olls sedang bergumbira,  marilah kita menatap beberapa gambar yang akak rasa 'tak berapa'  horror untuk renungan u olls semua.

Please u olls.  Akak dah macam terdiam dan terkesima.  Celaka hang Kak Janz,  last Saturday menghela tak tentu pasai kat Hardrock hang ingat hang baguih?  Orang kat Haiti duk menangih.  Mayat bergelimpangan.  I olls menangis ketika melihat gambar-gambar ini dari Google Images.  terus rasa macam jantung ku di panah petir yang sungguh dahsyat. 
A picture is worth a thousand words




So u olls semua.  Kalau nampak peluang menderma untuk mangsa Gempa Bumi Haiti,  please buatlah sumbangan.  Walaupun hanya Seringgit.  Dan kalau ada orang minta derma lagi,  jangan la kata "Tadi dah derma dah,"  U olls.  Please.  Kalau ampa sayang Kak Janz,  buatlah pelaburan untuk akhirat u olls jugak.



Sekian,  wasalam.

ps/  I olls sedih.

20 Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT)

Tahniah St.  George Girls' School

Ketika i olls membuat kereja di opis siang tadi, i olls terbaca dalam berita dan juga status rakan-rakan di FB yang mengucapkan tahniah untuk 20 Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) seperti mana yang telah diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri kita yang sungguh meletop iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin. Alangkah kembangnya hati ku ini apabila melihat nama sekolah yang menjadi pusat pembinaan sahsiah Jumie Samsudin telah menjadi salah satu sekolah yang tersenarai itu!

Berikut adalah senarai penuh SBT 2010:
  1. Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) (P) Sri Aman, Petaling Jaya, Selangor.
  2. Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru, Johor. 
  3. Sekolah Dato’ Abdul Razak, Seremban, Negeri Sembilan. 
  4. Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak. 
  5. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya, Selangor. 
  6. SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur. 
  7. Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim, Jitra, Kedah. 
  8. Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, Negeri Sembilan. 
  9. Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang. 
  10. SMK Sultanah Asma, Alor Setar, Kedah. (Sekolah Ikin Marzuki and Liz Sahak pun ada!  Tahniah mama mama ayam ku!!)
  11. SMK (P) St. George, Pulau Pinang. 
  12. Sekolah Menengah Sains (SMS) Tuanku Syed Putra, Perlis. 
  13. Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya. 
  14. SMS Muzaffar Syah, Melaka. 
  15. Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Bintang Utara, Kuala Lumpur. 
  16. SK Zainab (2), Kota Bharu, Kelantan. 
  17. SK Taman Tun Dr. Ismail 1, Kuala Lumpur. 
  18. SK Convent Kota, Taiping, Perak. 
  19. SK Bukit Damansara, Kuala Lumpur. 
  20. SK Bandar Baru Uda 2, Johor Bahru, Johor.

Tahniah untuk semua GEORGIAN.  If there's a will there's always a way. Apa dia?  U olls tak sangka i olls sekolah St George's,  CESSSS!!  Awat?  Otak tingtong macam diri ku ini tak layak sekolah kat situ?  Hey....ada yang lebih tingtong dari aku yang bersekolah di situ seperti Yati Mehad,  Yuslina,  Nonie Suliaman,  Fern Angela Jeremiah  malah Juma adik ipak Perdana Menteri kita pun sekolah itu okay!! 

Tak caya...nah!!  Ini school batch aku masa form 5!!  Aku simpan sampai lani ok. 




ps/  Pecah rahsia Kak Janz.  Selama ini,  nama i bukan Jumilisa Janzaliana Natasya.  Tapi Jumizah binti Samsudin.  HAHAHAHHAHA.

Goreng pisang di luar pagar, amik galah tolong jolokkan....

U olls tau tak.  Hari tu,  masa i olls and Kak Edeh and Abang Manap ver-ver mendrive dari Penang ke Teluk Intan sempena kenduri kawen anak buah i olls iaitu Nor Hazma,  we olls berhenti mengisi minyak dan mengepam tyre kat Hentian Sungai Bakap (I olls think so lah...).

Pastu masa kami nak isi angin masuk ke dalam tyre u olls,  we olls nampak ada ramai berdiri di luar pagar.  So belum sempat i olls nak kalau salah tolong tunjukkan,  i olls terpikir lah nak tunjuk apa?  Apa yang depa duk berdiri ramai-ramai kat tepi pagar ni?




Bila i olls keluar,  barulah i olls nampak.  Rupa-rupanya,  ada orang meniaga kat luar pagar.  Ramai pulak orang yang datang berhenti beli pisang goreng dengan they olls.  Gigih ok.



Hatta  oleh itu,  kita pun tukarlah nama pantun yang lama itu menjadi sedemikian,

GORENG PISANG DI LUAR PAGAR,  
AMIK GALAH TOLONG JOLOKKAN,
KALAU U OLLS KURANG AJAR,  
BERANI MAI LAH DEKAT,  AKAK NAK JOLOKKAN!!! (Mulut hang dengan hulu penyapu lidi yang i olls beli kat Sunshine.  Bahaya kalau tak sambung panton ni.  Bahaya...)

Sekian,  melapor dari tepi pagar.

Pindah office baru yang lebih BEST!

Setelah 4 tahun kereja di PPSK USM,  kami akhirnya dapat berasa sangat seronot kerana ura-ura selama ini kata nak renovate office telah menjadi realiti.  Oleh itu,  i olls serta rakan seopis yang lain telah dipindahkan buat sementara waktu ke bangunan C23, USM yang dulunya merupakan pejabat untuk CenPRIS.

Dulu kat office lama,  i olls ada bilik sendiri.  Memang meriah la u olls.  Sebab bukan sahaja menjadi pusat aktiviti sosial budak-budak PPSK melepak dan mengganggu gugat i olls ini, malah menjadi pejabat bangsawan untuk segala umat PPSK untuk datang bertanya soalan-soalan pelik kepada i olls seperti  "Kak Jumie,  saya nak mintak surat pengesahan pelajar untuk buat praktikal,  tapi saya tak mahu buat praktikal?"  Inilah antara soalan yang pernah student degree PPSK USM pernah tanya kat i olls okay.  Memang macam nak gila jadinya.  Tak taula sama ada i olls pekak pagi itu,  atau memang student tu nervous nak tanya soalan yang betul apabila ternampak kecantikan akak ini.

Ini papan kenyataan yang paling akak sayang.  Tapi dah terpaksa ditanggalkan dan tak boleh nak tampal macam kat office lama.  Ceritanya,  dulu ada sorang kawan yang suka datang office i olls,  dan tulis nota kecik dan tampal.  Mesej merapu kepada Jumie Samsudin yang menulis kata-kata nista dan onar belaka.  Sejak itu,  menjadi trend setiap student yang datang melepak.  Depa akan menulis pelbagai ucapan dan juga kata-kata semangat kepada Kak Jumie mereka ini.  Dan yang menariknya,  kepada pelajar yang jadi stud exchange ke luar negara juga,  one of the tradition is depa akan mengepos poscard dari luar negara dan akak akan tampai kat situ. 



Anyway,  memang seronotnya bekerja kat sini ialah,  para student ini semua walaupun i olls sangat garang but we olls semua sangat close ok. Ada yang sampai dah berjaya jayi bukak business sendiri sambil kerja part time dengan consultancy dari Singapore pun,  duk contact dengan i olls lagi.  POM POM u olls.


Apa pun,  syukur.  I olls sentiasa doakan u olls semua.  Sorrylah if akak marah-marah u olls.  Anggaplah marah-marah manja akak ini,  macam dari seorang kakak kepada adiknya yang notty.  U olls.  Ini lah gambar yang i olls dah carik dalam hardisc i olls yang tingtong ini.  Bukak semua fail kes mahkamah gambar-gambar i olls sejak kerja kat Soc Sc dari tahun 2005 sampai lani.  U olls....muka dulu sungguh suci.  Lani makin lama...makin terserlah ke-MAK AYAM-man i olls ini.  HAHAHAH

2005



2006



 2007

 2008

 2009

2010


 So now,  kami semua telah berpindah ke bangunan baru.  Pejabat baru ini mengamalkan konsep pejabat terbuka u olls.  So takder bilik-bilik.  Kami semua pakai cubicle sahaja.  Memang seronot u olls.  Meriah lagi rasanya.  Sebab akak dikelilingi para bangsawan pejabat yang sungguh menceriakan suasana.  We olls hanya bergelak sahaja setiap hari.  Kalau dulu,  nak mintak apa-apa kena call atau YM.  Sekarang,  bisik pun dah boleh.  Dekat sangat.  Cepat buat kerja u olls.  Efisyen dan sangat komvinient.  I olls semangat nak mai kerja hari-hari.Deputy Dean Office [Academic and Student Affairs] School of Social Sciences

Ini dua jiran akak,  Kak Nana Mukherji and Mama Almas.




Tapi,  student semua.  Sorry u olls.  U olls tak buleh nak masuk jumpa i olls senang lenang lagi.  Sebab Dekan tegaskan agar pelajar yang mempunyai urusan rasmi sahaja boleh masuk sampai ke bahagian tempat bekerja.  So u olls kalau nak jumpa dengan akak,  u olls kenalah jumpa dengan En.  Yusoff kat kaunter 1 dulu ok.  Jangan lupa bagi salam,  dan cakap nak jumpa dengan Kak Jumie.  Jangan kata Kak Janz,  Kak Janz dia ada malam saja.  :)

Ini antara student-student Soc Sc yang dah grad yang menceriakan hidup i olls dulu.  I love u olls.

Ini Nok Zoeysabella a.k.a Nurul Jannatunnaim Mohd Akhir.  Major Antropologi dan Sosiologi.  Dulu,  aku tak suka dia ni.  Kalau masuk office aku.  KECOH!!!  Pastu cara dia tanya soalan macam babi sangat.  Macam dia tau sangat semua benda.  Tapi bila dah kenal...TING TONG rupanya.


Ini pulak  Zafwan Rahimi.  Now final year kat Social Science dalam bidang Perancangan dan Pengurusan Pembangunan.  Dulu dia ada cinta dengan satu awek tu.  Tapi jodoh tak panjang,  now dia masih singgel.  Ada sapa-sapa nak kenalan?  Silalah add beliau.  Kerana beliau sangat kendu.  Kriteria utama untuk jadi pasangan beliau,  dia kata dia nak pasangan yang terror skill duduk.  Itu akak tak ajar dia ok.  Dia sendiri yang cakap.







Ini pulak YDP pertama bagi Sekretariat Pembangunan Pelajar Soc Sc.  Nama dia Danesh.  Major ekonomi.  Now dia undergoing master programme kat UM.  Dia vegetarian.  Aku tak buleh lupa,  masa dia first year dia tulis surat kat Dekan mintak sokongan untuk benarkan dia bawak motor dalam campus sebab senang dia nak carik vegetarian food.  PIRAH.  Penipu.  Padahal,  dia memang pemalas nak berjalan kaki dari asrama mai dewan kuliah. 


Ini pulak gang-gang AIM dan dayang-dayang depa.  Why AIM?  Sebab pengasas depa tiga orang iaitu Ada,  Ieza dan Madi.  Ketiga-tiga mereka merupakan orang kuat KELAB PENYAYANG suatu ketika dahulu.  Kalau tampa mereka,  punahlah program GEGAR U yang vagedevas kat USM tak lama dulu.  Apa pun,  depa tiga orang ini adalah orang penting yang akan i olls jemput ke majlis kenduri akak.  Muaks.



Ini pulak Fadzli.  Dia ada kawan baik lagi nama Airene.  Depa dorang duk ada lagi kat Soc Sc sambung master.  Fadzli nampak ja macam pendiam dan sombong.  Tapi deni sangatlah seorang observer yang baik.  Aku suka cara dia bagi pandangan. 




Ini pulak Lina Lee dan Adi.  Kebetulan depa duk ada bersama-sama kat office aku masa ni. Lina Lee dah grad.  Katanya lani dalam process nak buat master in psikologi.  Dia ni seorang pelajar yang ginies.  Tiap-tiap semester adalah foflet.  Dia jugak penyumbang karipap Saujana kegemaran akak setiap kali dia datang pagi-pagi kat office.  Hadi pulak adalah kawan baik Zafwan.  Dia lani third year kat Soc Sc.  Apa yang menarik tentang Hadi?  Erm..tak menarik pun.  Cuma dia suka buat hemsem.  HAHAHAHAHA. 



Baiklah,  itulah sahaja yang sempat i olls kongsikan bersama.  Walau di mana kita menduduk,  kerja kena lah dipikul dengan rasa penuh ghairah dan tanggungjawab.  Kepada u olls pelajar soc sc yang akak tak sebut nama.  Sorry ye.  Nanti akak citer dalam kisah - kisah lain. 

Oleh itu,  dengan segala hormatnya i olls menjemput u olls semua untuk melayari laman blog rasmi Undergraduate Stud Soc Sc USM yang i olls bangunkan dan updatekan khas untuk u olls semua.  Jangan gedik kata tak tau pulak okay.  Yahoo Group pun i olls jaga untuk u olls semua,  dari tahun 1 hingga tahun 3.

Click here to view  :  Undergraduate Stud Soc Sc USM




Sekian sahaja.  Selamat maju jaya u olls.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...