21.1.10

Apa adab makan kamu di KFC?

Hey u olls.  U olls jangan pikir sebab kita makan kat KFC,  tempat tu bukan rumah kita.  So kita boleh buat suka hati.  Makan bersempah macam anjing.  Anjing pun tak makan macam ni.  Tulang temulang bersepah,  bukan sahaja atas piring,  atas meja pun penuh!!!!  Apa ni u olls.  Geli la.

Walaupun kita makan kat luar,  bukan hotel,  bukan restaurant ekslusif tapi takkanlah sebab itu u olls boleh makan suka hati ja macam meja tu mak bapak u olls yang cucikan.  Walaupun kita makan kat gerai pun,  cuba pikirkan apa tanggapan orang yang tolong u olls kemaskan meja u olls makan itu.  Walaupun dia dibayar dengan gaji yang ciput.  Tapi tolonglah hormat,  dia bukan anjing ok.  U olls yang anjing.  Makan macam binatang.
This picture is taken by akak and kawan akak masa kami pi lunch kat KFC Sungai Dua,  tepi USM Penang.  Tepi we olls ada satu group makan.  Empat orang.  We olls dua orang jer.  Dorang tu macam family kot.  Ada abang dan adik.  Dorang makan habis dulu.  Memang i olls macam nak termuntah tengok cara depa tinggalkan meja.  SANGAT BINATANG.

Ini pulak meja we olls makan.  Bukan nak puji.  Tapi,  we olls takder la binatang sangat macam tu walaupun kami pun lapar jugak.  Makan dengan rakusnya.  Oleh itu,  marilah kita semua tengok diri kita.  Biar di mana kita makan,  di rumah atau di luar,  gerai tepi jalan atau restaurant ekslusif,  adakah ini imej yang u olls tinggalkan sebagai seorang insan yang katanya hidup dalam era manusia yang sungguh BERTAMADUN?

POM POM U OLLS!!!

7 comments:

  1. mujur la atas2 meja...lagi sepah2 punya perangai sampai ke lantai...huhu...nak kata family...masing2 nampak umo macam dah dekat2 25 tahun...senirik pikir laa kan...huhu...

    ReplyDelete
  2. org2 mcm ni tak kesian langsung kat pekerja2...haishhh

    ReplyDelete
  3. hehehe..kalo mkn kt kfc, end up mesti meja berterabur..dr kecik lg gitu...hehehhe

    ReplyDelete
  4. ish2.
    memng betulm cm binantanggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. kelas kak maria!! ;)
    btoi tu jumie! saya sokong!

    ReplyDelete
  6. mak apak tak ajaq la ni..
    mak abah aku, kurang-kurang bagus jugak pengajaran dari sudut ni.
    dari kecik lagi, mak aku dah ajaq, hang makan tang mana pun, wajib pinggan kena kemas.

    dah jadi adab, makan tang mana pun, family aku mesti akan stack pinggan, taruk leftover dalam satu bekas, susun cawan, lap ape yang patut.

    tapi bila aku makan kat hotel dengan kengkawan, depa gelak kat aku jumie, depa kata perangai kampung.

    tapi aku penah dipuji oleh *ketua menteri, eh ke gabenor? ntah la aku pun tak tau*, sebab aku susun pinggan kat table aku masa dinner dengan dia.

    Bangga siot!

    Eh, dah terkarang satu entry kat sini plak!
    Sayang hang jumie!!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...