31.3.10

Dear Kak Merr : Poh Kong atau Habib??

Hai u olls.  Buat apa hari ini?  Macam biasalah,  email akak ada banyak soalan yang menyemtuh jiwa akak untuk menjawabnya.  Oleh itu,  ini antara soalan yang akak suker sangat.  Akak rasa macam sangat pakar ketika menjawabnya.  Soalan hari ini  berbunyi begini  :

Name: Bedah(Bukan nama sebenar)

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :
Jumie...saya bakal melangsungkan pertunangan hujung tahun ini i-allah..tp apa yg bermain di benak pikiran saya yg bijaksana ini ialah psai cincin ni..

ari tu saya tgk kat Habib Jewel cincin mas putih cam cantek ja..bf saya pn prefer mas putih..tp saya rasa macam xdak harga la mas putih..emas 916 lagi nampak menyerlahkan? (Kalu xdak duit leh gak antaq pajak gadai..kah3x!!)  Dekat Poh Kong lawa2..harga pun leh tahan..Apa pndapat Jumie tentang pemilihan warna cincin untuk masjlis pertunangan ni? 

Emas putih @ Mas 916?

Poh Kong @ Habib Jewel?


--
Date/Time: 2010-03-23 23:28:10 PDT
Sender IP: 124.13.6.204 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer:  http://jumiejumie.blogspot.com/
Jawapan dari akak  :

U olls.  Suker sukirnya akak mendapat soalan ini.  Akak teruja ruji membacanya.  Sehingga akak rasa macam nak mengepi kedai emas sekarang dan menyuwep kad kredit akak ini dan membeli  7 bijik cincin.  Akak memang suka membli barang kemas.  EMAS.  U ols pun tau kan?  Walaupun koleksi akak hanya ciput dan tak lah meleps sangat.  Tapi bila ada wang lebih,  dapat bonus,  dapat duit hadiah....akak suka beli barang emas.

Tapi u olls tanya ini untuk perkahwinan kan?  U olls suka suki tau.  Ini pendapat akak la.  U olls boleh amik sebagai panduan sahaja.  Jangan la u olls tiru sejibik-jibik.

I olls berpendapat,  cincin tunang biarlah grand u olls.  Bertatah belian yang sungguh cantek laksana.  Memang ada banyak jenis batu permata,  tapi yang paling cuns dan menunjukkan tanda kasih sayang si jantan yang bakal menjadi laki kita.  Baik u olls suruh dia beli berlian ok. 

Nak ikat dengan emas merah atau emas putih,  terpulang pada citarasa dan kesukaan u olls.  Yang penting designya meletops dan membuatkan u olls rasa happy tatkala memandangkannya.

Tapi bila akak kata grand tu tak bermakna u olls pilih cocktail ring untuk buat cincin kahwin!  Its a big no no ok!!!  Di sini akak tunjukkan contoh ok.


YES FOR ENGAGEMENT / WEDDING!!
Diamond with white gold.  Yang ini memang klasik.  Memang nampak cantek sangat.  Kalu u olls pakai simple dress pun.  Nampak kesempurnaan seorang wanita bila berdiamond begini.

Yellow gold with diamond.  This looks cantek and wallah gitu.  I olls suka yellow gold.
Ini latest trend in fashion,  rose gold. 


Kalau u olls nak,  boleh tempah tiga kaler terus cam ni!!
NO NO FOR ENGAGEMENT / WEDDING

Janganlah beli cincin besak gedongga macam Mami Jelutong ni for wedding.  Yes,  u olls anak orang kaya.  Tauke nasik kandak.  Tapi tolonglah,  kalau nak beli cincin besak.  Not for your wedding.  Dont choose cocktail ring for your THE RING on your wedding day. 




Kalau u olls nak bajet and dapat good pricing, ada dua tips untuk u olls. 
Pertama,  buatlah baik dengan satu kedai emas yang u olls buat lawatan tahunan setiap kali u olls nak membeli barang emas.  Pastinya tauke-tauke emas akan sayang.  Depa nanti bagi banyak diskaun kat u olls.  Tambah pulak kalau u olls rajin bawak kawan untuk rekemen kedai dia. 

Kedua,  u olls try la pi time  musim-musim Mega Sales,  time tu u olls boleh dapat murah sampai 70% okay!


Habib dan Poh Kong memang yang terbaik u olls.  Sebab depa adalah antara nama-nama empayar emas yang meletop di Melesia ini.  Tips akak,  kalau nak cari emas pergi kedai Cina.  Kalau nak beli batu permata,  pergi kedai mamak.  Akak suka design-design kat dua-dua kedai ini.  Memang kalau musim nak raya,  i olls dan kakak-kakak akak dan Kak Edeh ibu akak suka mengepi Habib untuk 'tukar rantai'.

Tradisi "tukar rantai" ini adalah di mana kami akan meng-trade in rantai kami beli raya tahun lepas dengan rantai yang lebih besak. 

SO,  berbalik pada soalan u olls.  I olls cadangkan,  u olls pergilah buat survey dulu kat semua kedai-kedai.  Dan,  kalau duk tengok ada satu cincin tu yang u olls duk teringat sajia.  Maka u olls amiklah ia.  Kerana cincin juga ada auranya. 

Mengapa u olls nak jual u olls!  Itu semua pendapat orang tua-tua kita,  kalau takdak duit pi jual cincin.  Aiyoo....zaman sekarang masyarakat dah maju.  Insya Allah,  u olls murah rezeki sampai tua.  Tak sampai kena paksa juai cincin sebab nak beli beras. 



ps/  I olls pun dah tempah cincin tunang.  Thanks En.  Khafi yang menempah awal untuk si bakal tunang yang berjari agam ini.  Akak teruja u olls.  Nanti dah siap dia pi amik. Cincin akak spesyel ok.  Kat Poh Kong atau Habib pun tarak ok.  Kelessssssssssssssssss

1 comment:

  1. cantik,,,,,paling cantik yg yellow gold with diamonds tu kan.. i loikeee

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...