1.3.10

No Plastic

U olls.  Hari ini i olls nak bawak mesej Recycling :  Save Our Planet!  I olls nak sarankan u olls semua kalau boleh kurangkan penggunaan plastik atau kalau boleh jangan guna langsung.  Baru-baru ini,  akak mengepi ke Tesco.  Alangkah terkejutnya i olls apabila melihat gelagat salah seekor warga Melesia yang amat pentingkan diri sendiri ini.  Dia telah menshopping penuh satu troli,  tetapi apabila dia tau yang hari itu merupakan hari NO PLASTIC BAGS di Tesco di mana dia kena bayak RM0.20 kepada setiap plastic bag yang di nak pakai,  maka dia terus memblah dan meninggalkan troley shoppingnya itu.  Sungguh pentingkan diri sendiri,  malah i olls kesian tengok anak beliau yang terpinga-pinga apabila tengok bapaknya ajak balik dan tinggalkan semua barang shoping depa begitu sahaja.

Bayangkan apakah mesej yang cuba dia sampaikan kat anak dia itu?  Kat sekolah cikgu cikgi semua duk suruh recycling,  tapi bapak i olls duk buat perongoih pulak tak mau beli barang sebab kena bayak beg plastik.  STUPID!!

Alternatifnya,  u olls boleh buat beberapa langkah seperti berikut  :

  1. Gunakan recycling beg yang dibuat daripada paper ataupun guni seperti berikut.  U olls boleh beli kat macam-macam tempat.  Murah ja.  Beli la satu dan lipat letak dalam kereta atau handbag u olls.


  2. Kalau pergi membeli barang-barang kecik seperti SEVEN E dan sebagainya,  setakat beli cokelat atau sweet yang hanya sebesak lubang hidung u olls,  tak payah la nak pakai plastic bag.  Pegang jer benda tu atau masukkan dalam handbag u olls.


  3. Spread this words.  Kalau boleh ajak kawan-kawan baik u olls semua buat benda yang sama ok.
 
Mesej ini mungkin sangat remeh temeh untuk u olls.  U olls mesti beranggapan "Buat apa i olls buat?  Orang lain tak buat pun?"

Tapi bayangkan kalau semua beranggapan macam u olls semua!  HANCUSlah dunia sebab u olls ok.   Samalah macam nasib Pulau Pinang yang jatuh ke tangan pembangkang.  U olls duk harap orang lain vote jah,  tapi semua orang duk pikiak benda yang sama.  HAHAHHA...STUPIS!!

So u olls semua,  terimalah model NO PLASTIC BAGs - U ARE NOT STUPID iaitu kawan i olls yang cumels iaitu Intan Haslina Ishak.  Thanks Intan,  pose yang KELAS KAK MARIA!

3 comments:

  1. ok parents budak tu sangat teruk dari beyond kampung minded people. as a parent, depa patut tunjuk contoh yang baik kat anak depa. Dah la sekarang masalah global warming makin teruk. Now Selangor pon dah mula tiru Penang dengan kempen no plastic bag on Saturday. Bagus la tu. Dengan kempen-kempen macam ni, kita dapat reduce segala polution and whatsoever emission kat dunia ni. Lets save our mother earth for the sake of masa depan anak cucu kita!

    ReplyDelete
  2. btol tu jumie..
    takat bli karipap 3 ketol, dah ler letak dlm plastik kan, pastu nk lg letak dlm plastik oren..
    iskk padahal jln 10 tapak dh sampai meja opis..
    tak yah la..
    klu ikutkan nak je bwk tupperware trus masukkan karipap, p kaunter trus byq.. tp iskk kejut lak warga cafe.. takpe slow2 yer..

    mcm aku skrg, pas tapau nasik trus pegang je gitu bwk blk opis, takyah isi plastik.. bukan jauh pon.. lagpon polistrin tu pon dh tak elok guna.. ni nk tambah ngan plastik lg.. huhu

    at least mana yg leh kurangkan tu cuba la kurang..
    :)

    ReplyDelete
  3. btol tu jumie..
    takat bli karipap 3 ketol, dah ler letak dlm plastik kan, pastu nk lg letak dlm plastik oren..
    iskk padahal jln 10 tapak dh sampai meja opis..
    tak yah la..
    klu ikutkan nak je bwk tupperware trus masukkan karipap, p kaunter trus byq.. tp iskk kejut lak warga cafe.. takpe slow2 yer..

    mcm aku skrg, pas tapau nasik trus pegang je gitu bwk blk opis, takyah isi plastik.. bukan jauh pon.. lagpon polistrin tu pon dh tak elok guna.. ni nk tambah ngan plastik lg.. huhu

    at least mana yg leh kurangkan tu cuba la kurang..
    :)

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...