14.4.10

Eksplorasi Makan bersama Taq Rafael

U olls.  Akak memang dari dulu teringin nak jadi host rancangan makanan ok.  Memang pun faveret channel akak ialah 703 iaitu Asian Food Channel.  Akak boleh tengok channel tu satu hari sampai migrain.  Sapa-sapa yang baca belog ini,  yang kenai sapa-sapa produser rancangan TV cam Jalan-jalan Carik Makan tu,  amik la akak ok.  Akak sudi di odisyen.

Overlah i olls ini.  Hari ini,  i olls nak cerita perjalanan hidup i olls satu hari apabila balik kerja.  Perjalanan ini adalah rentetan makanan yang akak makan pada malam yang sama.  KELESSS!!!

Balik rumah akak bukak peti ais,  ada sedikit tapai pulut dibalut dengan daun getah.  Akak sedih melihatnya.  Akak pun memakan tapai itu.  Tiba-tiba perut akak berkata...."Laparr...Laparrr...."  10 tapai = RM3


Lantas akak terus ke Kek Lok Si Temple bersama Taq Rafael m enaiki scooter akak yang lama akak tidak menaik itu.  Kami pun memakan semangkuk laksa dan air tebu.  RM4.20 seorang.




Pastu we olls bawak motor sampai ke Macalister Rd depan Sunway Hotel lalu pekena Chee Cheong Fan.  Untuk u olls yang tau,  Chee Cheong Fan ini ialah Kotiau kukus makan dengan sos petis dan cili,  minyak bijan dan bijan.  Sepinggan RM2. Sedap wo........



Pastu we olls makan pulak jagung rebus ini.  Jagung ini we olls beli kat Kaki Bukit Bendera masa on the way nak datang sini.  Sebatang jagung RM1.50.


Pastu we olls pekena Oyster Sos pulak.  Oyster,  tepung jagung dan telur.  Memang best u ollls.  RM7


Inilah gambar we olls amik dengan Kak Berry ok.  Sorry tak clear sangat.  Sebab dah nak Maghrib dah. 




Harga makan semua ialah  :  RM14

Thanks u olls!  Nanti akak nak amik gambar dan cita kat u olls semua makanan-makanan yang akak suka makan ni ok.  Seronot kat Penang ni...Macam-macam makanan boleh rasa.  Chinese,  Indian,  Minang,  Indon....kelesssssss!!!

5 comments:

  1. uihh...lama tak makan chee cheong fan... huhuhh...

    ReplyDelete
  2. aaaaaaaaaa...boleh letak baldi bawah mulot lepas bace post ni..air liur keluar tak brenti nih! aaaa..laparrr...lapaaaarrr~

    ReplyDelete
  3. wow ... jumie ni memang hebat n pandai carik makan! itu semua pot-pot tempat i lepas gian untuk segala macam jenis makanan jugak ... ulalala .. nyum nyum ... tapi payah nak carik gang coz ramai gang members kurang biasa makan ayaq tangan non-muslims ... ahahaha ...

    ReplyDelete
  4. nanti kalau i g penang buleh la ajak kak merr bawak gi tempat makan best2... :D

    ReplyDelete
  5. terlupa lagi satu...
    apom manis..yg ada pisang ngan nyok tuh...fuhuhuh...sanggup menyuap2 ataih moto

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...