11.5.10

Dear Kak Merr : Artist Make Up Kah??

Name: Kekandamu...


Email Address: Disembunyikkan untuk tujuan tertentu


Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :

Salam Jumie.  Tolong bagi komen kat dialog di bawah ini. 



Caller  :  sy nk tny sikit la..u kata u make up artist, tp i tgk kat blog u xde pulak u make up kan artist...


Me  :  Cik..make up artist tu adalah satu profesyen, dalam bahasa melayu disebut jurusolek, dlm bhs Inggeris disebut make up artist, cik jangan salah faham...

Dalam hari akak ini.  Marah ada,  geram pun ada.  Duk bertanya-tanya aku yang tak sekolah ke atau hang yang tak sekolah!  Chaitt!!  Kalau akak nak cari make up artist yang pernah make up kan artist akak carila kat tenet ni, melambak..and jangan harap daily make up dia caj RM50 ye.



Jumie..tolong jawab sket..seorang yang bergelar make up artist tu semestinya kena memakeup kan artis ker??? Macam mana pula dengan akak ni yang dapat job memake up kan artist tapi xde kesempatan nk pegi pun akibat tugas rasmi.  Sementelah lagi akak ni adalah freelance make up artist, dalam bahasa melayu disebut jurusolek di masa free...(kena bg maksud sbb sat gi adalak yg tny freelance make up artist tu apa menatang..hehehe)..


--
Date/Time: 2010-05-05 07:13:50 PDT
Sender IP: 203.82.82.39 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer: http://jumiejumie.blogspot.com/

Jawapan Kak Merr :

Kekanda ku yang gigih dan juga peminat make up nomber UNO yang akak dah kenal lama!!  Kita sama-sama dari KOSONG dulu kan?  Akak..bukan akak ja yang mengalami dilema ini.  Make up artist kah???  Artist pun tak pernah make up. 

Kelessssssssss.....bagi pendapat i olls.  Senang saja untuk kita mengulas tentang isu ini. 

HAAAAAAAAAAAA......AKAK AKAK KAT PENANG DAN PUTRAJAYA YANG RAJIN MEMBACA BELOG AKAK.  SILA AMIK PERHATIAN DARI CATATAN I OLLS INI.  KALAU BOLEH PRINT DALAM BENTUK MEMORANDUM DAN HANTAR KAT SEMUA.


Mengikut Wikipedia : A makeup artist (MUA) is an artist whose medium is the human body, applying makeup[1][2] and prosthetics for theatrical, television, film, fashion, magazines and other similar productions including all aspects of the modeling industry.

Takder pun dia tulis....A MAKE UP ARTIST IS A PERSON WHO MAKE UP FOR ARTIST!!

Dia tulis...."A makeup artist (MUA) is an artist"...Maknanya we olls lah artist!!!!!!


Apa maksud artist sebenarnya.  Kita kat Melesia ni ja yang bodo piang panggil artis kat semua pelakon dan penyanyi.  Padahal mat saleh semua,  kalau pelakon panggil actor,  penyanyi panggil singer,  pengarah panggil director.  Artist tu tidak spesifik.  Sebab maksud artist itu adalah PENGGIAT SENI.  PENYENI.  (Tiba-tiba penyeni kan?  Sah sah akak tipu korang dengan mencipta ayat ini).  Kalau seseorang tu dia terkenal kat Hollywood tu terus dorang panggil STAR (bintang) atau Celebrity (Selebriti).


Dalam bahasa Melayu,  make up artist itu adalah jurusolek.  So,  biasalah kita orang orang Melayu ni kan suka guna term term English bila nak tunjuk dahsyat dan global.  Maka kat name card semua guna MAKE UP ARTIST. 

Jadi kenapa wujud nya makcik-makcik dan akak-akak kekwat yang tiba-tiba nak mencaras we olls "Make up artistkah?"  Pada pendapat akak senang saja,  golongan ini adalah golongan Melayu yang tau tengok Astro Ria dan tengok Akademi Fantasia ulang-ulang.  Majalah bacaan utama ialah URTV dan ruangan hiburan dalam akhbar.

Make up artist - Mally Roncal.  Dia ni lah tukang make up untuk Kak Beyonce,  sepupu akak. 


Kalaulah akak mendapat soalan macam ini,  i olls senang ja.  I olls tak jawab.  Dan terus bincang tentang tempahan.  Ini bermakna,  kita bersifat tegas dan tidak mahu melayan soalan-soalan yang ingin mengganggu kredibiliti kita membuat kerja.

Yes,  walaupun we olls tak sehebat Kak Ayang,  Kak Nurul,  Kak Saidatul,  Kak Amy....tapi we olls mencari rezeki halal pada jalan yang sama.  Kegigihan dan kesungguhan kami dalam kerja yang perlu u olls pandang.  And yes,  bak kata kakakanda ku...."Kalau betui nak make up artist...pergi lah carik kat tenet tu dan standby lah dua ribu ok!!"

Sekian,  wahai semua pembaca Belog Jumie Samsudin marilah kita menjadi "different Melayu". 

3 comments:

  1. depa mana baca section lain dalam surat khabar... tak pun mana baca majalah laen selain mangga dengan urtv...

    dalam tu banyak la tulis artis refer kat pelakon/penyanyi semua... mana ada masa depa ni nak bukak kamus oxford tengok betoi2 pelakon/penyanyi tu apa dalam english...

    wahahaha...

    cuba letak term engineering artist. apa agaknye dorang pikir? artis seorang engineer???

    wahahhahahhaa...

    ReplyDelete
  2. Dah banyak kali saya dihambat soalan begini... Bukan sebab saya jurumekap, tapi orang yang bertanya untuk ditujukan kepada pihak lain... Jawapan saya senang jer, diorang tu lah artis. Tak caya cuba baca 'art'. Dalam mekap pun ada seni tau... Lainlah kalau dalam name card seseorang jurumekap tu ada tulis 'Celebrity Make-up Aartist'... Hehehe...

    Jumie, tak semua orang paham istilah kita... ('',)

    ReplyDelete
  3. keleeeeeeeeeessssss jumie....i loikeeeee ur writing...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...