Haizi Khalid

Tunetalk

Glowbro Marine Collagen

UK Clark Sales

20.5.10

Dear Kak Merr : Cara Make Up Mata Sepet

Name: Kak su


Email Address: suriani@notes.usm.my


Sila tuliskan persoalaan / luahan / komen anda di sini : nak tanya tip mekap mata..mata kak su ni sepet..camana la akak nak mensantekkan mata akak macam mata kak mer yang vogedevas.tq




--
Date/Time: 2010-04-28 19:17:39 PDT
Sender IP: 202.170.57.243 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer: http://jumiejumie.blogspot.com/search/label/Gajet%20Make%20Up%20Kak%20Merr

Jawapan I olls  :

Hai u olls.  Sorri i olls lama giler tidak membuat update tentang tips gajet make up.  Bukan apa u olls.  Bila akak citer sikit,  u olls semua jadi seksaited dan tanya i olls soalan tah apa-apa.  Akak rasa macam tak tau nak jawab macam mana. 

I olls kalau boleh nak jawab semua..............................................................walau ilmu kat bahagian bawah te**k I olls ini tidak lah sebanyak mana.

Tapi sebab i olls sayang u olls,  i olls tetap akan membagi tips-tips ini ok.

Tips hari ini adalah berdasarkan soalan my dear friend Kak Surianie Basri from School of Communication USM. 

Baiklah u olls.  Like u olls know,  kalau mata kecik kita kenalah buat ------------------SMOKEY EYES!!!  Tapi nonokss nonoks sekalian,  bila i olls sebot smokey eyes tak semestinya terus gedabab mata hitam semua macam rakunnn!!!  Ini untuk make up show atau dinner takpa la u olls. 



Kalau nak ke office pun verver smokey eyes memang OVER kan?

Oleh itu,  i olls nak ajar macam mana nak buat trick Smokey Eyes versi KUTIKA PURIYA!!!  Atau dalam Bahsa Melayu..versi yang sedikit.  :)

Bahan-bahannya  :
  • Celak pensel (Guna Pensel sebab nak hasil yang soft.  Tak mau liquid sebab nampak macam dramtik sangat)
  • Eye shadow (dark brown / dark bronze / hitam)  Kalau boleh yang matte.  Shimmering untuk dinner takpa.
  • Blend brush
  • Eye shadow applicator
  • Mascara
Cara-caranya  :
  • Mula mula pakai celak pensel kat mata u olls itu.  Di kelopak atas dan bawah.  Jangan tebal-tebal sangat u olls.  Sikit ja.
  • And then,  gunakan eyeshadow applicator dan amik colour cokelat / bronze dan belnd kan colour celak yang u olls dah lukis tadi.  Ini untuk membuatkan line lukisan tadi tak nampak macam satu garisan strett macam dulu kita lukih kat tanah main lompat-lompat tu.  Tak ingat la nama game tu!!
  • Seterusnya,  menggunakan blend brush,  amik warna eye shadow yang lebih gelap dan oles kat hujung kelopak mata u olls.  JANGAN BANYAK SANGAT.  Dan blend slow slow dan cantek-cantek.  Blend sampai warna itu tidak nampak SETOMPOK macam lukisan abstrak.  Tak elliiiuukkk.
  • Last sekali,  pakai lah mascara!!  Voilaaaa!!
Itulah cara simple smokey eyes yang i olls selalu buat.  :)  Selamat mencuba tuan tuan dan puan-puan.

1 comment:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com