Haizi Khalid

Tunetalk

Glowbro Marine Collagen

UK Clark Sales

25.5.10

Dear Kak Merr : Tempat Makan Best kat Penang

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :

My Dior,

Adik Mer yang vouge ge de vazz, Akak LaLa ingin bertanya..


Ampaaa... kat Penang kan.. kat mana tpt best yang utk dilawati dan tpt makan² yang sempoi!... Kwn2 kami nak mai dari KL, kami bukan tau sgt jln2 kat penang... takat p pekena rojak tekno boleh laa.. Kami nak la jugak memanshyur kan negeri penang darul tanjung ni, walopon kami bukan org Penang.. Tapi, kami suka ajak kwn2 kami mai bercuti kat Penang!! heheheh!


Blh dak ampa senaraikan tpt yang best utk dilawati dan tpt makan selama 3 hari 2 malam? can my dior??


Ai lebiyuuu berrii maccc!!!
muaacchhhh!!!


Yang Bener;
CekLaLa Pom Pom!

JAWAPAN I OLLS!!

Dear CekLALA Pompom!  Apa habak.  Rindu la u olls.  Thanks bagi soklan ini.  Kmai semangat gila membuat research.  Google gambak sana sini.  Mana yang ada kami masuk ja untuk tatapan ampa.  Mula mula kami buat list dulu,  tapi kami punya penyelidikan ni semua dalam kawasan PULAU PINANG sahaja.  Tak mau area main land.  Mula-mula nak kira 10 ja.  Tapi bila duk makin kira ikut lokasi.  Makin bertambah pulak.

Oleh itu.  Marilah tengok TOP 16 tempat makan yang WAJIB u olls try bila mai Penang mengikut saranan Jumie Samsudin a.k.a Kak Merr | Mak Ayam YU ES EM yang disegani.  Gituuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!
  1. Roti Canai Transfer Road
    Sumpah dengan nama Allah akak tak pernah mai makan kat sini sebab akak bukan morning person.  Kalau bangun pagi-pagi pun akak mesti ada job make up.  Tapi satu Penang tau,  roti canai transfer road is the best.  Silalah pergi try makan kat sini.




  2. Nasik Padang Transfer Road
    Terletak berhadapan dengan tempat roti canai Transfer Road,  kat sinilah Nasik Padang paling best kat Penang ini.  Akak suka mai sini sejak dulu lagi.  Akak pernah jumpa dengan Ziana Zain kat sini u olls.  Dulu,  Duda akak suka mai makan sini.  Kalau tak caya,  tanyalah Shikin Marzuki mama ayam Alor Star itu.  Sampailah akak kena cirit birit sebab terlalu makan pedas lauknya,  akak terus tak pergi sampai sekarang ok.  Akak pun dah cerai dengan En.  Duda kan?  Tak mau la pergi...menggamit kesah tak menyeronotkan dan meloyakan tekak.





  3. Padang Brom
    Kat sini memang kelasik sangat.  Akak suka Padang Brom sebab suasananya kat sini tak pernah berubah walaupun telah 20 tahun lalu.  Kerusi yang sama,  lantai berlubang yang sama,  dan Apek Cina Ais Kacang takdak gigi yang sama ja dari dulu sampai lani.  Kat sini seronot sebab ada macam-macam pilihan makanan Penang seperti laksa,  pasembor,  bubur chacha,  ais kacang,  mee mamak semuanya ada.  So mai la sini u olls.



    MACAM MACAM ADA U OLLS!!




    I olls suka makan kat sini.  Sangat family environment!!

  4. Ikan Bakak Telok Tempoyak


    Tempat ni memang lama akak tak pergi.  The best ikan bakar in Penang i shall say sebab ikan dia semua fresh.  The best kat sini orang suka order ialah udang bakarnya itu.  Rasa maneh macam rendam dengan ayak gula.  Tapi bukan maneh gula,  maneh sifud?  Boleh tak nak citer cam na ni kat u olls.  Pergi la sendiri ok.  Kalau nak pergi,  kena ajak orang Penang takut sesat.




  5. Laksa Jangguih Balik Pulau


    Peminat laksa Penang buatan Melayu wajib kena try Laksa Janngguih.  Actually,  dalam bahasa baku ialah janggus.  Sebab depan kedai laksa ni,  ada sebatang pokok janggus yang telah kertu.  Memang sedap u olls.  U should try.  Lagipun,  bila bawak pelancong luar mai makan laksa jangguih kat Balik Pulau ni,  menyaksikan keindahan perkampungan Balik Pulau,  rasa macam bangga ok sebab kat dalam Penang Darul Hotness yang meletops ini,  masih ada rumah-rumah kampung,  sawah padi dan pantai yang meletops.




  6. Laksa Air Itam
    Kalau tadi tu laksa Melayu,  ini pulak laksa Cina.  Nak sampai kat Laksa Air Itam ni memang susah.  Sebab lokasi gerai ni kat tepi pasar,  dengan bas yang lalu lalang,  banyak kereta sebab situ adalah kawasan pelancongan (Bukit Bendera dan Kek Lok Si Temple) membuatkan sungguh susah untuk mendapatkan tempat parking.  Tapi u olls redahjaaa......rugi kalau tak cuba sekali laksa ini.


  7. Nasik Kandar Berator
    Dalam banyak-banyak nasik kandar kat Melesia ini,  i olls rekemen Nasik Kandar Berator ok.  Sebab walaupun kena berator panjang tapi i olls suka.  Nasik dia sentiasa panas,  pilihan kuah karinya meletops,  dan membuatkan ianya lebih menarik ialah kalau nak makan kena berator dulu.  So,  sapa yang kenyang,  boleh lapak balik.  HAHAHAH...gitu.



  8. Tandoori Kapitan
    Ada banyak mamak dan mapeley yang menawarkan cuisine tandoori ini,  tapi the TOP and the BEST is Tandoori Kapitan.  Sebab akak suka ialah dia akan hidang dengan satu sos cili dia masam-masam manis,  dan u olls boleh pilih nak roti nan kosong,  ada cheese atau sebagainya.  Memang rasanya meletops.


  9. Serabai Taman Tun Sardon
    Kalau ampa bukan orang Pineng ampa mesti tak tau apa itu serabai.  Serabai ni dia kueh buat dari tepong apa akak tak tau,  pastu kukus.  Nak makan dia cicah dengan sos sekaya.  Sekali kena,  muka terus jadi cam ustazah,  suciiiiiii jaa!!!.  Sebab sedappppppppppppppppp.



  10. Ais Kacang Lorong Slamat (New World Park)


    Actually kat Penang ada banyak Ais Kacang yang sendap.  Kalau kira satu Melesia mestilah lagi banyak.  Tapi bagi i olls ais kacang Penang yang paling best ialah Ais Kacang New World Park.  Dengan harga yang amat berpatotan ampa boleh makan ais kacang yang paling meriah di dunia ini.  Dah la isi dia banyak,  sirap dia merahhhhh dan manis dan lemak,  susu dia banyak,  pastu dia boleh buh macam macam buah-buah. 
  11. Durian Balik Pulau
    Untuk u olls yang minat durian.  Mai la ke Penang sebab durian Penang adalah durian paling sedap di Melesia ini.  YESSS!!  Kalau selama ini u olls duk rasa durian kampung,  tapi sekali ampa mai Penang ampa kena durian ganja,  durian 808,  ampa nanti jadi macam serr 44 hari!!  Durian Penang memang sedap gila.  Kalau mai musim durian,  pi la ronda area Balik Pulau.  Tu memang area dia la tu.





  12. Mee Sotong Padang Kota
    Mee sotong ni bukan mee goreng yang dimasak oleh sotong.  HEHEHE...Ajeet jangan mara ye.  Sotong yang akak rujuk adalah sotong yang betui betui sotong la...bukan sotong jelmaan maknusia.  Mee sotong ini adalah dipanggil sedemikian sebab mee goreng itu ada banyak sotong!! Sedap u olls.


  13. Rojak Buah 101
    Rojak buah paling sedap of coz kat Padang Kota Lama (Esplened).  Kuah dia tak pekat sangat.  Tak cayak sangat.  Manis,  lemak semua ada.  Memang sampai 2 pagi pun duk jual lagi.

  14. Balitong Padang Kota
    Untuk u olls yang layan Seafood Ciner....wajib untuk pergi makan Ba Li Tong Special kat Padang Kota Lama.  Ba Li Tong dalam bahasa Melayu ialah siput sedut.  Memang best u olls.  Selamat menyedut semua orang ya!!






  15. Pasembor Techno Gurney Drive
    Pasembor ini memang nostalgia kat Penang ni.  Kalau tak pernah rasa memang tipu la dan jangan duk  Penang.  Kenapa panggil Pasembor Techno?  Wahahaha.. Yes!! Sebab mamak ni bila dia nak potong kueh dan cucur pasembor ni dia nanti menari dan menyanyi lagu lagu Techno "rojal-rojak-rojak-rojak"  Memang melepssssssssss!  Mamak ni pernah keluar dalam rancangan ala JJCM kat Australia ok.


  16. Cendol Penang Road
    Cendol Penang Road adalah dibuat oleh orang Ciner.  So sapa Melayu yang pantang pantang sikit,  tak buleh makan makanan Ciner,  i olls tak sarankan lah.  Tapi kalau u olls kena sekali Cendol ini time matahari terbit di atas kepala u olls.  Betapa nikmatnya menghirup ayak santan itu secara pelahan-lahan sambil berdiri melihat apek itu membuat cendul kepada orang lain!!  Memang melepss u ollls!  Santan dia lemak berkrim,  tak manis sangat.  So,  i olls amat sarankan u olls try!
    Sekian saja u olls.  Ini lah sedikit tunjuk ajar yang i olls boleh kongsikan bersama-sama u olls ini.  Bukan senang nak buat pemilihan ni u olls.  Seminggu i olls buat research.  HAHAHA.  Apa pun,  nak makan baca lah bismillah dan ingatkan orang orang yang memerlukan. 

    Amin.

    27 comments:

    1. argggg..kecuk ayaq liur!
      ang makin membuak2 kan semangat aku nk mai penang!!

      ReplyDelete
    2. Kellasssss la u ols!!
      thankss banyak sangattttt!!!!
      ailebiyuuu lahhhh!!!

      kami noted tauuu...
      kalo kami sesat barat, kami koling2 ampa buleh kan??

      Kami sayangggggggg ampa!!
      muah! muah!

      ReplyDelete
    3. ya ... sumer yang jumie rekomen tu ... i dah pi! worth going! espesheli laksa jangguih, rojak, cendoi, seghabai fuh ... memang muka suci dalam debu abis ler ... hish .. menggoda .. rasa macam nak pi balik pulau la la ni jugak ... lama tak pekena laksa jangguih tu. Jumie ni kan .. saja pj nak komen la ... komen yang mmebina .. hang ni dok rajin buat research .. patutnya hang sambung la ngaji .. alang-alang dok jadik PA kat yu es em tuuu .. dari cara hang buat research ni kan, bukan takat bachelorhood and masterhood ja hang bolehbuat ... terus shoot up to PHD lagi ... power rangers hagn buat research. pj nak cadangkan dan galakkan jumie pi sambung ngaji bidang foodology and makeupology ... ha ha .. seba it looks like you have GREAT interest in these two... ha ha .. and kalu nak third degree, amik la mass comm coz you have the bakat dear ... kalau diasah bebetui ... i yakin u mampu jadik the next malaysian top host! bravo!

      ReplyDelete
    4. cantek lah. aku pun bookmark post hg yang ni. buat rujukan masa depan. heh.

      ReplyDelete
    5. yeesss dets rite..sume tu mmg tmpt hot spot tuu...tp paling2 vote utk laksa janguih, roti canai transfer road. kwn aku suka sgt la pi habaq kt mamak tu "mamak, roti canai 2..kuah kasi peedaaihhh punya arr!!" kih3. klu pdg brom tu aku suka kokonut shake dia..uiii shake2 sungguh.

      ReplyDelete
    6. bangga sat pasai serabai tuh betoi2 bawah umah i k....kelesss...

      ReplyDelete
    7. ayoooookkkk jumie....
      tak tahan la tgk makanan ni semua...
      mmg yg ada dalam list ni semua fevret kami.. mmg selalu dok pi pun!
      mee sotong a.k.a mee pata, tandoori kapitan!... wiken ni nk pi makan la!!!!!

      ReplyDelete
    8. kak ainee jgn dok pi kerap2 pekena tandori sgala bagai tu..stgi dok bising ken dia ketat hahaha

      ReplyDelete
    9. suka post yang nih.. ni nak sembah ratu sat nak share post ni kat member.. boleh x?.. hahahah

      ReplyDelete
    10. Silakan deknon....Melepss...student USM ka?

      ReplyDelete
    11. mantan student USM.. haha.. nama Kak Merr selalu meniti di bibir kawan2.. hahaha

      ReplyDelete
    12. Wah.....akak berasa seperti mau merembeskan air mata. Kirim kan salam akak kepada rakan-rakan dan taulan ya. Ingat USM di hati mu selalu.

      ReplyDelete
    13. jemput Kak Merr untuk membaca blog saya jugak.. haha..

      apa pandangan Kak Merr terhadap post yang ini?..
      http://syahmibudakbaek.blogspot.com/2010/01/main-puas-puas.html
      kami kena kutuk sebab tulih post nih.. haha..

      ReplyDelete
    14. wahh rindu diriku untuk kembali ke penang. T_T

      ReplyDelete
    15. nk tya ni.. balitong tu juai kt mana? p cari kt padang kota haritu tak jumpa pn

      ReplyDelete
    16. Hello deear.........dia kat Padang Kota Lama...tapi blah tempat makan cina. :)

      ReplyDelete
    17. hahaha...tq sebab ade post ni...CNY ni nak g Penang...

      ReplyDelete
    18. nk tnya kt akak...

      ais kacang lorong slamat tu area mana??

      ReplyDelete
    19. hmmm menarik tapi sayang masa pegi penang krismas lepas tak jumpa lagi blog Jumie nih so xde reference. TAkpe saya simpan entry nih mana la tahu kan tahun ni gi semula.
      Entry2 masa kat penang ada dalam blog saya www.blogmakanbest.blogspot.com jadi senang2 tu singgah la yer Jumie. Blog baru 3 bulan...menyusu lagik..so register follower tau baru ceria hehe TQ TQ TQ

      ReplyDelete
    20. Saya orang KL yang baru pertama kali nak pi Penang jumaat ni. Baca entry kat blog awak ni, terus dapat sumber inspirasi! Thank u...thank u...

      ReplyDelete
    21. Puan, u might want to read this too : http://www.jumiesamsudin.com/2012/02/dear-kak-jumie-tempat-best-di-penang.html

      ReplyDelete
    22. kak jumie...padang brom,transfer road n ais kacang lorong slamat tu kat ne?/tq

      ReplyDelete
    23. Assalamualaikum, kak jumie. akak ade x contact no mak cik yg jual kuih serabai tu..huhuhu.

      ReplyDelete
    24. Assalamualaikum Tuan/Puan.

      Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

      Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
      Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

      KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
      Tour operator & Travel Agency

      Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

      Contact person : Amsyahril
      Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
      E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



      ReplyDelete

    Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com