Sumbangan untuk Anak Anak Rohingya






Assalamualaikum u olls semua,

Semuanya bermula apabila Prof Zam menjemput aku menjadi pengacara majlis merangkap penyanyi selingan untuk Konsert Perdamaian USM pada September 2013 yang lalu. Datuk Ramli Sarip, bapa ROCK MALAYSIA dijemput sebagai penyanyi utama. Konsert yang diadakan di Dewan Budaya USM ini terbuka kepada orang ramai dan tiket adalah percuma. Terdapat pelbagai pengisian sepanjang konsert itu yang merupakan sebahagian daripada Peace Week USM. Aku sangat bertuah kerana pada malam itu juga, aku berpeluang untuk berduet dengan Datuk Ramli Sarip secara akustik. YEHA! Read here : THE USM Peace Week 2013 dengan tema "Peace is Our Culture" : Pengalaman Menyanyi Dengan Ramli Sarip

Okay, dah tersasar sikit daripada cerita utama. Pada malam konsert itu juga, pihak penganjur turut menjemput beberapa anak pelarian Rohingya untuk membuat persembahan nasyid. So, Kak Ina (pembantu Prof. Zam) menyerahkan budak-budak ni kat aku masa di back stage.

”Jumie, hang tolongla depa suruh prektis nyanyi dulu sebelum naik pentas. And bagitau and ajak depa satgi nak buat macam mana”

5 orang anak Rohingya join aku di bilik persalinan. Depa berpakaian biasa, sedikit lusuh. Yang lelaki pakai seluar dengan T shirt atau baju kemeja dan bersongkok, manakala yang perempuan berbaju kurung dan bertudung. Kalau anak-anak kita, pakat nak naik pentas, mesti dah berbling-bling baju kan?

Depa mudah mesra dengan aku. Selepas depa dah faham apa nak kena buat bila aku jemput depa naik pentas nanti, aku pun melayan kerenah depa. Si Jamaluddin yang paling heboh sekali. Dia sibuk suruh aku amik gambar dia menggunakan camera telefon. Posing mengalahkan guru silat, silang panggung atas kerusi. Dia seronok tengok gambar dia sendiri dalam camera phone aku. Yang perempuan, bernama Sabikanur turut ambil kesempatan. Dia posing 1 Malaysia, sambil jari telunjuk di tuju ke atas. Aku duk terbayang kenangan dengan depa lagi.

Itu setahun yang lalu, tahun ini sekitar Julai 2014, Kak Ina jemput aku untuk menghadiri majlis perasmian Sekolah Damai. Sekolah yang ditubuhkan atas inisiatif kemanusiaan oleh Unit Penyelidikan dan Pendidikan untuk Perdamaian (REPUSM a.k.a Peace Unit USM) dengan kerjasama dari Kelab Perdamaian Universiti Sains Malaysia (KeDAMAI-USM) dan Rohingya Society Malaysia (RSM) bagi membantu anak-anak pelarian terutamanya Rohingya bagi mendapatkan asas pendidikan.

“Kak Ina....sorry. I busy tak boleh nak singgah pi kat program U,” majlis perasmian diadakan pada waktu kerja. So I tak sempat la nak pi.

“Takpa Kak Ina, nanti Jumie cari masa, Jumie pi sendiri sekolah tu. Bawak makanan ka apa apa la. Nanti Jumie buat review bubuh dalam blog. Kita boleh warwarkan kepada orang awam,” kata aku lagi.

Ting tong tiang. Cepat masa berlalu, nenjia pada 10 Disember 2014 yang lalu barulah aku berkesempatan untuk melawat Sekolah Damai. Pada hari istimewa itu, aku bawak Kak Eder (my mother) untuk bersama melawat Sekolah Damai.

Sekolah ini telah didaftarkan dibawah UNHCR (United Nation High Commissioner for Refugees), bahagian pendidikan. Pelajar-pelajar ini juga telah didaftarkan di bawah UNHCR di Kuala Lumpur. Bermula dengan sekolah hujung minggu dengan dibantu oleh pelajar-pelajar kelab Perdamaian USM (KeDAMAI-USM), kini sekolah tersebut telah dibuka sebagai sekolah harian dari Isnin hingga Jumaat dengan menempatkan seramai 60 orang pelajar dengan dibantu oleh 3 orang guru sepenuh masa. Atas permintaan, jumlah pelajar akan ditambah sehingga 120 orang pada tahun hadapan. Buat masa ini, operasi sekolah ini dibiayai sepenuhnya oleh rakan-rakan dan orang luar yang bermurah hati membantu dalam aktiviti kemasyarakatan ini.

Kami tiba lebih kurang 10 pagi, ditemani oleh Faiz and Naim, rakan pelajar USM yang rapat dengan aku. Depa yang tunjuk jalan. Setibanya kami di Sekolah Damai, kami disambut oleh beberapa pelajar dari KeDAMAI-USM.


Sibuk kami mengangkat makanan dan hadiah masuk ke dalam sekolah yang merupakan sebuah rumah 2 tingkat, si anak-anak pelajar yang tadi belajar tiba-tiba jadi eksaited. Mereka berlari-lari, menjerit-jerit dan melompat-lompat. Cikgu-cikgu terpaksa mengawal pergerakan anak-anak ini semua. Kak Ina pula dah macam cikgu besaq, dia yang paling garang sekali.


”Jumie...sorryla depa bising sikit. Selalu depa behave. Maybe hari ni sebab ampa mai kot. Depa eksaited lebih,”


Semua pelajar diminta berkumpul dan membuat bulatan, aku memang tak ada apa-apa perancangan pun. Ikut jer apa yang Kak Ina nak buat.


”Murid-murid, hari ini kita ada tetamu iaitu Aunty Jumie and Nenek Eder, depa bawak makanan untuk kita semua dan juga hadiah. Cikgu tengok cupcakes pun ada. Baiklah, sebelum kita semua makan, cikgu nak jemput Nenek Eder untuk bagi sepatah dua kata,” tiba-tiba Kak Ina suruh mak I bagi ucapan.


Cupcake yang sedap dari Rina's Bake With Love





Mak I terkedu, pastu dia kalih kat aku “Jumie....Mak tak boleh cakap...satgi mak nak nangeh,” bahagian atas mulut mak aku mula nak jadi panjang sebab tahan menangis. Apala punya turr. So I pun bercakaplah.


”Assalamualaikum murid-murid semua. Terima kasih semua kerana sudi menjemput kami ke sekolah kamu semua hari ini. Bersempena dengan itu, Aunty ada berita gembira untuk semua, Aunty bawak nasik dengan ayam masak kurma. Kawan Aunty masak...sedappp....” aku nampak muka budak budak tu duk eksaited. Ada yang duk goncang badan kawan depa kat sebelah sebab seronok.


”Aunty juga bawak hadiah untuk semua, ada alatulis, pencil box dan buku. Bila kamu semua dah dapat hadiah, Aunty nak kamu semua belajar rajin-rajin dan dengar cakap cikgu. Tadi Aunty tengok semua orang tak tau duduk diam. Tak dengar cakap cikgu. Lepas ni, kalau kamu nakal, cikgu-cikgu kamu akan report kat Aunty...lepas ni Aunty tak mau datang sini dah,” gituuu akak membuat ucapan ala-ala Cikgu Sekolah Rendah di hadapan perhimpunan. Suasana riuh dalam kalangan pelajar-pelajar semua. Ada yang buat muka-muka macam takut reaksi kepada peringatan garang I. Comels sungguh depa ni.


Sesi memberi ucapan ala-ala cikgu sekolah.







Selepas beratur, kami pun mengagihkan hadiah-hadiah kepada para pelajar. Setiap pelajar yang nak ambil hadiah, aku tanya “Nak pencil box colour apa?” sajalah bagi depa seronok boleh pilih. Hati aku tersentuh bila seorang tu kata kat aku “Cikgu...cikgu...terima kasih!! Saya punya pensel memang sudah pendek,” dia tunjuk ukuran penselnya menggunakan jari. Aku macam nak menangis. Tapi aku sambung buat lawak kat dia “Haa...kamu dapat pensel baru jangan duk gerumit (sharpen) banyak-banyak. Nanti pendek lagi cikgu tak bagi dah,” budak itu tersengeh dan berlalu.

Berpeluh-peluh I olls dan Faiz duk membagi hadiah. Habis dah semua rambut blow kepok-kepok semua. LOL



Masa makan menjadi riuh. Depa seronok makan nasi putih, ayam masak kurma dan sayur ubi yang kawan I olls masak khas untuk depa. Depa duk pi kat mak I, “Nenek...nenek....sedap......” Mak aku duk mai nak sebak dah. Tapi syukur mak tak menangis. Ish tak maula nangis depan depa kan. Kita kena happy happy.


Thanks Nizal sebab sponsor kami makan meletops. U olls semua boleh tempah catering for mesyuarat, kenduri dan lain-lain dengan Nizal di Barak's Best. Specialty MURTABAK and NASIK TOMATO!! Sila layari : Barak's Best





Usai makan, tanpa kami suruh dan bagi arahan, semua pelajar cuci pinggan mereka sendiri dan pulangkan kepada meja kami. Masa rehat yang terluang ini, depa juga ambil kesempatan untuk bersembang dengan aku.

Jamaluddin, yang dulu menyanyi nasyid dengan aku adalah yang paling eksaited.

”Cikgu dulu menyanyi USM kan....haa...saya ingat,”

Aku gelak sambil menggosok-gosok kepala dia. Gigi arnab dia tersembul keluar sebab senyuman dia tak berenti.

”Cikgu...nanti saya mau pi US,”

”Hang nak pi US? US apa?” tanya I lagi.

”Saya sudah dapat card. Saya satu family semua dapat pi USA. Nanti saya duduk sana la cikgu...” WOHHHOO! USA bak hiang.

Untuk pengetahuan kalian, RePUSM bekerja rapat dengan United Nation dan mereka membantu untuk mengenalpasti pelajar-pelajar yang berpotensi untuk dihantar ke Amerika Syarikat sekaligus mendapat kerakyatan.

Satu usaha yang sangat bagus, sekurang-kurangnya kita tau masa depan depa ni terjamin. UN dah target ada 2-3 family untuk dihantar ke Amerika Syarikat pada awal tahun hadapan. Malaysia tidak mempunyai kuata untuk menerima kerakyatan daripada pelarian perang. Tapi, negara kita melalui NGO dan juga badan kerajaan tertentu bekerja untuk memastikan kebajikan pelarian perang di Malaysia terjaga.

“Haa.......bestlah hang pi Amerika. Nanti mesti hang akan kawen Negro...HAHAHA,” usik aku pada Jamaluddin.

”Takdak la cikgu....hahahaha....” kami gelak seronok.

Sesi membeli hadiah dengan kawan-kawan. Suhaila, Yana, Kak Shuk and Faridza. Kami nak bawak Nurul tapi kereta I besak sangat so tak cukup untuk dia.





Lebih kurang 1130 pagi, sesi kelas bermula. Buat masa ini, mereka mempunyai dua kelas utama iaitu kelas asas yang mengajar membaca Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, asas matematik seperti tambah dan tolak, kiraan masa dan wang dan pada setiap Jumaat, kumpulan pelajar PRO M USM datang ke Sekolah Damai untuk memberikan pelajaran agama Islam.

Sekolah mereka dibuka setiap hari dari jam 8 pagi hingga 1 tengahari. Mereka tidak ada sukatan pelajaran khas. Tapi pihak Sekolah Damai ingin wujudkan silibus pembelajaran oleh itu mereka mengalu-alukan pihak yang mempunyai kepakaran dalam bidang ini untuk berkongsi pengalaman dan memberi maklumbalas agar sistem pembelajaran yang anak-anak ini lebih teratur. Target jangka panjang, depa nak pastikan agar pelajar ini dapat menduduki peperiksaan UPSR, PMR dan SPM sebagai calon persendirian. Insya Allah.

Namun, buat masa ini tenaga pengajar tidak lupa untuk menfokuskan kepada pembelajaran agama dan akhlak selain pendidikan asas iaitu kebolehan tulis, baca, kira dan faham Bahasa Melayu dan Inggeris. Pihak Sekolah Damai juga membuat lawatan ke rumah keluarga pelajar selain untuk mendapatkan maklumbalas depa juga nak tau kebajikan para pelajar. Yalah, takut satgi kat rumah ada masalah apa ka. Satu mesyuarat PIBG antara ibubapa dan pengurusan sekolah juga akan diadakan pada 28 Disember 2014 ini. Kak Ina kata, satu dia puji dengan sikap ibu bapa pelajar ini, depa memberikan kerjasama yang sangat baik kepada pihak sekolah. Depa tau, sekolah ini atas ehsan kemanusiaan. Depa ikut sahaja apa yang terbaik.

Sekolah tamat jam 1 tengahari. Sebelum semua balik, kami memberikan cupcakes seorang satu. Ya Allah bukan main eksaited depa semua dapat cupcakes yang comels berperisa cokelat. Masa tu, aku rasa sangat KECIK DI DUNIA YANG FANA INI. Hari hari kita komplen dengan kehidupan kita, tidak tahu bersyukur. Depa ni dapat cupcake sebijik pun rasa macam dapat jongkong emas.


Sopi yang tengah, Jamaluddin yang kanan sekali. Yang pak gemok comei ni tak ingat pulak nama dia.


Semua pun berjalan berpimpin tangan untuk menuju ke stesyen bas. Pelajar-pelajar ini semuanya datang dari rumah keluarga mereka yang terdapat di sekitar Pulau Pinang. Ada yang duduk di Jelutong, Bayan Baru, Bukit Gedong dan Bayan Lepas. Depa naik Bus Rapid setiap hari untuk datang ke sekolah. Duit bas adalah atas belanja pelajar sendiri. Ada juga yang tinggal berdekatan Taman Tun Sardon. Depa ni mai la jalan kaki sahaja.

Sopi dan Jamaluddin tidak terus bergegas balik. Depa macam syiok melayan aku dan Nenek. Depa tolong kami kemas barang makanan.

”Nenek sorrylah sudah cuci tapi sabun takdak...takdak bersih,” jelas Sopi kepada mak aku. Kami tak suruh pun depa cuci. Tapi depa sendiri yang cuci. Depa pun tolong kami angkat pinggan and tray masuk dalam kereta. Depa tau, orang dah memberi, depa tau nak layan balik dengan elok. Tahniah pihak pengurusan Sekolah Damai, ampa didik depa jadi manusia.

Ish baguihlah depa ni. Aku macam nak hantar depa balik tapi masalahnya aku kan pakai POLO SPORT (EHKK HEMMMM....) soo seat belakang and bonet dah penuh barang. Depa takdak tempat nak duduk.

”Okay bye bye Jamaluddin, minggu depan-depan kita jumpa lagi. Cikgu bawak kawan Cikgu. Kita belajar tarian Hindustan,” Pada Januari 2015 nanti, Jamaluddin dan 5 orang rakan pelajar Sekolah Damai akan menyertai pertandingan tarian anjuran UNHCR untuk wakil sekolah-sekolah pelarian di Malaysia. Pertandingan ini melibatkan 120 buah sekolah.


Kak Ina kata kat aku masa bincang tentang pertandingan tarian, “Kami bukan nak menang pun Jumie....tapi kami nak bagi exposure kepada pelajar ni and at least biar orang nampak, kami buat aktiviti macam-macam untuk pelajar,”

“Cikgu....tak mau la itu lagu Boley Chudiya....saya mau itu lagu Chamiya Chamiya....” celah Sopi. Dia pun duk menari step patah pinggang ala-ala Salman Khan depan aku. Memang dari tadi, dia tak puas hati bila aku kata aku cadang nak menari lagu Boley Chudiya.

“Hang nak pi KL dak? Kalau mau...kena ikut cakap cikgu,” hahah aku saja buat garang. Depa ni memang macam nakal sikit. Budak-budak biasalah.

Dari dalam kereta, aku nampak Sopi dan Jamaluddin berjalan bersaing. Depa galas beg sekolah dan beg plastik berisi makanan kami yang ada belen tadi. Balik rumah satgi, si Sopi akan tolong mengemas surau dirumahnya. Nanti ada la sikit upah dari kariah masjid. Duit upah tu untuk bantu keluarganya. Jamaluddin pulak, bila balik rumah nanti dia akan tolong bapak dia yang bekerja di kedai menjual nasi di Bukit Gedong.

Sama macam anak-anak Rohingya yang lain dalam Sekolah Damai. Ada juga yang bekerja menjual sirih.

Aku teringat kata-kata Kak Ina tadi, “Jumie...harap sangat lepas orang baca blog Jumie...orang ramai bagi derma kat kami. Sebab terus terang Kak Ina cakap. Lani duit dana belanja sekolah ni tinggal untuk cover sampai Februari 2015 sahaja. Kalau lepas ni kami takdak dana dah. Kami terpaksa katop sekolah ni Jumie. Dan budak-budak ni nanti takdakla aktiviti depa kat rumah kenalah tolong bapak depa bekerja. Jaga surau, kerja kedai, jual sirih....tapi Kak Ina paling tak mau....depa buat balik aktiviti lama depa sebelum mai sekolah dulu....MINTAK SEDEKAH,”

Aku tutup cerita aku hari ini. Dibawah, aku share beberapa maklumat lagi tentang Sekolah Damai. Aku menggesa orang ramai untuk membuat sumbangan kepada pihak Sekolah Damai. Kalau nak bagi sumbangan selain kewangan, ampa boleh contact pihak pengurusan sekolah. No problem. Depa ni kira macam kecik tapak tangan, talam masjid depa tadahkan.

Salam terima kasih buat keluarga dan sahabat handai ku yang bersama memberikan sumbangan kewangan, tenaga dan juga masa untuk kita menjayakan lawatan mesra ini :

Encik Nizal Ashrif, Barak’ Best atas sumbangan jamuan tengahari
Puan Noreena Rosdi, sumbangan manisan
Kak Julie
Kak Ita
Abang Budie
Surianie
Mak Edeh and Pak Manap
Kak Ara a.k.a Kak Nab
Lenny Zaini
Ezal
Kak Shuk
Faridza
Suhaila and Yana
Faiz and Naim
Dewi Karina and friends

Trivia Sekolah Damai

  • Sekolah ini merupakan sekolah pertama yang diwujudkan di bahagian Pulau dalam membantu anak-anak pelarian. Terdapat 3 buah sekolah seumpama ini di bahagian Seberang, Penang.

  • Sekolah Damai dalam proses mendapatkan status sekolah NGO berdaftar. Masih dalam perbincangan dengan pihak peguam dan mungkin mengambil sedikit masa.

  • Terdapat NGO yang datang untuk memberikan perkhidmatan seperti klinik bergerak percuma pada setiap Ahad minggu pertama untuk keluarga pelajar sekolah ini.

  • Mengalu-alukan pihak media, orang persendirian, persatuan, kelab, NGO untuk datang ke Sekolah Damai untuk melihat sendiri pengurusan sekolah, mengadakan sebarang aktiviti yang membawa faedah kepada para pelajar disamping membangkitkan kesedaran masyarakat umum supaya lebih peka akan permasalahan dialami masyarakat pelarian supaya turut sama membantu meringankan bebanan yang ditanggung oleh mereka.

  • Sekolah Damai telah dapat kelulusan bagi pemberian fidyah dari Pusat Urus Zakat Selangor.



Jumlah Murid dan Agihan Kelas

Jumlah keseluruhan murid adalah seramai 60 orang

Linkungan usia murid: 5 tahun sehingga 16 tahun

Kelas Tahap Satu: 20 orang.

Kelas Tahap Dua : 25 orang.

Kelas Tahap Tiga : 15 orang


Perbelanjaan Bulanan

Sewa premis (sekolah) RM1,850.00 sebulan

Gaji tenaga pengajar RM3,000.00 (untuk tiga orang guru)

Bil air dan elektrik RM300.00

Perbelanjaan lain (alatan dan perkakas persekolahan) RM300.00

JUMLAH KESELURUHAN RM 5,450.00 sebulan


Sekolah Damai turut memerlukan kos-kos lain seperti perjalanan sara hidup dimana guru-guru dan wakil dari pihak sekolah perlu menghadiri latihan yang disediakan oleh pihak UNHCR bertempat di Kuala Lumpur. Selain itu, kos pengangkutan barang-barang, komunikasi, bahan-bahan mentah seperti pembaikan, buku-buku bagi aktiviti pembelajaran dan lain-lain peralatan mengajar.


Contact Info

Untuk sebarang pertanyaan, bolehlah terus menghubungi wakil SEKOLAH DAMAI seperti berikut :

Puan Norazrina Md Jabrullah / Ina : 012-551 6891/ 04-6532123

Prof. Kamarulzaman Askandar : 012-423 5327

Cikgu Ratna : 017-827 3643

Alamat Sekolah

Sekolah Damai-School of Peace
No 56, Cangkat Minden Jalan 12
11700 Gelugor
Pulau Pinang

Google Maps : Sekolah Damai Minden

Gambar Sekolah Damai. Yang biru tu la POLO SPORT I. HAHA


Facebook Sekolah Damai
Sekolah Damai Minden

Maklumat Akaun

Nama Bank : Bank Islam Cawangan Butterworth
Nama pemegang akaun : NORAZRINA MD JABARULLAH
No akaun : 07016020737991


Nama Bank : CIMB
Nama pemegang akaun : NORAZRINA MD JABARULLAH
No akaun : 7604388289

Catatan : Buat masa ini Sekolah Damai terpaksa menggunakan akaun peribadi untuk urusan pengumpulan dana. Akaun menggunakan daftar NGO masih dalam proses. Resit akan dikeluarkan kepada penderma.


Jom tengok gambar-gambar









Jamaluddin yang paling depan dalam gambar ni, memakai jersey QATAR.









Perhatian dan kerjasama kalian semua untuk share link ini saya dahului dengan ucapan terima kasih.

RM1 mungkin kecik di dunia, tapi besaq di akhirat.

Be kind to one another.

#SekolahDamai

25.5.10

Dear Kak Merr : Tempat Makan Best kat Penang

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :

My Dior,

Adik Mer yang vouge ge de vazz, Akak LaLa ingin bertanya..


Ampaaa... kat Penang kan.. kat mana tpt best yang utk dilawati dan tpt makan² yang sempoi!... Kwn2 kami nak mai dari KL, kami bukan tau sgt jln2 kat penang... takat p pekena rojak tekno boleh laa.. Kami nak la jugak memanshyur kan negeri penang darul tanjung ni, walopon kami bukan org Penang.. Tapi, kami suka ajak kwn2 kami mai bercuti kat Penang!! heheheh!


Blh dak ampa senaraikan tpt yang best utk dilawati dan tpt makan selama 3 hari 2 malam? can my dior??


Ai lebiyuuu berrii maccc!!!
muaacchhhh!!!


Yang Bener;
CekLaLa Pom Pom!

JAWAPAN I OLLS!!

Dear CekLALA Pompom!  Apa habak.  Rindu la u olls.  Thanks bagi soklan ini.  Kmai semangat gila membuat research.  Google gambak sana sini.  Mana yang ada kami masuk ja untuk tatapan ampa.  Mula mula kami buat list dulu,  tapi kami punya penyelidikan ni semua dalam kawasan PULAU PINANG sahaja.  Tak mau area main land.  Mula-mula nak kira 10 ja.  Tapi bila duk makin kira ikut lokasi.  Makin bertambah pulak.

Oleh itu.  Marilah tengok TOP 16 tempat makan yang WAJIB u olls try bila mai Penang mengikut saranan Jumie Samsudin a.k.a Kak Merr | Mak Ayam YU ES EM yang disegani.  Gituuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!
  1. Roti Canai Transfer Road
    Sumpah dengan nama Allah akak tak pernah mai makan kat sini sebab akak bukan morning person.  Kalau bangun pagi-pagi pun akak mesti ada job make up.  Tapi satu Penang tau,  roti canai transfer road is the best.  Silalah pergi try makan kat sini.




  2. Nasik Padang Transfer Road
    Terletak berhadapan dengan tempat roti canai Transfer Road,  kat sinilah Nasik Padang paling best kat Penang ini.  Akak suka mai sini sejak dulu lagi.  Akak pernah jumpa dengan Ziana Zain kat sini u olls.  Dulu,  Duda akak suka mai makan sini.  Kalau tak caya,  tanyalah Shikin Marzuki mama ayam Alor Star itu.  Sampailah akak kena cirit birit sebab terlalu makan pedas lauknya,  akak terus tak pergi sampai sekarang ok.  Akak pun dah cerai dengan En.  Duda kan?  Tak mau la pergi...menggamit kesah tak menyeronotkan dan meloyakan tekak.





  3. Padang Brom
    Kat sini memang kelasik sangat.  Akak suka Padang Brom sebab suasananya kat sini tak pernah berubah walaupun telah 20 tahun lalu.  Kerusi yang sama,  lantai berlubang yang sama,  dan Apek Cina Ais Kacang takdak gigi yang sama ja dari dulu sampai lani.  Kat sini seronot sebab ada macam-macam pilihan makanan Penang seperti laksa,  pasembor,  bubur chacha,  ais kacang,  mee mamak semuanya ada.  So mai la sini u olls.



    MACAM MACAM ADA U OLLS!!




    I olls suka makan kat sini.  Sangat family environment!!

  4. Ikan Bakak Telok Tempoyak


    Tempat ni memang lama akak tak pergi.  The best ikan bakar in Penang i shall say sebab ikan dia semua fresh.  The best kat sini orang suka order ialah udang bakarnya itu.  Rasa maneh macam rendam dengan ayak gula.  Tapi bukan maneh gula,  maneh sifud?  Boleh tak nak citer cam na ni kat u olls.  Pergi la sendiri ok.  Kalau nak pergi,  kena ajak orang Penang takut sesat.




  5. Laksa Jangguih Balik Pulau


    Peminat laksa Penang buatan Melayu wajib kena try Laksa Janngguih.  Actually,  dalam bahasa baku ialah janggus.  Sebab depan kedai laksa ni,  ada sebatang pokok janggus yang telah kertu.  Memang sedap u olls.  U should try.  Lagipun,  bila bawak pelancong luar mai makan laksa jangguih kat Balik Pulau ni,  menyaksikan keindahan perkampungan Balik Pulau,  rasa macam bangga ok sebab kat dalam Penang Darul Hotness yang meletops ini,  masih ada rumah-rumah kampung,  sawah padi dan pantai yang meletops.




  6. Laksa Air Itam
    Kalau tadi tu laksa Melayu,  ini pulak laksa Cina.  Nak sampai kat Laksa Air Itam ni memang susah.  Sebab lokasi gerai ni kat tepi pasar,  dengan bas yang lalu lalang,  banyak kereta sebab situ adalah kawasan pelancongan (Bukit Bendera dan Kek Lok Si Temple) membuatkan sungguh susah untuk mendapatkan tempat parking.  Tapi u olls redahjaaa......rugi kalau tak cuba sekali laksa ini.


  7. Nasik Kandar Berator
    Dalam banyak-banyak nasik kandar kat Melesia ini,  i olls rekemen Nasik Kandar Berator ok.  Sebab walaupun kena berator panjang tapi i olls suka.  Nasik dia sentiasa panas,  pilihan kuah karinya meletops,  dan membuatkan ianya lebih menarik ialah kalau nak makan kena berator dulu.  So,  sapa yang kenyang,  boleh lapak balik.  HAHAHAH...gitu.



  8. Tandoori Kapitan
    Ada banyak mamak dan mapeley yang menawarkan cuisine tandoori ini,  tapi the TOP and the BEST is Tandoori Kapitan.  Sebab akak suka ialah dia akan hidang dengan satu sos cili dia masam-masam manis,  dan u olls boleh pilih nak roti nan kosong,  ada cheese atau sebagainya.  Memang rasanya meletops.


  9. Serabai Taman Tun Sardon
    Kalau ampa bukan orang Pineng ampa mesti tak tau apa itu serabai.  Serabai ni dia kueh buat dari tepong apa akak tak tau,  pastu kukus.  Nak makan dia cicah dengan sos sekaya.  Sekali kena,  muka terus jadi cam ustazah,  suciiiiiii jaa!!!.  Sebab sedappppppppppppppppp.



  10. Ais Kacang Lorong Slamat (New World Park)


    Actually kat Penang ada banyak Ais Kacang yang sendap.  Kalau kira satu Melesia mestilah lagi banyak.  Tapi bagi i olls ais kacang Penang yang paling best ialah Ais Kacang New World Park.  Dengan harga yang amat berpatotan ampa boleh makan ais kacang yang paling meriah di dunia ini.  Dah la isi dia banyak,  sirap dia merahhhhh dan manis dan lemak,  susu dia banyak,  pastu dia boleh buh macam macam buah-buah. 
  11. Durian Balik Pulau
    Untuk u olls yang minat durian.  Mai la ke Penang sebab durian Penang adalah durian paling sedap di Melesia ini.  YESSS!!  Kalau selama ini u olls duk rasa durian kampung,  tapi sekali ampa mai Penang ampa kena durian ganja,  durian 808,  ampa nanti jadi macam serr 44 hari!!  Durian Penang memang sedap gila.  Kalau mai musim durian,  pi la ronda area Balik Pulau.  Tu memang area dia la tu.





  12. Mee Sotong Padang Kota
    Mee sotong ni bukan mee goreng yang dimasak oleh sotong.  HEHEHE...Ajeet jangan mara ye.  Sotong yang akak rujuk adalah sotong yang betui betui sotong la...bukan sotong jelmaan maknusia.  Mee sotong ini adalah dipanggil sedemikian sebab mee goreng itu ada banyak sotong!! Sedap u olls.


  13. Rojak Buah 101
    Rojak buah paling sedap of coz kat Padang Kota Lama (Esplened).  Kuah dia tak pekat sangat.  Tak cayak sangat.  Manis,  lemak semua ada.  Memang sampai 2 pagi pun duk jual lagi.

  14. Balitong Padang Kota
    Untuk u olls yang layan Seafood Ciner....wajib untuk pergi makan Ba Li Tong Special kat Padang Kota Lama.  Ba Li Tong dalam bahasa Melayu ialah siput sedut.  Memang best u olls.  Selamat menyedut semua orang ya!!






  15. Pasembor Techno Gurney Drive
    Pasembor ini memang nostalgia kat Penang ni.  Kalau tak pernah rasa memang tipu la dan jangan duk  Penang.  Kenapa panggil Pasembor Techno?  Wahahaha.. Yes!! Sebab mamak ni bila dia nak potong kueh dan cucur pasembor ni dia nanti menari dan menyanyi lagu lagu Techno "rojal-rojak-rojak-rojak"  Memang melepssssssssss!  Mamak ni pernah keluar dalam rancangan ala JJCM kat Australia ok.


  16. Cendol Penang Road
    Cendol Penang Road adalah dibuat oleh orang Ciner.  So sapa Melayu yang pantang pantang sikit,  tak buleh makan makanan Ciner,  i olls tak sarankan lah.  Tapi kalau u olls kena sekali Cendol ini time matahari terbit di atas kepala u olls.  Betapa nikmatnya menghirup ayak santan itu secara pelahan-lahan sambil berdiri melihat apek itu membuat cendul kepada orang lain!!  Memang melepss u ollls!  Santan dia lemak berkrim,  tak manis sangat.  So,  i olls amat sarankan u olls try!
    Sekian saja u olls.  Ini lah sedikit tunjuk ajar yang i olls boleh kongsikan bersama-sama u olls ini.  Bukan senang nak buat pemilihan ni u olls.  Seminggu i olls buat research.  HAHAHA.  Apa pun,  nak makan baca lah bismillah dan ingatkan orang orang yang memerlukan. 

    Amin.

    27 comments:

    1. argggg..kecuk ayaq liur!
      ang makin membuak2 kan semangat aku nk mai penang!!

      ReplyDelete
    2. Kellasssss la u ols!!
      thankss banyak sangattttt!!!!
      ailebiyuuu lahhhh!!!

      kami noted tauuu...
      kalo kami sesat barat, kami koling2 ampa buleh kan??

      Kami sayangggggggg ampa!!
      muah! muah!

      ReplyDelete
    3. ya ... sumer yang jumie rekomen tu ... i dah pi! worth going! espesheli laksa jangguih, rojak, cendoi, seghabai fuh ... memang muka suci dalam debu abis ler ... hish .. menggoda .. rasa macam nak pi balik pulau la la ni jugak ... lama tak pekena laksa jangguih tu. Jumie ni kan .. saja pj nak komen la ... komen yang mmebina .. hang ni dok rajin buat research .. patutnya hang sambung la ngaji .. alang-alang dok jadik PA kat yu es em tuuu .. dari cara hang buat research ni kan, bukan takat bachelorhood and masterhood ja hang bolehbuat ... terus shoot up to PHD lagi ... power rangers hagn buat research. pj nak cadangkan dan galakkan jumie pi sambung ngaji bidang foodology and makeupology ... ha ha .. seba it looks like you have GREAT interest in these two... ha ha .. and kalu nak third degree, amik la mass comm coz you have the bakat dear ... kalau diasah bebetui ... i yakin u mampu jadik the next malaysian top host! bravo!

      ReplyDelete
    4. cantek lah. aku pun bookmark post hg yang ni. buat rujukan masa depan. heh.

      ReplyDelete
    5. yeesss dets rite..sume tu mmg tmpt hot spot tuu...tp paling2 vote utk laksa janguih, roti canai transfer road. kwn aku suka sgt la pi habaq kt mamak tu "mamak, roti canai 2..kuah kasi peedaaihhh punya arr!!" kih3. klu pdg brom tu aku suka kokonut shake dia..uiii shake2 sungguh.

      ReplyDelete
    6. bangga sat pasai serabai tuh betoi2 bawah umah i k....kelesss...

      ReplyDelete
    7. ayoooookkkk jumie....
      tak tahan la tgk makanan ni semua...
      mmg yg ada dalam list ni semua fevret kami.. mmg selalu dok pi pun!
      mee sotong a.k.a mee pata, tandoori kapitan!... wiken ni nk pi makan la!!!!!

      ReplyDelete
    8. kak ainee jgn dok pi kerap2 pekena tandori sgala bagai tu..stgi dok bising ken dia ketat hahaha

      ReplyDelete
    9. suka post yang nih.. ni nak sembah ratu sat nak share post ni kat member.. boleh x?.. hahahah

      ReplyDelete
    10. Silakan deknon....Melepss...student USM ka?

      ReplyDelete
    11. mantan student USM.. haha.. nama Kak Merr selalu meniti di bibir kawan2.. hahaha

      ReplyDelete
    12. Wah.....akak berasa seperti mau merembeskan air mata. Kirim kan salam akak kepada rakan-rakan dan taulan ya. Ingat USM di hati mu selalu.

      ReplyDelete
    13. jemput Kak Merr untuk membaca blog saya jugak.. haha..

      apa pandangan Kak Merr terhadap post yang ini?..
      http://syahmibudakbaek.blogspot.com/2010/01/main-puas-puas.html
      kami kena kutuk sebab tulih post nih.. haha..

      ReplyDelete
    14. wahh rindu diriku untuk kembali ke penang. T_T

      ReplyDelete
    15. nk tya ni.. balitong tu juai kt mana? p cari kt padang kota haritu tak jumpa pn

      ReplyDelete
    16. Hello deear.........dia kat Padang Kota Lama...tapi blah tempat makan cina. :)

      ReplyDelete
    17. hahaha...tq sebab ade post ni...CNY ni nak g Penang...

      ReplyDelete
    18. nk tnya kt akak...

      ais kacang lorong slamat tu area mana??

      ReplyDelete
    19. hmmm menarik tapi sayang masa pegi penang krismas lepas tak jumpa lagi blog Jumie nih so xde reference. TAkpe saya simpan entry nih mana la tahu kan tahun ni gi semula.
      Entry2 masa kat penang ada dalam blog saya www.blogmakanbest.blogspot.com jadi senang2 tu singgah la yer Jumie. Blog baru 3 bulan...menyusu lagik..so register follower tau baru ceria hehe TQ TQ TQ

      ReplyDelete
    20. Saya orang KL yang baru pertama kali nak pi Penang jumaat ni. Baca entry kat blog awak ni, terus dapat sumber inspirasi! Thank u...thank u...

      ReplyDelete
    21. Puan, u might want to read this too : http://www.jumiesamsudin.com/2012/02/dear-kak-jumie-tempat-best-di-penang.html

      ReplyDelete
    22. kak jumie...padang brom,transfer road n ais kacang lorong slamat tu kat ne?/tq

      ReplyDelete
    23. Assalamualaikum, kak jumie. akak ade x contact no mak cik yg jual kuih serabai tu..huhuhu.

      ReplyDelete
    24. Assalamualaikum Tuan/Puan.

      Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

      Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
      Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

      KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
      Tour operator & Travel Agency

      Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

      Contact person : Amsyahril
      Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
      E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



      ReplyDelete

    Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com