30.6.10

Dear Kak Merr : Kawan tak pulangkan baju!!

Hello semua.  Hari ini akak ada satu emel yang panas dan meleps untuk akak membalasnya.  Thanks kepada u olls yang menghantar email ini.  Akak tak tau apa contact adress u olls,  kecuali nama ZUZU GIRL.  Kelesss...nama macam orang Africa ok!!!


Kisah ini simple,  tapi seronok jugak kalau kita kupas dan buat panduan semua.  So,  marilah kita baca surat dari ZUZU GIRL ini!!

Name: zuzu_girl

Email Address: -

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :

Salam Jumie,  saya nak tanya and mintak pendapat Jumie tentang cerita saya ini.

Ada la sorang kawan ni,  namanya Obi.  Dia memang baik la dengan saya 1 masa dulu.  Pada 1 hari itu,  dia dayang rumah saya dan bawak kawan dia.  Kononnya,  diorang  datang berjalan-jalan kat Tupah dengan boipren masing-masing.  Dah terlanjur datang Tupah,  diorang terus la di rumah saya yang terletak di Tanjung Dawai.

Saya pun menerima dengan hati yang terbuka.  Dah kawan datang rumah kan?  Sedang asyik sembang-sembang,  kawan Obi ini nak terkencing sangat-sangat.  Kebetulan masa tu,  mak saya dalam bilik air tengah mandi.  Ayah lak dalam jamban.  So saya pun cakap kat dia,  tunggu jab.  Mak dan ayah saya guna toilet.

Dalam saya dok bagitau kat dia tu,  tiba-tiba dia pun terkencing sambil berdiri depan pintu rumah saya secara spontan.  So apa nak kata kan?  Dia nak balik dengan pakaian yang berbau hancing macam itu?  Sebab kesian kat dia?  Saya pun bagi la dia pinjam baju kurung kesayangan saya itu.  Saya cakap kat Obi  "Nanti hang mai antak baju aku,"  walaupun yang memakai baju itu adalah kawan dia.

Lepas,  2-3 tahun still tak antar-antar gak.  Dalam hati ini,  memang membara gak la.  Dah la kita tolong depa.  Depa tak kenang budi kita pulak.  Harta benda orang mai la hantar balik kan?  Pastu ada sorang kawan ni bagi nombor telefon Obi kat saya.  Saya pun meng SMS la Obi ini tanya bila nak antar baju ini.  Obi pun jawab.  "Takpa,  hari Rabu ini aku pi antak kat ang,"

Tunggu punya tunggu,  dah berapa ratus kali hari Rabu dah tapi dia tak antar-antar gak.  Memang geram sungguh la kat dia.  Kalau dah tau tak leh hantar tak payah la berjanji kan?

Pastu selang 3-4 tahun,  sorang minah telah add saya dalam Facebook.  Tengok je gambar baru tau dia yang add saya namanya "O*&# F#*^&A*"

Saya accept jela.  Saya tak pernah berhubung dengan dia dalam Facebook itu pun.  Saya cuma tengok jer perkembangan dia camna.  Selang sebulan,  saya pun menghantar pesanan kat dia berbunyi  "Bila ang nak mai antar baju aku nie..."

Dia tak berbalas walaupun seminggu dah berlalu.  Rupa-rupanya,  dia dah delete saya dalam Facebook lepas saya hantar message itu. 

Saya hantar lagi mesej kat dia  "Pasai pa hang padam nama aku?? Dulu ang kalut nak add aku sangat la ni awat padam?? "  Lebih kurang macam itu lah.  Pastu dia pun menjawab dengan memaki hamun saya.  Macam paria la,  macam bagus sangat la.  Macam-macam lagi dia kata saya yang memedihkan hati dan perasaan ini.

Saya tak kisah sangat pasal baju itu,  tapi yang saya geram sangat sebab JANJI dia tu.  Kalau tak leh mai antar,  bagitau la tak boleh,  cakap elok-elok yang bagi sorang sedap orang dengar suruh halal kan baju itu  Mintak maaf ka?  Ini tak,  kata-kata memang buat orang sakit hati sangat.

Apa pendapat Jumie pasal orang macam ni?  Salah saya ka pasal bagi dia pinjam? Semalam pun tak boleh tidok sebab geram kat dia.  Saya mintak pendapat Jumie dan kawan-kawan pasai cerita ini.

Wasalam...


--
Date/Time: 2010-06-14 20:21:09 PDT
Sender IP: 115.134.128.13 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer: http://jumiejumie.blogspot.com/

Jawapan akak  :

Ini baju akak.  Akak kalau pakai,  ramai yang puji kata lawa.  Bukan sembarangan orang leh pakai macam ni ok.  Bangsawan jah!!!



Ini baju kurung akak yang meletops.  Akak kalau tak semangat pi kerja,  akak akan pakai baju ini bagi semangat skit.  Ko berani mati?  Kaler merah and hijau!!!

Hai Zuzu Girl!!

Sedey akak baca email hang ini.  Memang sah-sah kena kencing dengan kawan hang kan?   Dah la pi kencing berterabok depan rumah u olls,  pastu pinjam barang tak mau pulangkan pulak!!

Pertama sekali,  akak nak bagitau kat ang,  kalau boleh hang janganla pikirkan sangat benda ini sehingga hang tidak boleh menidurkan diri hang.  Memudaratkan kesihatan hati dan otak ok. 

Akak harap benda ni jadi pengajaran kepada kita semua.  Akak nak bagi pendapat ini,  berdasarkan pengalaman dan pengamatan akak sebagai manusia biasa ok.  Akak bukan golongan Nabi apatah lagi Malaikat.  Akak ini manusia biasa.  Dan akak seperti di ajar oleh mak akak iaitu Kak Edeh yang meletops,  buat baik berpada-pada,  buat jahat jangan sekali!!

Pada pendapat akak,  kawan yang selama ini hang anggap dia kawan baik hang ini actually dia bukan la kawan baik.  Tapi kawan celaka anak haram.  Sebabnya,  dah la pergi merendek kat Tupah,  bawak penyedap semua beromen kat air terjun semua.  Tiba-tiba nak datang rumah hang? Buat apa singgah-singgah ni nyah?  Nak menunjuk penyedap depa kat ang ka?  Pastu bawak kawan -kawan pulak.  Siap terkencing depan pintu rumah hang.  Jenis manusia apa itu?  Akak pun ada penyakit tak tahan kencing,  tapi takdak la sampai pi kencing depan rumah orang.  So,  pengajaran satu untuk hang ZUZU GIRL.  Jangan anggap semua orang kawan baik hang ok!!!  Ada sesetengah orang itu,  kita anggap they olls kawan baik kita, tapi balasannyaa?  AIR KENCING???

Kedua,  lain kali kalau orang nak pinjam baju.  PLEASE JANGAN BAGI BAJU YANG TERCANTEK DAN TERSAYANG!!  Bagi jah baju-baju low classs yang hang tunggu masa untuk buang u olls.  Baju Kempen Pilihanraya kah?  Baju T Shirt Promo MILO?  Atau T shirt zaman u olls kat Universiti dulu....Memang salah u  olls sebab pi bagi baju yang cantek.

Okay,  bab-bab mungkir janji itu.  Akak tak mau nak ulas panjang.  Tapi pendapat akak tentang kawan hang ini adalah THEY OLLLS MEMANG KETURUNAN ANJING OK.  Kepada ZUZU GIRL,  kalau u olls berani tolonglah tampil bagi siapa nama u olls yang sebenar dan nama kawan-kawan u olls ini.  Akak,  Profesor Faridah Abdullah,  Profesor Suhaila Hashim sangat lah berbesar hati untuk menyekolahkan kawan-kawan hang ini yang sungguh anjing sifatnya.

Akhir kata,  buat baik berpada-pada.  Buat jahat jangan sekali.  Jagalah hati dan diri u olls yang utama,  kemudian baru pikiak nak jaga hati orang lain.  Kerana hanya kita yang boleh jaga hati kita sendiri......jangan harap orang lain menjaganya.

Sekian,  love u.  Halalkan saja baju kurung itu.  Kalau dia bagi balik pun,  hang tak boleh pakai sebab kena samak!!  Akak kagum ANJING zaman sekarang boleh pakai baju kurung ok!!!

Pose kekwat akak dan anak-anak akak, Yolanda Adams and Fazli Ramalai.  Akak miss dua anak-anak akak ini.  Miss sangat.  Hope they olls baca belog akak ini,  tersenyum simpul.

2 comments:

  1. isk..sedih sguh kisah baju kurung tak pat balik ni. dh la smp terkencing2 kt umah org kan. hehe.
    tp besak la spesis cm ni mmg bertaburan di merata tempat. slalunya aktiviti kecil2an depa ni pinjam pen tak bagi balik, pinjam kasut lupa nk bagi, kira hat yg kecik2 la..yg baju ni tahap peminjam tegar lagi pro la ni..takpa la..mybe dia tak dak baju kurung vogue cmtu kot..tu yg pinjam smp tak mo bg tu hehe.

    ReplyDelete
  2. uhuhh... ingatkan aku je sorang jenis bagi pinjam baju yang tunggu masa nak lempak buang ja...

    betul rupanya tindakan aku...hahaha...

    tapi la ni jangan harap la orang nak pinjam baju aku...

    sah2 tak boleh pakai. tak muat atau terlebih besar.

    seronok jugak ada badan saiz unik macam aku... rendang2 pokok bonsai gitu....

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...