10.6.10

Dear Kak Merr : Tanam dan bunuh anak

Name: si tudung biru


Email Address: yuhuyeeha@yahoo.com


Sila tuliskan persoalaan / luahan / komen anda di sini :
Dear Kak Jumie... ape pendapat n pandangan kat jumie ttg kes buang tanam bunuh anak dalam kalangan remaje mase kini? teruk betol skang ni, bagi pendapat sket.. mkasehhh...




--
Date/Time: 2010-05-31 22:45:55 PDT
Sender IP: 203.82.80.110 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer: http://jumiejumie.blogspot.com/

Jawapan I olls  :

Thanks u olls sebab ajukan soalan kepada akak ini.  Akak rasa macam Menteri Pembangunan Wanita dan Masyarakat.  Yes u olls,  kebelakangan ini boleh kata seminggu tu ada ja kes buang anak,  dera anak,  dan kini trend terbaru adalah kes tanam anak.

Akak nak jawab ni secara jeneral takder unsur unsur politik atau agama atau perkauman.  Kalau akak cakap ni salah,  akak mintak maaf ok.  Kalau betuls,  cengs u olls!  Akak memang best.

Pada pendapatan i olls,  mereka yang membuat bahana seperti ini mempunyai kekurangan dari dua cabang ilmu iaitu  :

1.  Kurang ilmu dalam pendidikan seks

Mengapa akak cakap kurang dalam ilmu pendidikan seks?  Sebab memang kita orang Melesia ni adalah sangat bodoh dalam ilmu pendidikan seks ini.  Bila sebut seks semua jadi macam taboo.  Tak baik,  berdosa dan tak hormatnya katanya!!

SEKS SEKS SEKS SEKS SEKS!!!

Overlah!!  Tapi actually orang orang yang menentang wujudnya pendidikan seks inilah yang paling seksaited kalau disogok dengan porno percuma. 

Pendidikan seks bukan lah pendidikan belajar untuk buat seks u olls.  Kunonya otak sapa yang pikir macam itu.  Pendidikan seks sebenarnya memberi pendedahan formal kepada kita tentang proses persenyawaan,  pencegah kehamilan,  STD,  dan macam-macam lagi perkara yang mereka patut tahu sekiranya mereka membuat seks sebelum nikah.

Pendidikan seks jugak adalah sebagai perlindungan kepada wanita dan kanak-kanak.  Especially kanak-kanak,   bila kanak-kanak tau tentang seks,  so bila ada orang buat benda benda pelik kat depa,  depa tau macam mana nak explain dan depa tau BENDA TU ADALAH SALAH!!!!

Dan akak memang bengang kalau bab bab macam ini,  pastinya akan membuatkan perempuan yang dipersalahkan.  Pernah tak u olls terpikir,  kalau budak perempuan student kat Universiti kena tangkap sebab dia mengandung luar nikah,  so dia kena buang dari pengajian.  So yang budak laki yang dari faculty yang sama yang memantatkan budak itu sampai mengandung jadi happa??  Tak kena buang pulak kan???  Padahal perempua itu taktau apa jadi,  tiba-tiba ZASSSS!!! Dah takdak dara ok.  Mau pulakkk terus bunting u olls. 

SAPA NAK JAWAB??

Kalau dia tau tentang pendidikan seks ini,  dia tau what has happened dan dia tau apa benda nak buat supaya janin yang dikandungkan itu dapat diselamatkan dari peringkat awal.  Dia tau bila dia mengandung.  Check period dan sebagainya.  Ini tau tau ja,  dah 6 bulan u ollls!  Takkan nak gugurkan?? Nak mamposss!!

Noks,  sekarang ni kat Melesia ada banyak pusat-pusat perlindungan yang diwujudkan oleh NGO untuk menyelamatkan kes kes aniaya macam ini.  Sebagai perlindungan kepada para para wanita yang mengandung tak berbapak ini.  And to those girls reading this,  kalau u olls rasa takut sebab nanti mesti kena cekup dengan jabatan kebajikan masyarakat,  kena pakai tudung,  kena ceramah kau kau dengan ustaz....ini tidak ok!!  U olls akan dilayan dan diterima seperti mana u olls maukan.  So dengan adanya pendedahan kepada para pelajar tentang perkara perkara macam ini,  maka pastinya para remaja yang pendek akal ini tidak terjerumus dengan mengambil tindakan gugur anak secara haram dan berbahaya u ollls!!

SO,  KESIMPULANNYA.  AKAK AMAT MENYOKONG PENDIDIKAN SEKS DI PERINGKAT SEKOLAH OK!!!

2.  kurang ilmu agama
U olls,  akak tak sehebat Fadzilah Kamsah apatah lagi Kak Rab dalam hal hal ini.  Tapi umumnya,  semua tahu dalam setiap agama telah di ajar bahawa seks sebelum nikah adalah HARAM.  Sebabnya,  untuk menghalang daripada seks bebas.  Bila tiada komitmen antara maknusia ni,  so dia akan jadi macam suka suki la dia nak memantat dengan sesiapa pun u olls.  Maka jadilah pelbagai resepi penyankit kelamin yang wujud sekarang.

So,  u olls semua.  Akak tak mau berceramah.  Tapi kalian semua dah tau kan,  orang yang ada agama ada pendirian.  Orang yang ada pendirian ada ilmu.  Orang yang ada ilmu takkan buat benda macam ini.

Actually,  anak yang mereka kandungkan di luar nikah itu,  we olls panggil anak haram kan?? 

TAPI BAGI AKAK,  ORANG YANG BUAT SEKS PASTU MENGANDUNG,  PASTU PI TANAM ANAK DEPA HIDUP HIDUP DEPALAHHHH ANAK HARAMMMMMMMMMMMMMM!!!


Ini gambar akak amik dari page di Germany.  Buku komprihensif tentang pendidikan di negara German.  Keleessss!!


Kesimpulannya,  akak mencadangkan kepada Perdana Menteri kita iaitu Dato Najib,  untuk membuat satu rang undang undang baru sebagai hukuman kepada depa yang buat lahanat tanam anak ini,  iaitu  :

Tanam depa sat dalam tanah,  untuk 15 hari.  Pastu bok kuak balik!!! Pastu masa dah tanam tu,  dalam kotak tu,  kita pasang siap siap spiker kecik.  Bila masuk ja terkamboih dalam tanah,  kita pun pasang lagu  "SIAPA TUHAN KAMUU!!!  aHH AHHH......aku tidak tahuuuu!!!  Mana doa anak mu seorang doktorrrrr!!!  Ma robbbukkkaaaa!!"  Lepaih tu,  cuba kita bok kuar dia balik dari kotak tu.  Tengok masa tu muka dia jadi macam mana.

Sekian,  wabilahitaufik walhidayah.  Wassalamualaikum,  warah matullah,  hi wabarakatuh!!

ps/  Jangan jadi fondannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!

1 comment:

  1. weh jumie. lucah betol diagram itu.
    tapi aku sohkong pendapat ang. yang geng2 tanam anak ni kalo dapat tangkap baik kita tanam depa dekat simpang2 jalan, biaq kepala ja kluaq. tengok depa nak rasa pa.
    cam haram depa ni, x gentleman langsung.
    Sudah buat, berani tanggung la derrr!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...