23.6.10

Personaliti Bulan Ini | June Adnan

Helo helo helo.....waaah...kelesss....dah berapa bulan akak tak hapdet PBI kan? Seronok abang Shamsul kita. Bertakhta dah masuk 100 hari ok. Kelesss.....kalau buat perniagaan dah buleh bukak cawangan dah. So camner En. Shamsul. Dah ready nak turun takhta? kih kih kih.

So seperti yang i olls janjikan, kali ini akak nak tampilkan personaliti yang lain dari yang lain. Bukan spisis anak anak ikan dah. Kali ini, sempena dengan Belog Jumie Samsudin yang tengah feeling-feeling baby itu,m akak nak perkenalkan PBI kita kali, seorang wanita, seorang ibu muda. I olls memilih beliau sebab seiring dengan kehendak akak dan beberapa kawan-kawan akak yang telah meningkat ratu ini, we olls dah ready nak kawen kawen ni u olls. Nak berbaby bagai...so apa lagi. Haruslah we olls membuat research.

Mari kita berkenalan dengan PBI bulan ini.

Soalan-soalannya :

Nama : June Adnan
Umur : 23
Location : Penang + Taiping
Pekerjaan : Pembantu Tadbir

Bila u olls kawen? Masa tu umur u olls berapa? Now dah berapa tahun kawen?
I olls kawen pada tahun 2008.  Masa umur 21 tahun.  Muda jelita u olls.  Usia perkahwinan baru dua tahun,  baru 2 tahun.  ALHAMDULILLAH,  syukur hubungan dan pertalian ini masih kekal dan sama-samala doakan agar berkekalan hingga ke akhir hayat.

U sudah ada berapa anak? Plan nak berapa?
Sekarang i olls baru ada seorang anak.  Baby girl.  I olls kasi nama ALYA ADRIANA yang bermaksud ketinggian nisbah di dalam keperibadian amacam...kelesssssssss??? I olls plan 3 orang cukup la.  Tapi kalo dah rezeki ALLAH nak kasi banyak ok la.  SYUKUR sesangat. 


Apa perasaan u olls masa mula -mula tahu u olls ngandung? Macam mana u olls tau? Cerita lah.
Perasaan mula-mula dapat tau i preggy,  rasa macam nak naik belon panas jerit kuat2 i preggy u olls.  Tapi mana la nk dapat sumer tuh,  I memergi kat klinik dekat dengan umah lame i olls dekat Flat Free School tuh.  Duk keep la tanye tuan doktor betoi ka i olls preggy. 

"OOO...aku akan jd ibu tak lama lagi.  Dapat ke aku jaga dia,  besarkan dia dengan sempurna.  Cukup kah kasih sayang ku nanti...aaa bayiku...aku tak sabar menunggu mu..."

Tapi tetiba plak ader uncle Cina mana mai mintak sedekah depan i olls yg tengah berfeeling2.  Apa pun rezekinya i olls telah membelanja uncle tuh makan sebungkus nasi dan mensuruh dia pi relax-relax jer.  Ttok sah duk mintak sedekah.  Kesian i olls tengok dan start dari situ mcm2 i olls rase.
 
Hari yang dilalui masa pregnant syok sgt,  sbb i tak la over or verver muntah sumer.  Alhamdulillah,  sebab jangkitan tuh sume i pas kt my hubby!!  Dia lak yang verver pregnant. 

Bab-bab mengidam pon sumer dia yg makan tau,  I cume suker makan satu benda jak - DONUT BERSALUT COKLAT DGN TABURAN KACANG DI ATASNYA...SOOOOO YUMMY...jgn tatau...donut tuh i suker makan ada jual dkt pasaraya GAMA jer!!

Cuma azab sket je bila nk nek rumah flat kt Flat Free School,  duk tingkat atas sekali lak tuh.  Hari-hari nak memergi and balik dari keje akan naik tangga.  But sebenarnya bila dah tau berjalan banyak kekadang memudahkan proses bersalin nanti haaa!!!

Untuk tips,  banyakkan minum susu ok.  Supaya kalsium cukup untuk u olls sumer and also good for the baby.  Satu jer sebenarnye segan nk gitau...i olls bunting pelamin...wakakaka siap kena perli tau sgt xsabar makin baby...wakakaka!! (BOLEH CAMTUH!!!)


Anak u olls panggil u olls apa?
Ibu atau bubu...:)


Masa mengandung apa cabaran yang paling besar? Yang ngeri-ngeri ke? Scan anak tak nampak ke?
Naik tangga sampai tingkat 5,  dari awal pregnant sampai 8 months preggy.  I olls takder la pengalaman ngeri2 sgt.  Pengalaman lucu ada la,  i olls ada tabiat suke makan ubat gigi jenama Fresh n White je...jenama lain xfeel...wakakaka masa scan baby..alhamdulillah nampak jantinanya...siap tendang tangan doktor yg duk tekan2 dia je...hehehehe

Masa beranak u olls beranak normal or caesarian?

i olls bersalin normal...i olls turun tanda seminggu dh...turun darah sket2...but sebagai ibu yg tak der pengalaman i olls buat donno je...kepada ibu2 di luar jgn buat mcm i olls...bahaya taw...huhuhuh...dan kepada ibu2 di luar sana anda mesti dengar kan nnt dh bersalin byk yg kena pantang...hahahaha...i olls neh dua hari sebelum alya keluar melihat dunia...gila2 punyer i sental makan...hehehe agaknye alya dh cukup makan betoi2 keluar on due date dier...hehehehehe pukul 5 pagi i bangun nk buang air kecil...bila duduk je...keluar darah...byk gak...but xsakit...i olls relax lagi...bley p smbung tidor...hehehehe yela...alya lahir ari isnin u olls...bukan tatau kalo nk masuk opis ari isnin sangatlah kurang rajin kan???
then bangun pukul 6.30 pagi i olls nk mandi...sebab macam panas jer badan...tak selesa nk tido pon...sekali lagi duduk nk buang air kecil...darah turun banyak...then sakit pinggang yg teramat lah sangat sampai tak boleh jalan...i olls keluar bilik air merangkak u olls kejut husband...aiyooo...i olls dh nk beranak...hubby i olls boleh bangun relax jer...pegi mandi...bersiap2...siap pakai minyak wangi lagi...relax macam i olls kejut dia nk memergi kerja pulak...aiyooo...i olls paham dia nk cover rasa gabra dia je tuh...hehehehe sampai hospital dalam 7.15 mcm tuh...then doktor check i olls nyer bukaan dh 6cm dh...teruslah masuk dalam dewan bersalin u olls...kalo org lain dh buka 6cm dh terjerit2 mcm nk beranak...i olls relax jer...berjalan lak tuh ke dewan bersalin...yela mana ii olls nk tau...siap nurse tuh tegur 'dh buka berapa dik?' i olls jwb '6cm kak' 'haih nek kerusi roda tu la...kang terberanak kat sini lak...' itulah pengalaman menjadi ibu...mana kita nk tau proses bersalin tuh camner...walau dh searchh dlm tenet skali pon persediaan nk bersalin...on that time u olls nk bersalin...sume tu mana u olls nk sempat ingat dh...hubby i tak jadi friendly father sbb dia takot darah...hehehehee tp dia dh promise on our 2nd future baby dia akan being friendly father masuk teman i bersalin...hehehehe so sesorang la i olls dlm dewan bedah tuh sementara nk tunggu bukaan sampai 9cm...dalam pukul 9 macam tuh mmg dh on time la doktor tu kata sbb bukaan dh 10cm dh...tetiba enpon i olls bunyi lak...my mum u olls...mentalipon saat i olls nk beranak...i olls lupa kasi enpon kat hubby...my hubby pon dh gabra dia pon xtentu arah...xtalipon sape pon...hehehehe bila my mum tanye 'kak hang duk buat apa neh...hang beranak dh ka???ibu risau neh..' dgn semangat i jawab sedang beranak ibu...nanti call lain...hahahahaha...
then setelah merasa bagaimana rasa hendak bersalin yg selama ini menjadi teka teki...akhirnya lahirlah alya adriana....masa nk bersalin cukup sakit tetapi bila lihat je alya suma sakit tuh hilang...

Sepanjang menjaga anak-anak ini, adakah u olls rasa jealous bila tengok kawan-kawan lain yang tak kawen lagi, bebas ke sana ke mari?

masa mula2 dulu jeles la juga tapi bila fikir logik buat apa nk jeles...ada anak lagi best tau...haaa u olls dh beranak u olls tau la...suami lagi sayang tau...yela u olls dh lahirkan zuriat dia...

Senang tak nak jaga badan after kawen? Ada petua rahsia? U olls ni badan tetap bak tak kawen lagi kan?
wakakaka...after bersalin berat i naik 2kg jer...45kg...kalo jumpe member lame mmg suma tanye i olls bila nk kawen...nampak sgt dey olls dh tua...bukan i olls xjemput pi kenduri...tampaq sekoq2...hehehehe tader rahsia la kak merr...cuma tips jer...byk kan berjalan...senaman berjalan neh bagus tau...haaa kelessssss....i olls bukan dato' siti nk rahsia2 kan...hehehehe



Suami u olls penolong tak?

hubby i olls sgt lah penolong menkacau alya...hehehehe itu jer paling byk dia tolong...hehehehe jgn marah yer yang...nanti i belanje u makan cucuq udang...hahahahaha hubby i byk bagi semangat kalo kekadang i rasa down...hehehehe dia kata tanggungjawab kita besar dh sekarang...dh ada anak...bukan bley macam duk cekcur masa muda mudi...hehehehe...
Apa saranan u olls kepada Kak Merr yang nak kawen tak lama lagi?
saranan i olls pada kak merr...hope kak merr bersedia lah nk jadi ibu...sebab pengorbanan dia besar...tak sama macam kalo kita sekadar sebut pengorabanan aje...bersedia mental fizikal...sentiasa sabar dengan apa saja walaupun tahap kesabaran kita ada batas nya...sifat keibuan seseorang itu mmg sudah sebati dgn jiwa wanita....i olls xpandai nk nasihat...sbb i olls pon masih lagi mencorak diri i olls untuk membesarkan anaknda i olls...masih byk rintangan dugaan pancaroba yg perlu dilalui...ingatlah kita kawen bukan takat nk kira wang hantaran...hantaran vouge da vas...honeymoon sampai kat bali....kita kawen kita dh mempunyai byk tanggungjawab...jgn jadikan perkahwinan satu beban...jgn jadikan anugerahh Tuhan (anak2) sebagai alasan untuk uu olls tak dapat bekerjaya....perkahwinan perlu ada kepercayaan...tolak ansur...paling penting komunikasi kena selalu ada...insyaALLAH... perkahwinan yg di redhai...di sulami dgn hati suci murni...tulus abadi...aicewahhh...perhubungan itu akan di redhai dan di rahmati YANG MAHA ESA....dan janganlah kak merr lupa menjemput i olls di hari kenduri....wakakakaka...


Ucapan untuk pembaca Belog Jumie Samsudin  :

Buat kak merr...terima kasih sgt pada kak merr sbb sudi menganto emel neh kat teman...teman neh siapa la...wakakaka rendah diri la pulak...wakakaka...pape pon i olls sgt lah syg pada kak merr...i olls tamo buat ayat2 terharu nnt kak merr touching2 lak....hehehehe...i olls tatau nk kasi pic ape...nnt i olls email...yg mana ok kak merr guna lah yer...wakakakak...xpon ley cilok dari belog i olls jer...heheheheheh harap dptlah email i olls neh mnjadi bantuan untuk menjayakan rancangan hotzzz kak merr....

So itulah citernya untuk kali ini u olls.  Memang banyak i olls belajar dari budak kecik ini.  Mak aii...kalau dia leh buat.  Mesti akak pun boleh kan?  Cuma tunggu ngandung jahhh!  Tapi kena dapat lesen duluuuuu!!

SO,  untuk u olls semua kalau nak kenalan dengan beliau.  This is the info  :
Facebook  :  http://www.facebook.com/juneadnan
Email  :  alyaadriana08@gmail.com
Blog  :  http://juneryanpunyer.blogspot.com/

1 comment:

  1. ahaks..

    kehadapan kak merr yang sangat2 dikasihi disayangi...dicintai...eh???sesangatlah cinta...
    sungguhnya adindamu sangat terharu dengan post ini...
    semoga kak merr pun cepat2 join mommy club wokey...
    sbb semalam adinda bermimpi lepas terima msej kak merr...
    adinda bermimpi kak merr sudah punya seorang putera comey...berkulit putis seperti ayahndanya...sangat keletah...
    dan kak merr sedang memboyot baby girl...aii so sweet lol ur family dalam adinda punya mimpi...miahahaha...
    adoiii adinda kalau bermimpi suka yg verver kehidupan org...miahahaha...
    apa2 pun kalau kita dapat share cerita2 keibuan neh...bisa menambahkan semangat keibuan di dalam diri...hehehehehe....
    tak percaya???
    setelah bergelar ibu...saat pertama tahu u olls pregnant...u olls akan rasa semua itu...siyesssssssssss.....

    apa2 pun...sayang kak merr sgt...kita dua2 bz skrg...nk chat pon xsempat...windu kak mer...
    mmmmmmmmmmmuuuuuuuuuuaaaaaaaaaxxxxxxx..!!!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...