19.7.10

Dear Kak Merr : Dah la hutang, berlagak pulaks!!

Hello u olls semua.  Apa khabar u olls minggu ini?  Hari ini?  Musim durian dah makin tamat dan u olls pastinya ada yang sampai demam-demam dan cirit2 akibat terlalu banyak makan durian.  Banyak bersabar ok.  Makan biarlah bersederhana.

Hari ini akak dapat email khas yang ingin akak kongsikan untuk iktibar kita semua.  Marilah kita membaca email dari pembaca Belog JS hari ini.


Soalannya :

Dear kak merzzzzzzzzzz

Sya da story nak crta nie.... crtanya bbnyi cm nie..Saya ada sowang KAWAN BEK nie.... dia nie kuat utang kat ALONG.....skali dia smbaq 3 ALONG dlam tangan dia...... skian lama tak jumpa akhirnya kami terjumpa kat coffee ouse nie....

so sya pown ajaq la dia mnum2.... smbil nak tau pkembangan dia lani....

tup2 dia bka crta dia da utang ngan ALONG...... smpai 3 OWG skaligus....

dia mnta sya tlg seatlekan utang2 dia.... sbb asal dpat gji ja....

baki yg dia dapat dalam tangan hanya RM 500 ja.... (dia nie dh kawen siap ada
anak kecik 2 owg)

so sya pown tak janji papa pown just kata INSHAALLAH ja....

pas kami balik dari  cofee ouse 2, malam 2 dia call sya.. siap mnangis2 kata tak cukup duit nak makan....

tak ckup ngan 2... bley kata  tiap2 malam kan call sya mnta tlg.....

so atas perimanusiaan sya pown ajaq la jumpa.... kali nie dia bawa mai anak n
bini dia skali....

pas  smbang pnya smbang sya pown TERGERAK ATI la nak tlg.....

so sya wat PERJANJIAN PEMBAYARAN balik duit sya yg dia pnjam 2.....n saya pown bg la duit utk melansaikan utang2 dia.....(mengalahkan bini dia hehehe)

Slepas 2 blan sya pown ajaq la dia mnum2 kat cofee ouse yg sama... kali nie sya terkezut yg amat....

Owg yg sya jmpa 2 blan sdah... mmg dh berubah sesangat... dlu prasaan rendah ati 2 klu bley mka nak saja tgk lantai...... tp lani idung dia.... mak ai.... bley cecah KLCC....

mmg berlagak yg amat..... sya tmpang gembira la sbb kwan saya sama2 brjayakan....

Skrg dia pegang RM 20k.... duit simpanan sya..... kali trakhir sya jmpa dia last month... pas 2
mmg payah nak angkat telepon kak..... but dlam perjanjian 2 hutang sya ngan dia prlu dlansaikan sblum raya..... lani cma tggu bank rakyat apprve loan dia ja....

tak ka pnya skit ati... dlu bkan men asyik telepon sya... smpai dlam shari... 2x kna charge telefon saya... lani.... mak oi... mmg payah nak angkat telepon 2....

tp lain plak ngan dia.... sjak2 dapat pegang duit sendiri n dapat p CUCUK duit kat ATm..... bkan men lg nie.... siap  tnjuk duit yg ada dlam beg duit dia lg.... tak ckup ngan 2... snang2 ja mlut nak menghina  owang.....  mentang2 la gaji dia bnyak drpd sya.....

sya tak tau nak mgadu kat sapa... sbb 2 yg sya karang crta nie utk tatapan umum..... arap2 kak merzzzz dapat bg pndapat....

drpd ALICIA KUNCI

Jawapan akak :

U olls.  MERABANNNNN!!  20 k hang bagi pinjam.  Giler ke happer u olls ni.  Terkencing-kencing akak mendengarnya.  U olls ni terlalu baik dan lembut hatinya.  

Actually beberapa bulan yang lepas,  ada kawan sekolah rendah akak mengepi rumah parents akak iaitu Abang Manap dan Kak Edeh.  Kawan sekolah rendah itu bernama Intan.  Dia datang rumah parents akak dan tanya akak ader ke tak?  Bapak akak pun membagitau la,  akak tak duduk situ.  Lantas,  si Intan pun bagitau la.  Dia teringat ni rumah Jumie sebab tu dia mai.  Tujuan dia datang nak pinjam duit.  Dia kata takdak duit nak makan,  anak-anak pun tak makan lagi.  Siap bawak anak-anak dia semua.  Laki ada 'dalam'.  U olls tau la kan?  Maksud ada 'dalam' tu maknanya dalam pusat serenti atau dalam penjara la.

So bapak akak pun menelipon akak dan bercakap Boyan dengan akak dengan harapan,  Intan tidak faham.  Tidak mahu ada hati yang terluka u olls.  Tapi dialog ni akak dah ubah bahasa Penang balik la k.

Abang Manap  :  Hang kenai ka sapa Intan ni?  Dia kata dia kawan sekolah rendah.

Jumie Samsudin  :  HAH!!  Intan?  Dulu main hoki sekali la.  Pastu mana pernah jumpa dah.

Abang Manap  : Dia nak pinjam duit ni.  Nak bagi ka?  Dia bawak anak dia semua.  Aku kesian kat dia.

Jumie Samsudin  :  Bapak kalau nak bagi.  Bagila,  tapi jangan bagi banyak-banyak.  Sebab dia sampai sanggup mai rumah orang dia tak jumpa 40 tahun,  pastu nak pinjam duit.  Ni mesti sebab dia dah pinjam merata dan tak bayar.  Orang dah tak percaya.  Bapak nak bagi,  ikhlas bagi skit ja.  Jangan bagi banyak.  Nanti dia hari-hari nak mai pinjam pulak.

Abang Manap  :  Okay-okay.  Aku bagi pinjam.  Nanti hang mai bayak kat aku balik.  Ni aku bagi duit aku dulu.

Hampeh betui.  Bapak akak ini sungguh kedekut.  Akak jugak yang terpaksa membagi pinjam.  Takpalah.  Intan yang mengakui dia kawan akak itu pun menerima RM50 dari tangan bapak akak dan berjanji hendak membayarnya hujung minggu tersebut.


Tetapi...dah sebulan.  Si Intan terus mendiamkan diri.  Bapak akak pun pergi mencarik Intan yang katanya duk kat Kebun Nyior,  Dato Kramat.  Alangkah terkejutnya apabila ramai orang kata,  "Intan tu pun isap jugak,"  

Masha Allah...anak dah dua.  Laki ada 'dalam'.  Dia pun teik isap.  

So we olls pun pikir halal kan saja duit itu.  Dan kalau jumpa dengan Intan tu lagi,  pastinya dia akan kena ceramah Pendidikan Islam dengan Abang Manap.

Itulah kes akak.  Lebih kurang kes u olls.  Tapi bezanya,  u olls itu bagi pinjam RM20, 000.00 dan akak pulak RM50.00 sahaja.

Nak meminjamkan duit pun ada adabnya u olls.  Akak tak pandai la bab-bab hukum hakam ini.  Tapi akak ada sistem yang mudah diguna pakai untuk semua.  Kalau nak bagi pinjam,  first of all tengok status orang yang kita nak bagi pinjam itu.  Dipercayai atau tidak.  Dan kedua jumlah yang hendak dipinjamkan.



Kalau orang itu dipercayai,  maka kita pun bagi la pinjam dengan hati yang ikhlas.  Berapa jumlah terpulang kepada u olls la.  Kalau kita kaya macam Sultan Brunei,  setakat RM20k itu apalah sangat kan.  Sultan boleh bagi hang tampa harap hang bayar balik pun.  Tapi kita ni sapa noks?????  Nak mengangkang carik duit pun,  bukan senang nak mengangkang sampai RM20k?  Pastu hang senang-senang pi bagi kat Jantan Musibat macam ni,  dah la pakai duit pinjam.  Berlagak dan cakap besak.

Satu ja hang boleh buat u olls.  Tunggu sampai Hari Raya ini,  and then tulis kat Facebook dia "Hey MUSIBAT!!  See you in court".  Suruh dia bayar semua siap tanggung semua cost guaman u olls.

Noks,  lepas ini bertaubat la u olls.  Nak buat baik itu berpada-pada.  Buat jahat jangan sekali.  Kita ni manusia biasa.  Bukan Nabi-Nabi u olls.  Nabi takpa,  hati Nabi dah kena cuci dengan ayak Zam Zam!  Hati hang??

Akak ingat pesan mak ayam akak iaitu MAMA ZARINA,  dia selalu kata kat akak "Jumie,  tak semua benda kita boleh tolong!!"  So u olls.....u olls bukan Nabi apatah lagi Enjels ok!!! 

Akak harap pasni hang jangan la mudah-mudah bagi pinjam duit kat orang lagi.  Kalau dia nak desak hang jugak,  calll sampai bateri handphone habis.  Just be firmed and bagitau dia "Sorry kawan.  Aku pun bukan senang lenang.  Hang call aku hari-hari pun,  aku tak dapat tolong apa - apa.  RM20K bukannya sikit.  Baik aku bagi kat mak ayam aku.  Nama dia Jumie Samsudin.  Dia boleh la buat modal business Red Gincu dia lagi baguih.  Saya pun buleh kaut untung sama lepaih tu!!.  Lani cam ni la....hang call la AKPK.  Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit.  Depa buleh tolong hang,"

Sekian,  terima kasih.  Sapa-sapa rasa nak bagi akak RM20k.  Sila call akak atau email akak secepat mungkin.  Bye semua.

4 comments:

  1. kalau pasal duit...mcm2 bley jadi..
    haishhh

    ReplyDelete
  2. nasib baik la aku jenis kedekut gila dan berkira. cuma orang yang aku btol2 kenal dan tak berkira ngan aku je baru aku tak berkira. huhu..

    ReplyDelete
  3. Wahhhhh bagi pinjam RM20K????

    Ishkkk..Jaga-jaga. Bak kata pepatah, buat baik brpada-pada, buat jahat jangan sekali.

    ReplyDelete
  4. aku mcm kenai ja alicia kunci nie..ermmmmm...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...