26.7.10

Dear Kak Merr : Jantan Jalang Yang Sombong


Hello piples.  Apa khabar semua?  Akak masih lagi tengah lembek-lembek manja sebab weekend lepas akak kena serang dengan penyakit cirit-birit yang begitu manja.  Akak pun cirit-cirit manja saja.  Akak rasa bukan food poisoning,  sebab orang kata,  kalau food poisoning taik kau bau busuk nyah!!  Tapi tidak...akak nya &(*^ tak berbau pun nyah!!  Akak rasa akak penyakit angin kus-kus saja.  Bila malam,  macam ada naga yang terbang@ dalam perut akak ini.

Baiklah,  akak nak mulakan hari Isnin yang mulia ini dengan sebuah cerita daripada seorang pembaca Blog JS.  Akak macam terkedu jugak membaca emel beliau ini.  Dia menamakan diri beliau sebagai seorang WANITA BIASA.  Akak terpanggil untuk share masalah beliau ini dengan kalian semua. 

Marilah kita membaca kisahnya.

Name: Wanita Biasa

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :

Ok, cte dia cam nie..kalu jumie ingt lagi saye penah anta email kat jumie dlam blog tnya psai cincin emas putih dengan emas 916 tu kan? errm..mase tu memang kami nyaris2 dah nak bertunang...tp nk wat camana..kami xdak jodoh..


Dia adalah kwan saya msa skolah teknik..kami telah berhubung semula kira2 tahun 2008..msa tu masing2 single mingle..maka tercetus la 1 rasa yang di panggil Cinta..kami pun menyulam cinta sehingga la mengenali hati budi masing2..malah dia juga selalu berjumpa dengan orang tua saya setiap kali nk bwak kluaq p dating...

Apa yang ingin diluahkan disini ialah tentang sikapnya yang sombong lagi bongkak dengan pekerjaanya itu yang hanya sebagai seorang POLIS berpangkat Lans Kopral...sehinggakan di pada awal perkenalan kami mamanya berpesan supaya cari bini "orang kerajaan"..WTH?? apa ingt kami yang keja swasta nie xlayak jd menantu dia ka? Tau la depa anak beranak suma keja kajaan kan, tp jgn la pandang hina kat kami...ada lagi orang yang memilih2 menantu zaman skarang nie kan..?? Memang saya tersentap mndengar syarat pertama mamanya itu..tp saya abaikan saja...sbb saya sndiri memang banyak kali apply gomen dan p interbiu..tp haram xdapat..dia pn tau sya dok p interbiu..

Lagi 1 ,dia ni sangtlah keras hati..sehingga kalau bergado tu asyik saya ja yang mengalah wpun kadang2 tu salah dia..kira EGO dia memang tinggi..x penah nk memaafkan orang...

Apa yang saya kesalkan ialah dia slalu cari alasan kalau saya tanya " bila abang nak bawk ayang p kenal2 dengan mama?" antara alasa yang pernah diberikan ialah "Nanti2 la.." "Tunggu la mama pegi penang" " Sabo ler yang..t abang bwak k"

Kemuncak hubungan kami ialah pada march 2010,sbb dia tahu saya dok wat fren finder kat dia..padahal sbelum tu pun dia tau saya dok fren finder dia..bukan tujuan nak menyibok dia p  mana..skadar mengambil berat samada dia dah sampai Muar(tempat keja) belum, dh sampai Kuala Kurau(kg halaman) belum..itu ja..xlebih dari tu..Jumie tau dak apa dia kata? saya queen kntrol sbb dok wat cam tu..alasan yang xleh diterima pakai..ada ka sorang mak we yang sanggup hbskan duit smata2 utk itu?? Tp dia xhargai semua tu..malah alasan tu jugak dia buat untuk putuskan hubungan kami...dia kata "abg xberkenan dengan cara ayang" hbs slama ni awat yang dia habaq yang dia xberkenan? pasai pa la ni baru nk habaq kata xberkenan?? ALASAN!!!!

Jantan ni nk habaq kat Jumie , memang jenis yang "suka2 ja tinggai pompuan" sbb gurl dia sbelum ni pn sama gak. dia tinggai cam tu ja...dengan alasan gurl tu xpaham keja dia..la ni , kami plak kena..dengan alasan kami xpaham dengan perangai dia...WTF??? Ingt dia baguih sangat la? Memang dia ni suka bangga diri.... “Alah,setakat KL tu pejam mate pn abg leh jalan” “Biase lah, polis..mana kena bley kena sman” Hotak hang!!

Kami ni dah cuba untuk jd yang terbaik bg dia..apa dia nk kami ikut..x bantah..suruh pakai tudung Yuna kami ikut ,jgn pakai seksi2 la..smua kami buat...tp kan dia xpenah nk ingt..dia senang2 ja tinggai..skit pn dia xpikiaq perasaan kami yang begitu mengharapkan dia nie...begitu keras hati dia sebagai seorang lelaki...Kami memang frust Jumie..frustttt sangt..sbb kami dok rasa macam dia la bakal membimbing kami kea lam rumah tangga..rupa2nya cam ni jadinya..hancur luluh...memang bila kami pikiaq2 balik kenangan2 kami dengan dia..kata2 dia..jnji2 dia dengan kami, rasa cam x pecaya ja dial eh wat kami cam nie..dia kata apa yang kami buat tu mmbuatkan rasa saying dia kat kami leh hilang sekelip mata...oh..Jumie..mgapakah Tuhan mengutuskan deni untuk kami?? Sedeynya hanya Tuhan ja yang tau...

Sekrang ni kami tau dia dah ada gurl lain..orang gomen.memang suka la dia..tp kami sket pun xheran..kami terus bangkit dari perasaan hancur dan luluh ini...buang perasaan cinta dekat dia tu jauh2..sbb kami percaya pada jodoh..xpa la..orang dah x suka kita..nk wat camana...

Kami cuma berdoa moga2 pmpuan ni xdpat nasib yang sama cam kami...Dan kami berharap agar ada jodoh yang lebih baik bagi kami I-allah...Sekian.

Aku Wanita Biasa

Jawapan akak  :


Halloooo NYAHH!!!! Kepada u olls yang sudi menjadikan BELOG akak ini sebagai tempat u olls meluahkan perasaan, akak ucapkan terima kasih sangat-sangat. Akak harap sangat kita semua kat sini, dapat la buatkan u olls rasa a bit better dan relieved setelah membaca ulasan akak bagi kisah u olls ini.

Kepada semua pembaca belog JS, WANITA BIASA ada contact akak secara personal dengan menghantar gambar jantan polis berpangkat ini. Kelesss nyah! Akak memang pakar scan-scan jantan ini, memang itulah kelebihan akak yang dikurniakan oleh yang Maha Esa. So WANITA BIASA ni pun MMS la kat akak gambar jantan ini. Mula-mula akak tengok pun akak dah kata...jantan ini SOMBONG dan BERLAGAK. TAK HEMSEM nyah. Kalau letak dia dengan En. Khafi haruslah orang tak nampak beliau langsung kan?? Sebab laki akak...tetap termanis bak gula nira.

Sorry nyah....merapu lebih kan? So back to the story, setelah mendapat MMS itu, si Wanita Biasa suruh akak comment cepat-cepat. Akak jadi takut nak jawab yang betulnya, sebab akak tak tau apa status dia dengan jantan ni. Baru nak kenal-kenal ke? Lagi sebulan nak kawen ke? Apa ke? Nanti akak bagi jawapan negative...NAH!! Terus kensel kawen nyah! Sebab nak ikut cakap Kak Merr! Sapa nak jawab.

So i took my time, sehari jugak. Then i SMS kat Wanita Biasa...this guy is ok. Buat 'laki' spishis!

So setelah mendapat emel panjang dari WANITA BIASA, memang betui la tekaan akak itu. Dia memang buat laki type, sebab dia memang betul-betul nak kawen............tapi yang penting tekaan akak menepatinya! Dia memang SOMBONG!!

Kepada wanita biasa, u olls patut rasa bersyukur sebab jantan tak sedar diri seperti ini telah menyahkan dirinya dari hidup u olls. Tak payah pikir panjang lagi, just look ahead and move on.

Next time, jangan mudah berikan hati dan perasaan u olls kepada lelaki. INGAT TU U OLLS!! Sebab tak kisah apa pun yang berlaku, hanya kita yang buleh jaga hati kita sendiri dan bukan orang lain. Dah berapa kali akak ajar ni u ollls!! Please tulis dan lekat kat cermin mekap ok!! Hari hari nak mekap ingat tu. So, next time...jangan cepat-cepat rasa jiwang dan suka kat jantan....Walaupun kawan-kawan semua dah kecoh nak tunang dan nikah....habis hang pun terus meraban nak nikah jugak? Apa kes u olls!! Our time will come!

Nak menantu kerja kerajaan? Nyahhhhhhhhhhh....stupidnya alasan itu. Inilah alasan paling low minded yang akak penah dengar. Sorry to say ok. For those yang berpendapat macam ini, akak nak SEMUA ORANG ORANG MELAYU YANG BERPENDAPAT MACAM INI, TOLONG LAH UBAH PEMIKIRAN U OLLS ITU. U olls buleh hidup dan berjaya seperti orang lain juga, tak semestinya kerja kerajaan saja. Yang penting kerja kuat dan rajin!! Okay???

Kerja angkat lori cam ni pun buleh kaya nyah!


Kalau jantan atau cik ki yang tak bagi kita kawal hidup dorang? Nak tanya pi mana tak buleh? Buat apa tak buleh? Makan ka belum? Alasan depa...kita ni merimaskan dan terlalu ambil berat...AIYOOOOO!! Depa tak mau kita tanya banyak-banyak sebab takot kantoi la u olls! Dulu masa En. Khafi baru nak ngurat akak...hahahahaha..masa itu akak pasang ramai jantan gaks u olls. Masa itu...akak tak bagi En. Khafi tanya akak buat apa pun. AHAHHAHAH...sian En. Khafi. Tapi bukan apa, akak nak uji beliau saja. So, kalau la jantan itu buat cam tu kat u olls sampai nak naik melenting dia dibuatnya macam u olls terbagi hangus rumah dia itu, baik u olls blah dengan ucapan "Arghhh .,.....sudahlah. Malas nak layan kau. HAUSS!!"

Bab ikut semua turut dan perintah jantan? Pakai tudung ala Yuna la apa la....Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! Ini akak paling pantang mendengarnya! Kenapa perempuan Melayu semua cam ni? Kalau nak impress jantan..kena ikut apa dia cakap. Kalau ikut benda yang baik tu takpalah. Seperti, jangan tinggai semayang, jangan suka membebel.....takpala..............! Tapi kalau nak suruh u olls pakai tudung cam Yuna..padahal muka u olls size Ebi Saiful?? Sah sah tak sesuai kan??? Ko HIKUTT jugak kan??? Ha............inilah salahnya pompuan-pompuan Melayu semua.

Pleasee...semua PEMBACA BELOH JUMIE SAMSUDIN...tolonglah jadi wanita yang indipendent!! And kuat!! And strong!!

Kepada Wanita Biasa dan semua wanita-wanita yang membaca kes ini, dan rasa macam kes u olls pun lebih kurang sama saja. Ini pesanan akak :
  1. LUPAKAN jantan jalang seperti ini. He is not worth it.
  2. Read my artikel : 22 Tips Ubati Hati Putus Cinta by Jumie Samsudin 
  3. Apabila u olls rasa dah cukup kuat untuk move on, move on!
  4. And janji pada diri u olls sendiri....takkan buat kesalahan yang sama lagi.

Sekian, i love u olls.

1 comment:

  1. i baca separuh jer masalah tu... tak larat u al... i setuju ngn jawapan/recommendation dari jumie, tinggalkan je lelaki macam tu...

    mesti ada orang lain yang lagi ikhlas dan best nak kat kita u al.. :Dc

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...