30.8.10

Salam Kemerdekaan Dari Kak Merr

Kalau dulu kat sekolah,  bila masuk ja bulan Ogos cikgu cikgi pun pakat sebokla buat pertandingan lagu patriotikla,  pertandingan deklamasi sajak la...macam-macam.  Semuanya bertemakan Kemerdekaan.  Pastu ada perhimpunan khas.  Guru Besak kita bagi ucapan.  Pastu kita kena nyanyi lagu Tanggal 31 ramai-ramai sambil hayun bendera.

Sekarang,  dah kerja.  Duk kat USM ni,  siriesly hari hari main Fesbuk dan jawab telefon.  Takdak pun rasa macam nak merdeka.  Bendera kecik pun tak dapat free.  Nak pi beli pun tak tau nak beli kat mana.
 
Yang penting,  i olls amat menyayangi dan menyintai negara i olls ini.  Bangga menjadi rakyat Melesia.  Aman makmur dan dikenali di seluruh dunia. 

Anyway,  akak tetap nak ucapkan salam kemerdekaan untuk semua rakyat Melesia.  Ke berapa?  53 tahun.


Merdekah kamu?

27.8.10

Kisah Teacher yang lawak II

Haaa.....hari ini akak nak citer dengan u olls semua kisah kawan akak yang merupakan seorang ticer bahasa Inggeris untuk para pelajar bukan asal dari Melesia.  Memang kehidupannya penuh dengan warna-warni seorang cikgu.  Ermmm...tak sangka now dia seorang cikgu yang baik.  Mesti semua cekgu kat Senjojes merasa bangga bila tau Asmak now is a teacher.  Dulu dia la punca semua cekgu kat Senjojes rasa menyesal pilih kerjaya sebagai cekgu.  U olls boleh baca cerita dia yang dulu kat sini  :  Pengalaman Kawan Saya Sebagai Cekgu English

Hari tu i olls penah citer dengan u olls tentang gelagat student dia apabila dia membuat speaking test baru-baru ini. 
Ticer Asmak  :  What makes you happy?
Student :  I hebbi, when i kil mai fader.

Ticer Asmak  :  Hoh? (muka terkejut).

Student  : Yess.. yess ticarr.. i hebbi kil mai fader.

Ticer Asmak :  HOOOHHHH? (muka lagi terkejut!!!).

Student  :  Kil mai fader...hebbbiii!  (sambil angkat telipon boh kat telinga dia!!!).

Ticer Asmak  :  GRRRRRR...........bodoo... tu kol la.. bukan kil..(DALAM HATII!!!). 


Sekian,  memang patutlah ramai cikgu cikgi yang sakit jiwa.

26.8.10

Resepi Sahur : Pengkek Kak Merr

Bila malam-malam minggu,  keseorangan di rumah,  menonton HBO seorang diri (since I ni bujang kan?),  saya akan membuat pengkek ini untuk I olls sendiri.  Tapi for puasa ni,  kalau u olls nak buat ni okay jugak.  Buat untuk sahur.  Sebab tak semua orang nak sahur makan nasik kan?

Bahan-bahannya :
1 1/2 cup tepung gandung
2 sudu makan tepung jagung
1 biji telur
100g butter (kalau guna Buttercup. Potong 6 bahagian.  So guna 1/6)
1 cawan susu segar
1 sudu makan gula
Secubit garam

Caranya :
1.  Gaul semua bahan ini dengan mesin bancuh kek.  Sebab lajiuuu dan adunan akan naik dengan cepat.  Kalau guna tangan...malas sikit la. 

Kacau telok,  susu and butter.  Sampai dah sebati.  Baru bok masuk tepung. 
Make sure adunan tak cair sangat and tak pekat sangat. 
Untuk memudahkan proses memasak.  Masukkan adunan dalam bekas macam ni.  Nanti bila nak masak.  Tuang ja u olls.
Insya Allah,  kalau guna resepi saya ni....tak akan melekat punya.  :)





2.  Panaskan non -stick pan dan masaklah pengkek u olls itu. 

Cara makan  :
Boleh makan dengan peanut butter,  madu,  jem,  marmalade,  sambal ikan bilis yang tak abih,  cicah kari daging,  atau makan sajiaaa pun boleh!

Sekian,  terima kasih.

Ini contoh yang saya suka buat.  Tebal sikit.  Bubuh bluberry jam kat atas.  Meletops. Anak anak menakan akak sanagt suka.
Kalau ampa buat leper-leper dia jadilah macam crepe.  Meletops.


Gamak-gamak pengkek yang mencayakkan ayak liok ampa semua.  Untuk inspirasi u olls semua.


Dear Kak Merr : Soalan dari Suhaily Melaka Lagi

Kelas nyah.  Mak dapat lagi soalan dari Miss Suhaily dari Melaka bandar bersejarah.  Keles....Tiba-tiba teringat zaman i olls ke Melaka dulu.  Tapi bersama En.  Duda.  Hampeh sungguh kenangan itu.  Semoga akak dan En.  Khafi cepat-cepatlah settle hal-hal "UTAMA" we olls dahulu,  pasni kami akan pusing la satu Melesia u olls makan angin kan?

So marilah kita mentengok apakah soalan-soalan dari Cik Suhaily kali ini. 

Name: Suhaily
Email Address: miss_romz@yahoo.com

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :

Kak Merr...
Time kasih ye kerna menjawab soklan sy ritu.. Jingli Nona.. kelesss.. :)
sy dh bli dah Elianto ye Cleansing tissue ngan BB Cream.. Setkat ni.. puas hati sgt.. Tambah2.. bile pkai BB Cream tu, bley rse beza dgn kite pkai foundation.. Tengs a lot ye kak..
So sye akan tye soklan lg la kak.. hrap2.. akak sudi menjawap soklan sye.. hikhik..

Soklan 1
Kak... akak ad tips x utk ilangkan dark circle... sye sendiri xsure time bile dark circle ni ad... produk ap yg elok.. sy dh tdo awl da kak.. seblum kui 11.. kdg2 seblom kui 10 pn sy suda pingsan..Maybe akk ad nasihat dri pakar ke.. hehe

Soklan 2
Adakah benar.. kalau kite selalu makeup.. muke kite akn kurang serinye? mksud sy nmpak pucat.. Ape pndpt akak?

Soklan 3
Boleh x akk suggest jenama lipstick yg seswai utk org yg bibir sensitip mcm sye.. Sye da try pkai Maybelline.. Elianto.. Loreal.. LipIce pn sye xley pkai kak.. nnt mulut sye rse gatal sgt..
Sy cume ley pkai Vaseline yg xde kaler tu je.. Tp kan kak.. sy penah g tye Mr Doctor.. Doctor tu bg suggestion..
Ape kate adik pkai margerine.. Huk..
Tp sy xtry lg la.. Wat do u think, kak?

Rase2nye.. tu je kot kak.. Tengkiu kakak..
Kak Merr Rocks!! Hari2 sy tggu post baru akk taw.. Slamat mengarang... :))

Suhaily
Melaka

Jawapan Kak Merr  :

Jawapan 1 :  Dark Circle
Selalunya orang kata dark circle ini berlaku sebab u olls kurang tidurkan?  Nyahhhhhhhh!  Actually salah.  Kejadian cark circle adalah sebab u olls banyak stress!  Dan urat-urat kat bawah area mata adalah salur-salur darah yang haluihhhhhhh! So bila u olls duk stress,  darah tu semua tak buleh mengalir dengan lancar kat area tu.  Sebab haluih.  Sebab itu dia nampak macam lebam dan hitam.  Actually ianya berlaku sebab salur darah yang tersumbat kat area itu dengan terlalu banyak.

Rawatannya,  U olls tak buleh hilangkan semuanya,  tapi buleh kurangkan.  U olls kena tidur cukup 8 jam dan pakai cream bawah mata yang baik.  Mana produk yang baik?  Ermm..i olls SUMPAH I olls tak tau.  Dan tak tau nak rekemen mana.  Sebab i olls takdak masalah itu.

Tapi kalau masa mekap,  i olls buleh ajar sedikit tips.  U olls yang bawah mata u olls hitam macam bengkak sebab dark circle.  First sekali,  after pakai make up base and foundation,  pakailah concealer dengan warna yang terang sikit dari colour foundation.  Make sure u olls blend dengan baik.  Kemudian u olls pakailah bedak dan selainnya seperti biasa. 

Sesetengah orang akan apply high-lights dibawah mata dengan warna yang lebih putih untuk hilangkan dark circle,  tapi i olls guna MAC Blush Powder - Cute dan i olls akan apply kat bawah mata dengan brush yang bersesuaian.  U olls akan nampak kesannya!!  Dark circle itu akan semakin kurang dan nampak natural.  Kalau takdak  MAC Blush Powder - Cute,  u olls boleh pakai apa-apa sahaja eyeshadow yang colour matter (BUKAN SHIMMERING) yang warna pink lighhhhhhhhht sekali.

Inilah MAC Blush Powder - CUTE


Selamat mencuba.

Jawapan 2  :  Muka hilang seri bila tak mekap?
Yes,  kalau u olls hari-hari duk pakai mekap seinchi haruslah bila sekali u olls tak mekap muka u olls akan menjadi seorang yang sangat tidak sihat dan tidak berseri.  Sebagai JUMIE SAMSUDIN,  i olls memang amat sinonim dengan make up yang teramat dan terlalu tebal.  I olls tidak boleh berenggang dengan bedak compact,  pencil lukis kening,  eye liner ,  blusher,  eye shadow,  mascara dan macam-macam lagi.  Ko tanyalah kawan-kawan akak kat POLISAS dulu nyah!

Tapi beberapa bulan yang lalu,  sejak May i olls dah mula beranikan diri untuk kurangkan make up ke office.  Siries u olls. Pi mana pun orang tegur.  Terutama para pelajar.  Depa akan tanya "Why kak Jumie?  U demam ke?"  Aiiyoo...inilah make up detox babeh!  I olls terpaksa gigih untuk make up detox sebab tak lama lagi i olls pun nak menaik pelamin.  Maka haruslah kelihatan berseri itu.  OOOOOOOPSS!

Sepupu akak,  Kak Jelo pun kalau tak mekap muka Mak Esah jugak u olls.


Alhamdulllah,  akak nak ke mana-mana yang santai,  akak hanya pakai mascara and eye liner saja dah cukup u olls.  Nampak relaks saja.  :)

Jawapan 3 :  Jenama Lisptick untuk kulit sensitip
Ermmmm!  Susah jugak nak jawab ni.  I olls taktau la u olls.  Tapi nasihat i olls,  kalau u olls mempunyai lips yang super duper sensitive,   jangan la pakai lipstick ok.  Just dab a little bit of foundation on your lips and then pakai lip balm yang jenis stick yang khas untuk sensitive lips.  Nanti i olls buat artikel khas tentang penjagaan lips. 


Sekian sahaja.  Thanks u olls for your question.  Selamat mencuba semua.  Dan untuk u olls yang nak tanya soklan,  jangan lupa untuk tulis kepada i olls.  Kat tepi belog ni ada online form ok.  MUAH!!

25.8.10

Dari Lensa Kak Berry : Edisi Up To Julai 2010

Hai u olls semua.  Lama i olls tak update Segmen Dari Lensa Kak Berry itu. Wah wah wah...takpala.  Marilah kita sama-sama menengok apakah gambar-gambar yang telah dishot oleh Kak Berry iaitu henpon i olls yang kini sedang ketakutan apabila kerajaan Melesia kata nak ban Blackberry tak lama lagi atas sebab-sebab keselamatan.  Aiyoooo! 

Apa pun,  akak tak berani nak komen apa-apa ok.  Semua ni politik ja u olls.  Takkanla semua benda dibuat untuk peperangan saja.  We olls semua nak live in peace pun tak buleh.  Seronot tau pakai Blackberry.  Anyway u olls semua.  Inilah gambar-gambar untuk tatapan u olls semua.

Di penghujung bulan June,  i olls dikejutkan dengan kematian seorang family friends iaitu anak kepada kawan baik mak i olls,  beliau meninggal dunia akibat kemalangan jalanraya yang ngeri.


Gambar ini i olls amik masa kat Baling.  We olls ada banyak job make up kat sana,  i olls berkampung la di Baling untuk 4 hari u olls.


Masa kat sana,  we olls sempat pergi mandi air terjun Lata Bayu.  Jantan kat sana semua kendu u olls.  Biasalah,  jantan kampung kan?? Jinak-jinak u olls.  Nasib baik i olls ini kuatnya iman u olls.  Soryy En.  Khafi,  inilah hiburan bila outstation.


Sessi mencuci beg mekap u olls :)  Sebagai make up artist,  kebersihan adalah amat penting!!



I olls dan Cakcing jugak telah outstation ke Damansara KL pada awal June yang lepas sebab ada tempahan make up u olls.  Pengantin itu nikah awal pagi u olls,  apa lagi?  I olls dan Cakcing 6am dah siap berbekfes Mekdi kat area rumah pengantin ok.  Gigehhhhh!!


Masa kat KL,  i olls tidak melepaskan peluang jalan-jalan kat Downtown Bandar Tun Razak.  Saja la cuci cuci mata,  sambil itu we olls telah pergi mengurutkan kaki u olls.  Best u olls.  Inilah first time i olls diurut oleh orang buta.  Dia siap buat analisis kesihatan akak dengan hanya memicit-micit tapak kaki i olls ini.  Dia kata "Adik ni,  suka tahan kencing dan suka minum air sejuk. Migrain pun teruk jugak.  Banyak angin dalam badan,"  Keless nyah?  Tau tak i olls ini boleh menang lagi tak Miss Venezuela?


Ini gambar Kak Ede masa kat hospital ok.  Sian mak i olls ini,  masok ospital sebab demam panas.  Tula...dah tua-tua orang suruh relaks u olls.  Bukan cuur lagi.  Kan dah demam?  Tapi ini semua gambar bulan Julai ok.  Mak i olls dah ok.


Ini anak -anak menakan i olls Afik and Hanna.  Mereka lah tukang perabih makanan nenek depa yang tak abih itu.  I olls pangge depa 'ulat kencing manis',  apa ja yang buleh makan...depa makan u olls.


Ini stoking yang kami bagi kat mak kami masa dia kat ospital yang sejuk macam ICEHOTEL itu.  Belang-belang u olls!  Kelessss


Contoh anak yang baik u olls...mengurut kaki ibu dengan losyen dikala petang.  Keless


Afik duk berlakon sakit-sakit dengan kerusi roda.  Cumels u olls.  Hebat anak menakan i olls ini,  kecik-kecik dah pandai propa kan??


Last picture taken masa kat hospital,  ini gambar kakak i olls the tauke lontong mambo,  Sanita and anak nya Amirul Farhan.  Bila pakai tudung,  muka dua dau sama kan u olls?


Beralih kisah di office,  hari itu i olls dan Timbalan Dekan membuat kertas kerja cadangan semula kurikulum Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan sampai i olls pun naik pening u olls.  Sediih...tapi alhamdulillah boss i olls itu sangat smart dan banyak bagi i olls tunjuk ajar.  Semuanya dah siap u olls.


Sempena persiapan sambutan pelajar tahun I,  Sidang Akademik 2010/2011 I olls dan rakan-rakan sepejabat yang lain bertungkus lumus untuk membuat pelbagai persiapan.  Tengoklah i olls pose-pose manja menyiapkan fail-fail untuk pelajar.  Cumels tak u olls
?


Inilah para pelajar tahun I SA 2010/2011.  Wajah-wajah blur u olls.  :)


Tiba-tiba di suatu hari,  ada orang bagi i olls cokelat.  Tak tau la sapa.  Thanks.  :)


Ada jugak yang membagi i olls apel sebanyak dua bijik.  Thanks Kak Zura,  sungguh mendalam maksud dua epel merah ini.


Sebokkkkkkkkkkk semua duk beli Game PSP la apa bagai kan?  I olls pun tak tau la.  Sampai beribu ringgit katanya!!  Ada aku kesahh?  Haaaaa!  En.  Khafi beli kan akak GAME SUSUN BATUUU! RM4 je u olls. Dapat beteri free!  Seronot u olls.  Main ni sampai lupa nak balas SMS En.  Khafi.


Kemalangan jalan raya yang akak saksikan di Bukit Relau,  Balik Pulau.  Apalah buleh membawak kereta sampai macam ini?


Gambar i olls dan bapak angkat.  Rindu kat beliau. 


Teka ni pungkur siapa??


Harga emas turun naik. 
.
.
.
.
.
.
.
.

Paling meletops u olls,  hari tu muka akak masuk paper lagi!  Akak pun tak kisahlah,  sejak dua menjak ini,  i olls banyak low profail u olls.  Tak sangka masih ada yang nak gossip pasal akak.  Kelessssssssss!

24.8.10

Tips Bibir Yang Mugil

Hello u olls semua.  Hari ini i olls nak share dengan u olls semua tips-tips untuk mendapatkan bibir yang mugil.  Marilah kita sama-sama membacanya dan mengambil langkah yang sepatutnya u olls. 


  1. Buanglah semua lipstik-lipstik murah dan juga lipbalm yang bermacam-macam perisa itu.  Sebabnya,  lipstik murah dan jenis lipbalm yang macam-macam perisa ini tidak mempunyai ejen-ejen baik untuk perlindungan bibir u olls!  Cam na nak tau lipstick u olls itu dah tak buleh pakai dan patut di buang?  Cuba cium lipstick u olls,  kalau baunya sudah menjadi tengek dan semacam.  Baik u olls buang.

  2. Cuba elak pakai lipstick yang warna gelap sebab nanti lama-lama akan membuatkan bibir u olls bertukar warna menjadi gelap macam u olls ini kuat isap rokok u olls.  YEs u olls....memang buleh effek.  Pilihlah lipstik yang colour cerah.  Pink-pink gitu...




  3. Kalau u olls nak guna lipbalm yang memang khas untuk kebaikan bibir u olls seperti Burt's Beeswax lip balm dan apa-apa lipgloss yang bersifat melindungi bibir kita.  Tak payah la nak pakai yang ada perisa pun takpa.


  4. Elakkan makan makanan junk food seperti keropok kerana keropok itu masin dan keropok akan membuatkan u olls rasa dahaga!  Bukan ja u olls rasa dahaga,  tapi kulit bibir u olls pun jadi kering u olls!

  5. Selalunya bawak lipbalm dalam henbeg u olls.  Kalau buleh beli yang jenis stick sebab senang dan lebih bersih.  Kalu yang jenis mangkuk tu,  tangan u olls bukan tentu bersih pun,  duk pi celop pulak dalam tu.  Aiyooo!  Pastu boh kat mulut.

  6. Pakailah moisturizing lipstick pada waktu siang,  dan malam u olls pakai lip balm saja.  Pastu kalau boleh pakai lipbalm masa tidok sekali.  Inilah cara yang baik untuk melindungi mulut u olls yang cepat kering / pecah itu.  U olls akan nampak kesannya selepas 2 malam.  Macam I olls,  malam-malam before tidok i olls sapu Nutri Rich Oil (pati minyak apricot) dari Nutri Metics.

  7. Semasa mandi,  cuba amalkan dengan menggosok bibir u olls secara perlahan dengan berus gigi.  Jangan dok pi tonyoh kuat-kuat sampai bibiak u olls senget.  Just gently, gosok atas permukaan lips u olls.  Ataupun,  selepas mandi u olls gunakan towel yang bersih untuk gosok bibir u olls.  Kedua-dia cara ini adalah amat penting untuk membuang kulit-kulit mati di atas bibir yang kan membuatkan kulit bibir u olls kelihatan merekah.  Kenapa buat pas mandi atau gosok gigi?  Sebab lepas kita mandi dan gosok gigi,  kulit bibir kita dah lembut. 




  8. Untuk u olls yang nak but exfoliation kulit bibir sendiri,  buleh.  Amik vaseline dan letak kat bibir u olls untuk beberapa minit.  Pastu u olls gosok buang dengan jari yang bersih atau tisu.  Pastu baru u olls pakai lipstick.  Nampak mugil u olls. 




  9. Kalau u olls lagi super duper gediks nak buat ala-ala spa kat rumah untuk scrub bibir u olls itu,  BAGUS!  U olls boleh buat ramuannya sendiri.  Campurkan sedikit madu dan gula dan gunakan berus gigi untuk sapukan ke bibir.  Gosok perlahan untuk keluarkan sel kulit mati u olls.


    Semoga u olls akan mendapat bibir yang mugil seperti Kak Merr!!


Sekian dahulu.  Selamat mencuba u olls.  Bibir cantek pun tak guna u olls!!  Kalau tak reti nak senyum kat orang!! 

Tips ini i olls amik danolah sendiri dari Wikihow.com 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE