10.8.10

Dear Kak Merr : Rambut Gugur u olls!

From: lya eyzia
To: jumie_samsudin@yahoo.com
Sent: Thu, August 5, 2010 11:06:03 AM
Subject: Belog Jumie Samsudin's Form (lya eyzia)

Name: lya eyzia


Email Address: lyaeyz@yahoo.com


Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :

Salam Kak Jumie, i noe u from my fwens budak2 Secretary yg kerja Kat USM sinun sama ngn akak.. ez ada problem yg teruk la akak..rambut sgt suka gugur dgn bnyk nya..rmbut ez dulu tebal sgt2 tp bila dh kerja ni gugur dgn bnyknya...mcmana ekkk?? any syggestion x?

anyway, i like the way you dressing...even sexy but nice for elegance woman like you..chowww thanks ya!!


--
Date/Time: 2010-08-04 20:06:03 PDT
Sender IP: 202.185.32.254 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer: http://jumiejumie.blogspot.com/

Jawapan Kak Merr :

Hello Ez.  Keless....geng-geng Secretary USM?  Mesti Illah,  Hawa,  Siti Rayuan and the gang ni.  Thanks u olls semua sebab tolong bagi i olls popular.  Tampa u olls,  akak hanyala pompuan gemok yang kerja kerajaan dan suka tulih belog sebab syiok sendiri.

Baiklah,  inilah tips untuk mengelak / mengurangkan rambut gugur u olls!  Cubalah amalkan dan jadikannya habit ok!
  • Jangan cuci rambut dengan air panas.  Kalau u olls ada hot shower kat rumah kan?  Kalu buleh jangan cuci selalu dengan air panas.  Kalau u olls pergi salon pun,  bila nak cuci rambut tu,  remind your hair stylist untuk guna ayak sejuk ok.  Sebab air panas membesarkan kutikel rambut u olls.  So keterbukaan itu akan membuatkan,  rambut u olls senang la nak tercabot.
  • Jangan selalu cuci rambut ok.  Kalau boleh cuci dua hari sekali.
  • Jangan ikat kuat-kuat!
  • Jangan selalu pakai hairdryer.  Kalau u olls free hair,  dan terpaksa blow rambut bagi cantek untuk mai office.  Setting guna blower angin dengan heat yang paling rendah.  Pastu tak payah la hegeh-hegeh nak bagi kering semua,  just bagi kering half the way pun takpa.  Yang lain-lain tu,  biar rambut u olls kering secara semulajadi.
  • Amalkan pakai minyak nyiok seminggu dua atau tiga kali.  Carik minyak nyiok yang orang buat masak pun takpa,  tapi carik yang paling jernih warnanya.  Lagi jernih lagi bagus.  Pastu lumor kat kepala semalaman,  esok pagi basoh!  Kalau boleh try tiap tiap malam selama dua minggu, and then u kurang kan pakai.  U akan nampak banyak baby hair tumboh!
Itulah petua dari i olls ini.   Thanks sebab memuji akak,  teruskanlah memuji i olls ini.  Thanks u olls!

Tiba-tiba teringat zaman akak rambot kepok kepok dulu!  Keles.................

Yang benar,
Kak Merr yang tiba tiba mengembang jubur ketika menjawab soalan ini.  :)

1 comment:

  1. huhu terinat rambut pendek kak merr a few year ago. Nice & comel. :)

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...