26.8.10

Dear Kak Merr : Soalan dari Suhaily Melaka Lagi

Kelas nyah.  Mak dapat lagi soalan dari Miss Suhaily dari Melaka bandar bersejarah.  Keles....Tiba-tiba teringat zaman i olls ke Melaka dulu.  Tapi bersama En.  Duda.  Hampeh sungguh kenangan itu.  Semoga akak dan En.  Khafi cepat-cepatlah settle hal-hal "UTAMA" we olls dahulu,  pasni kami akan pusing la satu Melesia u olls makan angin kan?

So marilah kita mentengok apakah soalan-soalan dari Cik Suhaily kali ini. 

Name: Suhaily
Email Address: miss_romz@yahoo.com

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :

Kak Merr...
Time kasih ye kerna menjawab soklan sy ritu.. Jingli Nona.. kelesss.. :)
sy dh bli dah Elianto ye Cleansing tissue ngan BB Cream.. Setkat ni.. puas hati sgt.. Tambah2.. bile pkai BB Cream tu, bley rse beza dgn kite pkai foundation.. Tengs a lot ye kak..
So sye akan tye soklan lg la kak.. hrap2.. akak sudi menjawap soklan sye.. hikhik..

Soklan 1
Kak... akak ad tips x utk ilangkan dark circle... sye sendiri xsure time bile dark circle ni ad... produk ap yg elok.. sy dh tdo awl da kak.. seblum kui 11.. kdg2 seblom kui 10 pn sy suda pingsan..Maybe akk ad nasihat dri pakar ke.. hehe

Soklan 2
Adakah benar.. kalau kite selalu makeup.. muke kite akn kurang serinye? mksud sy nmpak pucat.. Ape pndpt akak?

Soklan 3
Boleh x akk suggest jenama lipstick yg seswai utk org yg bibir sensitip mcm sye.. Sye da try pkai Maybelline.. Elianto.. Loreal.. LipIce pn sye xley pkai kak.. nnt mulut sye rse gatal sgt..
Sy cume ley pkai Vaseline yg xde kaler tu je.. Tp kan kak.. sy penah g tye Mr Doctor.. Doctor tu bg suggestion..
Ape kate adik pkai margerine.. Huk..
Tp sy xtry lg la.. Wat do u think, kak?

Rase2nye.. tu je kot kak.. Tengkiu kakak..
Kak Merr Rocks!! Hari2 sy tggu post baru akk taw.. Slamat mengarang... :))

Suhaily
Melaka

Jawapan Kak Merr  :

Jawapan 1 :  Dark Circle
Selalunya orang kata dark circle ini berlaku sebab u olls kurang tidurkan?  Nyahhhhhhhh!  Actually salah.  Kejadian cark circle adalah sebab u olls banyak stress!  Dan urat-urat kat bawah area mata adalah salur-salur darah yang haluihhhhhhh! So bila u olls duk stress,  darah tu semua tak buleh mengalir dengan lancar kat area tu.  Sebab haluih.  Sebab itu dia nampak macam lebam dan hitam.  Actually ianya berlaku sebab salur darah yang tersumbat kat area itu dengan terlalu banyak.

Rawatannya,  U olls tak buleh hilangkan semuanya,  tapi buleh kurangkan.  U olls kena tidur cukup 8 jam dan pakai cream bawah mata yang baik.  Mana produk yang baik?  Ermm..i olls SUMPAH I olls tak tau.  Dan tak tau nak rekemen mana.  Sebab i olls takdak masalah itu.

Tapi kalau masa mekap,  i olls buleh ajar sedikit tips.  U olls yang bawah mata u olls hitam macam bengkak sebab dark circle.  First sekali,  after pakai make up base and foundation,  pakailah concealer dengan warna yang terang sikit dari colour foundation.  Make sure u olls blend dengan baik.  Kemudian u olls pakailah bedak dan selainnya seperti biasa. 

Sesetengah orang akan apply high-lights dibawah mata dengan warna yang lebih putih untuk hilangkan dark circle,  tapi i olls guna MAC Blush Powder - Cute dan i olls akan apply kat bawah mata dengan brush yang bersesuaian.  U olls akan nampak kesannya!!  Dark circle itu akan semakin kurang dan nampak natural.  Kalau takdak  MAC Blush Powder - Cute,  u olls boleh pakai apa-apa sahaja eyeshadow yang colour matter (BUKAN SHIMMERING) yang warna pink lighhhhhhhhht sekali.

Inilah MAC Blush Powder - CUTE


Selamat mencuba.

Jawapan 2  :  Muka hilang seri bila tak mekap?
Yes,  kalau u olls hari-hari duk pakai mekap seinchi haruslah bila sekali u olls tak mekap muka u olls akan menjadi seorang yang sangat tidak sihat dan tidak berseri.  Sebagai JUMIE SAMSUDIN,  i olls memang amat sinonim dengan make up yang teramat dan terlalu tebal.  I olls tidak boleh berenggang dengan bedak compact,  pencil lukis kening,  eye liner ,  blusher,  eye shadow,  mascara dan macam-macam lagi.  Ko tanyalah kawan-kawan akak kat POLISAS dulu nyah!

Tapi beberapa bulan yang lalu,  sejak May i olls dah mula beranikan diri untuk kurangkan make up ke office.  Siries u olls. Pi mana pun orang tegur.  Terutama para pelajar.  Depa akan tanya "Why kak Jumie?  U demam ke?"  Aiiyoo...inilah make up detox babeh!  I olls terpaksa gigih untuk make up detox sebab tak lama lagi i olls pun nak menaik pelamin.  Maka haruslah kelihatan berseri itu.  OOOOOOOPSS!

Sepupu akak,  Kak Jelo pun kalau tak mekap muka Mak Esah jugak u olls.


Alhamdulllah,  akak nak ke mana-mana yang santai,  akak hanya pakai mascara and eye liner saja dah cukup u olls.  Nampak relaks saja.  :)

Jawapan 3 :  Jenama Lisptick untuk kulit sensitip
Ermmmm!  Susah jugak nak jawab ni.  I olls taktau la u olls.  Tapi nasihat i olls,  kalau u olls mempunyai lips yang super duper sensitive,   jangan la pakai lipstick ok.  Just dab a little bit of foundation on your lips and then pakai lip balm yang jenis stick yang khas untuk sensitive lips.  Nanti i olls buat artikel khas tentang penjagaan lips. 


Sekian sahaja.  Thanks u olls for your question.  Selamat mencuba semua.  Dan untuk u olls yang nak tanya soklan,  jangan lupa untuk tulis kepada i olls.  Kat tepi belog ni ada online form ok.  MUAH!!

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...