12.8.10

Mr. Ilangko dapat Ph.D.

Hello u olls semua,

Hari ini i olls nak kongsi cerita gembira untuk semua kawan-kawan Senjojes i olls.  Sapa kenai Mr.  Ilangko a.k.a Tok Kura!  Hampa semua mesti kenai kan?  Jahat u olls semua panggil beliau itu Tok Kura.  Sebagai Cikgu Bahasa Melayu yang meletops kat Senjojes (St George Girls' School),  Mr.  Ilangko amat dikenali atas keterre-annya mengajar we olls semua berbahasa Melayu dengan betul dengan menggunakan bahasa baku yang betul.  Dia lah satu-satunya maknusia kat Melesia ni yang sebut macam ini,  "Para pelajar semua,  marilah kita menyanyikan lagu NEGARA AKU"....keless.......!

Untuk pengetahuan u olls semua, sempena Upacara Konvokesyen USM ke-42, Mr. S. Ilangko,telah menggenggam segulung Ijazah Doktor Falsafah (PhD) bersama isteri tercinta, J.Paramaswari, 45. Isteri beliau adalah cikgu jugak kat Sekolah Convent Dato Kramat.



I olls memang suka Mr.  Ilangko sebab dia memang creative dalam kelas.  Paling i olls tak buleh lupakan masa form five kami kena belajar pasai sastera Melayu,  dia suruh i olls semua budak dalam kelas buat sajak.  Memang best masa tu....And ada satu hari dia suruh buat pantun,  i olls tolong buat pantun untuk Deeb and Menakha.  HAHAHA....I olls tipu buat pantun yang style bunyi tak sama punya.  So,  semua orang gelak la!! Padahal Deeb dan Menakha menaruh harapan yang setinggi-tingginya kepada I olls untuk buat pantun yang sastera habisss!

Dan akan bagi markah karangan yang banyak kepada saya.  :)  Tak macam sesetengah cikgu itu!  Just sebab JUMIZAH BINTI SAMSUDIN yang buat karangan dan sebab JUMIZAH SAMSUDIN itu kawan baik dengan SHARIPAH ASMAA DAN SHARIPAH AISHAH...semua karangan i olls dapat markah sikit! 

Sorry u olls...membebel pulaks.  Tak banyak yang i olls boleh ceritakan kepada u olls tentang betapa bertuahnya we olls ada cikgu Bahasa Melayu macam Mr.  Ilangko,  sebab for me memang I olls respek dia sebab dia boleh hendel we olls anak-anak setan dalam kelas itu.

To Mr.  Ilangko,  TAHNIAH U OLLS!    Now kita kena panggil dia Dr.  Ilangko!

1 comment:

  1. wuu... congrats la untuk dr.ilangko... sebelum aku blah pegi mrsm, aku rasa aku sempat la masuk kelas dia 2 minggu...

    2 minggu tu jugak aku ternganga tiap kali dia ngajar bahasa melayu. sebab baku gila. aku pun takleh nak sebut sebaku dia...

    masa tu suh tulis rumusan pasai apa ntah... aku baca rumusan aku tu... asik kena perbetui je sebab aku dok sebut tak betui... hehe...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...