26.8.10

Resepi Sahur : Pengkek Kak Merr

Bila malam-malam minggu,  keseorangan di rumah,  menonton HBO seorang diri (since I ni bujang kan?),  saya akan membuat pengkek ini untuk I olls sendiri.  Tapi for puasa ni,  kalau u olls nak buat ni okay jugak.  Buat untuk sahur.  Sebab tak semua orang nak sahur makan nasik kan?

Bahan-bahannya :
1 1/2 cup tepung gandung
2 sudu makan tepung jagung
1 biji telur
100g butter (kalau guna Buttercup. Potong 6 bahagian.  So guna 1/6)
1 cawan susu segar
1 sudu makan gula
Secubit garam

Caranya :
1.  Gaul semua bahan ini dengan mesin bancuh kek.  Sebab lajiuuu dan adunan akan naik dengan cepat.  Kalau guna tangan...malas sikit la. 

Kacau telok,  susu and butter.  Sampai dah sebati.  Baru bok masuk tepung. 
Make sure adunan tak cair sangat and tak pekat sangat. 
Untuk memudahkan proses memasak.  Masukkan adunan dalam bekas macam ni.  Nanti bila nak masak.  Tuang ja u olls.
Insya Allah,  kalau guna resepi saya ni....tak akan melekat punya.  :)





2.  Panaskan non -stick pan dan masaklah pengkek u olls itu. 

Cara makan  :
Boleh makan dengan peanut butter,  madu,  jem,  marmalade,  sambal ikan bilis yang tak abih,  cicah kari daging,  atau makan sajiaaa pun boleh!

Sekian,  terima kasih.

Ini contoh yang saya suka buat.  Tebal sikit.  Bubuh bluberry jam kat atas.  Meletops. Anak anak menakan akak sanagt suka.
Kalau ampa buat leper-leper dia jadilah macam crepe.  Meletops.


Gamak-gamak pengkek yang mencayakkan ayak liok ampa semua.  Untuk inspirasi u olls semua.


2 comments:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...