24.8.10

Tips Bibir Yang Mugil

Hello u olls semua.  Hari ini i olls nak share dengan u olls semua tips-tips untuk mendapatkan bibir yang mugil.  Marilah kita sama-sama membacanya dan mengambil langkah yang sepatutnya u olls. 


  1. Buanglah semua lipstik-lipstik murah dan juga lipbalm yang bermacam-macam perisa itu.  Sebabnya,  lipstik murah dan jenis lipbalm yang macam-macam perisa ini tidak mempunyai ejen-ejen baik untuk perlindungan bibir u olls!  Cam na nak tau lipstick u olls itu dah tak buleh pakai dan patut di buang?  Cuba cium lipstick u olls,  kalau baunya sudah menjadi tengek dan semacam.  Baik u olls buang.

  2. Cuba elak pakai lipstick yang warna gelap sebab nanti lama-lama akan membuatkan bibir u olls bertukar warna menjadi gelap macam u olls ini kuat isap rokok u olls.  YEs u olls....memang buleh effek.  Pilihlah lipstik yang colour cerah.  Pink-pink gitu...




  3. Kalau u olls nak guna lipbalm yang memang khas untuk kebaikan bibir u olls seperti Burt's Beeswax lip balm dan apa-apa lipgloss yang bersifat melindungi bibir kita.  Tak payah la nak pakai yang ada perisa pun takpa.


  4. Elakkan makan makanan junk food seperti keropok kerana keropok itu masin dan keropok akan membuatkan u olls rasa dahaga!  Bukan ja u olls rasa dahaga,  tapi kulit bibir u olls pun jadi kering u olls!

  5. Selalunya bawak lipbalm dalam henbeg u olls.  Kalau buleh beli yang jenis stick sebab senang dan lebih bersih.  Kalu yang jenis mangkuk tu,  tangan u olls bukan tentu bersih pun,  duk pi celop pulak dalam tu.  Aiyooo!  Pastu boh kat mulut.

  6. Pakailah moisturizing lipstick pada waktu siang,  dan malam u olls pakai lip balm saja.  Pastu kalau boleh pakai lipbalm masa tidok sekali.  Inilah cara yang baik untuk melindungi mulut u olls yang cepat kering / pecah itu.  U olls akan nampak kesannya selepas 2 malam.  Macam I olls,  malam-malam before tidok i olls sapu Nutri Rich Oil (pati minyak apricot) dari Nutri Metics.

  7. Semasa mandi,  cuba amalkan dengan menggosok bibir u olls secara perlahan dengan berus gigi.  Jangan dok pi tonyoh kuat-kuat sampai bibiak u olls senget.  Just gently, gosok atas permukaan lips u olls.  Ataupun,  selepas mandi u olls gunakan towel yang bersih untuk gosok bibir u olls.  Kedua-dia cara ini adalah amat penting untuk membuang kulit-kulit mati di atas bibir yang kan membuatkan kulit bibir u olls kelihatan merekah.  Kenapa buat pas mandi atau gosok gigi?  Sebab lepas kita mandi dan gosok gigi,  kulit bibir kita dah lembut. 




  8. Untuk u olls yang nak but exfoliation kulit bibir sendiri,  buleh.  Amik vaseline dan letak kat bibir u olls untuk beberapa minit.  Pastu u olls gosok buang dengan jari yang bersih atau tisu.  Pastu baru u olls pakai lipstick.  Nampak mugil u olls. 




  9. Kalau u olls lagi super duper gediks nak buat ala-ala spa kat rumah untuk scrub bibir u olls itu,  BAGUS!  U olls boleh buat ramuannya sendiri.  Campurkan sedikit madu dan gula dan gunakan berus gigi untuk sapukan ke bibir.  Gosok perlahan untuk keluarkan sel kulit mati u olls.


    Semoga u olls akan mendapat bibir yang mugil seperti Kak Merr!!


Sekian dahulu.  Selamat mencuba u olls.  Bibir cantek pun tak guna u olls!!  Kalau tak reti nak senyum kat orang!! 

Tips ini i olls amik danolah sendiri dari Wikihow.com 

7 comments:

  1. Good tips, Jumie!

    Memang tak pernah suka warna gelap. Rasa cam hantu. Suka light coral gitu.

    Betul2. Make sure ada spf. Bukan muka je kena protect dari matahari, tapi bibir kita jugak.

    Memang selalu usung lip balm ke mana saja. Bukan lip balm je, segala mak nenek makeup ku usung. Hehe.

    Yang pakai lipbalm masa tido tu btol sangat2 penting. Bangun pagi je bibir rasa lembut gitu. Kalau tak pakai, bangun pagi, bibir kering, rasa macam nak mengamuk.

    Yang gosok bibir dengan berus gigi tu memang buat everyday. Buang kulit2 mati/kering

    Oopss..terbuat cam blog sendiri plak. Ya ampun, Jumieee! :p

    ReplyDelete
  2. Kelesss reena...membaca belog i olls hari hari...thanks for your time. :)

    ReplyDelete
  3. wah...bagus tips ni ....thanks
    start malam ni b4 tido kna ingat pakai lip balm supaya bibir cantik...hihihi

    ReplyDelete
  4. i memang pengguna vaselin tegar :)

    lagi 1 petua bibir cantik

    lepas bangun tido, sapukan colgate pada bibir..biar sekejap, pastu amik tuala lembap then sapu/bersihkan colgate yg kat bibir tu..amalkan tiap2 pagi..insyaAllah menjadik..

    ReplyDelete
  5. thanks for the information. i've been wondering whether my habit of putting lip balms before going to sleep could effect my lips. I'm using Lip Balm with mint from nutrimetics. Hopefully it won't effect insyaallah

    ReplyDelete
  6. Barang Nutrimetics sangat bagus u olls............teruskan memakai. Akak suka NutriRich oil dari NM. Memang melepss

    ReplyDelete
  7. Salam kak.. Sy seller nutrimetics nuti rich oil di fb.. Bole sy share article akak ni..? Thanks kak..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...