13.8.10

Tips Kejutkan Orang Bersahur

U olls.  Puasa tak hari ini?  Dah masuk Ramadhan ke 3 ye hari ini kita semua.  So macam mana u olls semua?  Dah susut ke berat badan u olls itu.  Macam i olls ini,  rasanya pipi i olls dah mula mencengkung dan badan pun mulai ringan.  Rasanya,  cukup 30 hari puasa ni,  bolehlah i olls setat balik latihan jimrama.

Hari ini,  i olls nak share dengan u olls semua,  tips-tips untuk menggerak orang untuk bangun sahur.  I olls dapat dari Kak Yong a.k.a Maz Zakaria from  Utusan Malaysia.  Kelesss....


 

TIPS 1

Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..cam ni antara caranya..

1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia...
3. renjis air kat muka dia...sambil panggil nama dia...
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia...
5. tutup kipas/air cond


TIPS 2

Tapi kalau masih tak berkesan
1. jerit nama dia kuat kuat...
2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi...kalau boleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
5. goyang badan dia kuat2 then jerit gempa bumi! gempabumi! tsunami!tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak sebelah hidung dia..bgi ambik bau sikit


TIPS 3

tapi kalau masih tak berkesan gak
1. pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia byk kali...
2. pergi kat dia, baca je surah yaa sin!


TIPS 4

tapi kalau masih tak berkesan gak...ni je la cara terakhir
1. panggil je orang masjid/surau untuk uruskan..., kerana tuhan lebih menyayanginya



Sekian,  renung-renungkan.  Selamat beramal.

4 comments:

  1. hahahaha...tips akak hari ni buat june tersenyum sorang2...hehehehe comey sungguh kuceng yang termeninggal tu...hehehehehe

    ReplyDelete
  2. kih3...aku dulu payah sgt bangun sahur, mama aku guna cara halus je. dia kata malas jerit2 bising sb aku ni klu umah runtuh pun lum tentu aku bangun. oleh itu, cara halus yg mama aku gunakan adalah, masukkan garam dlm mulut aku hahaha..tobat on de spot je aku bangun pastu larik gi dapur hahaha... masin wei!

    ReplyDelete
  3. Nice post and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...