30.9.10

Kursus Asas Fotografi Digital bersama Studio IndahPandang

Salam Sejahtera,
 
Pihak FotoLesson dengan berbesar hati menjemput anda menyertai kursus asas fotografi digital yang akan dijalankan seperti maklumat dibawah;
 
Tarikh: 23 Oktober 2010
Lokasi: Studio IndahPandang, Seberang Jaya
Masa: 9 pagi - 5 petang
Yuran: RM150 SAHAJA


Peserta akan diajar mengenai:
  • Pengenalan kamera DSLR
  • Teori pengawalan kamera
  • exposure & metering
  • manual, aperture & speed mode
  • WB, fokusing, colour profile, saiz & resolution
  • komposisi
  • teknik 'cropping' terus dari kamera
  • .....DAN BANYAK LAGI
Untuk booking tempat, sila SMS : ASAS _ NAMA _ No. KP ke 012-5055003
 
Maksimum 10 peserta sahaja.
 
**Deposit RM50 diperlukan untuk pengesahan tempat.
 
Shah,
Principal Photographer
Fotografi IndahPandang (PG0218913-P)
15, Jalan Siakap, Taman Siakap,
13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.
012-5055003
http://www.indahpandang.com
http://ikbridal.blogspot.com

Monyet Yang Jahat

En.  Khafi bluetooth video ni dengan kawan kerja dengan dia kat CF yang merupakan seorang pekerja dari Nepal.  Baguih BF saya ini,   dia berkawan tak kira bangsa. 

Dia hari hari nanti tengok video ni.  Dok dating dengan akak pun tengok video ni.  Kadang-kadang amik HP akak alasan nak tengok video ni.  Bukan nak tengok kat HP sendiri.

Jom kita tengok videonya.  :)


Comels kan?  Monyet tu dok tarik telinga anak-anak harimau sampai herot muka harimau itu.  Pastu bila ranting tu patah,  dia lari lintang pukang.  Sungguh lawak!!  En.  Khafi memang suka tengok lawak-lawak,  sebab tulah dia suka kat saya.  :) Sebab saya bukan saja pencantek,  tapi jugak penlawak.

29.9.10

Senarai Filem Tentang Autistic Spectrum Disorder (ASD)


U olls tau tak apa itu Autistic Spectrum Disorder (ASD)?  Dalam bahasa Kak Merr, ASD ni bukanlah satu penyakit tapi something yang berlaku pada seorang maknusia itu dari peringkat baby lagi yang membuatkan dia sedikit lain dari individu lain. Antara aspek yang u olls boleh tengok kelainan dia adalah dari segi perhubungan sosial sesama maknusia lain,  mempunyai kecenderungan minat mendalam yang terhad dan suka ulang-ulang. 

Allah cipta maknusia ni macam-macam jenih.  Ada yang baik,  yang jahat,  yang cantek,  yang tak cantek,  yang pirasyat,  yang dengki,  yang suka bawak cerita bagi orang bergadoh dan ada orang yang suka buat ramai!!  Benda kecik-kecik pun dia buat ramai.  Oleh itu kita semua,  janganla jadi macam kera sumbang sampai tak tau nak bercampuk dengan orang.  Sapa pun orang itu,  dia pun hamba Allah macam kita.  Respek la u olls ok! 

Awat la akak tiba-tiba mengamok over ni?  Hari ini marilah kita melihat sesuatu yang akak cilok dari website Autism Research Institute tentang movies yang dibuat tentang manusia yang mempunyai ASD.  Ada yang akak dah tingok,  ada yang belum u olls.  So haruslah akak akan mengdonlod muvie-muvie ini nanti! 

Movies Featuring Autistic Spectrum Disorder (ASD) - taken from Autism Research Institute Website

My Name is Khan

Released: 2010
Rizwan Khan (Shahrukh Khan) is a Muslim child who grew up with his brother Zakir and his mother in a middle class family in Mumbai. Rizwan is different from other children as he has autism. However, he has certain gifts, particularly a special ability to repair things. His difference leads to special tutoring from a reclusive scholar and extra attention from his mother, all which leads to a heightened level of jealousy from his brother Zakir.


Mozart and The Whale

Stars: Josh Hartnett, Radha Mitchell
Released: 2005
Director: Peter Naess
Length: 94 Minutes
A love story between two savants with Asperger's syndrome whose social disparities sabotage their budding relationship. This film is based on the story of Jerry and Mary Newport.

I Am Sam - akak SANGAT REKEMEN!!


Stars: Sean Penn, Dakota Fanning, Michele Pfeiffer
Released: 1998
Director: Harold Becker
Length: 108 Minutes
The story of an autistic man living independently and functioning well in the real world until his life changes drastically when he becomes a father and is left to care for his small child.

The Other Sister - akak sangat REKEMEN

Stars: Juliette Lewis, Dianne Keaton, Giovanni Ribisi
Released: 1999
Director: Garry Marshall
Length: 127 Minutes
A girl with many autistic traits proves herself capable of living independently when she moves into an apartment and starts college.

Mercury Rising

Stars: Bruce Willis, Alec Baldwin, Miko Hughes
Released: 1998
Director: Harold Becker
Length: 108 Minutes
A brilliant 9-year-old autistic boy becomes a target for assassins after he breaks a top government code. An undercover FBI agent finds the boy hiding in his closet and protects him.

Cube

Stars: David Hewlett, Julian Richings, Helen Holloway
Released: 1997
Director: Vincenzo Natali
Length: 91 Minutes
This low-budget science-fiction drama, winner of a 1997 Toronto Film Festival prize for "Best Canadian First Feature," depicts the plight of a group of people clad in prison-style uniforms and trapped in futuristic cube-like metal cells. One of the prisoners is Kazan, an autistic man.

Forest Gump - akak sangat rekemen!!

Stars: Tom Hanks, Sally Field, Robin Wright-Penn, Gary Sinise
Released: 1994
Director: Robert Zemeckis
Length: 135 Minutes
A best-picture winner presenting a comical view of the American experience from the 1940s to the 1980s as seen through the eyes of a man with some autistic traits.

What's Eating Gilbert Grape? - akak sangat rekemen!!

Stars: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis, Mary Steenburgen
Released: 1993
Director: Lasse Hallstrom
Length: 118 Minutes
Gilbert Grape lives in a small town where nothing much happens. The town's most interesting resident is Gilbert's autistic brother Arnie.

Little Man Tate


Stars: Dianne Weist, Harry Connick, Jr.
Released: 1991
Director: Jodie Foster
Length: 118 Minutes
Fred is a genius with many Aspberger's traits. His mother, Dede is determined to protect Fred from opportunists who wish to exploit his intellect. An interesting insight into the emotions of a child with autistic traits.

Backstreet Dreams

Stars: Brooke Shields, Sherilyn Fenn, Tony Fields, Burt Young, Anthony Franciosa
Released: 1990
Director: Rupert Hitzig
Length: 104 Minutes
A gangster, with apparent mafia connections, winds up taking care of his autistic son. The child displays many autistic behaviors, such as social withdrawal, does not speak, and rocks. A graduate student decides to help the child as well as help the father leave the mafia.

House of Cards


Stars: Asha Menina, Kathleen Turner, Tommy Lee Jones, Esther Rolle
Released: 1993
Director: Michael Lessac
Length: 107 Minutes
A bright, young girl withdraws soon after her father is killed by falling off a cliff. She believes that by withdrawing socially and climbing tall structures, she will reunite with her father who she believes is near the moon. She exhibits many autistic characteristics, such as insistence on sameness, good coordination, lack of social interaction, and no language. At the end of the movie, the mother builds a circular tower which is similar to a tower the child built from playing cards. The mother climbs the tower with her daughter, and the girl comes out of her autistic-like state.

Killer Diller

Stars: Lucas Black, Fred Willard, William Lee Scott, Ashley Johnson
Released: 2004
Director: Tricia Brock
Length: 107 Minutes
A guitar playing car thief meets an autistic savant piano player, and together they transform a group of reluctant halfway house convicts into The Killer Diller Blues Band

Rain Man - akak sangat rekemen!!

Stars: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino
Released: 1988
Director: Barry Levinson
Length: 140 Minutes
A car dealer returns to his boyhood home soon after learning about his father's death. His father left a large sum of money to a benefactor, who he later discovers is left to his autistic brother, Raymond. Raymond was institutionalized soon after his mother's death because of the fear that he might accidentally hurt his younger brother. Raymond has many autistic features, such as perseverations, insistence on sameness, rocking, self-injury, and savant abilities. Throughout the movie, the car dealer gets to know his brother during a cross-country car trip. (Dr. Rimland was the technical advisor on this movie ).

The Pit

Stars: Sammy Snyders, Richard Alden, Jeannie Elias, Laura Hollingsworth
Released: 1981
Director: Lew Lehman
Length: 97 Minutes
Twelve year-old Jamie Benjamin (Sammy Snyder) is a misunderstood lad. His classmates pick on him, his neighbors think he's weird and his parents ignore him. But now Jamie has a secret weapon: deep in the woods he has discovered a deep pit full of man-eating creatures he calls Trogs...and it isn't long before he gets an idea for getting revenge and feeding the Trogs in the process!

The Boy Who Could Fly

Stars: Jay Underwood, Lucy Deakins, Fred Savage, Colleen Dewhurst, Fred Gwynne, Louise Fletcher
Released: 1986
Director: Nick Castle
Length: 114 Minutes
A teenager with autism is sent to live with his uncle after his parents die in an airplane crash. The teenager exhibits many features of autism such as social withdrawal, no languge, and stereotypic behaviors. A girl who lives in a house next door befriends the teenager. Initially, she becomes his friend, but later she becomes his tutor. After much one-on-one contact, the teenager becomes more aware of other people and starts to show emotions. Because of his uncle's alcohol problem, the teenager is sent to an institution. At the end of the movie, the teenager flew away to avoid being institutionalized.

28.9.10

Happy Birthday Encik Samsudin Abdullah - The Famous Milo Man

Hello u olls semua.  Ampa tau tak?  Bapak akak adalah seorang yang sangat popular di Penang ini.  Tau pasai pa dia popular?  Sebab dia adalah pakcik Milo yang dok mai kat sekolah kita masa kita kecik-kecik dulu.  Masa hari sukan dan hari-hari sukan.  Tapi yang penting,  setahun sekali bapak saya akan mai sekolah kita.  Dia bekerja dengan Nestle sebagai canteen van operator sampai la tahun 2001,  masa itu akak form 4.

Hari ini,  after seven years (lebih kurang)  bapak saya dah mencecah usia 62 tahun.  Still handsome and still MELETOPS and still funny.  U olls boleh carik dia sekarang duk juai Milo kat pasar malam Kampung Melayu (every Monday),  Nusantara (every Selasa),  and sometimes kat pasar malam Tanjong Tokong (every Sabtu).  Dia memang tak tau dok sengap-sengap punya.  Dah pencen pun masih gigih carik duit sendiri. 

Pagi ini,  akak called dia dan kata "Happy besde nahh Abang Manap"  nama timangan bapak saya ialah Manap.

Dia pun kata "Hari ni ka besde aku?  erm...Tadak apa -apa ka?"  Keless bapak saya itu.




Mai sini akak share dengan u olls beberapa cerita lawak + menakjubkan mengenai bapak saya.
  1. Bapak saya dilahirkan di Penang pada 28 September 1948 kepada Salamah binti Omar dan Abdullah bin Syawal.  Kedua-duanya adalah Bawean kau-kau punya!  Meletops.  Bapak saya merupakan anak ke tiga daripada 4 adik beradik. 

    Dari kiri : Mamancong a.k.a Nordin Mansor (bapak kepada the famous Linda Noordin,  Miss Penang 1993 * betui ke Kak Lin?),  Allahyarham Obek Hindon,  Allahyarham TOk Amah,  Allahyarham Obek Niang and my father Samsudin a.k.a Manap.

  2. Bapak saya bersekolah menengah di Sekolah Menengah Al Mashoor Lelaki ok!  Meletopss....

    Walaupun dia pakai suak merah...tapi dia bukan Senjojes ok!!!

  3. Bapak saya dulu ada marka lain,  tapi tak mendapat restu oleh arwah mak dia iaitu Tok Amah.  Pastu bapak saya selalu jumpa mak saya kat kenduri kawen.  Dia selalu mengurat mak saya kat kenduri kawen tu.  Tapi mak saya juai mahai.  Pastu terus dia masuk meminang mak saya ketika mak saya baru 16 tahun.  Habis saja sekolah,  depa pun kawen.  Orang dulu-dulu miskin,  so kalau orang tua suruh kawen...kawen la ia.

    Inilah bapak dan mak saya....u olls rasa akak ini jelita ikut mak i olls atau kacak ikut bapak i olls?

  4. Bapak saya dari muda sampai lani dia minat kereta dan motor.  Tapi dia beli semua second hand punya kereta.  Lani dia ada satu lori milo,  dua kereta,  dan 5 bijik motor.  Saya tak tau apa dia nak buat dengan motor-motor itu. 

    Ikann Josss ok...kelesssss.............

  5. Dia suka kegiatan seni.  Dari muda mudi lagi,  dia active dengan pertandingan menari,  nyanyian dan macam-macam lagi.  Dia memang sedap menyanyi.  Tapi sebab dia selalu tak hafal lirik so dia tak boleh jadi penyanyi betui-betui.  Dia suka-suki ja. 


    "Tiga malam......."  ha..mesti dia nyanyi lagu tu....dia suka sangat lagu tu.

  6. Bapak I olls ini suka berjenaka dan suka bergurau senda.  Walaupun dia ni mulut agak puaka dan suka memaki hamun,  tapi orang suka sebab dia ini adalah lawak dan sangat baik hati dan friendly.  Berikut antara lawak yang best dia buat  :


    Cerita 1  :  Aku dah panggil dah budak kampung tu mai repair bumbong rumah ni.  Tapi dia tak mai sampai lani.  Kalau aku jumpa aku nanti HARIA(sesah / pukul) dia.  Celaka dah hamik duit aku!!  "Bapak bagi berapa kat dia?" Tanya Kak Merr.  Bapak saya pun jawab "Tiga ringget"  Hampeehhh....


    Cerita 2  :  Masa kecik-kecik dia suka bawak akak pergi buat kerja outdoor.  Macam-macam la..memancing,  menjala,  carik buah kekabu,  carik buah nyiok,  tangkap ular sawa...dan macam-macam kebolehan lagi.  Satu hari,  dia ajak akak pergi amik buah kelapa kat belakang rumah.  Rumah we olls kat Jalan Langkawi tu tepi sungai.  So pokok nyiok tu tumbuh menghala ke dalam sungai. 
    Kalau bapak i olls kait buah kelapa tu,  jatuhlah dalam sungai so i olls kena la tangkap dari dalam sungai.  So one day itu,  tengah bapak akak mengait buah kelapa sambil i olls tunggu dalam sungai,  tiba-tiba seekor tikur yang hidup atas pokok nyiok itu telah melompat dan jatuh ke atas badan bapak i olls.  Sungguh lawak u olls bapak i olls menjerit-jerit!  Akak punya la gelak melihat aksi beliau lantas menjerit "Bapak...nak terkencing!!"  Dan bapak akak pun berkata "Duduk lah dalam sungai....."  Hahahaha....
    Cerita 3 : Dia sangat popular di kalangan budak-budak sekolah sekitar tahun 1990-an sebab membagi Milo kat sekolah-sekolah. Ada satu cerita lawak. Ada dua orang kawan i olls masa sekolah rendah iaitu Munzir Yahya dan Nazrul Ghulam Hussain. Depa potong line masa amik air Milo. Masa tu depa darjah 2. Pastu bapak I olls tangkap depa potong line dan suruh depa berdiri tengah-tengah panaih. HAHAHAH...berdiri la dua budak jahat itu sampailah habis satu sekolah amik air Milo. Pastu last sekali, bapak I olls bagi depa ayak Milo lebih beberapa cawan. 

    U olls nak baca more stories of my father?  Click kat sini u olls http://jumiejumie.blogspot.com/2008/10/bapak-ku-famous-pakcik-milo.html
  7. Masa zaman dia kerja kat Nestle dia tak pernah terlepas buat persembahan untuk annual dinner.  Tapi kalau ada pertandingan pakaian beragam...MESTI DIA MASOK. Nah u olls tengok la gambar-gambar dia.  :)


    Jadi ibu-ibu u olls.


    Jin Ahmad Albab.....yehhaaa!!
    Ni jadi apa pun tak tau la......dok tunjuk perot semua....
    PALING CUTE....JADI BADOT U OLLS.....:)




    Sekian sahaja cerita dari i olls.  Happy Birthday Bapak.  Walaupun kita selalu gadoh dan tak buleh dok serumah lama-lama,  tapi i olls sayang u olls.  Walaupun u olls takkan baca BELOG i olls ini,  tapi i olls harap u olls tau yang i olls amat bangga jadi anak u olls walau apa pun orang kata pasai u olls.  Semoga Allah sentiasa murahkan rezeki bapak.  Amin.

Wedding Alicia Keys


Hello pipels.  Tengah kita semua sibuk sibuk puasa kan?  Sepupu akak yang mempunyai suara yang meletops yaitu Alicia Keys telah pun melangsungkan perkahwinan beliau kat Corcisa,  Perancis pada 31 Julai yang lalu.  Kelesss u olls.  Akak tak dapat pergi sebab akak SMS kat dia akak sekarang bulan puasa dan duk tolong Kak Ita meniaga lontong.  So,  dia antar akak a few gambar dia la nyah! 

Keles perempuan ini,  kawen dengan producer/rapper Swizz Beatz.  Actually sepupu I olls tu dah mengandung nyah...sebab tu la depa terus nak kawen ni.  Tapi apa pun Kak Icha....inilah ucapan dari I olls untuk u  :

I love your voice so much. U are such an inspiration for me. U the reason i wanna sing inside my car everyday while picking Tan Chin Chin up to work!! Love u so much. Sorry I cant make it to your wedding. :) Love Jumie Samsudin a.k.a Kak Merr

Ini Kak Icha bersama mak dia.  Jangan terkejut nyah,  mak Alicia Keys memang mat salleh u olls. 



Kak Icha dan suaminya,  abang Swizz!

Baju Kak Icha hari itu di design oleh Vera Wang.  :)



27.9.10

Dear Kak Merr : Isteri Yang Kesunyian (GERUNNN DENGAR TITLE INI)

Hello u olls semua.  Seram akak membaca emel ini,  yelah u olls!  Ini kes isteri-isteri yang kesunyian u olls.  Para isteri yang kesunyian haruslah paling digeruni ok.  Takut they ollls membuat sesuatu yang menakutkan dan mejangkaui petala hidup nya dan orang ramai lagi.  Akak akan membuat research dan bagi u olls the best answer ok.  Insya allah.
Name: Shikin Sigaraga

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  : Dear Jumie:
Tak dapat dinafikan, ampa mmg seorang yg multitalented person.Semua masalah ampa dapat handle mcm petik jari ja bcoz u've aura +ve n semangat yang sgt kuat.two thumbs up..=)

Masalah kami rasanya relate dgn semangat jugak kot.

FYI, my hubby is an offshoreman.so, slalu outstation.my routine:for weekdays, hnya kami n bby umor stahun ja kat rumah. weekend:blk rumah mak@MIL.sometimes going out for a walk.sometimes, just lepak kat rumah.

the prob is, im always feel alone.sgt tak tenang hati ni.asyik dok pikir mcm².ada ja benda yang nk difikirkan.itula inila.tak boleh tekanan langsung.kalau tertekan, down je.dunno y.byk sgt -ve!!

my hubby dah nasihat, jgn ikut hati n prasaan. but still can't avoid it.kalau nak diikutkan,kira bertuah jugakla kan sbb ada kerjaya, bby yg comel, umah yang agam.cuma, kurang berkawan biasala sejak berkahwin.

can u give me a few tips so that im feel not alone all the times n tenang n positive too dear?

Thank u so much.

Sincerely,
Looking for a Happy ending
p/s:ampa jgn display nama ngan emel kami tau..cek malu..=)

--
Date/Time: 2010-09-19 19:32:34 PDT
Sender IP: 202.170.51.220 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer: http://jumiejumie.blogspot.com/


Jawapan Kak Merr :
Hello u olllsss!  Kelesss kan!  Akak kenal hang sapa.  Tapi akak janji tak mau membagitau dalam blog ini dan kepada siapa-siapa ok.  Kot kot la CNN mai siasat kat akak ini.  Hang dah beranak pinak kan nyah....akak rasa baru semalam dulu akak mekap hang for your nikah.  Oooppsss...

Berbalik kepada soalan u olls itu,  terima kasih sebab u olls ini menganggap akak ini sungguh positive thinking dan sungguh meriah hendaknya.  Tapi u olls,  takdak la POSITIVE sangat nyah!  Akak pun ting tong dan kalaulah nak kira tahap BEBAI akak ini,  dah lama berlubang padang Chung Ling kat rumah akak itu.  So far,  tak berlubang lagi ok.  My principe,  akak tak kacau hang...HANG JANGAN KACAU AKU.

I olls tak tau la sejauh mana i olls dapat membantu tapi i olls ada beberapa tips yang simple dan senang untuk u olls buat.  Kalau tak ok u olls jangan ikut ok!

Jangan ikut perasaan.  Yes,  itu yang paling tepat sekali.  U olls please dengar nasihat CEBEN u olls itu.  Jangan la bagi dia risau ok.  Sian kat dia. 

JANA HOBI KEPADA PENDAPATAN..cewah ayat akak ini macam seorang business internet saja!  Over nyah.   Maksud i olls ialah amik satu hobi yang u olls suka buat,  buat betui-betui,  belajar untuk perbaiki skill dalam hobi itu dan jana duit.

Contohnya  :
Macam i olls suka make up.  Dulu hari-hari make up muka sendiri pastu duk menari depan cermin.  Lani i olls make up pengantin,  sampai nak mekap muka sendiri pun i olls make up biasa saja.  Dengan adanya make up business, i olls tiba-tiba macam ada satu tanggungjawab lain,  kena entertain customer,  kena selalu update my blog dan kena selalu buat research pasai make up terbaru dan PALING PENTING kena masih belajar make up ok dari semasa ke semasa.  U can never satisfied with what you do!

U olls boleh belajar masak,  buat eksesori,  belajar menjahit,  belajar jahit kain tingkap,  repair handphone,  jahit manik,  macam-macam u ollls!

Boleh bagi nama kat Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat (Cawangan Negeri : Boleh contact Yone Azmi dalam Facebook).  Kalau bagi nama,  nanti kalau ada apa-apa info pasai kursus dan aktiviti untuk wanita u olls boleh join.  Yang seronoknya,  kursus itu semau FREE u olls.  Kerajaan kita provide macam-macam kursus untuk wanita,  make up,  menjahit,  buat rambut dan macam-macam lagi.  U olls isi borang dan attend interview ja.  Kalau terpilih u olls boleh belajar semuanya dari pakar yang bukan calang-calang ok. 

Akak ni bukan lah nak berpolitik u olls,  tapi orang Melesia ni harap BONUS dan DUIT POKET dari kerajaan saja.  Bila tak bagi mengamok dan kata Perdana Menteri bodoh! Padahal kerajaan dok salur duit macam-macam untuk pembangunan masyarakat,  tapi masyarakat kita ni yang pemalaih dan selalu berpikiran "TAKPALAHH...". 

I olls harap u olls tak pemalaih ok dan kena always semangat sikit.Pernah baca kan pasai belog i olls cerita Movie of the Month untuk filem Julie & Julia,  tentang satu perempuan yang boring dengan life dia. So dia pick up receipi book from Julia Child,  pastu dia dediket hari-hari dia akan try satu resipi dan tulih dalam belog dia hari -hari.  :) Last sekali orang offer dia book deal dan buat movie teruih!  Gila nyah...

Sekarang ni kat US ada banyak orang yang attempt benda yang sama,  maybe depa pun sama boring macam hang tak tau nak buat apa,  atau depa memang nak carik glamer tak tentu hala.Ada satu perempuan ni,  nama Marisa Lynch dia buat blog berjudul "New Dress A Day" - 365 Days. 365 New Outfits. 365 Dollars. Ini link blog dia ampa boleh tingok  :  http://newdressaday.wordpress.com/

Dia nak sep duit dia tahun ni,  so dia amik baju lama pastu dia redesign dan jahit lain.  Gilaaa gojess semua baju-baju dia itu.  Perempuan ini mempunyai TASTE yang tinggi dan jugak kemahiran menjahit yang bagus.  Saya LOIKKE sangat.  Ini some of the picture akak amik dari belog dia.  Ampa boleh check it out sendiri.



Memang la bagus hujung minggu duk dengan family,  jumpa adik beradik semua.  Tapi cuba la try duduk pikiak apa benda yang menarik perhatian ampa dan membuatkan ampa semangat nak buat bila kami menyebutnya!  Contoh kalau kami...kalau kami baca Kak Berry kami ada emel dari pembaca,  komen dari pembaca....muka kami terus jadi macam Cinderella. 

Sekian saja dari kami.  Hope ampa happy selalu,  JANGAN IKUT PERASAAN SANGAT!  Okay...kim salam kat ceben ampa ok. 

Love
Jumie Samsudin

24.9.10

Personaliti Bulan Ini | Noor Yusniza Mohd Noor

Hai u olls semua!! Wah wah wah..meletops semua sekarang ni dah macam cakcing kerawet kat office tu kan?  Over nyah.  Sebuk ke sana ke sini duk siap barang raya kan? Aiiyoo...tapi apa pun jangan sampai membaziak duit di sana sini ok.  Membaziak itu amalan shaitoon.  Okaylah hari ini i olls nak kenalkan,  PBI | Noor Yusniza Mohd Noor.  Kelesss......

Nama penuh : Noor Yusniza Mohd Noor
Nama panggilan : Cik Yus
Umur : 23 tahun
Birthday :15 jun 1987
Zodiak : Gemini
Apa maksud hari raya untuk u olls?
Hari raya bagi Cik Yus adalah hari kemenangan kita semua sebab dah berjaya menempuhi bermacam-macam cabaran masa berpuasa. So dah tiba masanya kita semua enjoy. Then hari raya ni jugak la platform untuk kita berkumpul dengan sana saudara tak kira la dari jauh mahupun dekat. Masa nilah kita semua nak bergosip sakan dengan semua sedara mara dan masa ini jugak la nak lawan mengata antara 1 sama lain pastu baru pakat-pakat mintak maaf. Hehehe...

Keless anak dara Mat Noor ni posing hari raya kan?

U olls ada kampung tak? Kat mana? Selalu beraya di kampung mana?
Bila bercakap mengenai kampung, Cik Yus dan family takder langsung masalah mengenai kampung mana yang kami patut balik dulu sebab parents Cik Yus kedua-duanya berasal dari Kedah. Memang mudah la. Kami semua nak atur kampung mana yang nak balik dulu lagipun jarak kampung sebalah ayah dan sebelah mama cuma amik masa dalam 20 minit sahaja. Sebab tulah family Cik Yus nik takder nak masam-masam muka atau gaduh-gaduh bila tiba waktu raya. Moral of the story jangan carik orang jauh-jauh sebab nanti bergadoh laki bini tapi apa pun jodoh di tangan Tuhan kan? heheheh (Tudiia...dia carot Kak Merr dan En. Khafii kan?? Yala nyah....jodoh di tangan Tuhan)


Apa beza beraya di kampung dan bandar?

Beraya kat kampung atau bandar memang ada perbezaannya. Boleh dikatakan banyak sangat perbezaan yang kita boleh nampak antaranya suasana kat kampung dengan kat bandar. Kat kampung kalau pagi-pagi kita tengok budak-budak datang bertandang makan kuih and mintak duit raya kalay kat bandar silap-silap nak carik budak sorang pun takdak. Kalau ada pun pakat dok mengadap Playstation sebab depa nak beraya pun tak semangat dengan suasana yang sunyi dan lengang sampai boleh tidok tepi jalan. HAHAH

Seronok tak beraya bila dah dewasa?
Dah dewasa ni keseronokan memang berlebih-lebih la bila datangnya raya. Yela, mana taknya time tu la nak melaram sakan. Nak berkumpul dengan member-member, nak buat rumah terbuka, nak gi rumah terbuka. Pendek kata, ada jer aktiviti raya bila dah dewasa ni. Tak macam zaman budak budak dulu asal datang je raya aktiviti rasmi tak len tak bukan operasi kutip duit raya sampai matahari terbenam. Tu masa kecik la masa dewasa ni pulak, yang tak syioknya, dah tak buleh nak kutip duit raya malah kena hulur lagi kat budak-budak yang ada tapi apa pun dah masuk costing perbelanjaan dari raya dah duit untuk bagi kat budak-budak.

MELETOPS NYAH!  BERASAPP,.....main mercun atau Cik Yus terlampau HOTNESS!!
Persiapan hari raya u olls macam mana? Meletops? Sederhana?
sbagai org bujang persiapan raya cikyus mmg agak mlmpau maklumlah xder komitmen so dr A-Z smuanya bli baru n bertukar every year.kira berbelanja sakan la tiap2 tahun.masa bujang ni la nak memanfaatkan ia dengan sebaik mgkin sbb bila dah ada fmly nnti sure kna fkir tntg klurga n umhtngga plak kan.apa pn walaupn raya just sthn skali jew jgn la berbelanja sampi mkn mgi dgn serdak kuih raya plak lps raya haha.

Kepala pala senget nyah......keless.... manja gitu.
Family u olls mesti ada tradisi raya yang u olls suka. So boleh cerita sikit? Mengapa ada tradisi itu?
mgkin stiap org ada tradisi keluarga msing2 yg tersendri so mcm 2 jgk ngn cikyus.selalunya family org len akan berkumpul pd pg raya kan??tp bg family cikyus kami akan berkumpul beramai2 masa mlm raya.time 2 kami smua dh smbut scara meriah dah kami mkan ketupat,rendang,kuih raya dan yg paling best slalu kami akan adakan bbg pada malam raya tu.masa 2 umah kami mmg meriah sgt dh.mmg dr dulu lg smpi skrg ni lah aktiviti kami adik beradik bersama sanak saudara bila tiba malam raya.bukan apa selalunya kalu pagi raya ni kami xberkesempatan nak berkumpul mcmni lama2 mana xnya pg2 nak g smyang raya lg then jap g org dtg bertandang pas 2 ada yg nak balik umh mertua masing2 plak bg yg dah berkahwin jd masa utk kami semua bersama agak limited la sbb 2 kami memilih utk berkumpul sepuasya pd mlm raya...


So u olls semua,  bersempena dengan mood-mood Aidilfitri ini marilah kita semua merapatkan silaturahim dan berkenalan dengan Cik Yus.  :) She is not kekwat u olls.  Untuk kumbang-kumbang jantan yang sudi nak ngurat dia jugak,  Kak Merr menunjukkan lampu ijau untuk u olls semua.

Ucapan Hari Raya Aidilfitri untuk semua pembaca Belog Jumie Samsudin :
U olls,  terimalah kad raya hasil sentuhan seni Cik Yus sendiri ok.  Kelessss nak ayam...siap lukih lukih lagi.  Khas untuk u olls semua ok.  :)

Make Up by Intan Ramlee

Hello u olls,  hari ini akak nak tolong promote make up service dari seorang kawan akak dari KL bernama Intan Ramlee.  She is one of my course mate masa dengan Nurul Shukor dulu.  Lama tidak menjengah page beliau di Facebook,  so akak terpanggil untuk menolong promote di belog akak ini.

These are some of the picture hasil sentuhan beliau.


So kalau u olls berminat sila hubungi beliau ok.  Call dia at 012-3340562 for any Make-up inquiry!  Kelesss.......Boleh jugak add dia kat Facebook nama Intan Ramlee

Ini gamak beliau masa bercuti ke Beijing last Mac 2010.  Meletops akak ini kan??


Sekian,  thanks u olls semua.  Jangan lupa support make up artist Melesia ok!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE