2.9.10

8 Perkara Yang Kak Merr Paling Menyampah Tentang Kapel Monyet yang Bercinta Dalam Fesbuk

U olls!  Hari ini akak nak buat top ten lagi!  Tajuk Top Ten hari ini adalah "8  Perkara Yang Kak Merr Paling Menyampah Tentang Kapel Monyet yang Bercinta Dalam Fesbuk".  Meh sini akak bagi penerangan sikit.

Sebagai pengenalan,  kita sekarang ni boleh kata semua orang ada Fesbuk.  Kan?  So kita pun add la macam-macam maknusia kat dunia ni.  Ada yang kita kenal dan ada yang kita tak kenal.  Dan makin banyak maknusia kita kenai,  makin macam-macam la perangai dok ada.

Antara perangai maknusia kat Fesbuk yang akak paling meluat ialah apabila dua monyet-monyet kecik yang jatoh cinta dan menggunakan Fesbuk sebagai medan mempamerkan kecintaan mereka itu.  Aiyyooo!  Kalau sikit-sikit memang akak tumpang happy la u olls.  Adik-adik bercinta kan?  Akak pun faham.  Tapi kalau dah overrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr akak rasa macam geli geleman bila mentengok kelakuan cam ni.  Selalunya yang duk buat cam ni ialah POMPUAN la okay!!  Memang kalau boleh nak bagitau kat dunia depa lah yang paling sweet dan percintaan depalah yang paling AGUNG di dunia yang fana ini. 

Nah...hamik ang!  Kak Gaga tunjok midel fingger kat u olls!

Nyah,  akak nak cakap ni dari pengalaman akak.  Bukan sebab akak dengki dan nak caras kat u olls yang sedang gembira bercinta ni.  Akak cakap ni ikhlas.  Dulu akak kemaruk bercinta dengan En.  Duda banyak benda buduh seperti ini yang akak buat,  so now,  akak dah belajar dan akak nak kongsi dengan u olls semua.  Kalau hang rasa ada buat benda-benda salah macam akak nak tulih ni,  terpulang kat hang nak ikut atau tak.  Akak tetap nak tulis ok.  Kalau kita betui-betui happy kat dunia yang fana ini,  kita sebenarnya tak payah nak tayang kat satu dunia.  Kebahagiaan adalah rezeki dari Allah.  Kalau kita riak,  orang cerca,  dah jadi syirik kecik.  Kalau betul hang happy seikhlasnya,  buat apa nak tunjuk kat orang?  Maknusia yang suka menipu diri sendiri dengan mengcipta kebahagiaan mereka dan tunjuk kat semua orang.  Itu memang serr la. 
So,  inilah 8  Perkara Yang Kak Merr Paling Menyampah Tentang Kapel Monyet yang Bercinta Dalam Fesbuk
  1. Gamak profile fesbuk yang over the limit nyahh!
    Gamak profile adalah impresyen pertama untuk akaun Fesbuk kita.  Sama ada kita ni lelaki atau perempuan.  Apa kerjaya kita.  Apa minat kita?  Dengan gamak ja boleh menunjukkan kita ni siapa?  Tapi untuk monyet-monyet kecik ni wah wah wah...kalau boleh nak letak gamak yang paling romantik la kat Fesbuk profail depa.  Its ok kalau gamak berdua dok sebelah-sebelah...tapi kalau sampai bercium-cium tu over la nyah.  Kalau hang dah kawen takpa!  Ini baru kapel-kapel dah kecoh bercium kan? Ada pulak yang over nyah,  berani feeling-feeling posing bersama atas katil kat hotel.  Kelesss kan?  Tambah-tambah tak elok bila hang bertudung kan nyah? So,  sapa-sapa yang rasa tak betui ni.  Sila la betuikannya ok.




    Hang kalau berani letak gamak cam nih nyah?  Dengan BF hang!! Buat gamak profail.  Gempak. 



  2. Buat Notes dengan artikel  "Kenapa saya sayang BF saya!!"'
    Kat Fesbuk kan boleh tulih artikel.  So,  perlukah nak tulih artikel kat notes itu "KENAPA SAYA SAYANG BF SAYA!"  Memang niat awak baik sebab awak nak puji BF awak itu.  Tapi alangkah lebih baik,  awak buat artikel tu dalam satu surat atau kad dan awak bagi BF awak bacia sorang sorang sudah la.  Kan lagi suwwiit cam tu!!  OKAY!! Kalau nak puji puji macam tu,  bek u olls tulis "KENAPA SAYA SAYANG MAK SAYA!"  We olls baca pun hati sejiukkk saja membacia.  We olls pun ada BF.  BF we olls pun baik...Kan???? Sooooo.............tak payahlah nak puji BF u olls lebih-lebih sangat.  Kami memang tak mau baca.  Orang kata,  kalau tak suka jangan la baca.  HELLOOOO!!  Dah u olls published kat open cam tu,  bila we olls pi kat HOME terus tercapap Notes u olls paling atas.  Kan??? So nak tak nak,  terbaca la jugak kan???




    Rasa cam nak tembak PC ni pas baca!

  3. Doploh pat jam stetes kat FB/YM semua pasai dia dan bf dia!!
    Bak kata Farah Shaik Omar "Bukak Fesbuk ja terus stetes dia saja!"  Pastu bak kata Suhaila Kamal - "Duk tulih semua benda depa nak buat hari ini!"  Dan semua status ini diupdate setiap 2 minit.  Meletops kan?  Akak bagi contoh kat sini ok.  Ampa baca la sendiri.  Yang ini Research Officer akak yang tolong buat ayat.  U olls la sendiri k.  Akak tak mau ulas banyak-banyak.




    Saodah Miskon  :  rindu nye kat bb pagi ni...
    Lepas 4 minit

    Saodah Miskon  :  bby, xwat moning kol pun pg tdi :(
    Before lunch
    Saodah Miskon  :  xsabar nk jmpbb time lunch :))
    Lepas lunch
    Saodah Miskon  : Thanx bb 4 d lunch...tpi ni da rindu balik, camne?
    Before balik kerja 
    Saodah Miskon  :  BB  jangan lmbat tau amek i...cant wait 2 see u
    Dah balik kerja 
    Saodah Miskon  :   jz arrive home...thanx bb 4 d ride.... bru jmp tdi...ni asek rindu je...camne ek?
    Before tidok
    Saodah Miskon  :  bb, i nak tdo da ni..mimpi i taw...love u..miss u much!

  4. Bebi tok kat Fesbuk!! (BABY TALK DALAM FACEBOOK!)
    Takpayah la nak berbaby talk dengan BF u olls kat wall Fesbuk ok.  Macam ngoks saja bila akak terbaca ok.  Sebagai contoh states bebi tok yang akak paling tak buleh blah "Ceben taye beli tayer munger....sukerr laa".  Nyah!!  Apa ceben-ceben ni?  Tak buleh ke hang tulih bagi nampak class sikit "Terima kasih suami ku kerana memberikan sejambak bunga sempena ulangtahun perkahwinan kami yang pertama,"  Kelessss nyah!  Akak rasa macam nak ucap tahniah je kalau baca status macam tu.  Nampak sangat bangsawan ok. 




    Bebi tok la kan?  Tak payah la nak bebi -bebi tok dalam Fesbuk ni.  Hang bebi tok dalam hempon bagi BF hang dengak dah la.
  5. Gabong nama untuk profile fesbuk!! Contoh Jumie Khafi atau Mrs Khafi!!
    Ini antara kesalahan yang paling menggerunkan jugak.  Macam u olls ini tak bangga dengan nama yang mak bapak u olls dah berikan okay.  Nasihat kepada adik-adik semua,   walaupun dengan siapa saja kita kapel,  kita tak perlu tukar identiti diri kita dan jadi orang lain semata-mata nak tunjuk yang kita sayang seseorang itu nyah!

  6. Tukak status kepada MARRIED TO padahal hang tu baru jer kenal jantan itu 5 hari kan?? 
    Bak kata Suhaila Hashim dalam FB akak,  "Kami benci status depa tukaq2.  Sat single lepas tu tu in relationship,  pas tu enggej,  pas tu married,  pas tu tiba2 tukaq balik single.  Macam gila..hahah..dlm seminggu tukaq menatang tu dekat 5 nam ploh kali..meroyan"  Nyah...tunggu sampai Facebook buat kat depa "Janda Kepada"  atau "Balu Kepada"  haa...suruh depa boh status tu!  Meletops kan nyah??




    Hang nak camni??

  7. Bila bergadoh pun tulis semua maksalah ko itu kat walll!  Dengan emosi nya ...overr!! 
    Haaa...inilah kesalahan paling ngeri sekali yang sering di lakukan oleh orang-orang ini nyah.  Dah hang hari-hari duk happy kan "Ceben tayerr...ceben tayerr..." tiba-tiba hari ini hang gadoh kau-kau punya dengan Boifren kau itu. 

    Nennnnnnnnnnnnnnnnnnjiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......dia luah kanlah segala emosi kat donia yang fana ini. 

    Ada satu cita yang dikongsi oleh kawan FB akak iaitu Azura Radzi "Penah terbaca kat status member duk meluah perasaan clash ngan bf/gf dia.  Yang kawan-kawan dia punya la syok duk komen macam-macam kat laki/pompuan tak guna tu, suruh lupa cari yg baru la, duk tolong kutuk bagi sedap lagi pun ader..hehe..(yang tulih sabar banyak2 2 xpa la jgk).....last2 sekali depa berdua kapel balik.  Then status pun tukar balik.  Tapi pelik kawan-kawan yang komen tadi tak komen pulak.  Mungkin termalu kot duk kata macam-macam sebelum ini or menyampah tak tau la....)...haha - gelak besaq org yg bt cmnih". 

    Boleh cam tu nyahhh??  Sapa malu??  Nasib baik la member hang Azura oiii.  Kalau member baik akak,  HUH!  Tak akan ku lepaskan peluang ini.  Sebelum apa-apa,  akak nanti maki dia dulu "HEGEH!! MASA GADOH TAK INGAT DUNIA.  DAH KAPEL BALIK PLAKS KAN LANI?  HANG MEMANG DASAR GETIS!"



    "Over nyah..sok sek sok sek...Gado....sok sekk..sekk" 
  8. Si GF ja yang over stetes update nak rabak.  Si BF? Kuuullll jah! 
    Ini adalah kesalahan inesen yang seringkali kita nampak kan?  Sebab itulah dari awal akak hanya kutuk pompuan saja secara jeneral.  Akak tau yang selalu gedik lebih dalam kapel-kapel ni semua adalah si betina,  yang jantan itu cool jah.  So,  akak akan paksa En. Khafi untuk post kat states dia lebih-lebih sikit.  Dia tak penah pun tulih apa-apa kat stetes dia.  Pernah sekali ja dia tulih stetes "GEFFREN SAYA SANGAT CANTEK ORANGNYA.  PALING CANTEK DI ALAM SEMESTA INI!"  Haa...keles kan?  Tapi akak yang tulis sendiri kat wall dia tu.  HAHAHAHA. 
Sekian,  terima kasih semua kerana sudi membaca.  Nanti kita buat top list lagi ok!  Muah.  

    31 comments:

    1. haha...sgt setuju....banyak kot yang gitu..pg lunch same pon nak bgtau satu dunia ...arghh...bosan .

      ReplyDelete
    2. Hahahahaha!

      Jumie, jumie.

      Hg suka bg aku pecah perut tauuuuuuuu.

      Kellassss entry ni. Meletops!

      ReplyDelete
    3. kak jumie ..nak copy leh ? nak letak dalam fb ngan blog saya ?

      ReplyDelete
    4. jumie,

      memang kelesss la n3 hang nie...pecah perot aku ketawa..hhahahahaha

      ReplyDelete
    5. wah...setuju la dgn list nih...terutama point yg paling last sekali...huhu..

      the best lah... ;)

      sy nk share kn n3 ni kt FB sy eh...bg pasngn2 yg dok angau bercinta baca n3 ni...(^_^)

      p/s : slm kenal...jumpa blog ni kt blog Kak Ina.. :)

      jom ke APA KATA HATI pulak,
      BISKUT RAYA - PART 1

      ReplyDelete
    6. Keless...memang panas belog akak hari ini sebab cita ini. Dah sampai 42 view at one time.

      Thanks semua sebab sudi membagi orang baca....:)

      Selamat mengeSHARE

      ReplyDelete
    7. mmg class..benda mmg terjadi..tergelak sorg.. ^_^

      ReplyDelete
    8. bwahahahahha~* kalau x terasa lain, haish,, tataw la apa nak cakap. sila post URL ni kat FB berulang kali ye tiap kali anda nampak status 'kapel monyet' ini xx

      ReplyDelete
    9. jumie.. dalam fb aku plak, ada jantanz 2 ekor dok tangkap leleh mengupdate status cintan depa...

      lelaki tu...bukan pmpn...

      ReplyDelete
    10. Jumie, hg tau dak aku dok pikiaq dari siang tadi "ceben tayer" tu apa. Tukaq tayar kereta ka apa ka. Rupanya "husband saya"! LOL. Ni pun tau lps baca dlm FB hg. Aduhhh lawakk sehhh.

      ReplyDelete
    11. artikel yg paling bodoh penah aku baca..kalau hg x mo baca apa yg aku tulis kat FACEBOOK or watever lah ko juz REMOVE ME FROM FRIEND LIST!!!! macam la aku suka sangat tgk apa yg ko tulis kat FACEBOOK ko!!! apa yg aku tulis kat FB aku so suka hati la aku nak tulis apa pun!!!!! bodoh sunguh org wat blog ni

      ReplyDelete
    12. Kelessssss nak suruh akak dilit hang? Bagi la ID hang itu. Akak suka sangat nak dilit.

      ReplyDelete
    13. mak ai..cat fight...jumie..mengHARIAinye pun..hahaha..

      ReplyDelete
    14. kalau aku tau sapa dia...aku haria lama da

      ReplyDelete
    15. aku pun sebenarnya senasib mcm reena. malu nak ngaku je.

      punya laa runsing dok pikiaq apa benda ceben tayer tu...

      haishh... sungguh bebi tok laa... nanti aku nak update stetes bahasa kucing pulak laa...

      ReplyDelete
    16. ahahaha..baca sambil gelak tergolek2.. i setuju sangat dgn u olls u.. rilex la org lain pon bercinta jugak kan sampai dah beranak pinak..

      ReplyDelete
    17. its a good one! i laugh out loud reading your entry.. haha

      ReplyDelete
    18. Thanks miss danie juliet...kelesss nama u olls itu.

      ReplyDelete
    19. BEST2 AQ SUKE TAJUK NIE...SUMTIMES GUA PUN NEK MELUWAT....XSUKE LA YG VER2 BAHGIA N MCM DIE SORG JE ADE GF/BF DLM DUNYA NIE....

      ReplyDelete
    20. hahaha..setuju sgt kak jumie....

      ReplyDelete
    21. Wahaha~ Kellass kau Mariaa entry ni!! ngeee~ like banyak2 kali... (^^)Y

      ReplyDelete
    22. haha..pade haku plak, lantak dorang lah dorang nak tulis ape, post ape, pakai name ape..selagi x salah dalam undang2 Islam dan undang2 negara, bia la kat dorang..dorang nak tunjuk dorang happy ke, ape ke..dorang xde susahkan sape2..kalo x suke status dorang, xpayah bace..kalo saket ati tengok dorang punye status, tuh masalah ngko..xleh tengok orang happy..haha..ade jgk member2 FB aku yg wat 8 perkare macam yg ko cakap..tapi pada aku, lu buat hal lu..wa buat hal wa..janji lu x kcau wa..wa kewl..peace..

      ReplyDelete
    23. sy bg berbintang2 kt post akak nie hahaha....bak kata akak kt DH STATUS 2 TRCONGOK DPN MATA...NAK X NAK MESTI TERBACA KN...so jgn nk mrh2 ye klu ada sesape yg terasa...hahaha...(remove me if u dont like)wakakakaka..

      ReplyDelete
    24. kak, nak share yer.. suka sgt entry akak ni.. setuju sgt.. mcm budak2 je dorg ni.. hehehe

      ReplyDelete
    25. akak.. nak share akak punye entry kat fb boleh.. ramai sepupu sepapat yang tak abis skolah tak sedar diri duk buat sebijikkkkk mcm akak tulis tu.. haehehe

      ReplyDelete
    26. tol 2....lemas pon ada bc status cm tuh....hahahaha

      ReplyDelete

    Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...