27.9.10

Dear Kak Merr : Isteri Yang Kesunyian (GERUNNN DENGAR TITLE INI)

Hello u olls semua.  Seram akak membaca emel ini,  yelah u olls!  Ini kes isteri-isteri yang kesunyian u olls.  Para isteri yang kesunyian haruslah paling digeruni ok.  Takut they ollls membuat sesuatu yang menakutkan dan mejangkaui petala hidup nya dan orang ramai lagi.  Akak akan membuat research dan bagi u olls the best answer ok.  Insya allah.
Name: Shikin Sigaraga

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  : Dear Jumie:
Tak dapat dinafikan, ampa mmg seorang yg multitalented person.Semua masalah ampa dapat handle mcm petik jari ja bcoz u've aura +ve n semangat yang sgt kuat.two thumbs up..=)

Masalah kami rasanya relate dgn semangat jugak kot.

FYI, my hubby is an offshoreman.so, slalu outstation.my routine:for weekdays, hnya kami n bby umor stahun ja kat rumah. weekend:blk rumah mak@MIL.sometimes going out for a walk.sometimes, just lepak kat rumah.

the prob is, im always feel alone.sgt tak tenang hati ni.asyik dok pikir mcm².ada ja benda yang nk difikirkan.itula inila.tak boleh tekanan langsung.kalau tertekan, down je.dunno y.byk sgt -ve!!

my hubby dah nasihat, jgn ikut hati n prasaan. but still can't avoid it.kalau nak diikutkan,kira bertuah jugakla kan sbb ada kerjaya, bby yg comel, umah yang agam.cuma, kurang berkawan biasala sejak berkahwin.

can u give me a few tips so that im feel not alone all the times n tenang n positive too dear?

Thank u so much.

Sincerely,
Looking for a Happy ending
p/s:ampa jgn display nama ngan emel kami tau..cek malu..=)

--
Date/Time: 2010-09-19 19:32:34 PDT
Sender IP: 202.170.51.220 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer: http://jumiejumie.blogspot.com/


Jawapan Kak Merr :
Hello u olllsss!  Kelesss kan!  Akak kenal hang sapa.  Tapi akak janji tak mau membagitau dalam blog ini dan kepada siapa-siapa ok.  Kot kot la CNN mai siasat kat akak ini.  Hang dah beranak pinak kan nyah....akak rasa baru semalam dulu akak mekap hang for your nikah.  Oooppsss...

Berbalik kepada soalan u olls itu,  terima kasih sebab u olls ini menganggap akak ini sungguh positive thinking dan sungguh meriah hendaknya.  Tapi u olls,  takdak la POSITIVE sangat nyah!  Akak pun ting tong dan kalaulah nak kira tahap BEBAI akak ini,  dah lama berlubang padang Chung Ling kat rumah akak itu.  So far,  tak berlubang lagi ok.  My principe,  akak tak kacau hang...HANG JANGAN KACAU AKU.

I olls tak tau la sejauh mana i olls dapat membantu tapi i olls ada beberapa tips yang simple dan senang untuk u olls buat.  Kalau tak ok u olls jangan ikut ok!

Jangan ikut perasaan.  Yes,  itu yang paling tepat sekali.  U olls please dengar nasihat CEBEN u olls itu.  Jangan la bagi dia risau ok.  Sian kat dia. 

JANA HOBI KEPADA PENDAPATAN..cewah ayat akak ini macam seorang business internet saja!  Over nyah.   Maksud i olls ialah amik satu hobi yang u olls suka buat,  buat betui-betui,  belajar untuk perbaiki skill dalam hobi itu dan jana duit.

Contohnya  :
Macam i olls suka make up.  Dulu hari-hari make up muka sendiri pastu duk menari depan cermin.  Lani i olls make up pengantin,  sampai nak mekap muka sendiri pun i olls make up biasa saja.  Dengan adanya make up business, i olls tiba-tiba macam ada satu tanggungjawab lain,  kena entertain customer,  kena selalu update my blog dan kena selalu buat research pasai make up terbaru dan PALING PENTING kena masih belajar make up ok dari semasa ke semasa.  U can never satisfied with what you do!

U olls boleh belajar masak,  buat eksesori,  belajar menjahit,  belajar jahit kain tingkap,  repair handphone,  jahit manik,  macam-macam u ollls!

Boleh bagi nama kat Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat (Cawangan Negeri : Boleh contact Yone Azmi dalam Facebook).  Kalau bagi nama,  nanti kalau ada apa-apa info pasai kursus dan aktiviti untuk wanita u olls boleh join.  Yang seronoknya,  kursus itu semau FREE u olls.  Kerajaan kita provide macam-macam kursus untuk wanita,  make up,  menjahit,  buat rambut dan macam-macam lagi.  U olls isi borang dan attend interview ja.  Kalau terpilih u olls boleh belajar semuanya dari pakar yang bukan calang-calang ok. 

Akak ni bukan lah nak berpolitik u olls,  tapi orang Melesia ni harap BONUS dan DUIT POKET dari kerajaan saja.  Bila tak bagi mengamok dan kata Perdana Menteri bodoh! Padahal kerajaan dok salur duit macam-macam untuk pembangunan masyarakat,  tapi masyarakat kita ni yang pemalaih dan selalu berpikiran "TAKPALAHH...". 

I olls harap u olls tak pemalaih ok dan kena always semangat sikit.Pernah baca kan pasai belog i olls cerita Movie of the Month untuk filem Julie & Julia,  tentang satu perempuan yang boring dengan life dia. So dia pick up receipi book from Julia Child,  pastu dia dediket hari-hari dia akan try satu resipi dan tulih dalam belog dia hari -hari.  :) Last sekali orang offer dia book deal dan buat movie teruih!  Gila nyah...

Sekarang ni kat US ada banyak orang yang attempt benda yang sama,  maybe depa pun sama boring macam hang tak tau nak buat apa,  atau depa memang nak carik glamer tak tentu hala.Ada satu perempuan ni,  nama Marisa Lynch dia buat blog berjudul "New Dress A Day" - 365 Days. 365 New Outfits. 365 Dollars. Ini link blog dia ampa boleh tingok  :  http://newdressaday.wordpress.com/

Dia nak sep duit dia tahun ni,  so dia amik baju lama pastu dia redesign dan jahit lain.  Gilaaa gojess semua baju-baju dia itu.  Perempuan ini mempunyai TASTE yang tinggi dan jugak kemahiran menjahit yang bagus.  Saya LOIKKE sangat.  Ini some of the picture akak amik dari belog dia.  Ampa boleh check it out sendiri.



Memang la bagus hujung minggu duk dengan family,  jumpa adik beradik semua.  Tapi cuba la try duduk pikiak apa benda yang menarik perhatian ampa dan membuatkan ampa semangat nak buat bila kami menyebutnya!  Contoh kalau kami...kalau kami baca Kak Berry kami ada emel dari pembaca,  komen dari pembaca....muka kami terus jadi macam Cinderella. 

Sekian saja dari kami.  Hope ampa happy selalu,  JANGAN IKUT PERASAAN SANGAT!  Okay...kim salam kat ceben ampa ok. 

Love
Jumie Samsudin

1 comment:

  1. Bagusla cadangan hampa Jumie. Sangat bernas. Ya, yang penting, jangan ikut perasaan sangat (Pandai aku nasihat orang :p). Buat benda2 yang kita suka. Tambahkan kemahiran dan sebagainya :) Boleh tulis blog jugak. Melalui blog pun boleh tambah pendapatan. Take care ya Puan Shikin Sigaraga!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...