23.9.10

Dear Kak Merr : Make up tips lagi

Hello u olls,  hari ini akak nak jawab satu lagi emel dari seorang pembaca tentang tips-tips make up ini.  Akak akan masokkan jawapan soalan ini dalam Segmen Gajet Make Up Jumie Samsudin.  So u olls semua,  yang lain-lain tu jangan segan-segan ye.  Sila add dan tanya akak ye. 
Name: miss nina
Email Address: nina.reen2@yahoo.com


Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :
salam kak jumie..akak mmg murah hati sentiasa share ilmu dgn sume org..semoga Allah menambahkan lg ilmu akak.. sye mmg suka baca belog akak sbb mcm2 ilmu ada espc pasal make up.. sye pun teringin nak tanya akak beberapa soklan..sebelum ni nak tnye dah tapi segan..skrg tak tahan, nak kena tanya juga..hehe..



soklan1
sye ni tak pandai make up..just tempek compact je..selalu dgr 'blend foundation' apakah itu dan mcm mana nak buat? perlukah guna blender..huhu


soklan2
tgk sstgh orang sblm make up..mcm2 ada di muka..tp kuasa make up..nmpak licin n flawless gitu..mcm mana buat smpai segala kawah bulan tu hilang? sye pernah try..tp still nmpak segala kawah, pores...


HELP ME AKAK... trngin nak nmpak cun mcm akak..tp tak reti... :(


--
Date/Time: 2010-09-01 02:02:24 PDT
Sender IP: 60.53.180.126 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer: http://jumiejumie.blogspot.com/search?updated-max=2010-08-26T16%3A49%3A00%2B08%3A00&max-results=1

Jawapan Kak Merr :

Thanks adik sebab sudi mentanya soalan kat page akak ini,  dalam banyak-banyak mekap artist,  akak jugak yang hang pilih kan.  Akak berasa teruja menjawabnya walaupun lambat akak menjawab.  Sorry nyah!! Akak sibuk dengan pelbagai maksalah negara.

Akak akan menjawab soalan u olls ini secara lamsam ok. 

Blending foundation adalah teknik yang paling utama yang perlu ada untuk profesional make up artist.  Kalau nak cerita kat u olls semua kat dalam belog ini memang payah.  Untuk simple daily look,   takpa u olls can use compact powder,  BB Cream dan macam-macam lagi fast and easy make up yang available untuk u olls.  Tapi untuk really deep made up look,  u olls kena belajar teknik-teknik blending foundation yang betul.  Guna product apa,  applicator jenis apa,  kesesuaian majlis,  kesesuaian jenis kulit dan pelbagai lagi perkara yang perlu diambil kira.  Bukan main tempek je u olls. 

Kenapa kena blending sebab muka kita bukannya satu kaler u olls!  Kalau u olls perasan,  permukaan kulit kita ini ada yang cerah,  ada yang gelap,  tak masok lagi bahagian yang tiba-tiba ada bekas jerawat dan jeragat u olls.  So sebab itulah kita kena guna beberapa jenis warna yang bersesuaian supaya u olls mendapat hasil yang meletops!!

Kulit muka kita memang warna tak sekata,  kalau orang kulit gelap cam ni u olls senang nampak bezanya. 
Sebab itu jugak la u olls jangan kekwat dan membuat pelik dan bertanya,  "AWAT AKAK AMIK MEKAP SAMPAI RM200 SATU SESSION?  SAYA ADA KENAL SATU ORANG NI AMIK RM30 JER UNTUK MAKE UP NIKAH!"

Nyah.........ko saja tanya akak soalan berapi kan??  Kalau hang nak make up murah,  kenapa datang kat akak? 

Nyah.....Okay la tu akak amik hang RM200 satu session.  3 jam akak spend untuk muka u olls saja.  Akak tak amik orang lain.  Hang kena consider product akak pakai,  bukan cokia u olls.  Sebatang berus foundation saja dah berapa ok.  Masa dan usaha akak bersama-sama u olls.  Dedikasi akak untuk u ollls.  Duit minyak semua lagi.  Kalau make up artist yang lebih berpengalaman kat Melesia ni amik satu session dari RM600 ke atas okay untuk satu sessi.  Nurul Shukor?  Akak dengar dia amik RM1200 satu sessi ok!  Yess....ada yang sanggup membayarnya ok.  Sebab mereka menghargai hasil seni yang kami persembahkan.

Ini Miss Adura Zubir,  akak mekap dia last second day of Syawal.  Kelesss tak??
Memang betui ada orang yang mengambik upah mekap nikah atau tunang hanya RM30 jer satu sessi kat Penang ni.  Kat negeri lain akak tak tau la kan wujud ke tak? 

Haaaa...nyah!  Memang dia boleh amik kau mekap RM30 jer sekali.  Tapi cuba tengok berapa pengantin dia amik sehari selain hang!  Jangan jadi kes naya ok!  Satu session dia make up 5 pengantin sekali gus!  Hang rasa dia nak belek muka hang lama-lama ka?  Takdak maknanya.  Kalau lambat,  tunggu la turn okay.

Ko tunggu la nyah ya....Yang dua dari kanan itu,  jangan duk buat muka kekwat ok.  Sabar...sabar...(gambar hiasan)

Macam dengan akak,  bukan saja u olls takpayah beratur panjang,  u olls tunggu je kat rumah.  Akak akan sampai seperti yang ditetapkan.  Akak mekap u olls sampai setel pastu u olls pose je atas pelamin!!  Berbaloi tak RM200 itu?

So para pengantin semua,  sila la amik pusing sikit apa akak tulis ini.  Kalau u olls tak kisah u olls kelihatan tak berapa cantek on your wedding,  TAKPA.  Tapi kalau u olls nak lawa,  tapi kedekut,  PLEASE SHUT UP ok.

Sorry Nina,  akak terlari topik.  Akak telah melarikan diri dari soalan hang itu.  So,  back to your question,  kalau nak belajar,  kena ada the right tools,  the right product dan ada sedikit basic dalam make up,  then akak boleh ajar u olls.

Ko tengok nyah!!  Dengan teknik dan product yang betul,  Jepun yang takder mata ni pun tiba-tiba boleh ada mata macam Aishwarya Rai!!
Bagi menjawab soalan kedua u olls iaitu apabila make up tiba-tiba muka u olls menjadi flawless dan tidak nampak semua jerawat-jerawat itu.  Memang betui dengan product dan teknik yang betul,  kita dapat menutup segala cela di wajah kita.  Tapi,  pada pendapat akak kulit yang bersih dan cantik adalah canvas terbaik untuk mendapatkan hasil mekap yang meletops.

So u ollls semua para perempuan di luar sana,  kalau nak cantek sebenarnya bukan pada make up semata-mata ok!!  Make up untuk membuatkan u olls nampak lebih cantek dan berseri bukanya menutup kecelaan yang terdapat di muka u olls.

Practice a good skin care regimen seperti berikut  :
  1. Selalu cuci make up before tidur (ini akak pun pemalas kadang-kadang!) 
  2. Beli facial cleanser yang bagus dan bersesuaian dengan u olls. 
  3. Selalu pakai pelembab yang mempunyai UV protection. 
  4. Beli eye cream yang bagus!
  5. Pakai facial scrub yang bersesuaian dengan kulit u olls sekali setiap 3 kali. 
  6. Kalau u olls ada masalah jerawat,  beli ubat jerawat yang bagus.  Pi jumpa doktor kulit ok!! 
  7. Pakai masker wajah seminggu 2 kali.  Kalau pemalas,  seminggu sekali pun ok. 

Nak lawa kena rajin u ollls!!! Ko ingat senang akak nak lawa macam ini!
Ini je la yang akak ingat buat masa ini.  U olls rajin-rajin la baca majalah dan website pasai penjagaan kulit itu.  Nak duet kena usaha,  nak cantek kena usaha jugak ok.

Sekian,  selamat membaca belog akak lagi ok.

2 comments:

  1. Love this entry! (Aku kalau bab makeup lajuu je la kan? ;p)

    Aku baru nak tanya hang camna hg charge makeup ni coz kakak aku nak kahwin next year. Nanti aku email hg for details la eh?

    ReplyDelete
  2. Thanks mak ayam....:) haruslaa......sampai lani I olls duk teringat u olls suruh u olls mekap red lips. U siriesly got taste and ikut perkembangan make up runway!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...