20.9.10

Dear Kak Merr : My Broken Hearted Friend

U olls.  Hari ini akak nak share dengan u olls semua satu emel yang akak dapat dari Facebook akak.  Kawan akak ini bernama Darling Sayang.  Dia nak share dengan akak sesuatu,  dan sempena tarikh yang bersejarah hari ini iaitu 9 September 2010 akak nak paparkan kisah ini pada tarikh ini.  Tarikh apa itu?  Yes....itulah tarikh akak telah diceraikan oleh En.  Duda.  Tarikh ini, genap setahun la dari tarikh akak dijandakan dulu. Kelessssssssss....Alhamdulillah syukur ku Ya Allah. Pengalaman itu sungguh mematangkan. Syukur sangat. Dan paling meleppps...laki baru akak....TETAP KENDUUUU ok! Makan hati para pondan semua.... Kelesssssssssssss..

Akak cabar hang mencarik laki yang lebih kendu dari laki akak?  Akak cabar ni!!

Dear Jumie,
Kami dah lama dok baca blog ampa, in fact kami dok p promote kat member2 suh p baca coz i think ur entries r very easy to 'digest' n close to the heart of penangite..x gitu?? haha! ekeceli kami ada sorang kawan ni dea mmg dok heartbroken gila, rasanya dah dkat setahun stengah dh till now, kes ex bf dump dea..

Dea mmg xleh nak move on, dok stalk page ex dea n his gf..dok p baca blog cinta depa..last2 dia yg dok jiwa kacau sakit ati sedih sorang2..i know break up sux n i totally understand how hurtful it is..kami pon dah xtau camna nak advice dea...she needs to have that spirit to recover tapi tu la..tatau la weyh..ampa rasa what she should do? one of it kami dah suggest suh p baca kat blog ampa pasai entry camna nak lupa ex tu..n she learn from it la..tapi kami xtaula to what extend..kesian dea weyh, kami btoi2 xtau camna nak tulun dea dah..

Love, 
Darling Sayang
Jawapan Kak Merr :

Terima kasih ampa. Hanya tuhan tau camna happy kami bila tau orang aprisyiet belog kami tu. Kami memang suka menulih. Pasai blogging kami leh lupa semua benda. Termasuk kerja dan bf.

Ampa...actually there's nothing much you can do. Ampa kena ingat, tak semua benda kat dunia ni kita leh tolong. Ada benda yang kita buleh tolong, dan ada benda yang tuhan dah tetapkan dia jadi cam tu ja.  Dalam kes ampa, ampa sebagai kawan da buat apa yang patut iaitu nasihat, be with her and bagi dia cadangan untuk dia overcome masalahnya.

Tapi the real problem is hati kawan ampa sendiri. Kalau dia sendiri tak mau berubah sapa pun tak buleh ubah dia. Kami tau memang susah rasa kena dumb dengan jantan sebab betina lain. Sakit wehs.

Macam kami dulu, En.  Duda telah mengdumb kami.  Dia kata alasan dia nak putus sebab dia kata ada orang buleh jaga kami lagi elok dari dia jaga kami.  Aiiiyooo!  Tapi tak dan seminggu,  ada satu pompuan bernama Kak Tina telah mai carik kami dan kata dia adalah GF baru kepada En.  Duda kami itu.  Aiyyoooo!  Tak mati ka statement dia nyah?  Dia kata dia mintak sorry,  dia tak tau tentang kami.  Dia kata,  En.  Duda kata dia dah putus dengan kami since January.  Padahal September baru dia ceraikan kami?

Bila kami tanya kat En.  Duda sapa perempuan itu?  En.  Duda tak ngaku itu GF nya dan kata perempuan itu sengaja muncul untuk menyakitkan hati kami.  I dont understand why. 

Kak Tina buat macam-macam kat kami,  . Dia fon kami, sms kami bagi kami jeles. Dia ajak jumpa,  dia kata dia nak tolong untuk bagi kami baik semula dengan En.  Duda.  Ampa tau tak dia kacau blog kami (dia selalu tinggalkan mesej-mesej maki dan lain-lain.  walaupun it's secara anonymous,  but kita perempuan nyah...kita punya instinct kuat kan!!)  Dia penah add kami kat Friendster.  Kami ada la tingok sapa perempuan nama Nisa Rosli ni,  takdak kawan sapa sapa pun except kami,  dia tulih kerja kat Berjaya Hills Resort,  Pahang.  Kami bukak gamak-gamak dia,  ada la gamak beberapa keping budak perempuan,  kulit gelap-gelap sikit,  badan chubby.  Akak nak kata dia cantek ke tak?  Cantek tapi muka budak-budak lagi.  Macam baru habis sekolah. 

Bila akak SMS balik kat Kak Tina,  "Awak ke Nisa Rosli yang add saya kat Friendster?"  Terus tak sampai 25 jam dia cancel account.  Celakas nyah.  Mak tak sempat nak save gambar-gambar itu semua.  Hahahah...itulah Kak Tina nyah.  Adik-adik saja. Kak Tina,  kalau hang tengah baca belog akak...akak nak cakap satu ja  "Selamat Hari Raya...Maaf Zahir Batin nyah!  Mak tau hang sukaaaaaaaaaaaaaa membaca belog mak kan?"

It took me sometime untuk lupakan segala-segalanya.  KAWAN-KAWAN dan AHLI KELUARGA adalah amat penting.  Its very important untuk bagitau secara JUJUR apa perasaan ampa kat orang yang terdekat dengan ampa.  Jangan tipu.

Kawan-kawan kami terutama satu kawan kami ni nama dia Taq,  dialah paling banyak tolong kami masa kami down.  Dia tak pernah tinggai kami sorang-sorang.  Dia tau kami nanti duk nangih sorang-sorang.  Dia nanti call kami setiap hari untuk chek kami buat apa?  Dah makan ka?  Ada mana?  Kalau kami tak jawab phone.  Dia mai rumah kami teruih.  Kalau kami tak makan,  dia ajak kami makan.  Kalau kami tak tau nak buat apa,  dia nanti buat BBQ la...ajak pi clubbing la dan macam-macam lagi.  Memang gila betui.

Family kami pulak,  at first depa macam ingat kami ni frust biasa ja sebab sebelum ni pun kami banyak kali kenal macam-macam laki.  Tapi this time,  depa sendiri pun nampak beza.  Depa selalu nanti ajak kami keluar dan sembang-sembang,  SMS dengan kami dan call kami.  Even masa kami ajak pi berubat,  depa semua teman kami sampai jauh-jauh.  Bukan berubat apa nyah,  saja la pi jumpa ustaz amik ayak bagi tenangkan hati.  Itu saja.....Ustaz tu kata kat abang akak "Memang la dia takdak apa-apa.  Tapi kalau tak tolong dia ni,  hati dia dah HANCOKK TERUK NI,"  Aiyoo..kelesss stetment ustaz itu. 

Alhamdulillah, eventually dengan semangat kami yang betui-betui determined nak berubah dan move on.  Akhirnya kini,  kami dah jadi KAK MERR!!!  Kelessss......And ntah camna kami jumpa En Khafi balik. Kami tak plan nak kapel dengan sapa2 dalam masa tedekat itu. Kami time tu dok pikiak nak menjanda,  business THO Red Gincu,  beli rumah,  pastu amik anak angkat.  Cewah...sungguh Sex and The City kan?  Tapi bila jumpa En.  Khafi,  kami jadi menghelaaaaa aihhhh nak kapel pulakkkkk!!!   Its not love at first sight.  Dan hati yang tak tenteram time tu membuatkan En.  Khafi kena rijek dengan kami dua kali. Tapi kami bila sedih, kami carik dia. So I said, okay la. I give myself a second chance,  En.  Khafi pun kendu u olls.  ROGIII BESAKKK KALAU NAK AMIK DIA BUAT LAKI KAN?????

Itulah kisah kami sedikit sebanyak.  Apa pun yang terjadi sebenarnya,  hanya En.  Duda dan Kak Tina yang tau.  Kami rasa cam bangang nak cerita benda ni semua balik. Tapi,  the real message to all the girls out there yang rasa macam HANCOK LEBOK bila jatuh akibat dibuang oleh BF sendiri,  akak nak pesan satu ja!!  Kalau hang rasa hang punya maksalah paling teruk di dunia ini,  ada 10 orang punya maksalah lagi teruk dari hang!  Kita boleh usaha macam-macam, tapi the most important thing....kami sendiri memang nak move on just like what I say in my blog.  Itu yang paling penting nyah!  Hang boleh propa satu dunia...kata hang nak berubah dan nak move on!  Tapi hang tak buleh nak propa kat diri sendiri nyah.  Hang tak buleh cakap ja kat mulut,  tapi hati dan akal hang dok ingat kat jantan lama itu.


So,  kesimpulannya Darling Sayang,  u ollls jangan dok pening sangat dengan kawan u olls itu.  U've done your best so now its up to her ok. 

And to Darling Sayang friend,  i know u are reading this.  Actually ive finished writing this article a couple days ago.  But bila Darling message kami lagi and told me that u will be reading my blog,  so i stayed up at night and add up a little special message for you.

Sis,  STOP looking back at your history.  Your X is now your history.  Buat apa ampa nak pi baca blog dia balik?  Buat apa nak pi bukak Facebook dia semua balik?  For what ampa nak tengok?  Buat sakit ati ampa balik ja.  Pastu bila ampa sakit ati,  apa ampa buat?  Nangihhhhhhhhh...nangih...nangih.  Tapi semenaknya,  penyakit tu ampa yang carik sendiri.  I know its hard,  tapi kalau ampa nak buat.  Boleh saja.  Jangan simpan no telefon dia!!  Buang semua number,  dan kalau boleh ampa tukak nombor baru. 

Ampa sedar atau tak?  X BF ampa itu telah mempergunakan ampa.  Bila dia susah dan ada masalah dia carik ampa sebagai tempat mengadu.  And bila dia happy?  Apa jadi kat ampa?  NOTHING!  Ampa kata,  ampa rela dilayan macam itu kerana ampa rasa at least itu by doing so, that's the only way she can keep in touch with him.  GILA KA APA?  Why you put yourself kat tempat yang begitu!

GIRL!!  U have to put more respect to yourself.  You are 100% more worthy than what you think you are.  Kalau dia gadoh dengan GF dia pun,  mampuih pi la kat dia.  Apa kena mengena dengan u olls lagi?  Kami sedih sangat kenapa perempuan sanggup buat macam ni kat diri ampa sendiri?  Kita selalu kata,  perempuan lemah dan menjadi mangsa kekejaman lelaki.  Tapi nyahhhhhhhhhhhhhhhhh......dalam banyak kes seperti ini,  kita perempuan yang LEMAH dan MELEMAHKAN diri sendiri.  Hati ampa lani dah memang setting nak kat laki tu ja!! Dan ampa rasa,  bila dia tinggal ampa,  takdak sapa laki kat DONIA ini yang nak kat ampa dah sebab dialah lelaki paling perfect kat dunia ni. Ampa rasa rugiii sangat sebab ampa tak dapat memiliki dia!!

NYAHHHHHHHHHH!!  Hang salah nyah.  Salah BIG TIME punya salah.  Hang tak rugi!  Allah tutup satu rezeki,  dia bukak 10 lagi pintu rezeki.  Awat hang tak carik?  Darling kata u olls hilang 10 kg! Nyah.......awat hang tak gunakan peluang itu untuk ubah imej diri hang dan cuba pi try tengok berapa banyak jantan yang beratok belakang hang!!  Sapa kata jantan lama hang itu adalah lelaki paling perfect kat dunia ni sampai hang meraban-raban sebab tak dapat dia??  Sapa kata nyah?  Kalau betul dia perfect awat dia dok gadoh-gadoh dengan marka baru dia itu!  Kalau dia perfect awat dia carik hang untuk mintak tolong nyah!  Nyah...tak dak sapa kat dunia ini yang perfect!  Paris Hilton pun ada 6 jari kaki!!  Tiba-tiba kan mak kira jari kaki Paris Hilton kan? 


Aida Aris kawen berapa kali nyah?  2 kali?  3 kali?  Dia tetap tak give up ok!! U olls baru putus cinta k.  Takkan nak give up!

Semua ini terletak dalam hati u olls.  Bila u olls kata YES,  yes lah semua benda.  Kalau u olls kata NO,  no lah semua benda.  Macam sekarang,  secara psikologi dan lojik,  u olls cuba meng-rationalizing semua benda yang u olls buat supaya membuatkan u olls tidak bersalah dan berada di tempat yang betul.  U are making excuses to all the things you are doing.  Contoh : Its ok for him to contact me back,  because he still need me.  Its ok for me to cakap dengan dia,  because its the only way untuk kami bercakap dengan dia.  Its ok for me to be sad,  sebab i deserve to be sad sebab he deserve to be happy.  Not me.


Masa menjanda...akak penah kapel dengan Brad Pitt sat.  Still missing abang Bekpit.  :) Kak Melll...jangan mara ok.

OKAY!  Now,  me and Darling dan seluruh dunia yang fana ini tidak dapat berbuat apa-apa lagi.  Kami serahkan kat u olls untuk pilih.  Nak jalan susah atau senang,  kalau nak senang okay.  U olls bolehlah berdrama Hindustan hari-hari.  Nangeh...teriak dan macam ini sampai bila-bila dan esok lusa.  Bila semua orang dah happyly dengan life masing-masing dengan career dan life masing-masing ampa dok la kat situ menangih dan duk makin kuruih. 

Atau pilih jalan susah untuk usaha sekuat-kuatnya untuk bebaskan diri ampa dari belenggu SHAITAN NIROOJIM ini dan menjadi wanita yang lebih sedikit mental dan fizikal,  lebih happy dan lebih bersemangat.  Pi baca blog kami article bertajuk 22 Tips Ubati Hati Putus Cinta by Jumie Samsudin dan praktikkan mana-mana yang bersesuaian dengan ampa. 

Its all up to you babeh!  Akak doakan u olls akan mendapat hidup yang lebih bermakna...cariklah dengan hati yang tenang ok.

Sekian, u olls semua.

Oleh itu terimalah lirik lagu Broken Hearted Girl by sepupu akak iaitu Kak Biyons

Single Ladies LyricsAll the single ladies (7x)

Now put your hands up
Up in the club, we just broke up
I’m doing my own little thing
you Decided to dip but now you wanna trip
Cuz another brother noticed me
I’m up on him, he up on me
dont pay him any attention
cuz i cried my tears, GAVE three good years
Ya can’t be mad at me

[Chorus]
Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
If you liked it then you shoulda put a ring on it
Don’t be mad once you see that he want it
If you liked it then you shoulda put a ring on it

wo oh ooh oh oh ooh oh oh ooh oh oh oh x2


(Chorus)Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
If you liked it then you shoulda put a ring on it
Don’t be mad once you see that he want it
If you liked it then you shoulda put a ring on it


I got gloss on my lips, a man on my hips
hold me tighter than my Dereon jeans
acting up, drink in my cup
I couldnt care less what you think
I need no permission, did I mention
Dont pay him any attention
Cuz you had your turn
But now you gonna learn
What it really feels like to miss me

(Chorus)

Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
If you liked it then you shoulda put a ring on it
Don’t be mad once you see that he want it
If you liked it then you shoulda put a ring on it

woo oh ooh oh oh ooh oh oh ooh oh oh oh 2x

Don’t treat me to the things of this world
I’m not that kind of girl
Your love is what I prefer, what I deserve
Is a man that makes me, then takes me
And delivers me to a destiny, to infinity and beyond
Pull me into your arms
Say I’m the one you WANT
If you don’t, you’ll be alone
And like a ghost I’ll be gone

All the single ladies (7x)
Now put your hands up
woo oh ooh oh oh ooh oh oh ooh
oh oh oh 2x

Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
If you liked it then you shoulda put a ring on it
Don’t be mad once you see that he want it
If you liked it then you shoulda put a ring on it woo oh ooh 2x 

Hang boleh bagi bengkok kaki hang cam nihh?  Keless Kak Beyonss!

2 comments:

  1. kami pon pnah breakup. tp alhamdulillah tak lame jumpe en. tunang. slame frust tu, dekatkan lagi diri dgn Allah, redha dgn ape yg jadi. kami kalau tension je baca Qur'an/yasin tak pon pegi gym masok class body combat cm kickboxing tu.. haaaa.. geram kalau, tumbuk kuat2 n bayang la kpale muke ex n gf baru die tu.pastu kami byk spend time ngn family n frens cos dorg byk bg support.

    as a fren kite boleh dengaq la sume tu tapi lame2 pon penat cos takde ape boleh kite buat nk erase n delete memories sume. (kan baguih kalau cm computer masok trash bin troih habeh)
    i pnah ade kawan yg frust n kami ajak dia p holiday , tenangkan fikiran. alhamdulillah die pon ade la jgak care2 cam kami jgak n recover.

    ReplyDelete
  2. terjumpa plaks entry ini...saya punyai kisah yang serupa gini..saya laa yang kene dump itu..fine!!

    kisah, kami couple nak masuk 3 bulan..tak angin tak dak ribut, tetiba, mamat nie macam distancekan diri, call x angkat, message x jawab..patu tetiba dia adalah balas semessage, kata konon ai nie perangai macam budak pra-matang..malu dia depan kawan dia..ai dok pikiaq balik, tang bila plak aku nie buat perangai pra-matang depan kawan dia..lau depan kawan iols, memang laa, nama pun seumur and seperangai tapi itu dia x complain plak kan..anyways, masa minggu dia yg start dia distance tu, dia baru masuk jadi pramugara, isnin start, selasa dia distance, jumaat trus mintak break kat fb..biasa laa ayat cliche "someone is better for me than him"...frust menonggeng tertonggeng tergolek laa untuk 2 bulan..x stalk fb dia, coz bila dia mintak break, trus unfriend..hahaha..tapi, dok email pujuk dia balik bagai tp still x berjaya..2 bulan lepas tu, ai pun macam "that's it, enjoy your single life while u can" pergi la melencong ke korea bersama kawan2..balik dari korea, terrapat ngan seseorang, the next year nye kami tunang and kahwin, now dah anak 1 and still living a very loving and blissful married life..Alhamdulillah..

    so moral story, jodoh itu di tangan Allah..He is the best planner..we may lose something, but He will give us a better one..dia amek yang kita dah ada untuk digantikan ngan sesuatu yang lebih baik lagi.,.betul x kak jumie? en. Khafi is better than En. Duda tu kan and you are happier now kan..boleh la frust tapi don't take too long..see the world, and you will meet someone who will you go like "ahhhh, patut yg tu tak menjadi coz I'm supposed to be with this great guy"

    ok bye..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...