1.10.10

Dear Kak Merr : Jelesnya seorang kekasih

Hai u olls semua,  hari ini akak nak jawab satu soalan lagi dari seorang pembaca.  Erm........menarik soalan ini.  Tentang GF yang jeles kat kawan bek BF dia.  Keless...JOM BACA!!


Name: Pompuan Konfius

Sila tuliskan persoalaan / luahan /  komen  anda di sini  :

salam kak mer..

hish..hati ni dok serabot..nak tny pendapat sket.. hal cintan cintun la..haha..

em em, boipren sy ngan ex dia dulu depa dulu besfren..geng depa ada 5 org.. la ni dok kapel ngan sy suma ok ja..and sy konon nak cool la bg depa dok kwn jugak la..tp sy takto tindakan ni btoi ka tak..sbb deep inside rs pedih ja ati ni bila tau ex dia kontek dia or even dgq nama ex dia pn rs alergik gila.. haih~

sy mmg la very open n tak kisah dia kwn ngn pmpn2 mn pn..tp not wit dis girl..rs nak bebai ja kalo dgq nama dia/tgk muka dia/apa2 ja la ada kaitan dgn dia.. rs nak sepak pn ada..haih~

sy takmo la dok pikiaq sgt..dok wat rosak ati pikiaq bnda2 bodo cmni..tp can't help myself..nasib la boipren sy mcm tak mlayan *tapi takto la org laki ni pndai sgt buat2 selenga depan2 kita..blakang wallahualam la..*

patut ka sy bg depa kawan? kawan smpai tahap mcm mn? sbb kalo tak bg kwn satg depa putus kwn (yg geng 5org tu). sy takmo la putus siraturahim.. tp ati sy saket.. sob sob sob..

haih~ sori mlm2 dok ngacau kak mer..haha..u kan diva! tenks!

--
Date/Time: 2010-09-13 09:51:43 PDT
Sender IP: 60.48.240.92 [Malaysia] | i9a0tc8mjojagekn
Referrer: http://jumiejumie.blogspot.com/


Jawapan Kak Merr :

U olls.  First of alll..............JANGAN BERSANGKA BURUK DENGAN ORANG,  TAK BAIK.  Sebelum apa-apa jadi,  jangan duk buruk sangkat.  Sebab kalau tak dikawal perasaan buruk sangka itu,  nanti boleh timbul fitnah u olls. 

Kedua,  akak nak tanya,  sapa kenai marka hang dulu?  Hang ka pompuan itu! Haruslah perempuan itu kan?  So hang jangan la jeles tak bertempat.  Kalau depa nak kapel ka apa ka,  dah lama,  tapi awat dia pilih dan kapel dengan hang.



Ketiga,  kalau boleh cubalah merapatkan silaturahim dengan kawan-kawab baik perempuan baik itu.  Sebab bak kata pepatah "Keep your friends close,  but keep your enemy closer!"  Kelesss nyah.....

Keempat,  JANGAN BURUK SANGKA...TAK BEKK!  Saja akak ulang point pertama.


Kelima dan paling penting sekali,  u olls beterus terang dan bagitau BF u olls.  Just bagitau yang u olls sedikit jeles denagn kawan baik dia itu.  So that dia tau.  Normal la jeles-jeles ni nyah........jeles itu tandanya sayang. 

Mana-mana BF or GF pun kalau sayang akan jeles.  En.  Khafi pun jeles jugak.  Dia tak pernah nak halang akak pergi mana-mana pun,  cuma pernah la dia macam menegur akak dan marah akak sampai MENITIK AYAK MATA DIA!!! Haaa........sapa marah sapa tak tauuu!!  Dia marah akak dia yang nangeh...akak ini bukan muka macam kucing la sat kan.

Akak pun akurlah dengan teguran En.  Khafi itu, bukan sebab takut kat BF tapi sebab hormat perasaan orang lain.  So,  u olls kena la explain kat BF u olls itu,  its ok kalau nak kawan-kawan semua,  tapi  BF u olls kena la tau batas-batas persahabatan.  Tak mau la nanti orang kata "Jantan tu kapel dengan Si Kompius,  tapi awat dia dok kuak dating kat Queensbay dengan Kawan Bek dia ja berdua-duaan!" Haaa...paham tak?

Kalau dia kata "Boleh tak saya nak keluar dengan Kawan Bek saya,"  hang jangan la kata TAK BOLEH.  Bagi ja......sapa hang nak halang dia pi mana-mana?  Mak dia ka.  Bagi ja dia keluak dengan sapa pun.  Ala....budak laki.  Kalau hang halang lagi la dia nak  buat kan?  So tunggu sampai dia dah buat apa semua,  baru hang slow talk dengan dia.  Keless nyah...time tu hang buat la muka mulut-mulut panjang...pastu nangeh teruih...Keless nyah!  Propaaa!! Propaa!!


Sekian dulu,  jangan buruk sangka kat orang ok.  Tak bek.....sian kat BF ang dan kawan-kawan baik dia semua. 

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...