27.10.10

Jumie! Hang bila nak kawen?

U olls.  Hari tu akak telah meraban di Facebook akibat dua orang kawan akak yang tiba-tiba memprovok akak dengan soklan yang berbunyi "Jumie,  hang bila nak kawen?"  Mulanya akak rileks saja u ollls.  Tapi bila dua tiga kali duk tanya...Aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!  Hang memang saja mencarik pasal dengan JUMIE SAMSUDIN la kan?

Yang sokrang itu telah pun berkawen.  May GOD bless your soul.  Dan sorang lagi,  dia pun tak kawen dan katanya tengah single.  Aiyoooo?  Sapa nak tolong jawab.

Bila akak post kat Facebook pasai issue ini,  rupa-rupanya ramai tak puas hati dengan kawan-kawan yang suka 'mengusik' cara halus ini.  NOTTTIIII ya u olls ini.  Selain soalan bila nak kawen,  satu lagi killer question yang mengusik jiwa adalah "Bila hang nak beranak?"

Kepada semua kawan-kawan yang dah kawen dan yang dah ada anak, akak nak meluahkan rasa hati kami semua bagi pihak akak dan kawan-kawan yang senasib dengan akak.  Kami doakan u olls semua aman bahagia rumah tangga.

Tapi jangan la duk camdek-camdek kami yang tak kawen ni. Ampa ingat ampa dah cukup jadi perfect woman ka sebab dah kawen?  Memang la dah jadi tuntutan agama untuk kawen. Tapi nak buat cam na. Semua orang ada jalan hidup masing-masing. Ada yang senang sangat nak kawen, ada yang macam-macam cabaran yang dihadapi. So harap kita semua jangan la suka suka hati nak menCAMDEK orang lain ya. Kesian kat orang macam saya ini.

Bukan i olls tak mau kawen lagi.  Kalau boleh HARI INI JUGAK akak nak menikah dengan En.  Khafi.  Tapi ada banyak aspek yang membuatkan akak tak kawen lagi.  Kewangan,  masa dan jugak adat menyulitkan banyak urusan.  Tulah sebenarnya Allah marah kita ni,  adat banyak sangat sampai benda yang simple pun jadi susah. 

Nak ikut-ikutkan akak dan En.  Khafi memang nak kawen HARI INI JUGAK,  tapi kami baru jumpa 10 bulan yang sudah.  Kalau akak jumpa dia 5 tahun yang sudah.  Akak rasa akak dah ada anak sorang. 

So u olls semua.  Jangan sebab u olls punya jalan hidup sungguh mudah dan senang u olls nak camdek we olls we olls yang banyak problem ni.  Tak baik u olls. Kadang-kadang benda yang baik ini tidak perlu datang dengan kata-kata.  Cewah......sungguh berfalsafah hari ini.

SUVVI PUN PENGSANNNN U OLLLSS!

Sudahlah,  akak malas nak membebel.  Nanti kata akak try to lives in peoples pocket jugak.  Sabar jer la.

11 comments:

  1. Ni mmg pnykt org melayu kte.. gerammm sgt.. ble dh hbs bljr, pakat2 tnye ble nk keje. Klu blh hri ni grad, esk nk kne keje dh. Ble dh keje, pakat tnye ble nk kwin.. ble dh kwin, pakat tnye ble nk beranak.. adoiii... sye dh kwin, tp xde ank lg. Letih nk mnjwb. Tmbah2 ble raya. Semua sibuk tanya.. geram ada sedih pun ada. Semua tu kan bkn dlm bdang kuasa kte. Rezeki dari Allah. Yg pnting usaha.

    ReplyDelete
  2. betul 2..sokong2....org x faham kita nie klu boleh nak khwn hr nie jugak. tp bukan senang. nak kumpul duit lg..klu dapat pkwe ank raja, org kaya or anak jutawan x pe. ni klu kita berjodh dgn org sederhana n baru nak bina kerjaya..bila org asyik sruh kita khwn seriously rs mcm nak sepak muka dia..sb klu ckp elok x pe, ni stp gmbar kita dgn tunang je dia komen sruh khwn cpt n ckp plak nape duit drp dl kumpul x cukup ke..bahlul btl, rezeki kita ni lain2, mentanglah dia 2 wat busness maju nak camdek org lain. tlglah ubah perangai 2.....

    ReplyDelete
  3. Melepssss! Dua insan memberi luahan hati secara anom. Haruslah akak edit dan masok dalam belog akak ini.

    ReplyDelete
  4. OMG Jumieeeee!!!!

    Tell about it. Kami ni lagi la dah umoq 27 tahun. Dah couple 6 tahun lebih tapi blom kawin2 lagi. Kami faham sgt2 hampa rasa mcm mana.

    Mula2 mmg malas nak layan. Kosserrr. Tapi lama2 mmg sakit hati.

    Yang paling sakit hati, yg tanya tu, kahwin guna duit mak bapak.

    Wakluuuuuuuu la kahwin guna duit mak pak cakap senang la kan?

    Bf kami dah la biz sendiri. Tak dak gaji tetap bulan2 cam org lain. Ni pun baru la nak naik skit. Klu ikut kami ni kan Jumie, kami nak buat nikah ja. No reception2 apa jadah. Nikah tu lah reception kami dan guest pun kami nak panggil 50-100 org ja. Dan kami tak mau pun hantaran 10 dulang semua tu.

    ReplyDelete
  5. U ollls! Thanks for your comment. Itu lah yang berlaku kat golongan golongan ini. Depa bila bertanya, depa tak fikir apa yang kita rasa. Dan selalunya depa tanya secara pablik dan bagi kita lebih membara.

    Semua orang ada jalan cerita masing-masing. Gaya hidup kita pun berubah mengikut zaman. So, just sebab hidup depa senang lenang...depa pun nak perlekehkan kita?

    ReplyDelete
  6. Kak merr.. nanti buatkanlah 1 artikel yg dapat menyedarkn golongan2 perasan sempurna ni sedar yg sikap diaorg tu sgt menyakitkan hati..

    ReplyDelete
  7. yeszzaaa... sokong anon kat atas sekali tuuu...

    abeh ja blajaq teruih depa sibuk tanya bila nak keja.... ingat keja tu mai golek2 kot lepas2 abes final exam final semester tu... bagi la chance nak rehat otak dulu ke apa... wuuu...

    bila dah keja...sibuk plak tanya bila nak kawen... padahal orang yg depa dok tanya tu baru tak sampai sebulan keja... logik la sikit... biar dia kumpui duit dulu... kalo bela anak orang mcm bela lipas dalam umah takpa laa... ni teruk kot...

    bila dah kawen plak sibuk tanya bila nak beranak... bila dah beranak... depa pun sibuk tanya lagi bila nak tambah anak...

    haih... susah betoi nak puaskan hati orang ni... dokkk laaa sibuk ja keja...

    ReplyDelete
  8. Jumie, itu adalah situasi biasa org melayu kita..
    Akak ni selalu kena,lagi2 dari mulut mokcik2 yang haishhh...xtaula nak kata apa...anak diarang kawin awal lantak p la..Kita masih leh sara diri sendiri, xminta diarang bagi duit pun...MAk ayah pun xkecoh...Dan lagi akak duk keje dikelilingi Ca Ya Nun Alif, lagila tak terasa akak dah tua..hahaha..

    ReplyDelete
  9. Macam mana akak nak buat artikel orang orang yang perasan sempurna ni noks. Terlalu besar skopnya Ya Tuhan...


    :)

    Anyway thanks for reading akak ye

    ReplyDelete
  10. lagi stu jumie.....klu dah yg khwin 2 lg lah siut......ade ke dia update dia mengandung dlm fb.alhamdulilah dh 3 minggu nie....i bukannyer jeles ke ape ke..tp agak2 lah, nie dtg period pun update, gugur lg lah update.....nape dia x update brapa kali dia tido dgn suami dia smpai preggy....mmg agak kasar.tp tlglah fikir perasaan kwn2 yg x khwn lg...kami bukan x nk khwn..kami x ckup duit..n masih kumpu duit.bila bc status mcm 2.mcm sdh je....

    ReplyDelete
  11. Aiiiiiiiiiiiyoooo siapakah cik anom yang bekata-kata dalam belog akak ini....thanks u olllssss

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...