26.11.10

Dear Kak Merr : Ujian Kesuburan Before Kawen

Dear Kak Merr,

Ampa rasa before kawen perlukah membuat pemeriksaan kd doktor mengatakan kedua2 pasangan ini normal dan tiada masalah utk mendapatkan anak? Kami terpikiaq,  sebab kami ada beberapa kwn selepas kahwen depa ada masalah nak preknen.  Bila check dokter,  depa ada mcm mslh cyst.  Tapi kwn2 kami ni depa period mcm krg teratok.

What do you think kak merr.

Yang benar,
Bride of March

U ollls!


Berat sungguh soklan ini.  Tetapi bagus kerana we olls boleh bincangkan untuk kebaikan semua pihak.  Pada pendapat I olls,  ujian kesuburan bukanlah penting sebelum kita berkawen.  Ianya hanya satu pilihan yang diberikan kepada setiap pasangan.  So terpulang kepada kita untuk buat ujian ini atau tidak.

Tetapi sebelum kita pergi membuat ujian itu,  ada beberapa perkara yang perlu u olls pikirkan.

Yang pertama,  kedua-dua pasangan kenalah sama-sama setuju dan sanggup untuk menerima apa jua keputusan yang bakal diberitahu oleh doktor nanti.  Mana tau kalau-kalau si pompuan itu kesahnya ada masalah rahim.  Memang risiko tinggi untuk mengandung.  Ataupun tak buleh mengandung langsung.  So,  si laki tu masih nak terima si pompuan tu lagi tak? 

Begitu jugak sebaliknya.  If u olls didapati mandul.  Benih semua tak buleh pakai.  So,  pompuan!  U olls masih nak ke laki itu?

POKOK PANGKALNYA DI HATI.  Kalau u olls ikhlas dan mencintai pasangan u olls tampa sebarang prasyarat,  mati pucuk pun kau sanggup terima okay.  Janji dapat sehidup semati. 

Tapi pada pendapat akak,  ujian kesuburan ini tak perlu buat pun takpa.  Samalah macam HIV test.  Sekarang ni,  HIV test is mandatory untuk semua pasangan Islam kalau nak kawen.  Tapi noks,  ko test hari ini clear.  Tak semestinya u olls terus free from HIV Virus sampai hang mati.

Selalunya,  HIV Virus hanya boleh detect after 6 bulan,  or setahun,  atau mungkin after 2 tahun.  Atau 10 tahun.  So,  u olls cek endut kat Haadyai tahun 2009.  Maen dengan pompuan Siam tak pakai kondom.  Tahun 2010 hang nak kawen,  buatlah HIV test.  Lepas ujian,  NEGATIVE.  So u olls pun kawen la.

Lepas kawen,  bini u olls pun mengandung.  Masa nak beranak,  they olls pun check baby ada HIV Virus.  Pastu detect,  bini u olls pun ada HIV Virus.  Dan check u olls...pun ada jugak!!

Sedehhh okay!!  Tapi ini hanyalah cerita contoh.  Tapi boleh terjadi okay. 

Sorry u olls akak membebel.  The point yang akak nak cakap ialah,  tak semestinya u olls cek hari ini macam okay.  Boleh mengandung.  Tapi tiba-tiba lepas nikah,  tak tau lah apa nak jadi Allah saja yang tau,  terus u olls tak buleh nak ngandung.

So u olls pikirkan sendiri okay.  Persetujuan antara pasangan amatlah penting.

ps/  Akak nak kawen tak lama lagi.  Perkara yang paling akak takut menjelang perkahwinan ialah : macam mana kalau kawen nanti tak mengandung-ngandung pun.  Tawakal.



Inilah gambar-gambar akak KALAU MENGANDUNG.  Please read here for more  :  Kalau Jumie Mengandung

8 comments:

  1. KAmi tau sapa yang tanya niiiii!!!!

    Muahahahahhaa!

    (jeling kat I****)

    ReplyDelete
  2. ouch!!jeling kd I**** gak LOL
    bagus entry ni, at least bakal pengantin boleh prepare apa2 yg patut kan.....tp kdg2 ujian keseburan ni pun xtentu..pi kd dokter,depa kata ok tp pun masih belum ada baby (mcm kes tok ti) apapon bergantung rezeki ,doa dan kerja keras hehek!
    :D

    ReplyDelete
  3. salam.. setuju dgn kak merr.. rasanya xperlu wt ujian kesuburan.. kalau result tu nt sebaliknya..tak pasal2 kena tinggal..huhu.. yg sebaiknya wtla ujian HIV n telesimia.. ujian telesimia penting sbb takut kalau2 kedua2 psgn gen pembawa.. nanti anak akan kena major telesimia..

    ReplyDelete
  4. kawan kami pernah buat test talesimia sebelum kahwin. baru tau dua2 orang pembawa. terus putus tunang sebab tak mau ambik risiko anak kena major. kesian dia. sampai sekarang dok sedih lagi. waktu tu berapa bulan je lagi nak kahwin. kami bukan nak bagi ampa takut buat test ni. cuma nak tekankan yg test ni memang penting. yg selebihnya terpulangla.

    ReplyDelete
  5. Wohoooo! Horrornya. Tulah..kita nak berkahwin atas dasar apa? Masa itulah segalanya akan terjawab.

    ReplyDelete
  6. uisshh..ada jg kes mcm tu?
    takutnye.. :(
    tapi ada baiknya juga tindakan diorang tu. kalau tak, kesian anak yg dilahirkan tu nanti menderita telesimia.
    tapi kalau nak kawin jg pun boleh. kita tak tahu kan rezeki dari Allah. doktor boleh ckp, Allah jg yg tentukan sgalanya.

    ReplyDelete
  7. Artikel yang menarik.
    satu satunya test yg ptt diambil HIV ja..kalau pisitif sayang mcm mn pun sila lah menganggat kaki anda dan lari sejauh mungkin..yang lain2 tu rasa x perlu kot. Kalau sayang, kalau cinta kita akan tetap menerima dan diterima seadanya..tak semestinya x ada anak x bahagia..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...