Pemain Bola Melesia yang Paling Kendu

Hello u olls semua.  Akak gigih la cakap tak mau buat artikel sampai 1 Januari 2011 sebab akak terlalu busy dua tiga hari ini.  Penat sebab hujung minggu hari tu duk pi mekap orang tak berenti,  thank God musim mengawan dah settle.  Then masuk pulaks hari Senayan yang lalu bermula sesi pendaftaran kursus semester II untuk pelajar USM.  Penat melayan kerenah pelajar u olls.  Akak pun penat sangat.

Tapi semalam!  Tahniah kepada semua RAKYAT MELESIA atas kemenangan pasukan kebangsaan kita yang telah meraih piala Suzuki AFF 2010 selepas menang ke atas Indonesia dengan agregat 4-2.  Melepsss nyah!  Actually akak tak tingok pun,  sebab akak ada appoinment dengan customer nak kawen Raya Cina ni.  So akak jumpa beliau pastu dah lapar akak pun pergi makan.  So balik rumah akak tengok laporan dari Kak Ede (mak akak) dan siaran 801.

Pikcer dari : www.redkijang.com
Memang akak sungguh bangga dengan kejayaan ini.  Memang meriah sungguh Twitter and Facebook semalam.  So akak dengan gigihnya pada hari ini membuat belog yang bertajuk PEMAIN BOLA MELESIA YANG KENDU U OLLS!

Ada 22 pemain untuk dalam pasukan Malaysia u olls.  Tapi akak nak papar ni adalah barisan yang paling KENDU dalam semua semua yang paling KENDU.  Okay?  So sapa yang tak tersenarai itu adalah gagal dalam ujian skening akak.  Kelesss!  So hope u olls semua bergembira membaca hasil risec akak ini sebagai hadiah tahun baru untuk u olls semua.  :)

Kita mulakan dari tangga ke bawah sekali.  :)

Pikcer dari : www.jeebsion.com
Akak mula-mula tak mau senaraikan dia,  tapi tiba-tiba akak jumpa gambar ni.  Mesti ramai adik-adik yang tiba-tiba boleh taste kat dia kan bila tengok paha dia?  Kan???????????????? Akak tau taste u olls semua!

Pikcer dari  :  sukanmania.com

Mohd Faizal Abu Bakar
Beliau ni oleh Kuala Nerang,  Kedah.  Dilahirkan pada 20 September 1990.  Nama samaran beliau is Sepet?  Kelessss!  Kulit hitam manis ya.  Sangat meleps.



Mohd Sabre Mat Abu
Asal Kedah.  Besde beliau adalah pada 8 Ogos 1988.  So umok baru 22 tahun u olls.  Aiiiyoooooo! Masih manehhhhh.  Dari pada paparan meshin sken akak,  posisi Sabre ini adalah TOP.  Gituuuuuuuuuu! Sangat top kan?  Tengok la lengan beliau.  Tapi dalam padang posisi beliau adalah defender.  :)  Kelesss! 



Mahali Jasuli
Keles tak u olls?  Ini pun sja duk post-post lengan kat akak kan?  Umur 21 tahun.  Besde beliau sama dengan En.  Khafi okay iaitu 2 April.  Celakaz la tiba-tiba akak teringat kat laki akak plaks.  Baru feeling-feeling nak cek endut sekejab.  Anyway,  akak suka tek lalat dia tu.  Cam sama dengan akak plaks.  Posisi TOP.



Amar RohidanAmar Rohidan ni boleh tahan jugak kendu nya u olls.  Orang Perlis okay.  Maybe ada kacukan Siam kot.  Sebab tu kendu.  Tarikh lahir April 23, 1987.  Posisi TOP.  Posisi dalam padang MIDFILDER!


Pikcer dari : http://www.flickr.com/photos/angah316/

Mohd Safiq Rahim
Kalau u olls semau nak tau,  Safiq ni umur baru 23 tahun.  Dia dilahirkan pada 5 Julai.  Akak rasa dia ni mesti orang Jawa,  asal Selangor.  Dialah captain untuk team kita u olls.  Walaupun gigi dia cam jongang sikit-sikit,  tapi pada pendapat akak,  janganlah kita tengok kat gigi saja.  Ada banyak bahagian lain yang lebih bernilai tinggi dan menjadi aset yang amat penting ya.  Posisi TOP.  Posisi dalam padang midfielder.


Pikcer dari : http://www.flickr.com/photos/ahmadzaki/

Mohd Khyril Muhymeen Zambri
Not much akak nak cita pasai Khyril.  Tapi dia kendu jugak.  Kan?  Sapa yang taste hitam hitam manis ni mesti teruja bertemu dia.  :)  Umur baru 23 tahun,  dilahirkan pada May 9, 1987 in Alor Star, Kedah.  Mesti IC dia sama macam akak 02 u olls.  Keless!

Piker : selangorfc.com

Mohd Asraruddin Putra Omar
Akak tingok mula-mula adik ni macam biasa ja u olls.  Tapi bila akak google-google tengok banyak gambar dia yang meleps.  So akak pun senaraikan dia.  Birthday dia nak dekat sama dengan akak iaitu 26 Mac tahun 1988.  Ahhh kelesss!  Yelah akak tahun lain.  U olls kalau nak tau,  si Asraruddin ni la yang tengah hangat diperkatakan tengah dating dengan Rozita Che Wan.  Kelessssssssssssss sekali rembat mak ayam besar ya.  Ko mampu?


Mohd Amirul Hadi Zainal
Sapa suka chinese look?  Mesti u olls taste kat Amirul Hadi ni.  Umur 24 tahun.  Besde 27 Mei.  Asal Melaka u olls. Posisi :  FLEKS (Boleh??? HAHAHAHA.....) Posisi dalam padang adalah pertengahan.


Mohd Fadhli Mohd Shas
Sapa tak teruja tengok gambar ni kena pi cek doktor.  Mesti u olls ada something wrong.  Rambut ala-ala Justin Bieber nyah.  Ko ada?  Fadhli adalah orang Johor ya.  Memang orang Johor banyak kendu.  Akak suka.  Sangat muda u olls.  Dilahirkan pada 21 Januari 1991.  Kalau sapa-sapa nak add dia kat Myspace,  nama Myspace dia adalah paly04.  FLEKS (Boleh??? HAHAHAHA.....) Posisi dalam padang adalah pertahanan. 

Pikcer : Ask.com


Mohd Muslim Ahmad
This is one of my favorite.  Dia mempunyai feature yang cantek iaitu jaws yang sangat strong.  Akak suka.  Dilahirkan jugak pada bulan April iaitu pada 25 haribulan.  Tahun 1989.  Posisi : cam FLEKS jugak!  Ahaks!  Posisi di padang pertahanan.


Mohd Sharbinee Allawee Ramli
Akak sangat taste jantan macam ni u ollls! Dah la sangat TOP pastu muka MELAYU.  Badan pulak sedap-sedap.  Akak suka u olls.  :)  Sharbinee ini adalah goal keeper simpanan.  Besde dia adalah 12 Disember 1986.  Kepanjangan akak tak tau! Ahaks.  Sapa yang dah cek boleh share tak dengan akak.  Tapi ketinggian dia 1.82m.  Akak sukerrrrrrrrrrr!


Pikcer dari :  foto.vivanews.com

Mohd Safee Bin Mohd Sali
U olls!   Ramai orang duk taste kat dia ni u ollls.  Akak pun taste laki cam ni.  Muka melayu.  Badan tegap sedap peluk u olls.  U olls tau tak,  mak akak pun sebuk duk taste kat dia ni.  Pastu bapak akak duk perli kata "Hang duk syiok tengok dia buat apa.  Hang ni aku cakap pun hang tak berapa dengak dah?"  carut bapak akak. Tapi apa pun,  striker utama pasukan kita ni berasal dari Selangor.  Birthday 29 Januari 1984.  :) 

DAN YANG TERATAS SEKALI SENARAI KENDU AKAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pikcer dari : kazikirin.tumblr.com

Khairul Fahmi Che Mat
Aiiiyoo u ollls! Walaupun actually kalau ikut akak,  akak lebih taste kat Sharbinee.  Tapi akak letakkan Khairul Fahmi teratas sebab akak tau rata-rata pembaca belog akak adalah taste dengan jantan muka Korean cam dia ni.  Akak heran la kita orang Melesia ni macam-macam rupa duk ada.  Khairul ni dilahirkan pada 7 Februari 1989.  Berasal dari Kelantan.  Tapi muka ala-ala Korean.  Cam ner tu? Cam akak....wells sebab memang akak ada campuran darah Venezuela.  Sebab tula akak macam Boyanlatin sikit. 

Sekian saja penyenaraian yang akak sudi laporkan untuk u olls semua.  Hope u olls semua berbahagia dengan pilihan akak ini.  Harapan akak kita akan terus menyokong team Melesia lepas ni,  tak kisah la BOLA atau apa game sekali pun.  MALAYSIA BOLEH u olls!  Akak harap lepas ni semangat cinta pada negara kita sendiri akan semakin meninggi dalam kalangan rakyat semua.

ps/  Khairul Fahmi dah ada geffren okay.  Tunggu akak buat laporannya. 

MANEHHHHHHHHH....(manis disebut secara melerek dalam loghat Penang)

U ollls letak gambar apa kat YM u olls?  Macam akak,  akak suka tukar-tukar.  Baru-baru ini akak saja letak gambar pose meletops mak ayam akak iaitu Vanessa William kangkang kat tepi katil.  Inilah picture nya yang keluar sekerat dalam avatar YM akak.  Tak nampak muka,  nampak tetek dan kaki saja.  Melepss tak u ollls?


Tiba-tiba sorang abang ni,  staff USM jugak telah mengYM akak.  U olls baca ok.

Muhd Yasser Aghrib: amboi gambaq jumie
Muhd Yasser Aghrib: gegar
Muhd Yasser Aghrib: iman

Jumie Samsudin: wakakaka
Jumie Samsudin: bukan sayaaa
Jumie Samsudin: jangannn
Jumie Samsudin: jangan
Jumie Samsudin: gila en yasser ni
Jumie Samsudin: itu gamak vanessa william la

Muhd Yasser Aghrib: hahaha
Muhd Yasser Aghrib: buang kut...orang mengata plak nanti

Jumie Samsudin: hahaha
Jumie Samsudin: okay

Muhd Yasser Aghrib is typing...

Muhd Yasser Aghrib: manusia ni bukan semua MANEHHHH

Jumie Samsudin: tapi kalau orang kata ituuuuu saya
Jumie Samsudin: COMPLIMENT
Jumie Samsudin: hahaha
Jumie Samsudin: sat nak tukak
Jumie Samsudin: ok
Jumie Samsudin: dah tukak
Jumie Samsudin: thanks u ollls


Motif gegar iman tengok gambar kangkang camnih???  Aiyoooo!!! Adakah saja nak perli Kak Merr mempunyai susuk tubuh yang agam ini!  Apa pun,  kalaulah akak bangun tidur terus ropa akak camni.....SUMPAH HARI HARI AKAK PI KERJA TAK PAYAH MANDI NYAH!!

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

Hujung minggu yang lalu walaupun sibuk dengan mekap bagai,  akak masih sempat menengok wayang bersama rakan-rakan.  Akak juga sempat membawak dua orang anak menakan akak iaitu Hanna and Sarra.  Yelah, cuti-cuti sekolah ni u olls akak kena la hiburkan hati they olls.  So akak pun bawak they olls menengok The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader in 3D.
 
Ada dua benda yang pertama kali jadi kat akak malam itu.  First of all,  ini first time akak tengok wayang 3D.  Kena pakai spek semua u olls.  Dan secondly,  inilah kali pertama akak pergi tengok wayang kat Island Plaza iaitu W.  Cinemax.  Kat sini ada 3 panggung jer u olls.  Semua 3D.  Meletops tak?

So bayaran 3D ticket for orang dewasa is RM19 and kanak-kanak RM14.

Kawan-kawan akak selalu kata,  tak seronot tengok in 3D sebab they olls kata pening.  Tapi for me,  seronot la jugak.   Gambar nampak lebih real.  Tapi rasa terganggu sikit sebab kena pakai spek. 

Bercakap pasai The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader.  Seronot la jugak tengok cerita ni.  U olls yang dah pernah tengok Narnia 1 dan Narnia 2,  mesti dah familiar dengan watak-watak peneraju utama dalam cerita ini.  So,  kali ini cerita ini banyak mengisahkan tentang Lucy and Edmund dua beradik yang kecik.  Pastu depa belayar bersapa Prince Caspian and Reepicheep,  the tikus itu. 

Tambahan cerita adalah apabila sepupu Lucy and Edmund iaitu Eustace telah TERikut they olls ke dunia Narnia.  Eustace adalah seorang yang sangat angkuh dan sombong.  So masa kat Narnia,  dia secara tak sengaja telah disumpah jadi NAGA.  So masa dia jadi NAGA tu la,  si tikus tu banyak bagi pengajaran hidup kat dia.  Dan bila dia dah bertukar dari maknusia semua.  Dia telah berubah menjadi budak lelaki yang baik dan sopan.

Masa last baru si Azlan keluar menunjukkan dirinya.

So itulah akak boleh cerita sikit kat u olls semua tentang Narnia.  Cerita ini penuh dengan keindahan bahasa Inggeris (BRITISH punya English okay!) dan nilai -nilai moral yang tinggi untuk budak-budak tengok.  So untuk akak,  boleh la.  Akak tetap suka HARRY POTTER.

Akak nak kongsi kat sini,  anak buah akak,  si Sarra telah menidurkan diri dari awal movie sampai lah akhirnya cerita.  Dia tak tengok apa pun.  Si Hanna saja yang tengok sampai last.  Kalau tak faham dia tanya kat akak.  Tapi yang lawaknya,  masa nak balik,  si Hanna kata kat adik dia "Tulah hang tidok!! Tadi hang tak tengok Osman!!" 

Akak pun tanya la,  "Sapa Osman?"
"Yang singa tu la!"  kata anak buah akak dengan confident.

Wearing denim -Hanna,  baju Pink is Sarra and akak.  :)
OSMAN?  Erkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...............................................................meletops!  Osman Singa nyah.  Adik beradik Aziz Singah.

Share Kenduri : Antara Adat dan Praktikalitinya

Salam akak,Boleh akak terang ape pros and cons kahwin serentak dengan adik beradik lain?  Parents macam nak sekalikan kenduri kahwin saya and adik lelaki saya..saya tak kisah..cuma tak sure ok ke ko...any advise?
peace!

Yang benar
Kak Bedah

Dear Kak Bedah,

Apa habak? Dah lama akak tidak menjengah dan mengomen atau menanya soklan kat belog akak.  Dan soklan hang kali ini sangatlah meletops dengan musim kenduri kendara sekarang ini ya di Melesia ni. Seperti yang akak selalu katakan,  bulan Disember (yaitu musim cuti sekolah) adalah musim mengawan.  Semua orang pakat nak kawen.  Dan akak sebagai mekap artist berasa sangat bersyukur sebab dapat banyak job.  :)

Soalan Kak Bedah ini sangat meletops.  Sebenarnya ada banyak pros and cons (bayek dan buruk) untuk mengeshare kenduri kawen dengan adik beradik ni u olls.  Tapi kita sebagai orang Melayu (dan maybe adat bangsa lain di Melesia) adik beradik adalah TIDAK BAIK kawen sekali pada tahun yang sama,  apatah lagi pada hari yang sama. 

Akak tak percaya la u olls.  Pada pendapat akak,  orang tua-tua kita ni semua, tak suka berterus terang.  Nanti ada hati yang terasa,  so depa suka berkias dengan pelbagai sebab dan alasan.  Dan kita anak-anak cucu ni semua pun ikut saja.  Sebenarnya,  kita pun mempunyai alasan yang lebih kurang sama,  tapi kita lebih suka gunakan 'adat' sebagai alasan utama.

Orang tua-tua kata,  kalau adik beradik share kenduri nanti mesti jodoh tak lama.  Salah satu pasangan itu mesti akan kena sumpahan tak kekal lama hubungan tu dan akan bercerai berai.  Adakah ini betul?  Ataupun secara kebetulan?

Berikut adalah kebaikan kebukuran kalau adik beradik share kenduri  :

Kebaikan  :  Dapat sep bajet u olls!  Jemputan yang sama,  amik satu wedding planner,  cuma sewa lebih untuk pelamin yang lebih besar dan sewa dua pasang pakaian pengantin.  Yang paling sep ialah duit makan kenduri u olls!  Sekarang ni kalau makan satu kepala dah RM8.  Contohnya  : Kali 2000 jemputan.  Dah RM16 000. 

Kebaikan  :  Senanglah adik beradik lain yang datang jauh-jauh nak datang untuk kenduri u olls.  Tak perlu datang banyak kali.  Dan kerja kenduri pun yang patutnya kena buat dua kali,  they olls buat sekali saja.  :)  Tak susahkan adik beradik,  mak bapak dan saudara mara kita especially saudara mara kita yang dah tua.

Keburukan :  Nanti orang akan compare pengantin mana lebih cantek?  Aiiyoooo ini yang paling sedih sekali.  Akak tak suka kalau mak dan bapak akak suruh akak share kenduri dengan Cakcing sebab ini lah...nanti orang compare sapa pengantin lebih cantek dan tak cantek.  Kesian kat Cakcing nanti.  Sedeh tau.

Keburukan :  Wedding u olls adalah sesuatu yang paling manis dalam kehidupan u olls itu.  Bagi pendapat akak.....rasa macam tak syiok kalau hari yang bahagia itu di share dengan orang lain.  Nak rai pun dua dua sekali.  Masa hari persandingan kita,  haruslah kita menjadi RAJA SEHARI.  Apa kita nak pun orang ikut.......so bila ada dua RAJA,  macam mana tu u olls?  So kalau u olls tak kisah nak berkongsi hari bahagia u olls dengan adik u olls takpalah.  Tapi kalau akak...akak tak mau!!  Hari kawen kita buukan macam hepi birthday!! 

Keburukan  :  Nanti kalaulah u olls buat kawen dengan adik u olls,  dan adik u olls punya kawan-kawan ramai mai dengan hadiah semua,  tapi kawan-kawan u olls tak bagi apa-apa hadiah pun.  DENGKI WEHSSSSSSSSSSSSS!! AWAT DEPA DAPAT HADIAH LEBIH BANYAK!! SEDANGKAN.....duit kenduri semua share sama-sama!! Tak fairrrrrrrrrrrrrrrrrr!!

Sekian,  itu saja yang akak sudi kongsikan di sini.  Kalau salah sila maafkan akak.  Dan kalau ada yang nak tambah idea.  Sila komen ya.  Tapi biarlah komen bertuan ya.  Jangan seperti anjing menyalak bukit!!  Tiba-tiba plaks akak feeling Jacob. :)

Kalau Mamu Tanjung Sembang Jadi Lagu Ni La!!

Hari tu akak tak tingok Melodi.  Tak sempat u olls.  Selalunya time Melodi tayang tu akak tak pernah ada rumah pun.  So akak baca berita-berita hangat dan sensasi ni kat Beautifulnara atau Oh Bulan.  Pastu they olls adalah share pasai kisah yang tengah hangat pasai dua budak Penang yang dah fofular sebagai pelakon sekarang iaitu Azad Jazmin and Faezah Elai. 

Akak tak mau ulas pasai persengketaan antara depa dua ni.  Yang ni kata A yang tu kata B.  Cuma akak nak share clip bidio ni dengan u olls semua sebab akak nak tunjuk kat u olls!  Inilah real punya MAMU TANJUNG kalau bersembang.  Mamu Tanjung tu bermakna mamu - pakcik lelaki,  tanjung - Kalau kat Penang,  Tanjung tu means Georgetown la.  Sapa duk Georgetown macam Mama Regina Ibrahim kira duduk kat Tanjung la. 

Georgetown adalah nama mat saleh bagi.  Nama betui bandar utama Pulau Pinang ialah Tanjung Penaga.  Dalam peta Portugis depa tulis Cape of Panagre.  So,  kalau dulu-dulu orang tua nak pi bandar untuk shopping depa nanti kata la "Kami nak pi Tanjung la sat beli kein".

So inilah sembang mamu tanjung yang meriah u olls untuk tatapan semua.  Memang macam nak gadoh tapi still lawak. 



ps/  Relaks la Azad.  Duk bising gadoh-gadoh cam ni.  Buat malu Penang ja.

Minggu Pendaftaran Kursus Semester II Sidang Akademik 2010/2011

Pengumuman khas ini adalah untuk semua students Soc Sc USM dan jugak student USM yang amik atau bercadang nak amik paper di Soc Sc USM sebagai minor/opsyen u olls,  sila layari laman weblog http://undergraduate-ppsk.blogspot.com/ untuk mendapatkan pelbagai informasi penting seperti Senarai Penawaran Kursus,  Jadual Waktu,  Senarai Penawaran Kursus untuk Minor serta panduan lain.



MINGGU PENDAFTARAN KURSUS

SEMESTER II, SIDANG AKADEMIK 2010/2011
PP SAINS KEMASYARAKATAN

KURANGKAN PENGGUNAAN KERTAS

LAYARI
http://undergraduate-ppsk.blogspot.com/

Satu Hari di Pulau Jerejak

Hello u olls semua.  Tak seperti tahun lepas akak meriah verver di Phuket,  tahun ini akak bercuti dalam Melesia saja.  Tak mampu deknon memandangkan simpanan duit akak diutamakan untuk tujuan lain.  Tapi siapa cakap bercuti dalam Melesia tak cukup best u olls?  Best lah! Macam akak tak perlu pergi jauh pun.  Akak pergi dalam Penang jugak.  Yaitu akak telah mengepi Pulau Jerejak yang terletak sebelah dengan Pulau Pinang.  So,  akak ingat nak naik flight,  tapi sebab cuaca mendung.  So we olls naik boat saja.  Boleh?????

Akak dan En.  Khafi tak mampu nak bercuti kat London,  Estonia mahupun Greece.  So Jerejak pun okay la noks.  At least kat sana ada kubur askar Rusia.  Boleh la akak-akak feeling Soviet Union sekejab.  Tapi akak tak sempat pergi ke kubur-kubur askar Russia yang masih ada di Pulau Jerjak sebab we olls tak sempat.

Okay!  Hari ini akak nak cerita kat u olls semua pengalaman akak dan En.  Khafi seharian kat Jerejak Resort and Spa Penang.  We olls pergi pagi dan balik malam.  So one day kat sana. Macam-macam we olls boleh buat.  So u olls enjoy the pictures with all the info.  And sajiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa la nak bagitau kat u olls pasaipa kami mai sini T______________________________T (muka kembang)....

Ekceli akak and En.  Khafi dah setahun kapel.  AIIIYAKKKK! Sat ja kan? 

Inilah pemandangan jetti dari Penang ke Jerejak.  Cantek u olls.  We olls meniba awal-awal pagi u olls.  Ada banyak boat.  Depa kata kalau nak naik boat ni kena bayar RM10 hanya untuk orang yang stay kat sana saja free.  Tapi takdak la nyah.....hang mai ja kat jetty ni.  Sapa-sapa pun boleh naik for free nyah.


We olls dah naik boat.  BYE BYE Penang.  Kelesss!!


Masa we olls naik boat ini,  air adalah pasang okay.  Alhamdulillah,  cuaca mendung u olls.  Tak berapa nak panas sangat.  So akak yang kehilangan sunnies dan tak sempat beli spek mata baru rasa macam tak berapa nak hangin sangatlah.  :)  Kalau mendung-mendung pun pakai spek mata....mesti sebab dia juling noks! Nak coverina kan?  Orang kata,  kalau bernasib baik masa naik boat pi Pulau Jerejak ni,  boleh jumpa ikan dolfin berenang ramai-ramai ikut boat.  Tapi masa akak naik ni,  tak bernasib baikla.  Tak jumpa pun dolfin.  Ubur-ubur adalah.
We olls dah semakin hampir dengan Pulau Jerejak.  U olls nampak tak bumbong tu semua?  Itulah resort kat sana.  Meriah u olls.  Walaupun akak tak dapat stay kat sana,  tapi akak tetap pose-pose ganaz kat depan bilik-bilik kat situ u olls.  Sebab akak telah menyepa kat situ u olls.  Spa terletak kat atas bukit ni.  Cantek u ollls!

Ubur-ubur yang menyambut ketibaan kami. 



Aksi ahli jimnas negara tahun 2008 dengan seluak harimaunya.  Hang bleh buat cam ni?? Sedeh!!

Siapa ni u olls?  Cam kendu?  Ya...inilah laki akak.  :) 




Ini adalah kenderaan rasmi kalau u olls mai Pulau Jerejak.  Kancil yang telah dibuang pintu dan tingkap.  Gayat tau naik ni.  Tapi syiok u olls.  Kereta inilah yang menghantar we olls dari lobby ke spa dan swimming pool sebab kalau nak menapak ke atas?  Ermmmmmmmmmmmmmmmmmmm!  Sakit la jugak.


Sedang beratur di lobby untuk membuat tempahan kenderaan and spa.  U olls tau kan dulu akak pernah menyanyi kat Jerejak ni,  back in 2008. So tak sangka,  ramai staff kat sini yang masih kenal akak.  Masa kat lobby,  akak jumpa satu akak yang buat sales kat sini.  Nama dia Linda.  Dia bagi akak free bbq dinner voucher untuk malam itu.  Sep duit u olls!  Kalau tak RM48 sorang.  :)  Rezeki.


Selepas selesai membuat tempahan,  benda pertama sekali yang membuatkan akak tergedik-gedik nak buat ialah MEMANDI SUMING PUL!  Yebbbbaaaaaaaaaaa!! Nenjiaaa u olllssss akak dan menyalin dengan baju yang akak pakai masa kejohanan Ollimpik 2004 dulu.  Masa tu akak masok acara renang berirama.  Tak sangka akak boleh pakai lagu baju ni.
Inilah kolam yang we olls mandi tu.  Actually kolam ni cantek sangat.  Dari kolam ni u olls boleh nampak laut dan pemandangan Pulau Pinang.  Tapi sorry akak tak amik banyak gambar sebab hujan.  Akak mandi jugak.  Best!  Actually kat sini ada dua swimming pool nyah.  Satu kat restaurant Santapan.  Akak amik swimming yang kat atas ni sebab pasni akak akan terus ke spa.  :)

Lepas mandi swimming pool we olls terus ke Spa.  We olls amik pakej Exotic Package.  Ada Body Scrub and Body Aromatherapy Massage.  U olls boleh tengok the rest of services,  harga and packages kat sini  :  Jerejak Spa.  Akak suka spa dia bersih dan wangi pastu ada lagu ala-ala Bali.  Siries rasa macam kat Bali.  Depa urut we olls kat veranda yang terbuka dan boleh dengar bunyi laut and burung-burung.  For me tukang SPA kat sini pun very good,  tak cakap banyak.  Tak tanya u olls macam -macam sampai pening and they olls urut sedap sangat.  Tak sakit.  Best sangat u olls.  If ada bajet lagi,  next time we olls nak datang lagi. 
Posing kat veranda tempat akak menyepa kan diri. 

En Khafi tengah pose.  Masa ni we olls dah selesai menyepa kan diri.  We olls jalan-jalan kat area spa itu.  Ada kolam untuk jakuzi jugak.  :)  Takpa-takpa.  Next time.
Lepas we olls menyepakan diri.  Memang sedap sangat badan ni!!  Kalau dapat katil dan bantal rasanya boleh tidur sampai 3 hari tak bangun munya!  Tapi takpala...sebab we olls datang sehari saja so tak mau bazirkan masa.  We olls simpan barang kat lobby dan teruskan berjalan kat tempat-tempat lain yang terdapat kat pulau ini.  Actually dulu Pulau Jerejak ini adalah tempat hospital kusta dan pemulihan akhlak.  Tapi now,  takdak apa dah.  So untuk company yang nak mai buat team building kat sini memanglah sangat sesuai.

Ada macam-macam kemudahan yang ada kat sini untuk u olls yang nak mai secara kumpulan,  u olls boleh buat camping,  boleh buat akviti jungle tracking,  dan macam -macam lagi.  Dan paling best,  tempat ni tak serve ALCHOHOL okay!! Dan malam-malam sapa pun tak boleh pi mana-mana.  So mustahil la kalau ada peserta yang lari di malam hari.  Kan?

Akak tidak melepaskan peluang ini untuk mencuba aktiviti laluan berhalang yang ada kat sini!!  Tak sangka stamina akak masih okay.  Kalau u olls tak percaya.  Lihatlah aksi-aksi akak ala-ala REMBO WANITA!!  Ampa tengok la gambar ni semua.  En.  Khafi yang amik.  Ampa tak caya ampa tanya dia macam mana akak buat!
HALANGAN SATU - Dinding Oren Beracun!!  Senang ja naik dinding ni!  Akak naik 3 saat saja! 

HALANGAN DUA :  Jaring Labah-labah Harry Potter!  Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...nampak ni akak bukan saja boleh panjat.  Malah akak boleh pose! Sampai pucat muka akak tahan perut.  Untuk pondan-pondan di luar sana...jangan cuba tiru aksi akak ya!!

HALANGAN TIGA  :  Gayutan Monyet.  Tengok tu...akak gelak-gelak jer sebelum buat halangan ni.  Bukan susah pun nak mengayutkan badan kat palang besi ni semua.  Akak buat tutup mata sajiaaaaaaaaaaa!

HALANGAN LAST :  Tali Tarzan.  Senang saja buat halangan ni.  Dalam air hitam tu......ada ikan-ikan pirana yang menanti memakan semua daging-daging akak.  Tapi arrghhhsss! Sayangnya.  Akak terlalu cekap.  So ikan-ikan pirana itu tidak dapat rasa sikit pun dagin akak.

Selepas membuat semua halangan itu.  Akak teruskan perjalanan akak dan En  Khafi. 

Jalan hiking yang suram.  Mulut tu jaga-jaga okay.  Buat cam biasa saja. 

Sorry ya u olls semua.  Jangan makan hati.  Walaupun penat tapi akak masih mampu memberikan pose maut ala-ala Miss Earth 2010.  Ko mampu?
Finally we olls jumpa titi gantung ini.  En  Khafi jalan dulu sampai hujung.  Then patah balik.  Pastu akak pulak.  We olls tak berani lalu jalan kat depan sana sebab takdak jalan yang ada anak panah semua.  Satgi sesat naya. 
Sapa cakap akak cuak?  Sorry ya.  Akak saja buat-buat macam cuak nak bagi nampak ada drama to the picture.  Kan????
Pemandangan dari tengah-tengah titi gantung ini.  Kat bawah ni ada natural lake. Mengikut kata pekerja kat hotel ni,  they olls kata depa yang duk selam dalam tasik ni sampai now tak pernah jumpa dasar tasik ni.  Horror nyah!!

They olls buat tasik ni jadi empangan tau.
Pose meletops akak dan En.  Khafi kat belakang.
Kat atas tasik ni jugak they olls buat flying foks aktiviti.  Tapi we olls tak berani nak turun bawah and amik gambar elok-elok kat u olls sebab kami dua pakai slipper jer.  Sorry ya.
Lepas we olls penat hiking dan jalan-jalan,  masa pun dah nak dekat senja,  so we olls cepat-cepat balik ke Lobby.  Sementara menanti tibanya masa untuk BBQ dinner.  We olls pun lepak kat Lobby.  Ada macam-macam u olls boleh buat.  Ada karaoke room.  Ada tempat akviti mewarna untuk kanak-kanak.  Ada tempat u olls boleh main congkak.  Pastu ada banyak benda-benda yang u olls boleh baca.

Cuba tengok gambar ni!!  Tengok betui-betui......pastu cuba tengok gambar kat bawah ni!! Apa beza dia!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Apa beza gamak ni dengan gamak tadi???? Haa!! Sapa pandai cuba jawab!
Sorry we olls tak amik gambar time makan.  Sebab lapak!  Tapi siriesly akak cakap,  makan kat sini tak berapa nak sedap sangat.  Tak mencapai standard hotel.  Tapi sebab makan freee!  Akak tak mau komplen banyak.  Lepas makan,  we olls dan para tetamu lain yang menginap kat sini pun di suruh berkumpul kat satu kawasan lapang kat tepi restaurant dia.  Ramai jugak yang ada kat situ malam tu,  salah satunya adalah kakitangan syarikat First Sollar Kulim.  Depa mai sini untuk buat team building.
Lepas tengok tarian api,  kami semua dijemput menari poco ramai-ramai. Sapa yang tak tau,  boleh belajar dengan instructor yang ada.

Pastu lepas depa dah ajar semua orang,  depa suruh kami buat kumpulan dan lawan menari poco-poco.  Akak masok kumpulan 4.  Dan akak sorang pompuan dalam team tu!  Meletops.  Kami semua pun menari.  Memang cayalah they olls semua supporting dan ingat step.  Percaya atau tak we olls menang nombor 1 tau!!!  Akak bangga!  Mesti sebab akak ada dalam team tu.  Sebab tula boleh menang.

Bergambar dengan kawan-kawan sepasokan!  Meletops u ollls.
Inilah hadiah yang we olls dapat.  Iaitu set menicure.  :) Meletops u olls.

Lepas tu,  Santa Klos pun bagi hadiah kat akak.  HAHAHAHAH.  Taklah ini adalah gambar akak saja-saja posing kat patung santa klos kat lobi.  :)
Sekian saja cerita dari akak untuk u olls semua.  
Kepada u olls semua yang berminat nak ke Pulau Jerejak sila layari website depa  :  http://jerejakresort.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...