10.12.10

Kenapa Lelaki Menjadi Mat Sotong - KENAPA TAK BULEH KE?

Aiyoooooooooooooooooooooooo!! Chooiiiiiii sangat pagi-pagi Jemaat yang fana ini,  akak pun bangun feeling-feeling gembira sebab hujung minggu ini akak akan pergi jauh dari Pulau Pinang untuk berjimba-jimba.  Menenangkan ati akak.  Biasa la hujung tahun mesti nak pergi cuti vas-vas kan?  Tahun lepas akak dapat pi Phuket nyah.  Tahun ni,  dapat pergi pantai-pantai jugak.  Tapi bukan kat luar negara,  nanti akak cita dalam belog akak okay. 

POSE ISIS!! POSEE kat Syafiqtichot!  Syafiqtichot...ini adalah Isis.  The only transvestite model kat America's Next Top Model. 
Selepas membuat kerja-kerja kat office,  akak pun terus menerjah facebook kawan-kawan dan ucap happy birthday.  Ramai kawan-kawan akak yang birthday hari ini.  Pastu akak check Formspring akak,  pastu adalah sorang Kak Anom yang menulis kat akak macam ni. Siapa u olls ini,  akak nak ucapkan terima kasih. 


Akak pun tertanya apakah yang bertentangan dengan prinsip akak?  Okay.  Akak pun terjah belog jantan ini yang bertajuk "Syafiqstatichot".  Tajuk artikel "Kenapa lelaki menjadi Mat Sotong?" 

U olls boleh baca sendiri betapa jantan ini mengutuk-ngutuk 'adik-adik' dan 'akak-akak' kita. Akak tak mau u olls bukak link belog dia.  Nanti traffic dia naik.  So just baca kat belog akak saja.
Salam semua. Salam Khamis. Tak sabar nak berhujung minggu?.. Sabar-sabar, tak lama dah tu. Hujung minggu kita enjoy nyah, aww!!.. Hishhh, geli pulak la aku. Entri aku kali ni nak bincang pasal Mat Sotong. Lelaki-lelaki yang yang tak berapa nak jantan, tak berapa nak macho, yang ingin bertukar menjadi pempuan. Bapok?. Astaga!, dah elok-elok tuhan kurniakan jadi lelaki nak jadi pempuan pulak. Apa kes tak bersyukur ni der?.

Kenapa sebenarnya boleh jadi sebegini. Mat sotong ni tak fikir ke masa kecik-kecik waktu mak bapak baru lahirkan ko. Punyalah excited dapat ko sebagai anak lelaki. Punya sonok si bapak mengazan kan korang. Punya la nakal mak ko dok main-main anu ko. Bangga sebab dapat anak lelaki. Anak yang bakal menerajui keluarga di masa depan kelak. Tapi sekali bila da besar, mula nak bertukar jadi mat sotong. Apa ni?. Ada otak takde?. Eleh, kalau setakat nak cakap, dah naluri dalam diri ni penuh dengan sifat keperempuanan!!. Dah hormone Progesterone semakin berluak-luak kat skrotum . Cehhh!!.. Boleh jalan laa. Kalau tak bodoh, kalau tak kena pengaruh boleh sangat je nak jadi jantan beb. Ini kes, otak letak kat lutut kot. Banyak kot orang di luar sana yang boleh tunjuk ajar. Mintak kaunseling. Mintak nasihat.

Ada yang cakap, ahli keluarga yang menyumbang besar dalam perkara ini. Maksud aku, kebapokan seseorang terjadi disebabkan pengaruh besar ahli keluarga. Contohnya, kadang-kadang dalam suatu keluarga, bila semua adik beradik perempuan, tiba-tiba ada sorang jek lelaki, itu yang masalah. Sebab tak de member lelaki dalam keluarga selain bapa. Tak de geng la nak ajak main bola ke ape kan. Takkan nak ajak bapak plak main bola. Bapak tu da tua dah kertu. Uzur plak tu. So, boring la kot. Tengok pulak yang kakak-kakak atau adik-adik pempuan dok main masak-masak ke, makeup-makeup ke, lipat-lipat baju ke, basuh-basuh baju ke atau jahit-jahit baju ke. Mula la terikut. Mula la banyak buat kerja pempuan.So, dari situ perubahan sifat mula menampakkan kelembutan dan kebapokan mula tercetus. Pelan-pelan kayuh, terjadilah pertukaran sifat. Dan mungkin pertukaran jantina di masa hadapan. Ini melampau!.

Bagi aku apa yang aku nampak, mat sotong banyak terpengaruh dengan rakan sebaya la. Maksud aku rakan-rakan sewaktu belajar. Nak cakap dah dia kawan aku, dia paham perasaan aku. Sifat dan perangai sama dengan aku yang sotong ni. Kami sekepala. Masalahnya, mula-mula lagi ko dah pilih dia sebagai kawan ko. Itu dah salah dah. Dah tau dia sotong, lembik cam mayonis. Buat apa pegi layan.. Bodoh!. Ada otak tapi tak guna. Apa guna penat-penat masuk universiti, belajar tinggi-tinggi tapi masih tak boleh nak fikir yang mana baik yang mana buruk. Masa depan ni beb. Takkan kot mat sotong nak kawen dengan lelaki tulen. Pedang dengan pedang mana boleh weiii! Celaka la hidup ko nanti..Haha.

Kesilapan paling besar bagi aku kenapa lelaki ni jadi mat sotong, datang dari dalam diri sendiri. Niat hidup dalam diri tu tak betul. Tak de teras. Tak fikir perasaan mak bapak. Tak fikir maruah keluarga dan sanak saudara. Tak rasa ke betapa malunya mak bapak ko bila orang lain berkata buruk pasal anak diorang yang lembik-lembik macam sotong. Menangis diorang. Mat sotong, cuba la tetapkan pendirian. Semua ni cobaan dan dugaan. Kena la lalui. Mana-mana manusia pon ada liku-liku pancaroba hidup masing-masing. Cuma lain orang lain masalah. Semuanya ada penyelesaian. Sujud pada tuhan. Berdoa pada tuhan. Dari situ petunjuk akan datang.

So, macam biasa la, apa pendapat korang??? Kenapa diorang memilih menjadi sotong???.. Mana tau korang ada kawan yang sotong ke atau korang sendiri sotong, bleh cerita-cerita siket meh. Kongsi-kongsi.

p/s : Aku anti Mat Sotong !!

Aiiyoooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Memang berani mati kan hang tulis macam ni.  Akak mula-mula tengok belog orang,  akak suka tengok gambar penulis belog tu.  Motip?  Nak scan la nyah! Mula-mula akak tengok muka Syafiqstatichot ni pun terus tulang scanner akak berbunyi TETTT TETTTT!! "Aiiiyoooo muka adik-adik sangat ni."  So akak tertanya,  adakah penulisan dia ini hanya satu reverse psycho sebab u olls dah kena reject dengan cinta kaum sejenis.  Sedehhhhhhhhhhhhh!!

Inilah gambar penulis Syafiqtichot.  Macam adik-adik tak u olls?

Sebelum akak menulis panjang lebar,  akak nak bagitau,  akak tulis ni semua bukan sebab akak nak menyokong MAT SOTONG saja-saja.  Tapi cubit paha kanan,  terasa paha kiri nyah!!!!  Sebagai mak ayam besar kat USM ni....Boleh?  matilah kalau VC baca ni.  Akak rasa akak nak jawab bagi pihak adik-adik semua.  Tak kisahla nak kutuk pondan atau perempuan.....tapi Syafiqtichot sendiri cakap "cakap biar lepas kalau benda dah betul!!" Kan?


U olls tanya "Kenapa Lelaki Menjadi Mat Sotong?"
Jawapan akak berbentuk soalan jugak - "Kenapa tak boleh ka?"
 

Akak tak mau cakap soal agama dan politik dalam belog akak,  sebab u olls tau kan? Tapi kita ni sebagai maknusia,  tak kisahlah u olls agama apa atau bangsa apa,  atau berasal dari negeri mana.......KITA TAK BERHAK NAK JUDGE HIDUP ORANG LAIN!!

Lantak orang itu dilahirkan sebagai lelaki dengan kote,  tapi kalau di hati dan jiwa adalah perempuan macam mana pulak?  Tuhan cipta kita macam-macam makhluk,  kuda pun ada macam-macam jenis kuda.   Ada kuda untuk race,  ada kuda padi,  ada kuda laut.  Sama la maknusia..  Tuhan cipta macam-macam maknusia.  Ada tinggi,  pendek,  gemok,  putih,  hitam,  mata sepet,  tetek besar,  tetek flet....dan macam-macam lagi.  So kenapa nak persoalkan maknusia yang dilahirkan dengan kote tapi berperasaan wanita?  Hang nak persendakan ciptaan Tuhan ka?  Adakah hang nak kata Tuhan salah sebab cipta jadi macam tu?


Nonoks ni tulis "Ada yang cakap, ahli keluarga yang menyumbang besar dalam perkara ini."  Akak ada dua sepupu akak sendiri yang memang 'adik-adik'.  They olls memang dari kecik is lelaki.  Main macam lelaki semua.  Tapi bila they olls makin dewasa they olls dah boleh pikir dan nilai diri they olls sendiri,  in the end they olls tau siapa diri they olls yang sebenar.  U olls kata,  AHLI KELUARGA adalah yang menyumbang besar kepada perkara ini.  Menyumbang kepada perkara apa u olls?

Pernah u olls tanya semua pondan-pondan kat Melesia ni,  masa they olls menjelang remaja....SAPA YANG TAK PERNAH KENA SEPAK TERAJANG SAMPAI NAK MATI DENGAN ABANG DAN BAPAK SENDIRI SEBAB MALU THEY OLLS NI SEDANG DALAM PROSES MENJADI PONDAN!!!!  Semua instirusi keluarga kat Melesia tak kisah Melayu,  Cina atau India tak boleh terima hakikat kalau anak depa is anak pondan!!! Sorry kita bukan Emerika. 

Pertama sekali si pondan-pondan ini akan kena pukul,  kena perli,  kena pulau last sekali kena buang dari darah daging sendiri.  Tapi lama kelamaan,  air dicincang takkan putus nyah.   Sejahat-jahat maknusia,  tapi masih ada sifat kasih dan sayang.  Walaupun anak dia dah tukar jantina dan berpakaian sebagai seorang  wanita,  tapi deep inside hati itu,  mata itu,  tetap anak yang dia lahirkan.  Salahkan kalau dia nak sayang anak dia sendiri tak kisahlah anak dia macam mana pun? 

Dan menjadi kenyataan ya (dengan lenggok cakap macam Regina Ibrahim)....anak-anak pondan ni la yang banyak membantu keluarga apabila they olls menjelang tua okay!!! Depa lah yang akan beli rumah,  jaga mak-mak bila sakit,  anak-anak lain sebuk dengan keluarga dan anak-anak masing-masing....SI ANAK PONDAN ini lah yang akan membantu hal-hal keluarga.  IVE SEEN A LOT OF THAT OKAY!!!!

Syafiqtichot,  how old are u? Tak kisah how old are u,  tapi akak rasa pemikiran hang ini sangat 15 tahun.  U olls menulis seolah-olah u olls takut kalau diri sendiri dan kawan-kawan terdekat u olls menjadi MAT SOTONG.  U olls jangan cepat confuse.  Jadi mat sotong atau tak,  yang penting dia respek u olls,  dia tak curi duit u olls,  dia tak susahkan u olls kan?  Tak over kalau akak cakap yang hang ni adalah homophobic!! Kau tau tak homophobic apa nyah?  Homophobic adalah orang orang yang selalu bagi negative attitudes and feelings towards lesbian, gay, bisexual, queer, and in some cases transgender and intersex people.

Setahu akak,  jantan-jantan yang mengaku jantan macam u olls berlambak yang hidup mengharap ehsan duit cek endut si Mat Sotong.  Tau tak Cek Endut tu apa?  Cek Endut tu Cek cur la nyah.  Pergi melacurkan diri untuk kehidupan sesuap nasik.  Pastu duit tu bela kat jantan-jantan depa.  Please laaaaaaaaaaaaaaaa!!!   Kepada kawan-kawan hang yang duk komen kat belog hang tu...kunon nak maki jer pondan-pondan kalau jumpa....tunggu la akak bawak satu batalion pondan dan maki hang pulak secara tiba-tiba.  Tengok apa perasaan u olls!  Macam anjing tak?

Jangan hina Mat Sotong secara membabi buta okay.  Please sedar diri dulu sebelum nak nilai diri orang lain.  Kalau hang betul JANTAN pun tak semestinya hang boleh menerajui keluarga dan masa depan.  Awat MAT SOTONG tak buleh menerajui keluarga ka?  Awat PEREMPUAN tak buleh menerajui keluarga lah?  So kat dunia ni yang hidup hanya JANTAN SEJATI LA?

Syafiqtichot dan kawan-kawan homophobic,  hidup kita ni besar sangat.  Jangan buat pandangan dari satu arah penglihatan saja.  Sungguh tidak fair.  U olls kata,  Kenapa Lelaki Menjadi Mat Sotong - KENAPA TAK BULEH KE?  Tak buleh ke jadi Mat Sotong asalkan depa tau jaga diri sendiri.  Bukan depa mai korek-korek lubang pungkok hang pun,  yang hang duk sakit ati pasai pa?  Ataupun hang bara sebab hang nak korek pungkok depa tak dapat? 

Bergambar dengan sisiters kat Phuket.  Memang ramai Mat Sotong buat meniaga juai bodi ni.  Tapi kalau diberi choice yang lebih baik........AMPA RASA DEPA NAK KA JUAI PUNGKOK KAT ORANG UNTUK SESUAP NASIK?  SATU MALAM KENA SENTOT 5-10 JANTAN.  Ampa ingat depa saja -saja mau ka?

Salah ke jadi Mat Sotong kalau they olls mencari rezeki halal.  They olls pun ada kaki,  ada tangan dan ada otak.  Bagi la they olls peluang untuk kerja macam orang lain jugak.  Disebabkan diskriminasi yang memang ada dalam dunia ni mendorong Mat Mat Sotong untuk cenderung kepada kerja-kerja seperti sexual worker,(PELACUR LA NYAH!!)  penari exotic,  social excort dan macam-macam pekerjaan yang dilanggani oleh PARA JANTAN SEJATI!!

Dalam komuniti Mat Nyah kat Penang,  sebab kat Penang undang-undang tak ketat sangat macam negeri lain di mana lelaki yang berpakaian perempuan akan ditangkap oleh jabatan agama Islam.  Please read here :  MALAYSIAN TRANSSEXUAL COMMUNITY: STRIPPED OF A LIFE OF DIGNITY.  Ramai akak-akak kat Penang boleh kerja macam orang lain walaupun berpakaian perempuan walaupun depa hanya perempaun di hati.  Wedding planner ada ramai,  kerja kilang ramai,  kerja kat restoran,  make up artistt,  kerja kat supermarket...semua tu honest living ok.  Depa bukan pi korek duit kat laki orang dan kikih mintak duit okay!!!!  Tu kerja kerja perempuan yang tak sedar diri ya.  Feeling-feeling Alicia Keys sampai duit make up suruh laki bayar.  Memang keji.

Kat Kedah,  mana-mana kedai-kedai make up macam Elianto tak boleh pakai lelaki sebagai Counter Make Up Artist ya.  Memang undang-undang negeri they olls.  Tapi masa anak Ketua Menteri Kedahkawen.............sapa mekap?  Sendiri mau siasat la u olls.

Sekian saja kepada Syafiqtichot dan kawan-kawan.  Dunia ni besak sangat.  And it evolve massively,  hang saja tak sedar.  Lain kali sebelum nak keluar statment apa-apa jangan sampai menjatuhkan maruah diri sendiri.  Akak menulis ni bukan sebab akak ni activist menulis untuk KEBAJIKAN NYAH NYAH SEMELESIA akak menulis sebab akak rasa akak pun sama macam hang,  cakap biar lepas kalau benda dah betul!! Kan?
TERIMALAH POSE BASAH DARI AKAK.  SEMOGA AWAK PUN BASAH JUGAK KETIA MEMBACA BELOG AKAK.

PS/  Akak mendoakan nanti hang dah kawen,  hang dapat sorang anak pondan.  Baru hang tau langit kat mana?

61 comments:

  1. huhu... teruk gila dia hina orang... depa tu bukan mintak pun nak jadi camtu... tapi dah naluri lebih dok pi situ... nak buat macam mana ye tak...

    lagipun bukan pondan2 tu semua bukan guna duit dia pun nak beli hias2 semua sampai nak benci tahap macam tu skali.

    takmau tengok, tutup mata sudah.

    btol tak??

    ReplyDelete
  2. baguih aslinawati.....hang harus berusaha jadi pengomen teratas belog aku!!!!!! lani reena leading.

    Apa pun...hang cakap tu betui....

    ReplyDelete
  3. keless kakmer..tu itu mak adek2..ckp jgn main lps ja.kalo hg ada prasaan, org2 yg hg ckp mat sutun ni pun ada prasaan gak.

    kakmer,pasai ampa ckp yg nyah2 ni la yg sara famly depa kan.yes i do aggree wit u!!i pun ada sedara yag camni.and "she" is sooo gojes.i adore her beauty.mak dia dulu dah pukul dia kaw2.tp last2 mak dia dah trima tu naluri anak dia.and anak dia tu la yg sara famly skrg ni.umah kg buruk pun dah naik mcm mahligai wokeh..
    anak2 laki yg prasan sejati ni leh ka wat camtu kat mak pak depa?nan hadoo k..

    ReplyDelete
  4. suka balik jumie berbalas komen tersebut
    rasa panas juga membaca blog dia komen pasal golongan itu
    i like:

    "akak menulis sebab akak rasa akak pun sama macam hang, cakap biar lepas kalau benda dah betul!!"

    dan

    "PS/ Akak mendoakan nanti hang dah kawen, hang dapat sorang anak pondan. Baru hang tau langit kat mana?"-bukan nk doa dia dapat kan? tp biaq sedaq ckit, dok ngata pandai

    btw, yzd pun sokong, geng2 dok caci camne la yang dok suka kikis duit nyah, n dok ngorat nyah tak dapat

    ReplyDelete
  5. kepada so no name lamer ....
    ok laa aku tak tsu what in the hell is ur point untk diskriminasi kan org..
    tapi one for sure.. dulu time ang sekola tinggi2 ang tak belajar gender ker... respek laa brader... sempati.. kalo ko tak leh nak ubah dia org ko try to be polite.. dari ko tembak dia org apa kata ko duduk and listen to them...

    Do u know now days people are seeking for a reason why those people become like this...why they are more into girlish.. kenapa dia org tak nak jd lelaki.. apa perasaan ang kalo aku ckp "DIA ORG TAK NAK JD JANTAN PASAL DIA ORG RASA JANTAN IS GOOD FOR NOTHING"
    Pedih?? sakit?? so think.. Wise man dont throw words ..=)

    ReplyDelete
  6. Mempunyai perasaan MAT SOTONG bukan pilihan macam nak beli talian telefon apa ya? Maxis? Digi? Atau Celcom?

    ReplyDelete
  7. Salam....
    Mengenai isi kandugan blog Syafiq tu, isu yang dibentangkan memang betul, tapi cara penyampaian kasar dan terlalu emosional. Apa yang dapat disimpulkan disini ialah lelaki lembut tidak salah, disebabkan cara percakapan dan perwatakan yang lembut, asalkan masih mengekalkan cara pemakaian dan penampilan sebagai lelaki sejati. Tambahan pula ramai lelaki lembut yang berjaya malah sudah berkeluarga, seperti Chef Wan (dah jadi datuk pun), Benard Chandran, Rizalman Ibrahim. Syed Muradzi Shamsul (Dee, Jangan Ketawa, tampil sebagai perempuan apabila dibayar untuk mengacara majlis koprat) dan Jaafar Onn, tetapi individu yang disebut masih mengekalkan penampilan sebagai lelaki dan tidak perlu memakai pakaian wanita. Isu yang mungkin dibangkitkan ialah lelaki lembut yang ingin mengubah asal kejadian darpada lelaki kepada wanita. Islam amat melarang perbuatan ini. Malah fenomena ini amat biasa IPTA/IPTS, dimana lelaki lembut ini mengubah penampilan mereka dengan memakai pakaian wanita, dan lebih teruk lagi mengambil hormon estrogen untuk menaikan buah dada mereka dan ingin kelihatan seperti wanita. Fenomena ini terjadi kepada rakan sekelas saya, dan saya sendia agak terkejut dengan penampilan beliau, tetapi, alhamdulilah, setelah beberapa tahun tidak berjumpa, penampilan beliau telah kembali ke asal walaupun masih lagi berpewatakan lembut, tetapi penampilan seperti lelaki biasa seperti saya, malah beliau sudah berkejaya dan sudah bertunang dengan gadis pilihannya dan bakal melangsungkan perkahwinan tahun depan. Saya juga tidak suka kepada pondan atau lelaki yang mengubah penampilan mereka kepada wanita, tetapi apa yang perlu dilakukan, mereka ini perlu dibimbing ke jalan yang betul dan memerlukan sokongan keluarga dan rakan untuk berubah.

    Sekian Terima Kasih...
    :-)

    ReplyDelete
  8. dia ni macam ada konflik dalam diri dia..maybe nak rapat ngn nyah seperti pepatah mahu tapi malu..p00orahh..ni quote dia dalam artikel

    -Salah ke kalau lelaki keluar pakai baju pink?-

    "Cuba kalau kita fikir logik, pempuan tak ada masalah langsung pon nak pakai baju warna apa ke, sume boleh sental je ikot suka. Namun, kalau lelaki, warna pink mesti menjadi masalah. Mesti ada je yang cakap, “uisshh..ewww.. macam gay la”. Tak pon cakap, “geli nye…nyah tuh pakai pink”. Dari situ, dah lekat dah, mana-mana lelaki yang berbaju pink, semuanya golongan gay tak pon bapok. Kan ke macam diskriminasi tu namenye. Bukan baju korang pon. Bukan korang beli pon baju tu. Biar laa, suka hati la kan."

    macamni plak dia cakap bila tunjuk pendirian memakai baju bewarna pink yg distereotaipkan sebagai golongan lelaki lembut, gay nyah & lain2. Dia kata XPA sebab dia yang pakai.KALAU ADA ORANG YANG ANTI PAKAI BAJU PINK PULAK mengata satu reban kat dia amacam?

    satu lagi quote

    "Bukan apa, kadang-kadang disebabkan warna pink, ada orang akan pandang pelik dan tergelak kalau ada lelaki yang selambe keluar pakai baju warna pink. Apa masalahnye? Tak boleh ke? Kenapa mesti ada diskriminasi tentang warna ke atas lelaki. Kenapa korang yang kaum pempuan meletakkan warna pink tu sebagai warna sejati korang?. Apa korang bayar ke warna pink tu untuk hanya kaum perempuan sejagat je. Kaum lelaki tak boleh pakai?. Suka hati la kan."

    warna pemakaian biasanya menunjukkan imej dan emosi atau tabiat(macam Dr *@% ckp, individu akan mengulangi perbuatan biasa kerana berasa selamat) individu.

    Emosi yang dinampakkan kepada orang lain pulak berbezA2.mAKHLUK TUHAN NI KAN HEBAT SEBAB TUHAN YANG CIPTA.

    ReplyDelete
  9. Well said Hazwan, nyah pun macam perempuan. Self insecure. Sentiasa rasa tak cukup cantek. Sebab tu depa sanggup makan pill, buat macam amcam sebab nak nampak cantek.

    Perempuan pun sama jugak...kalau dah kurus...tetap nak kurus. Nak dayet bagai.

    Actually kepada adik adik yang baca belog akak ini, kalau u olls seorang lelaki yang berjiwa perempuan...tak semestinya u olls menukar identiti u olls secara total sampai memudaratkan diri. Kalau nak makan pill hormon, please consult doktor. Jangan makan ikut suka suka saja.

    ReplyDelete
  10. mungkin niat syafiq tu nak menegur kot, cuma ayat dia terlalu pedas.. maafkn la dia kak..

    ReplyDelete
  11. Dia tak buat salah pun kat akak. Buat apa akak nak maafkan dia. Dia menulis atas pendapat dia. Akak menulis atas pendapat akak.

    ReplyDelete
  12. dan : PINK IS THE NEW BLACK--- laki akak punya berus gigi kaler pink. Boleh? And yes...he is gay frienly. tapi tak bermakna ampa boleh dekati dia. LANGKAH KUBUR AKAK DULU

    ReplyDelete
  13. Ampa ni dok lepaih geram kat belog aku. Bukan nak FOLLOW blog aku pun. cehsssssssssss

    ReplyDelete
  14. Gambaq last tak tahannnnnnnnnnnn! Kalah Pam Anderson.

    ReplyDelete
  15. Jumie, aku nk tanya hang. Hang penah tgk x cite BUKAK API? Jawap dlu soklan aku.

    ReplyDelete
  16. Tak pernah tengok wahai lelaki sejati....

    ReplyDelete
  17. ko kena tgk cite tu & tolong nilaikan. Ko nak penghormatan pade golongan2 cmni, tp kisah yg melambangkan jatidiri golongan2 nyah tu pon dah leh buat org hilang respek. Cmne nak hormat?

    ReplyDelete
  18. Yelaaa lelaki sejati.....tunjokkanla diri hang sebenar baru bercakap ya.....don't be like mat sotong

    ReplyDelete
  19. Wah Kak Merr panas gituh, anyways tq so much dear for defending us.

    Syafiq tu tgk sekilas pandang je kot and x tengok dari semua aspek mcm kak mer ckp. Niat syafiq tu bkn menegur tp mencaci. Dia ingat dia bagus sangat ker ckp org mcm tuh. Pergi la mati nyah!

    Bkn senang nak ubah naluri yg lahir sejak azali. Contohnya mcm ni, org tu memang straight (really straight) then suruh jd nyah, bleh? Mcm tu la nyah or gay nak disuruh jd lelaki sejati. Not that easy dear tp ckp is easy!

    ReplyDelete
  20. lelaki Sejati,

    aku dah tengok gambaq Bukak Api...so what's wrong with that movie?

    aku rasa movie tue tak dak kesalahan dan punyai nilai estetika yang lebih baik dari movie 'Dua Alam'.

    Aku rasa apabila Kak Merr pi tigok gambaq Buka Api pon persepsi dia takkan berubah kerana secara dasarnya gambaq tue mencerminkan kepada isu-isu seks bebas tanpa perlindungan. Seks bebas yang akhirnya membawa kepada penyebaran penyakit. Isunya adalah seks...

    Lelaki Sejati, kamu seharusnya akan atau sudah melakukan seks bukan? Sesungguhnya seks kamu kepada seorang perempuan.

    Tetapi kamu perlu ingat bahawa filem Bukak Api itu sendiri mengambarkan LELAKI SEJATI mencari PONDAN untuk memuaskan nafsu dan ada juga LELAKI SEJATi yang memang wujud kat dunia nie yang minat PONDAN.

    disni, filem Dua Alam punyai kelebihannya dalam mengambarkan persepsi masyarakat terhadap golongan pondan. Yang akhirnya mendominasi perasaan individu serba salah yang diakibatkan oleh masyarakat itu sendiri.

    Topik kita disini adalah lelaki sotong dan kebarangkalian kamu menilai persepsi tunggal berkenaan Bukak Api agak terpesong.

    Lelaki Sejati, kamu meletakkan penghormatan berdasarkan golongan PONDAN lorong sahaja? tidakkah prospek itu terlalu kecil dan berjangkauan rendah?

    Kak merr dah mengulas lebih lanjut berkenan bidang kerja dan nilai yang berkembang dalam kalangan golongan ini. Adakah nilai penghormatan hanya dapat dinilai dengan BUKAK API?

    Tidak sama sekali.

    ReplyDelete
  21. YAZID ni pondan ke? Muke cam katak. Tapi lembut. Pondan cmni lagi jijik. Muka xde market. Ko ni bersubahat je ngan maknyah2 buat kegiatan haram, bagus.

    ReplyDelete
  22. susah2 je nk bising2 kat cni..

    pernah dgr pepatah..
    klo nk sibu daye..
    klo xmo mcam2 dalih..

    same gak cam kes ni..
    mule dr lelaki tulen..
    nk bertuka jadik jantina yg xde dlm surat beranak tuh..
    macam2 dalih bagi...
    naluri lah itu lah..

    ny klo nk suh jadi tulen balik..
    pown mcam2 dalih gak bg..
    susah ar.. itu ar.. ini ar..

    sng cite..
    ape pown bnde nk wat..
    pokok pangkal hati ngan akal..
    xyah nk turutkan sgt hati tu sbb tuh kene kawtim bek ngan akal..
    sbb klo lyn sgt ati ley mati tuh..

    ReplyDelete
  23. betol la kita x layak nk judge hidup org camtu... n btol gak diorg x mntak jd gtu.. tp tu hnya kpd lelaki lembut.. ape plak cite dgn lelaki lembut+pembedahan plastik(tambah itu+potong ini)... x ke dosa besar dlm agama kita??? dh mcm memalukan agama kita...sy sokong dgn dak tu.. korg yg membela si bapok2 terlampau ni, x tahu la ak nk ckp pe ag.. subhanallah... ibarat cam korg back up perogol/pembunuh/pencuri...
    tp ini korg back up insan yg x di akui umatnya oleh Nabi Muhammad S.A.W..
    renung2kan la yep

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Dear Samdoll,


    Akak terima semua kata-kata hang ini dengan hati yang terbuka. Akak tak mau kata akak betul. Kepada u olls semua yang tersinggung dengan penulisan akak ini, akak mintak maaf kerana penulisan akak ini tidak menunjukkan yang akak ini tidak cukup ISLAM di mata hang. Maybe betui maybe salah, semua tu hanya Allah yang tau. Tapi apa pun, akak puas hati sebab akak bersuara dan tidak perlu bersembunyi siapa diri akak. Tak perlu bersembunyi di sebalik nama samaran. Tak perlu letak emel merapu-rapu. Kalau nak cakap benda betul, tak perlu nak sembunyi. Pelik sungguh pak hang buh nama hang Samdoll. Mesti hang malu pi sekolah dulu kan? Nama hang lagu tu.


    ps/ Hanya Allah Yang Tahu

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Delivery to the following recipient failed permanently:

    ahmadolfitri@gmail.com

    Technical details of permanent failure:
    Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain. We recommend contacting the other email provider for further information about the cause of this error. The error that the other server returned was: 550 550-5.1.1 The email account that you tried to reach does not exist. Please try
    550-5.1.1 double-checking the recipient's email address for typos or
    550-5.1.1 unnecessary spaces. Learn more at
    550 5.1.1 http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=6596 6si13867756yhl.164 (state 14).

    ----- Original message -----

    Received: by 10.100.154.2 with SMTP id b2mr2347880ane.48.1292218059823;
    Sun, 12 Dec 2010 21:27:39 -0800 (PST)
    Return-Path:
    Received: from b2.c1.bise3.blackberry (bda-216-9-249-51.bise.na.blackberry.com [216.9.249.51])
    by mx.google.com with ESMTPS id c28sm6249614ana.21.2010.12.12.21.27.38
    (version=SSLv3 cipher=RC4-MD5);
    Sun, 12 Dec 2010 21:27:38 -0800 (PST)
    X-rim-org-msg-ref-id: 1443466386
    Message-ID: <1443466386-1292218056-cardhu_decombobulator_blackberry.rim.net-673751665-@b17.c1.bise3.blackberry>
    Reply-To: jumiess@gmail.com
    X-Priority: Normal
    Sensitivity: Normal
    Importance: Normal
    Subject: Fw: [Belog Jumie Samsudin] New comment on Kenapa Lelaki Menjadi MatSotong - KENAPA TAK BULE....
    To: ahmadolfitri@gmail.com
    From: jumiess@gmail.com
    Date: Mon, 13 Dec 2010 05:30:33 +0000
    Content-Type: multipart/alternative; boundary="part13054-boundary-557305203-1425914399"
    MIME-Version: 1.0

    Cayalah samdoll...

    Terbaik!


    Jumie Samsudin sent this message from BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

    ReplyDelete
  28. kepada manusia yg tdk bernama dan sekumpulan dgn nya (aku rasa sebab tu dia jeles dgn pondan2 sekelian alam.. sebab dia org ada nama yg melerts.. )

    pd pendapat aku, aku rasa ko ni mesti ada masalah mental, x cukup pengetahuan, katak bawah tempurung,dll.. sebabnya..

    1) ko dah la bengap, banggang n SAMDOLL bak kata jumie.. BERANI ko nk bercakap benda2 mcm.. sedangkan ko x pernah KAJI jenis MASYARAKAT ini..

    2) masalah besar ko ialah, masalah mental.. aku rasa baik ko g check otak metal ko.. kat hospital jalan perak.. ko x.. ko g tanjung rambutan.. sure ada obat..

    3)ko faham x apa yg jumie cuba terangkan? ko rasa...?? ko faham bahasa apa??? nk jumie ckp bahasa lain ke selain bahasa melayu? bahasa apa yg ko faham?

    aku ni bukan apa.. cuma malas. malas nk melayan org mcm ko.. maksud aku.. malas nk melayan kerenah masyarakat mcm ko.. sebab ko org dah la BODOH.. SOMBONG plak tu. ko masih di ALAM FANTASI ko.. sedehhh...

    ko sedap jer nk panggil YAZID tu pondan muka buruk la.. katak la.. ko sapa?? elok sgt ker muka? sedar RUANG X? klu ko x sedar.. dtg jumpa aku.. sebab aku ada cermin.. (harap2 cermin aku x retak la sebab nk suruh ko tgk muka ko dlm cermin tu.)

    ada apa2 yg ko x puas ati lagi wahai anak adam yg tidak bernama, tidak berbapa.. ahaks..

    ReplyDelete
  29. Sorry kak adik nk comment kat cni tp tersend kat email akak lak...bkn apa excited baca komen2 ni suma...

    Lie awat ang lambt sgt bgtau kat aku

    so akak dh baca kan komen tu...klu rajin tlg paste kat cni je...bg jantan2 yg terlalu rs sgt jantan tu baca

    Mg aku sgt sokong blog ini..jenis apa pun sotong tu mereka x mintak jd mcm tu ye...klu u olls rs u olls bgs sgt u olls diam je..org kata sapa yg suka mengutuk org ni mean diaorg jeles dgn apa yg ada kat org lain....

    ReplyDelete
  30. 3)ko faham x apa yg jumie cuba terangkan? ko rasa...?? ko faham bahasa apa??? nk jumie ckp bahasa lain ke selain bahasa melayu? bahasa apa yg ko faham?

    Thanks Mizan...akak rasa dia tak baca habis apa yang akak tulis...terus terus dia maki akak tak cukup Islam.

    ReplyDelete
  31. sb dia rs dia terlalu islam suka2 hati je dia ngumpat orang..woi bengap mengutuk org doa besaq tau...x takut dosa ka ha??

    dgn dia kena ckp bahasa hindu kot br dia fhm...LOL....

    ReplyDelete
  32. wahai Si Sayoz,

    istilah "nabi tak mengaku umat' semua orang tahu dan dapat hayati dan fahami. Tak kira cik Jumie, aku dan semua orang yang mengaku dia umat manusia yang MUSLIM semua faham.

    bagi pendapat aku, apa yang digambarkan oleh cik Humie kita adalah refleksi defensif yang ditonjolkan untuk memperlihatkan bahawa dunia PONDAN ini tidak seteruk dan sekotor yang dilihat.

    Apa yang dilakukan oleh cik Jumie adalah refleksi daripada apa yang ditulis dalam blog Syafiqtichot.
    (yang bagi aku ditulis secara membabi buta dan mengikut perasaan)

    Jadi, resultnya haruslah sesuatu yang seperti cik jumie karangkan di BELOG JUMIE SAMSUDIN. Setaraf dan kena pada tempatnya kerana cik Jumie berada dalam lingkungan tersebut(dunia lelaki sotong, DONUt dan pondan) dan tidak kepada Syafiqtichot.

    Dalam pengertian hang, dunia pondan nie seperti langsung tidak ada pegangan agama, tak pi sembahyang, tak ngaji Al- Quran dan sebagainya. Tidakkah itu sesuatu tuduhan yang cetek?

    Siapa kata, mereka tidak pernah dinasihatkan atau diberi peluang untuk berubah? Hang sendiri tahu bahawa manusia itu sendiri sukar berubah, tetapi tidak bermakna kita harus menunding jari bahawa semua itu salah.

    Peluang sentiasa ada, dan mereka sendir yang akan menetukan nasib untung mereka. Kenapa perlu kita hakimi depa dengan fikiran secetek dan serendah-rendahnya.

    Kita siapa untuk mengatakan bahawa Si A itu berdosa kerana dia LEMBUT dan PONDAN..dan Si B tak berdosa sebab dia JANTAN SEJATI.

    Seks diluar tabii itu adalah dosa antara mereka dengan Tuhan. Aku, cik Jumie malah hang sendiri jika kita mengetahui bahawa sahabat kita melakukan perlakuaan sebegitu berhak untuk menasihati. Tapi kita tahu ke benda itu berlaku?

    Atas dasar apa kita nak menasihati dan menjatuhkan hukuman sekiranya tida bukti? Anwar Ibrahim pun sampai hari ini tidak mengaku terhadap pertuduhannya. Tapi apa hak kita nak jatuhkan hukuman sebelum dia dibicarakan?

    Tertengok Pic seks Golongan Gay?
    Wah, hang memang advance tengok menda tue semua. Tapi sifat geli tue sebenarnya datang dari mana? Peribadi bukan...Seperti sesetengah orang geli tengok ular dan kucing.

    Itu sifat peribadi manusia, kalau dah geli..sila elakkan..jangan dok rajin pi tengok, satgi suka pulak.


    Kami, blogger-blogger tegar dan FB memandang nama dan pengenalan diri adalah sesuatu yang amat penting.

    Bolg kami adalah seperti anak kami sendiri, jadi perlulah anak mempunyai ayah dan ibu yang bernama. Tapi pada pengetahuan aku, profile hang dah tak wujud? betol ka..? ermmm, memang hang pengecut.

    Kenapa kita perlu malu dengan nama sebenar dan perlukan nama samaran? memang dalam interet banyak manusia menggunakan nama samaran.

    Tapi adakah itu jalan terbaik sebagai seorang pelayar internet yang beretika? tidak bukan. Hang yang meletakkan pra-syarat bahawa kewujudan nama samaran adalah baik dan bagus.

    Belajar terima hakikat? siapa disini tidak menerima hakikat? Manusia seperti hang ka or insan seperti aku, cik Jumie dan lain2 yang cuba mengerti?

    Adakah kami menghalalkan menda yang sedia haram? Tidak sama sekali, tapi kami cuba untuk memahami mengapa ia berlaku. Bukan datang seperti ribut menghentam kromo lalu pergi seperti kilat yang memang bercahaya(kononnya penerang alam), tapi gimik sahaja.


    Memang patut cik Jumie menyebut nama bapak hang kerana cik Jumie sendiri bangga dengan namanya JUMIE SAMSUDIN. tapi kenapa hang tidak? malu bahawa nama hang tidak mempunyai branding yang baik atau kurang memberi impak kepada masyarakat?

    Jagan sesekali meminta maaf kepada BORAK, DONUT, ADEK2, PONDAN, MAKNYAH etc... kerana mereka bukan TUHAN..Minta maaf lah dengan ALLAH.

    ReplyDelete
  33. wahai Si Sayoz,

    istilah "nabi tak mengaku umat' semua orang tahu dan dapat hayati dan fahami. Tak kira cik Jumie, aku dan semua orang yang mengaku dia umat manusia yang MUSLIM semua faham.

    bagi pendapat aku, apa yang digambarkan oleh cik Humie kita adalah refleksi defensif yang ditonjolkan untuk memperlihatkan bahawa dunia PONDAN ini tidak seteruk dan sekotor yang dilihat.

    Apa yang dilakukan oleh cik Jumie adalah refleksi daripada apa yang ditulis dalam blog Syafiqtichot.
    (yang bagi aku ditulis secara membabi buta dan mengikut perasaan)

    Jadi, resultnya haruslah sesuatu yang seperti cik jumie karangkan di BELOG JUMIE SAMSUDIN. Setaraf dan kena pada tempatnya kerana cik Jumie berada dalam lingkungan tersebut(dunia lelaki sotong, DONUt dan pondan) dan tidak kepada Syafiqtichot.

    Dalam pengertian hang, dunia pondan nie seperti langsung tidak ada pegangan agama, tak pi sembahyang, tak ngaji Al- Quran dan sebagainya. Tidakkah itu sesuatu tuduhan yang cetek?

    Siapa kata, mereka tidak pernah dinasihatkan atau diberi peluang untuk berubah? Hang sendiri tahu bahawa manusia itu sendiri sukar berubah, tetapi tidak bermakna kita harus menunding jari bahawa semua itu salah.

    Peluang sentiasa ada, dan mereka sendir yang akan menetukan nasib untung mereka. Kenapa perlu kita hakimi depa dengan fikiran secetek dan serendah-rendahnya.

    Kita siapa untuk mengatakan bahawa Si A itu berdosa kerana dia LEMBUT dan PONDAN..dan Si B tak berdosa sebab dia JANTAN SEJATI.

    Seks diluar tabii itu adalah dosa antara mereka dengan Tuhan. Aku, cik Jumie malah hang sendiri jika kita mengetahui bahawa sahabat kita melakukan perlakuaan sebegitu berhak untuk menasihati. Tapi kita tahu ke benda itu berlaku?

    Atas dasar apa kita nak menasihati dan menjatuhkan hukuman sekiranya tida bukti? Anwar Ibrahim pun sampai hari ini tidak mengaku terhadap pertuduhannya. Tapi apa hak kita nak jatuhkan hukuman sebelum dia dibicarakan?

    Tertengok Pic seks Golongan Gay?
    Wah, hang memang advance tengok menda tue semua. Tapi sifat geli tue sebenarnya datang dari mana? Peribadi bukan...Seperti sesetengah orang geli tengok ular dan kucing.

    Itu sifat peribadi manusia, kalau dah geli..sila elakkan..jangan dok rajin pi tengok, satgi suka pulak kan.

    Kami sememangnya mengucap setiap kali sembahyang. Kenapa perlu di suruh-suruh? atau hang sendiri yang takut akan hakikat?

    ReplyDelete
  34. wahai Si Sayoz,

    istilah "nabi tak mengaku umat' semua orang tahu dan dapat hayati dan fahami. Tak kira cik Jumie, aku dan semua orang yang mengaku dia umat manusia yang MUSLIM semua faham.

    bagi pendapat aku, apa yang digambarkan oleh cik Humie kita adalah refleksi defensif yang ditonjolkan untuk memperlihatkan bahawa dunia PONDAN ini tidak seteruk dan sekotor yang dilihat.

    Apa yang dilakukan oleh cik Jumie adalah refleksi daripada apa yang ditulis dalam blog Syafiqtichot.
    (yang bagi aku ditulis secara membabi buta dan mengikut perasaan)

    Jadi, resultnya haruslah sesuatu yang seperti cik jumie karangkan di BELOG JUMIE SAMSUDIN. Setaraf dan kena pada tempatnya kerana cik Jumie berada dalam lingkungan tersebut(dunia lelaki sotong, DONUt dan pondan) dan tidak kepada Syafiqtichot.

    Dalam pengertian hang, dunia pondan nie seperti langsung tidak ada pegangan agama, tak pi sembahyang, tak ngaji Al- Quran dan sebagainya. Tidakkah itu sesuatu tuduhan yang cetek?

    Siapa kata, mereka tidak pernah dinasihatkan atau diberi peluang untuk berubah? Hang sendiri tahu bahawa manusia itu sendiri sukar berubah, tetapi tidak bermakna kita harus menunding jari bahawa semua itu salah.

    Peluang sentiasa ada, dan mereka sendir yang akan menetukan nasib untung mereka. Kenapa perlu kita hakimi depa dengan fikiran secetek dan serendah-rendahnya.

    Kita siapa untuk mengatakan bahawa Si A itu berdosa kerana dia LEMBUT dan PONDAN..dan Si B tak berdosa sebab dia JANTAN SEJATI.

    Seks diluar tabii itu adalah dosa antara mereka dengan Tuhan. Aku, cik Jumie malah hang sendiri jika kita mengetahui bahawa sahabat kita melakukan perlakuaan sebegitu berhak untuk menasihati. Tapi kita tahu ke benda itu berlaku?

    Atas dasar apa kita nak menasihati dan menjatuhkan hukuman sekiranya tida bukti? Anwar Ibrahim pun sampai hari ini tidak mengaku terhadap pertuduhannya. Tapi apa hak kita nak jatuhkan hukuman sebelum dia dibicarakan?

    Tertengok Pic seks Golongan Gay?
    Wah, hang memang advance tengok menda tue semua. Tapi sifat geli tue sebenarnya datang dari mana? Peribadi bukan...Seperti sesetengah orang geli tengok ular dan kucing.

    Itu sifat peribadi manusia, kalau dah geli..sila elakkan..jangan dok rajin pi tengok, satgi suka pulak kan.

    Kami sememangnya mengucap setiap kali sembahyang. Kenapa perlu di suruh-suruh? atau hang sendiri yang takut akan hakikat?

    ReplyDelete
  35. wahai Si Sayoz,

    istilah "nabi tak mengaku umat' semua orang tahu dan dapat hayati dan fahami. Tak kira cik Jumie, aku dan semua orang yang mengaku dia umat manusia yang MUSLIM semua faham.

    bagi pendapat aku, apa yang digambarkan oleh cik Humie kita adalah refleksi defensif yang ditonjolkan untuk memperlihatkan bahawa dunia PONDAN ini tidak seteruk dan sekotor yang dilihat.

    Apa yang dilakukan oleh cik Jumie adalah refleksi daripada apa yang ditulis dalam blog Syafiqtichot.
    (yang bagi aku ditulis secara membabi buta dan mengikut perasaan)

    Jadi, resultnya haruslah sesuatu yang seperti cik jumie karangkan di BELOG JUMIE SAMSUDIN. Setaraf dan kena pada tempatnya kerana cik Jumie berada dalam lingkungan tersebut(dunia lelaki sotong, DONUt dan pondan) dan tidak kepada Syafiqtichot.

    Dalam pengertian hang, dunia pondan nie seperti langsung tidak ada pegangan agama, tak pi sembahyang, tak ngaji Al- Quran dan sebagainya. Tidakkah itu sesuatu tuduhan yang cetek?

    Siapa kata, mereka tidak pernah dinasihatkan atau diberi peluang untuk berubah? Hang sendiri tahu bahawa manusia itu sendiri sukar berubah, tetapi tidak bermakna kita harus menunding jari bahawa semua itu salah.

    Peluang sentiasa ada, dan mereka sendir yang akan menetukan nasib untung mereka. Kenapa perlu kita hakimi depa dengan fikiran secetek dan serendah-rendahnya.

    Kita siapa untuk mengatakan bahawa Si A itu berdosa kerana dia LEMBUT dan PONDAN..dan Si B tak berdosa sebab dia JANTAN SEJATI.

    Seks diluar tabii itu adalah dosa antara mereka dengan Tuhan. Aku, cik Jumie malah hang sendiri jika kita mengetahui bahawa sahabat kita melakukan perlakuaan sebegitu berhak untuk menasihati. Tapi kita tahu ke benda itu berlaku?

    Atas dasar apa kita nak menasihati dan menjatuhkan hukuman sekiranya tida bukti? Anwar Ibrahim pun sampai hari ini tidak mengaku terhadap pertuduhannya. Tapi apa hak kita nak jatuhkan hukuman sebelum dia dibicarakan?

    Tertengok Pic seks Golongan Gay?
    Wah, hang memang advance tengok menda tue semua. Tapi sifat geli tue sebenarnya datang dari mana? Peribadi bukan...Seperti sesetengah orang geli tengok ular dan kucing.

    Itu sifat peribadi manusia, kalau dah geli..sila elakkan..jangan dok rajin pi tengok, satgi suka pulak kan.

    Kami sememangnya mengucap setiap kali sembahyang. Kenapa perlu di suruh-suruh? atau hang sendiri yang takut akan hakikat?

    ReplyDelete
  36. Astargfirullahalazim....

    yg mengutarakan/yg memulakan soal ni la yg paling keji skali dlm masalah ni....

    SEBAB!!!!!

    kalau ye pun yg menulis tu JANTAN SEJATI.... ingat dah perfect ka??? dah tu, kalau betul pun hg tu jantan sejati, bkn begini caranya nak menegur/membimbing/kaunseling.... Islam atau tidak seseorang tu, hanya Allah dan dia sendiri saja yang tahu.... kalau kata hang tu sembahyang 5 waktu x tinggai sekali pun, tp kalau mulut dan hati hang mcm ni, ttp keji.... sekeji mat sotong yg hg dok keji tu jugak....

    kalau x suka golongan mcm ni, xyah dok kawan... tp JANGAN pulak dok mengeji.... paling baik, dekati dorang ni dan cuba bawak depa ke jln yg benar... bukan keji2 mcm ni...

    soalan utk pembngkit cerita: HANG DAH TAU KA TEMPAT HANG NANTI KAT 'SANA' TU KAT MANA? SYURGA ATAU NERAKA? dgn pengakuan hang sebagai JANTAN SEJATI dah confirm ke hang dpt masuk SYURGA?????

    ReplyDelete
  37. Thanks fazli and friends semua sebab sudi membaca dan membalas segala komen bersifat berat sebelah dalam artikel ini.

    ReplyDelete
  38. i will follow u...

    Jantan Sejati...

    I think u yg kena betaubat sb u dh mencemarkan maruah org...x baik abg bt mcm tu...ah berabg pulak aku dgn dia..terima la hakikat dunia ni mg mcm ni..sb apa kita ada pelbagai kaum n jenis...sb Allah tu nk kita menghormati sesama kita...aku suka kwn dgn sotong2 ni sb depa memahami jiwa perempuan..bkn mcm jantan2 sejati yg lain...suka ambik kesempatan...

    ReplyDelete
  39. Nokss.....dia tulis sini plaks...

    Name: ahmad fitri hasbollah

    Email Address: ahmadolfitri@gmail.com


    Sila tuliskan persoalaan / luahan / komen anda di sini :

    hahaha,akak ni mmg geng ramai betoi lah,geng lak hat xnk terima hakikat lak tu,begitu mendapat perhatian yea..maaf la semua, aku sememangnya x faham lah hampa semua nih!!!??.xnk terima hakikat ka??..HAHAHA
    ikot suka hampa lah,hahaha..aku rasa aku x maki apa pon td..plek btoi...siap akak sndri pon kata comment berat sebelah..,aiseh..xleh bkk la plak.
    peace ya, no war..
    im so sorry again n again

    ReplyDelete
  40. hahaha..x patut tau u Fitri a.k.a samdoll..u dh mengata org truk2 kaw2 secara terbuka so mintak sorry pun kn open la bhai br gentle...tu br jantan..ntah2 u pun sutun jgk..sutun x jadi...ahaks....

    ReplyDelete
  41. ahmad fitri hasbollah,

    Wah, sedap jugak nama hang. Kenapa malu berkongsi nama awai-awai lagi? Lahir bulan yg mulia lagi, bulan Syawal.

    Pengikut? siapa yang ikot siapa sebenarnya. Aku, Cik Jumie dan lain-lain. Kami tak mengikut sesiapa pun, tapi kami jenis 'bersama' or 'stay together' tanpa mengira hang tue pompuan, pondan, Laki Tulen, Laki Donut dan etc.

    Fitri, sekali lagi, hakikat apa yang perlu diterima? Hakikat yang ada tue sememangnya sedia wujud. Tak dak sesiapa yang perlu menerima atau diterima. Jadi, Siapa yang tidak menerima hakikat?

    Dah baca posting komen aku? Abes tak baca, or sekerat-sekerat ja macam cara tulisan hang?( ini bukan SMS ok)

    Yes, memang hang tak maki apa pon. Jadi jawapan kami pon tak ada maki hamun. Cuma, itu la kesilapan hampa semua nie yang mengaku jantan SEJATI.

    Korang yang kurang faham sifat bahasa PONDAN or SOTONG tue yakni cara bahasanya sememangnya kasar. So korang tak berhak nak jadi hakim kan...?


    Berat sebelah:
    iaitu hang wahai En. Fitri...

    Hang berat sebelah kerana tak meneliti sedalam-dalamnya sebelum berani mengeluarkan kenyataan. Jadi, natijahnya sila terima segala teguran dan belajar menjadi penulis yang beretika.

    Dan kalau sekalipun nak jadi penulis yang berbahasa kasar, cuba menonjolkan unsur-unsur membina dan tidak menghentam secara RABUN.

    ~AMAN TANPA PERANG~

    ReplyDelete
  42. Akhir kata fazlies u r the best i ever have...i like the way u cuci dia...kelazzzz u...pasni dia confrim x kutuks2 org lagi...insaf n taubat nasuha...

    ReplyDelete
  43. actually dia sotong ka sejati ka...yang menentukan dia masuk syurga ka neraka tu Allah...

    Pernah tau kisah pelacur masuk syurga sebab bagi anjing minum ayaq??

    kalau manusia narrow minded yang suka judge people mesti depa dah kata pelacur tu tak layak bau syurga pun..

    tapi kita kena sedaq Allah tu maha pengampun..maha pemurah..

    Dosa ngan Allah..senang2 ja Dia ampun..tapi dosa sesama manusia..manusia tu sorang ja leh ampun..

    sama gak ngan nyah, borak or lelaki lembut yang ampa dok kutuk2 ni..depa pun manusia..semua tu ciptaan Allah.. mengutuk ciptaan Allah samalah ampa dok kutuk Pencipta ampa sendiri..

    seelok2 nya nasihat cara paling lembut..paling halus..and doa bagi depa sedaq..

    hanya Tuhan ja yang layak nak judge manusia..kita tak layak walau sebesaq habuk pun..

    ampa nak kata kakmer tak cukup islam pun..tanya diri sendiri..ampa dh cukup islam? rukun islam cukup?
    sembahyang tak pernah tinggai? solat sunat selalu buat??
    kalau suruh jadi imam kat masjid..ampa berani? layak?

    tengok diri sendiri dulu..layak ka kita ngaku kita Islam and konon2 nak bela Islam sedangkan diri sendiri pun goyah??

    it just my 2 cents and that doesnt mean that i sokong kalau lelaki p operate jadi pompuan bagai..
    wey~ laki kat dunia ni pun dh tak cukup..yang sejati pun takleh nak harap.. jangan la nak p operate jadi pompuan..dah la ampa endup jd lagi hawt dari kami..kesian kat kami2 yang single2 ni.. =b

    dah2..jangan mengata org..satg jenuh nak p cari kat padang mashar.. (^_^)

    ReplyDelete
  44. actually dia sotong ka sejati ka...yang menentukan dia masuk syurga ka neraka tu Allah...

    Pernah tau kisah pelacur masuk syurga sebab bagi anjing minum ayaq??

    kalau manusia narrow minded yang suka judge people mesti depa dah kata pelacur tu tak layak bau syurga pun..

    tapi kita kena sedaq Allah tu maha pengampun..maha pemurah..

    Dosa ngan Allah..senang2 ja Dia ampun..tapi dosa sesama manusia..manusia tu sorang ja leh ampun..

    sama gak ngan nyah, borak or lelaki lembut yang ampa dok kutuk2 ni..depa pun manusia..semua tu ciptaan Allah.. mengutuk ciptaan Allah samalah ampa dok kutuk Pencipta ampa sendiri..

    seelok2 nya nasihat cara paling lembut..paling halus..and doa bagi depa sedaq..

    hanya Tuhan ja yang layak nak judge manusia..kita tak layak walau sebesaq habuk pun..

    ampa nak kata kakmer tak cukup islam pun..tanya diri sendiri..ampa dh cukup islam? rukun islam cukup?
    sembahyang tak pernah tinggai? solat sunat selalu buat??
    kalau suruh jadi imam kat masjid..ampa berani? layak?

    tengok diri sendiri dulu..layak ka kita ngaku kita Islam and konon2 nak bela Islam sedangkan diri sendiri pun goyah??

    it just my 2 cents and that doesnt mean that i sokong kalau lelaki p operate jadi pompuan bagai..
    wey~ laki kat dunia ni pun dh tak cukup..yang sejati pun takleh nak harap.. jangan la nak p operate jadi pompuan..dah la ampa endup jd lagi hawt dari kami..kesian kat kami2 yang single2 ni.. =b

    dah2..jangan mengata org..satg jenuh nak p cari kat padang mashar.. (^_^)

    ReplyDelete
  45. Email Address: chederet@gmail.com

    Sila tuliskan persoalaan / luahan / komen anda di sini : wah....mcm2 ye...lie awat lambat ajak aku..x sesuai...

    sakit mata hati aku baca suma komen2 yg mengutuk sakan tu...

    aku x mau cita byk..sb bg aku kaum satong ni juga mahkluk ciptaan Allah..nabi x ngaku umat ye mg btul..tp x terpikir ke u olls suma u olls mintak ke lahir kat dunia mcm apa yg korang jadi skrg...rsnya x kot..korang ms kat alam roh dulu mg dh bt application ke ms kuar trs nk jd doctor n jantan sejantan2nya...standart la kwn manusia ni diciptakan mcm2 jenis..klu suma yg sama je bowink la...klu x mn korang dpt tgk nyah2 yg lg meletops dr pompuan ni..pompuan klu korang tgk 2x dh dosa..tgk sotong xpe kos sejenis korang jgk..u olls jantan2 ni mengutuk sdgnkan ms nk bg sedap korang sotong2 ni yg korang cari...

    sotong atau udang dia jugak manusia yg ada perasaan....

    aku akui aku lbh senang duduk dgn golongan sotong dr jantan sejati sb lepa2 ni bkn nya nk apa pun melainkan ambk kesempatan....

    ReplyDelete
  46. salam kak jumie,

    couldn't agree more with you. bukan sikit golongan2 yg dikatakan donut ini yg berperanan lebih membantu parents setelah mereka tua. anak2 lelaki takleh harap, terutamanya yg takut bini. anak perempuan pulak, kalau dah kawin tanggungjawab tentulah kat suami. tinggalah anak2 yg dilabel 'donut' ini utk terus menjaga dan menemani ibubapa hingga akhir hayat mereka.

    lelaki tulen lack of trustworthy? unfortunately, it's true. sbb tu lah kalau lelaki2 tulen ni, kebanyakannya akan sangat2 desperate utk mendapatkan girlfriend, sbb hakikatnya lelaki ni spesis yg kesunyian. dorang cuma ada kawan masa nak main bola, tengok bola dan lepak2 kedai kopi ckp pasal bola je. selebihnya, mereka tak dpt survive dlm persekitaran sosial yg isolated. berbanding dgn gay/pondan diorang mmg dah lama terlatih menjalani hidup keseorangan, so diorang lebih kebal menangkis perasaan sunyi tu. bela kucing kat rumah pun cukuplah.

    dan itulah yg paling dicemburui oleh lelaki2 tulen. sbb tu kita tengok, brp ramai lelaki straight yg tak laku sbb pompuan tak tahan dgn attitude mereka, berakhir dgn bercouple dgn pondan dan lelaki lembut disebabkan tekanan rasa kesunyian? dah banyak sgt berlaku, dan itulah buktinya lelaki str8 hakikatnya tidak mampu get along dgn lelaki yg sama jenis seperti mereka walau dgn apa cara sekalipun. lagipun, lelaki str8 tahu perangai mereka mmg suka menipu dan mempergunakan. jadi sbb tak dpt menipu kwn2 lelaki lain, dan disebabkan sudah tak laku di mata perempuan tulen, mereka terpaksa ambil jalan terakhir mendampingi pondan dan mempergunakan kepercayaan dan mengikis harta pondan itu seberapa yg ada.

    dan hakikat ini tetap dibisukan oleh jantan2 di luar sana yg tidak mahu mengaku, bahawa mereka mencemburui pondan kerana mereka kurang mendapat perhatian dpd masyarakat yg konvensional seperti kebanyakan yg ada di negara kita :)

    ReplyDelete
  47. vast emilyrockz/min. aku bangga ada kawan mcm hang. eh!? hehe.

    ReplyDelete
  48. Thanks Dayang Bulat. :))

    Yes akak pompuan. Kita ni dah lari dari topik. Benda ni simple je.

    Syafik kutuk pondan sebab dia kata pondan ni jadi pondan sebab family tak betul, pengaruh kawan dan diri sendiri nak jadi pondan.

    Akak pulak menulis janganla kutuk pontan tak pasal-pasal. Pondan ni pon maknusia. Kalau nak bimbing, bimbing la elok-elok. Bukan kutuk-kutuk depa macam anjing.

    Pastu banyak yang komen kat sini sebut soal agama la macam-macam lagi. Macamlah we olls semua tak tau. Sebelum Kak Siti Mars cakap, kerajaan kita dah buat macam-macam. Kita ni semua baru umok 20an, baru nak tau benda benda macam ni, duk buat best pulaks. Jangan terlalu riak dengan ilmu yang ada tu. Kalau nak share, share secara ikhlas.

    Tapi now akak baru paham yang u olls benci pondan macam mana....

    U olls benci pondan-pondan yang terlampau gedik dan terlalu memondankan diri sendiri sampai terover dari PEREMPUAN. Dengan pakaian yang over, buat tetek, jalan lenggang macam Kak Limah balik ke Rumah, gedik sana sini, dan menggugatkan napsu u olls semua. Tapi actually, u olls semua geli tengok depa kan?

    Now akak paham why Syafiq begitu benci dengan golongan MAT SOTONG itu.

    Tapi akak nak bagitau u olls semua, tak semua pondan macam tu ya adik-adik. Ada pondan yang very simple, they loved their body (depa tak makan pill dan tak buat pembedahan sebab depa tau nanti nak mati depa tak mau diaibkan bila mati dan lagipun makan pill ni boleh bagi macam-macam komplikasi kesihatan).

    Akak kerja make up artist sejak umur 18 tahun. Akak kenai ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kawan pondan. U olls kalau nak tau, akak kenal ramai lagi pondan-pondan yang berpakaian biasa, seluar dan baju, tak make up tebal. Depa sangat comfortable dengan diri depa. Dan depa kerja biasa macam kita, kerja kilang dan kedai-kedai pengantin. Depa tak melacur.

    Akak ada buat volunteer job dengan KANITA USM untuk sedarkan golongan trangender ni. We olls buat conference dan macam-macam papers lagi. Kita jemput orang dari macam-macam agama untuk bagi pendapat. Untuk depa dengar jugak keluhan pondan-pondan ini.

    Kami bagi dorongan kat pondan untuk kerja SIANG, jangan takut keluar siang. Pondan suka keluar malam...sebab bila malam orang tak nampak depa. Kalau siang, selalu lelaki akan tangkap dan pukul depa. Tak kesian ke? Kami bagi dorongan kat depa jangan melacur. Jangan buat seks rambang. Kita ajar depa tentang seks education supaya tak kena jangkitan STD atau HIV dan AIDS.

    Kami bagi peluang kat depa untuk memulakan business sendiri. Supaya depa tak perlu melacur. Kita bagi dorongan kat depa, yang depa boleh hidup sendiri. Tak perlu jadi hamba lelaki. Ramai pondan yang hidup depa adalah sebagai HAMBA kepada boifren-boifren depa. Duit gaji semua diberikan untuk bela boifren-boifren depa yang terdiri daripada lelaki TULEN.

    Kami dah tolong ramai pondan. Depa banyak yang dah berubah. Depa antaranya ada yang dah kawen. Dan ada anak!! Anak semua dah masok universiti. Tapi ada yang tak buleh nak berubah. Kita tak kisah.....tapi yang penting depa tak melacur!! Depa kerja macam orang normal.

    Actually pondan-pondan yang gedik-gedik ini kami panggil 'adik-adik'. Depa ni suka melawa dan lawan sapa paling cantek antara depa semua. Golongan adik-adik macam ni selalunya terjadi kat pondan-pondan muda yang baru belajak nak jadi pondan.

    PERANGAI DEPA TAK KURANG BEZANYA MACAM BUDAK-BUDAK PEREMPUAN YANG GEDIK YANG DUK CIUM BF KAT DEPAN PAVVILION TU. DEPA NAK PERHATIAN ORANG.

    So kepada u olls semua, sebelum menghukum semua pondan. Kenalilah pondan-pondan itu dahulu, bukankah itu cara terbaik dalam berdakwah. Cewah...akak feeling-feeling ustazah pulaks.

    Kepada Syafiqtichot, pemilik belog ini. Akak menunggu dengan ikhlas bilakah u olls akan bersuara. :)

    ReplyDelete
  49. wah lagi meletop cik Jumie kita di hamput kat page nie...adoiyai~

    aku dah naik penat menjawab..harap2 la diorang faham~



    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8243912936524936055&postID=2550241536495624455&page=1&token=1292402590716_AIe9_BHpyFOfcc9EYbuLrAG6By6yYJNuMBAQCs6GbzSGeKMIB8K4wIXqHgiC1hz-3xq_YW6TY_3rjAHrmwvcJQEIjayKq0jshAxCParEKnRb9kcncQ9GGXhBla65Sr4_AQ8QXQcXnzIrgsStWBH5stp38_lYRB_rqwaF2GTFRTyImT_8ozTC24TZTlsoCpi4rKzUDNySHdtGtn5RbU6-9Ut2xLfPMCR3EOuG7uB7lCr5gToG4WgqQjsGlcdf_pZeC6ZKkvCmD35XErs9s-tVc4JnVIoNVKre8EwE0WECz2-41NMxabtJiH-NUQnVB7J8QJS9u6PDgdf6fdltNVzzwhl03ZmiCQzWE9o8IISWdQG5hB3VlPZIKpMlhMnuSowLMT6JIVbmFEYIA6l3nXozc6JiEPEhThdnPPgWmvmJ0k7VFjcOdgTbSWRPZM0w3fAmmORkrwCHitdbpIkHdc34nRDbaznxMiH-s9TgWnjYoIx5GxopRoYxoc3RCFCTkrbtk4ppLTGAbBFme5anywyFjqatv75ReXIuyWP8po5Ul5TvESFgJGY08AkoNAKS_Y2HVyBBw549jDHS26E1xlUfFUIK-pxMuJRiNqJmdWrzmweEhhFqg_QIJLLZ4RteUTSgRvstOQODMqE4j76Jd4miKsO-1qP7dwkZwB2bYL3SAbG_8O_Faq5izOZrUeF_oX6BjYxdyGqRDGMUV3Rk6IQGewzTTt9TtqB4NLKYDJOkkBjrMmzHvcimTiH_saYFohbSdZdRbJRVDvWJofKSj6U8ePY1dFXDLXueiYh77kfWRafQf-PEjC4Mj3G0UBLh_HYN0BuKsS7XRJj4hdJ-LJEfz6K-2xQeyh4O9ZH0P3p5uXDmLCBwfYMleJl7IFhghn-8BYgJTffs80ia6wKsjnShglu7ncxpwN8A-kB4DqESJ8EyTWRrxGfwtKoV6cHYU0_niEicDT_5pjIsbbjGweZtuLh1yFzq7Afs8lFJXuMCoeqHFjPo5Y6dwD49rra3KLeocKebfIJ4KUa-0Q6os2XrsrsJnxNFyB5FMrUHK8r9BGgvsBzt3A4ZmTKKeCnmjKdeiyOk1tJwuiCnOmp933LYE75cj6eJMUAV6EuNG_LcF9sV-zm4Rc6Oq71fhpWB_FkUMIrBpM5lV-fh-f--7ooPUQf2oKETAZ8kJvSUsYxmjYIEUNXyJlHtAA0uyYSXN3ol7sLFcgKTXNV8i6PEmuXJLI0kyR1Bo60LMqQ13XidAmvvKGrlE4FX7sb1G86AF-2po4U0j1L0OS4WgwM8yTHnVaIXL0DGVKnBHxfYsDMdtf7ZGoQSLSU4b6i1UDka8Fjx1V5jHn5FGpZP-_IegMXiCRlOfVZnCCR1jB3OPGroaXnVsGAhC6FPETBeuWufSuQ4oHQwUzncAYVaTeVm9THwWlWAta3aaQfAFd1DnlQB_2JO-WZgPI2pMTMkCGjZEgfecIdBonbdYuLb

    ReplyDelete
  50. wah lagi meletop cik Jumie kita di hamput kat page nie...adoiyai~

    aku dah naik penat menjawab..harap2 la diorang faham~



    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8243912936524936055&postID=2550241536495624455&page=1&token=1292402590716_AIe9_BHpyFOfcc9EYbuLrAG6By6yYJNuMBAQCs6GbzSGeKMIB8K4wIXqHgiC1hz-3xq_YW6TY_3rjAHrmwvcJQEIjayKq0jshAxCParEKnRb9kcncQ9GGXhBla65Sr4_AQ8QXQcXnzIrgsStWBH5stp38_lYRB_rqwaF2GTFRTyImT_8ozTC24TZTlsoCpi4rKzUDNySHdtGtn5RbU6-9Ut2xLfPMCR3EOuG7uB7lCr5gToG4WgqQjsGlcdf_pZeC6ZKkvCmD35XErs9s-tVc4JnVIoNVKre8EwE0WECz2-41NMxabtJiH-NUQnVB7J8QJS9u6PDgdf6fdltNVzzwhl03ZmiCQzWE9o8IISWdQG5hB3VlPZIKpMlhMnuSowLMT6JIVbmFEYIA6l3nXozc6JiEPEhThdnPPgWmvmJ0k7VFjcOdgTbSWRPZM0w3fAmmORkrwCHitdbpIkHdc34nRDbaznxMiH-s9TgWnjYoIx5GxopRoYxoc3RCFCTkrbtk4ppLTGAbBFme5anywyFjqatv75ReXIuyWP8po5Ul5TvESFgJGY08AkoNAKS_Y2HVyBBw549jDHS26E1xlUfFUIK-pxMuJRiNqJmdWrzmweEhhFqg_QIJLLZ4RteUTSgRvstOQODMqE4j76Jd4miKsO-1qP7dwkZwB2bYL3SAbG_8O_Faq5izOZrUeF_oX6BjYxdyGqRDGMUV3Rk6IQGewzTTt9TtqB4NLKYDJOkkBjrMmzHvcimTiH_saYFohbSdZdRbJRVDvWJofKSj6U8ePY1dFXDLXueiYh77kfWRafQf-PEjC4Mj3G0UBLh_HYN0BuKsS7XRJj4hdJ-LJEfz6K-2xQeyh4O9ZH0P3p5uXDmLCBwfYMleJl7IFhghn-8BYgJTffs80ia6wKsjnShglu7ncxpwN8A-kB4DqESJ8EyTWRrxGfwtKoV6cHYU0_niEicDT_5pjIsbbjGweZtuLh1yFzq7Afs8lFJXuMCoeqHFjPo5Y6dwD49rra3KLeocKebfIJ4KUa-0Q6os2XrsrsJnxNFyB5FMrUHK8r9BGgvsBzt3A4ZmTKKeCnmjKdeiyOk1tJwuiCnOmp933LYE75cj6eJMUAV6EuNG_LcF9sV-zm4Rc6Oq71fhpWB_FkUMIrBpM5lV-fh-f--7ooPUQf2oKETAZ8kJvSUsYxmjYIEUNXyJlHtAA0uyYSXN3ol7sLFcgKTXNV8i6PEmuXJLI0kyR1Bo60LMqQ13XidAmvvKGrlE4FX7sb1G86AF-2po4U0j1L0OS4WgwM8yTHnVaIXL0DGVKnBHxfYsDMdtf7ZGoQSLSU4b6i1UDka8Fjx1V5jHn5FGpZP-_IegMXiCRlOfVZnCCR1jB3OPGroaXnVsGAhC6FPETBeuWufSuQ4oHQwUzncAYVaTeVm9THwWlWAta3aaQfAFd1DnlQB_2JO-WZgPI2pMTMkCGjZEgfecIdBonbdYuLb

    ReplyDelete
  51. thanx kak jumie for ur own opinion and defenses against those freak guy...kadang2 rasa simpati kat syafiq tu sebb mungkin dia sendiri tak senang nak tngok adik2 yang gedik nak mmpos baru belajar nak naik lenggang sana sini dan membuatkan dia geli...(mengeluh kejap)...aku ni pown masi gak kategori adik2 tapi takde la smpi semua orang nampak geli kat aku...it just like disgrace our own self...apa2 pown kak jumie i respect u alot ur the best kak...

    ReplyDelete
  52. Ok sentap penat komen ilang plak. Damn! Xpela kak baguih la hg bsuara menegak pkara yg benar, sokong!

    Actualy mereka xfaham dan xcuba faham perasaan nih yg mereka tau duk kutuk cacimaki. Usahlah mengeji, cubalah dekati dan bimbimngi.. Esok hari Asyura dapat pahala kalau bisa memberikan jalan kpd yang "sesat", meh tunjuk hero ko jgn dok kutuk2.. mereka ego sebenarnya. balik2 sotong2 nih la dia dok cari. hipokrit sgt!

    Apa2pun mmg muka dia adik2 sgt, jgn berangan jantan sejati. Semoga doa akak dan kiter sume makbul. Biar Allah tunjuk kekuasaannya. Dia buat bukan saja2 ada sebabnya, untuk menginsafi kejadiannya dan alert dunia akhir zaman. menolak sotong2 ini bmaksud mereka menolak tauhid kepada Tuhan.

    I raised my case.

    PojiePooh; Hanya Satu...

    ReplyDelete
  53. Dasar MIZAN pondan sial
    BAPOK BABI

    MIZAN, ko buang name yg mak bapak ko bagi ni. Menjijikkan aku. Ko xlayan dipanggil mizan. Ko patutnye, Mizanna TiadaBatang Lagi.

    ReplyDelete
  54. Noks semua. Terima kasih kerana tetiba semangat pondan akak menjelma kembali dengan komen-komen belaan dari u olls.

    Siriesly, akak memang hangin dengan depa tu semua. Tapi pikiak balik, buat apa kita nak lawan dengan PEMODOH macam they olls itu. Bercakap tak fikir dan hentam keromo. In the end, kita pun jadi PEMODOH macam depa. Jangan noks. Kita seharusnya bersikap bangsawan. Jangan layan mereka lagi.

    Hentikan mengkomen di belog Syafiqtichot. Dia pengecut. Dia hantar akak2 anom untuk maki kita saja. Dia? Sedeh......

    I love u olls.

    ReplyDelete
  55. go akak jumie.!!go..!!!saya sokong akak 100%..!!!shafiq tu ckp xpakai kepala hotak dia.!!!

    ReplyDelete
  56. geramnya baca statement Syafiqtichot ni...tak perlu kot nk hina org mcm tu skali...Tuhan tu maha adil...die kalu nk bayar cash tau...sok ko tunggu la anak jantan ko kuar...hmmm..baru ko rasa mcm mn perasaan "sotong-sotong" ni...hmmm...

    jumie...thanks for the best isu ni...keep it up...

    ReplyDelete
  57. hola kak jumie..i mewakili semua nox kt australia nk thanks kak jumie sebab cuba nk educate all the homophobs and ignorant small minded people..kpd all the antinox di luar sana..lembut2 i ni, boleh jugak mengaji sampai ke australia..uolsss yg duk kutuk i masa skolah tu,,tetaplah sampah jugak..ur doing a gud job kak jumiee...we all nox love u..muahhh!

    ReplyDelete
  58. surf punya surf terjumpak menatang ni..sungguh la lawak kan..mmg epic..haha,

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...