7.2.11

Atasi Jeragat dan Foundation yang Shining-shining gitu

Dear Jumie,



Hai,  Seronok sgt bce mcm2 tips and story..thnks for info yg brguna...dear jumie,nk tanye ade tak petua utk  atasi jeragat di muke n foundation pe plg ok utk bg wajah shining2 gitu..thnks...


Yang benar
Norsuria

Haloo Norsuria,



Thanks for reading my belog ini.  Tolong rekemen kat kawan-kawan ya.  Keless permintaan u olls ini.  1 pasai jeragat dan kedua pasai foundation yang menghelit (shining-shining).  Mengelit dalam bahasa Penang ialah shining-shining la.

1.  Jeragat
Jeragat berpunca dari beberapa perkara.  Pertama pendedahan kulit kepada sinaran UV yang terlampau banyak.  Membuatkan epidemis menebal dan menghitamkan kulit iaitu jeragat.  Kedua,  kalau u olls suka membuat pengelupasan kulit kunon nak bagi putih kan?  Pastu u olls tak lindungi dengan UV protection yang sesuai.  Lantas kulit u olls pun tumbuhlah jeragat.  Dan satu lagi faktor jeragat ialah penuaan dan jugak keturunan.  Kalau tok-tok dan mak u olls semua ada jeragat....so u olls tak buleh lari la.  Cuma u olls boleh kurangkan effect jeragat itu.

Contoh jeragat. 

Cara nak kurangkan jeragat ialah u olls kena mengamalkan skin regiment yang betul.  Kalau keluar rumah jangan lupa pakai pelembab,  make up base atau foundation/bedak yang mempunyai perlindungan UV yang secukupnya.  If u olls pakai SPF 15-SPF 20 selalunya sesuai untuk kita yang duk buat kerja indoor.  After 8 hours patut pakai yang baru.  Tapi we olls orang Islam,  pas Zohor sure basoh mekap dan tambah yang baru kan?  Kalau u olls nak membuat aktiviti luar seperti piknik dan sebagainya,  pakailah pelindung yang mempunyai SPF40 ke atas ya.  Pendedahan kulit kepada sinaran UV itu walaupun sejam lebih saja, now u olls tak nampak,  tapi tunggulah umur dah 30-40 masa itulah u olls akan nampak segalanya!!  Kalau u olls nak amik medication atau nak pi buat rawatan untuk menghilangkan jeragat,  akak harap u olls consult dengan pakar kulit ya.  Takut nanti u olls tersalah produk. (TAK CAYA TANYA MAMA TON,  KERJA KAT KORPERAT USM!) 
Kalau nak beli barang mekap kalau boleh carik yang ada UV Protection / SPF(Sun Protection Factor).  Sebab untuk melindungi kulit muka u olls. 

2.  Foundation yang shining-shining.

Actually takdak pun foundation yang shining-shining.  Kalau u olls pernah nampak atau jumpa sila share dengan akak.  Tapi kalau u olls duk tengok make up akak ini dan u olls nak dapatkan effect foundation shining-shining macam akak buat kat pengantin akak ialah senang saja.  Akak tak pakai fondesyen shining-shining la u olls.  Akak pakai bronzer from MAC.  Tajuk dia M.A.C. Mineralize Blush.  Dia blush tapi dia dah campok dengan bronzer and shimmer.  So dia menghelit!







Cara pakainya ialah pas kita dah boh fondesyen/bedak/ blusher semua......u olls pakai brush blusher yang kembong dan lembut dan sapukan bronzer ini kat atas tulang pipi u olls.  Jangan terlalu banyak nanti muka u olls nampak macam kucing menghelit.  U olls pakai sikit ja.  Nanti bila kita amik gambar memang nampak meletops bila kena flash.  Less is more!! Ingat ya.


Akak letak kat dahi sikit.  (IF DAHI JENDUL JANGAN CUBA LETAK YAA!!).  Letak kat tulang pipi dan sedikit di dagu.  :)
Itulah pesanan dari akak.  Hope u olls pergi membeli satu bronzer untuk melengkapkan koleksi barang mekap u olls.  Kadang-kadang kita tak larat nak make up sakan.  Just pakai bb cream,  celak dan mascara  pastu kita sapukan sikit bronzer.  Terus u olls nampak meletops!

Kalau u olls pakai baju yang nampak-nampak bahu gitu...why not?  Sapu light-light kat bahu and klivej u olls.  Mesti u olls akan menyukai effectnya.


Sekian saja.  :)  Keep on writing to me.  U olls la inspirasi akak.  :)

4 comments:

  1. like this entri soo much!! hope bnyk lagi mekap tips yg ampa leh share dalam ni. :)

    ReplyDelete
  2. comey lee colour lipztik ni... akak gna produk lipztik ape ni...?/

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...