17.2.11

Fashion Review for 53rd GRAMMY Red Carpet by Jumie Samsudin


Kehadiran 53rd Grammy Award kali ini langsung tidak disedari oleh akak. Tup-tup jer Eiyzall Eizhann Azami mesej kat wall facebook akak yang berbunyi
"Akak yang hawttt!! hehe..bila nakl review fashion2 pasal 53rd annual Grammy Awards at the Staples Center in downtown Los Angeles..hehe.. x sabaqqqq dah ni.," 

Thanks you olls sebab nantikan review akak.  

Ikutkan last weekend buleh jer akak menulis review ini,  tapi sorry to inform u olls En.  Khafi tak berapa sihat,  so akak pun feeling-feeling Desperate Housewive la menjaga dia di kala cuti.  Kesian kat pakcik tu,  mak bapak jauh.  Kalau akak tak jaga dia,  siapa lagi.  Cewah.....

Baiklah,  marilah kita membaca review fashion red carpet untuk 53rd Grammy Award 2011.


Yang Akak Tak Suka



Okay tuan-tuan dan puan-puan,  ini bukan kueh lapeh santan campok dengan Milo okay.  Ini ialah Rihanna.  YES,  akak pun konfius jugak masa mula-mula tengok Rihanna dengan baju ni.  Back in 2007 i guess,  Kak JLO mengejutkan Red Carpet Grammy dengan dress V neck luaih sampai ke faraj from Versace and since then satu donia kenal JLO.  Memang dia hot!! Tapi Rihanna hang duk buat apa ni?  Hang ingat dengan memakai dres kueh lapeh ni hang dapat mengulang sejarah Kak Jlo.  Aiiiiyoooooo! 
Akak rasa Florence Welch memakai dress ini sebagai menunjukkan support kat Natalie Portman untuk the coming Academy Award iaitu untuk filem Black Swan.  Kelesssssssssssssss!

Dulu sorang kawan akak pernah pesan kat akak,  jantan kalau nak pakai whole suit warna putih kena hati-hati.  Tak semua jantan akan berjaya untuk memakai whole suit warna putih.  You may end up looking like mafia kaya yang hemsem atau jantan kampung yang pinjam suit kat kedai pengantin.  Ohhh my friend, memang betui hang cakap.  Justin Bieber darling,  akak mintak mahap,  akak tak suka suit hang ini. 
Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!  Nenjia deni duk buat best pakai dress macam plastik sampah pastu duk pakai sayap semua.  Serrrrrrrr!  Hang ingat hang cool ka wehs?  Katy,  sorry ini bukan Haloween party sayang.
Sapa kat sini suka Snooki?  HAHAHAHAHA.  Sapa suka kat dia sila berambossss dari belog akak.  Denilah satu bahan jenaka kat Hollywood since 2009.  And again,  dia membuat akak ketawa lagi. 

How old is this pompuan?  42!  Please la put something decent sikit.  Yes kami tau hang ialah Jlo.  Kalau dalam cover album dan poster apa-apa hang nak pakai sepsi cam ni takpala.  This is red carpet kot.  Siries u olls semua pencinta JLO no 1 kat dunia ini,  tolong lah setuju dengan akak,  JLO kena start ubah sikit-sikit kepada sepsi yang sofistikated.  Bukan cheap sepsi.

Mula-mula akak pikiak sat,  sapa pompuan pakai dress yang tampak sangat keras materialnya sampai akak terpikiak "Baju ni diperbuat daripada tikar getah ka?"  Huh!! Inilah Naya Rivera one of Glee cast.  Dia ialah salah sorang cheerleader yang jahat tu.  Ooopsss!  So akak dah cakapkan tadi baju ni keras macam tikar getah?  Nufffsaid.
Hayley Williams...akak nak tanya satu lagu kat hang.  "You.....aree.....the only exception.................you...are....the only exception.....you....are....the only exception....." (paham dak? paham dak?  Akak camdek dia?) *camdek means sindir dalam bahasa Penang.
Mula-mula akak tengok gambar pompuan ni,  akak tak kenal dia sapa.  So akak Google dan dalam Wiki depa tulis cam ni "Janelle MonĂ¡e has gained a signature clothing style of wearing a Tuxedo wardrobe and she said on the matter to Honey Magazine "I bathe in it, I swim in it, and I could be buried in it. A tux is such a standard uniform, it’s so classy and it’s a lifestyle I enjoy." Wohooo!  Kesahnya........................kira kalau kat Melesia deni macam Anna Rafalli la! Style pakai baju kurung ja. 
Aiyooooooooo!  Akak tekejut tau bila tengok kawan lama akak ni,  si Monica memakai dress yang as if diperbuat daripada tikar getah jugak.  Memang terkejut ok.  Akak rasa dress ni memang tak kena dengan Monica dan kalau akak salah,  sila tampar muka akak "Dont you think Monica pakai baju ni terbalik?"  Haaa.....ampa pun mesti tak pasan kan?
Akak sedih bila bintang Glee yang selalu akak puji puja dia red carpet telah memilih sesuatu yang salah kali ini.  Tapi apakan daya.........................tak semua orang perfect kan!  Takpa Lea Michelle,  akak tetap sokong hang.  Tapi sorry this time akak tak suka.
Jenna Ushkowitz pakai dress diperbuat daripada kain organza orang pakai buat balut hantaran.  Sekian,  terima kasih.
Burung kakak tua kawen dengan harimau bintang yang sepupunya ialah Cruella de Vil akan melahirkan anak cam ni,  iaitu Nicki Minaj.  
Miley Cyrus.............hang beli kat mana dress ni?  Siries gila cam api-api.  Tapi tak semestinya memakai baju corak api akan membuatkan hang HOT.  Haaaaaaaaa!  Jangan cuba nak tipu kami.  Sapa yang duk baca Belog Jumie Samsudin lani dah tau dah sikit-sikit pasai fashion,  style and glamour.  Hang jangan tipu kami.  Tak baik pakai baju api-api.  Haaaaaa!
Sorry Amber,  akak terpaksa carut hang kali ini.  Walaupun kita satu gang tapi......yang salah tetap salah.  1.  Awat hang buat rambut hang fringe depan macam Katy Perry tu! Kan akak dah cakap.  Kita tak geng dengan Katy Perry.  2.  Awat hang pakai chocker!  Hang bukannya ada lehak(leher).  3.  Corak printing dan kerawang patching kat atas dress ni too crowded tak susuai untuk wanita agam macam kita. 





Kawan akak Kim Kardashian memang nak kena carut dengan akak!  Akak tak bagi dia amik dress ni sebab akak kata hang nampak macam pompuan iklan Carlsberg kat kedai kopi Cina.  Tapi dia tak caya.  Dia pakai juga dress Kaufman Franco ni.  So...akak malas nak komen apa.  Just letak kat kategori iaitu YANG AKAK TAK SUKA.  Nanti Kim,  hang baca belog akak...jangan nak mengamok-ngamok kat Twitter macam Ifa Raziah ok.


Akak pernah cakap banyak kali.....kain shifon menghelip memang susah nak pakai.  Selalunya kalau salah design dan jahit tentunya dress itu akan nampak cheapo.  Eventhough colour ini sesuai untuk Jordin Sparks,  tapi sebab shining dan mengelip...teruih nampak macam kampungs.  Sedih.

Crystal Bowersox is my favorite idol masa AI9.  Emerald green jugak ialah my favorite colour for 2011.  Tapi akak tak suka dress ni sebab nampak selekeh,  terlalu labuh dan again nampak selekeh.  Sorry.




Ciara....................hang duk merepek apa ni?  Deni serrrr la! Identiti jadi celaru bila mai kat red carpet.  Gila...akak malas nak komen pasai pompuan ni.  Next!



Oh! Dah habis ka sessi carot?  Okayyyy!  Sessi puji memuji pulaks.  YES!  


Yang Akak Suka

Kalau ampa kuruih,  kaki panjang,  takdak parut,  lutut cantek...ampa boleh dress up macam Paz Vega ni.  Kalau ampa badan lebih kurang Jumie Samsudin yang suka tulih belog kutuk-kutuk orang tu....takpayah!!!  Baik ampa pakai baju kelawak(kaftan) adik ampa yang singkat dan try pose depan cermin akak kerat jari ampa takkan nampak hot cam ni.  Sembah ratu.  

Eva Longoria si janda baru.  Kelessss pompuan ni.  She looked fun dalam dress ini.  Walaupun lebih pendek dan lebih kecik dari akak,  tapi pompuan ni mampu membuatkan catwalk model yang setinggi zirafah sangat kerdil di sisinya.  Ohhh i love u Kak Eva.
Puff Daddy sangat cool dan seksi dengan seluak hitam ala-ala Spanish bull fighter dengan jacket cam ni.  Simple tapi elegant.  This is how a JANTAN should look like.  Puff Daddy...gila best ayat aku bagi ni!  Sila la amik buat tag line untuk fashion show hang 2011 nanti. 
Akhiranya DIANA AGRON berjaya memuaskan hati akak!!!!!!!!!!!!!!!! Percubaan ketiga dan akhirnya akak dan Belog Jumie Samsudin meletakkan pompuan ini antara pompuan terhot kat Red Carpet Grammy Award 2011.  Yes!!!!!!!!!!! Diana Agron nampak sangat posh,  bold dan sangat tak tok-tok!  Akak suka. 
Dulu akak dengan kawan akak Asmaa suka nyanyi lagu deni "Case of the X".  Hehehehe!  Sapa zaman hip hop cam akak mesti ingat lirik lagu ni.  Kih kih kih.  Anyway! I love this dresssss!  Mya hang sangat hot.  Hang the first avant garde yang menjadi malam ni.
Tuan-tuan dan puan-puan! Ini bukan Ning Baizura okay.  Ini ialah Jennifer Hudson.  Siriessssss pompuan jahanam ini setelah memberanakkan dirinya,  dia telah menjadi sangat kurus dan hot (maybe).  Apa pun...akak rasa kurus or gemok.  Jenny tetap hot. And i love this dress.  Fun and yet still sofistikated. 

Selma Blair dah mengandung.  I know some of you pompuan may not like this dress because it seems like something missing to it.  Tapi bagi akak,  Selma nampak sangat comfortable dengan dress ini dengan perutnya yang cute itu.  Betui tak?  I think as long as dia nampak comfortable than okay! Fashion terbaru untuk pompuan ngandung.  Sapa nak ngadung tahun 2011 dan 2012 please take note.

Pertama sekali akak nak ucapkan ribuan terima kasih kat Aiman Syazwan yang pernah tweet kat akak dan berkata "Kak Merrr! Aku tengok Keri Hilson aku teringat kat hang!"  Kelesssssssssssssssssssssss...kalaulah bukan sebab simpan duit nak kawen.  Akak dah lama bagi hang seratoih ringgit.  HAHAHA.  Anyway...akak rasa cam pernah tengok Keri Hilson pakai dress macam ni.  Tapi colour lain.  But i like this one.  :)
Natasha Bedingfield kelihatan sangat mystically cute dalam dress biru dan taupe kabut ini.  Akak suka effect kabut itu dan kat skirt nampak macam jarang tak jarang. 

YES!!!!!!!!!!!!! Kali ini Kak Nicole tak mengecewakan akak.  Dress agar-agar lapih dengan corak kismis merah kecik kecik dan ropol lumut laut kat bawah dari Jean Paul Gaultier ini sangatlah cantek dan meriah di tubuh Kak Nicole.  Akak suka. 
Actually................................kalau disuruh pilih dress paling cantek akak definitely akan pilih cocktail dress Guliana Rancic ini.  Siries comels dan tali pinggang itu melengkapkan segalanya.  Tak perlu eksesori banyak-banyak. 


POMPUAN JAHAT!!!!!!!!!!!! POMPUAN JAHAT!!!!!!!!!!! Akak makan hati. Salena Gomez sangat jahat.  Akak makan hati. 
Dress dari Juliana Mcdonalds....ermmmm!  Akak suka sebab Heidi Klum pakai sebab pompuan ni badan dia straight.  Kalau bagi kat Kim Kardashian.........habihlah.  Anyway.....Kak Heidi...i miss u la.  Bila la kita sama -sama boleh ketwok kat VS Angels party lagi. 

Kalaulah akak dijemput ke Grammy Award 2011..................inilah dress yang akak nak pakai.  Actually akak dijemput,  tapi sebab akak kena jaga En.  Khafi yang sakit demam so akak tak buleh pi.  So akak bagi dress ni kat Julianne Hough.

Kelly Osbourne kelihatan sangat cute dengan dress renda-renda dengan riben kat pinggang.  But i like the most is the colour.  Memang comels sangat. 






Yang Menjadi Tanda Tanya

Akak ternanti-nantikan penampilan Lady Gaga di Red Carpet ini,  done with baju planet,  safari gown from McQueen,  done with baju daging,  and tiba-tiba.................................tunggu punya tunggu rupa-rupanya Lady Gaga tak diberanakkan lagi.  Dia masih dalam telok tunggu nak menetaih.

Ampa tak caya..........naaaaaa!  Tengok ni!

Lady Gaga dalam telok dinasour diangkat oleh orang-orangnya.  Dia ada ka takdak dalam tu sapa nak pi tau?

Semua gambar untuk artikel ini adalah ehsan dari www.eonline.com

After this------------ Fashion Review for Academy Award 2011!

11 comments:

  1. haaahh kelaka.....mcm2 tema ade...tema binatang kene seksa si Nicki Minaj. /n Amber da mcm joker kene bunuh pun hado...!

    ReplyDelete
  2. thanks for the review.
    i pun suka dress eva and guliana ;)
    sweet jer

    ReplyDelete
  3. bju Mya plg Pabowwww!!! Hawat JLo rupa mcm x mandi ja..huhhh!!!

    ReplyDelete
  4. whoaaa... mcm first time nampak kelly osbourne sangat comel dan tak over gothic. girrrrrrrrrrrlish sangat :D

    ReplyDelete
  5. Walaupun baju jordin spark tu zang toi yang buat tapi sedey..

    ReplyDelete
  6. Aslina, recently aku rasa setahun sudah, Kelly ubah imej dia kau kau punya. Dia dah start working out dan bagi kurus dan dia selalu jadi host untuk acara fesyen-fesyen ni. Dia juga selalu dijemput untuk fashion week show.

    Emi.....betui kaaa Zang Toi buat????????????????????

    ReplyDelete
  7. a ah..masa E! interview..dengar mcm Zang Toi personally offer nak buat baju utk dia..correct me if im wrong hehe

    ReplyDelete
  8. Salam,
    Hi Jumie!

    Terima kasih kepada posting ini di Blog Jumie,
    'Shakuntala - Epik kisah cinta purba yang sangat meletop!!-30.3.09'

    Saya mencari skrip Shakuntala untuk tujuan pembelajaran.

    Boleh tak Jumie berikan saya maklumat tentang kawan-kawan Jumie yang masih menyimpan skrip Shakuntala tersebut.

    Saya mencari skrip tersebut.

    Terima kasih ya. :)

    ReplyDelete
  9. Jumie, ada baik ker daripada kawan2 Shakuntala,
    Thanks.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...