23.2.11

Hantu Kak Limah Balik Ke Rumah

Sapa eprnah beli Astro First?  Yaaaa!  Walaupun pelbagai perdebatan yang dibuat,  pada pendapat akak Astro First ada baiknya untuk industri filem Melesia.  Macam HBO,  Cinemax,  Star Movie...Astro First ni sama konsepnya iaitu membawa filem terus ke rumah.  Cara nak melanggannya sangat mudah,  u olls click kat channel Astro First tu,  pilih movie apa yang available,  tekan punat-punat ikut arahan dia tulis,  pastu antar SMS dengan no reference yang dinyatakan.  Pastu RM15 +/- akan dimasukkan dalam akaun bill u olls.  Satu langganan tu last for three days.  Tengok la puas-puas u olls.  Paling seronot kalau ada ramai beradik-beradik dan kawan-kawan mai rumah :)


Akak hari tu amik cerita Hantu Kak Limah Balik Ke Rumah.  Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Ce cite ce cite.  Okay...akak akan citer!!

Plot Cerita
  1. Cerita ini mengisahkan Hussin yang dah 2 tahun merantau ke Singapore untuk mencarik rezeki.  So bila dia balik ke Kampung Pisang,  dia tengok jiran dia Kak Limah dah macam antu.  Dengan rambut semua menggerbang duk kat tingkap.  Gila babi dia pun takutlah!  So dia pun mengadulah dengan orang-orang kampung Pisang yang lain yang suka berkumpul kat Warung Pak Munawer.

    Awie yang memegang watak Hussin.

  2. Rupa-rupanya they olls pun ada jugak yang kena gangguan dengan Kak Limah.  So depa saspek Kak Limah dah mati,  so hantu Kak Limah la yang mengacau sekitar penduduk itu.

    Hantu Kak Limah masa lepak tepi kubur.  Masa ni si Abu Hurairah terjumpa dengan dia masa on the way balik dari pekan lepas tengok citer Razak Mohaideen.
  3. Walaupun ramai yang membantah dan mengatakan HANTU dah tak wujud kat dunia moden ni tapi saban hari gangguan makin menjadi-jadi.  Paling horror apabila sudah 2 bomoh yang datang nak tolong usir hantu Kak Limah telah mengalami trauma yang terok.

    Penduduk Kampung Pisang sedang berkumpul ketika menghantar Bomoh Indonesia yang telah kaget sebab tertangkap ayam hitam.
  4. Akhirnya...........................sampailah satu ketika!! They olls tau apakah sebenarnya yang berlaku kepada Kak Limah dan membuatkan dia jadi hantu.   
U OLLS KENA TENGOK SENDIRI SEBAB NANTI AMPA SUKA KOMEN KAT AKU "BACA BELOG HANG DETAILS GILA SAMPAI AKU RASA TAK PAYAH TENGOK CITA NI!!"
Usop yang sedang happy membawa kek birthday beliau berperisa blueberry my feveret sebelum jatuh digilis jentera pembajak sawah.
Bait-bait Lawak Nak Mampuih Dalam Filem Ini (Kalau ampa dah tengok cita ni mesti ampa paham ni!)
  1. Setiap kali ada watak yang nak bagitau dia ada info tentang sesuatu kisah yang terjadi di kampung itu,  orang-orang kampung Pisang akan kata "Ce citer ce citer..."  kah kah kah!

    Satu scene perbincangan orang kampung Pisang dalam dewan yang dulu depa semua ramai-ramai terperangkap akibat serangan ZOMBA.

  2. Usop yang dulu dalam cerita Zombie Kampung Pisang telah pun menjadi OKU sebab kena langgar dengan jentera pembajak sawah.  Tapi walaupun OKU dan ber'wheel char',  sekiranya dia ternampak hantu Kak Limah,  dia mampu bangun dan usung kerusi itu dan berlari sepantas boleh sambil berkata "Nasib baik kerusi roda ni hak kerajaan.  Kalau tak aku dah humban dalam sungai"  KAH KAH KAH. 
    Usop kini OKU.  Kerusi dia sangat meleps yang berbalut bulu binatang.
  3. Setiap kali Usop mampu berdiri dan berlari dari hantu Kak Limah,  takdak siapa pun yang tanya "Macam mana hang boleh bangun? Hang kan lumpuh?" KAH KAH KAH

  4. U olls mesti dulu masa kecik-kecik selalu ditakutkan dengan mitos hantu tetek! Kan?  Kalau suka main nyorok-nyorok waktu maghrib dan tak mau balik rumah,  orang-orang tua akan kata,  jagalah nanti kena tangkap dan kena sembunyi dengan hantu tetek! Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...kalau ampa tengok cita ni HANTU TETEK akan membuat jelmaan.  KAH KAH KAH

  5. Comprak,  bomoh Siam watak yang sama dalam cerita Ngangkung telah memuja untuk menghalau hantu Kak Limah.  Tapi yang mai ialah hantu Nangnak! HAHAHAH kacau!

    Comprak Chawatbesi

  6. Anak Kak Limah iaitu Musalman bekerja dengan ROSYAM NOOR! Kelessss

  7. Ada 3 hantu dalam cerita ni! U olls kena tengok sendiri.

  8. Hantu Kak Limah suka nyanyi lagu Enjit Enjit Semut...Sapa Sakit Naik Atas.....kah kah kah

  9. Usop tu kalau dia takut apa-apa mesti dia akan jerit......."HUSSINNNNN!"

    Adam Khalid yang tembak ZOMBA masa cita Zombie Kampung Pisang sambil main video game.  Budak ni dah besar.  Dia lah yang akan tembak Kak Limah.  Watak ni takdak dialog! HAHAHA.  Dia anak betui Mamat Khalid.  Comels gila.
  10. Pak Munawer ialah pakcik yang jadi MC dalam cerita Man Laksa.  Watak dia masih sama iaitu kalau dapat microphone tak mau lepas macam Belanda dapat tanah.  Sabor je lah! 



So u olls semua!  This is a very good movie untuk ditengok ramai-ramai dan digelak bersama-sama.  :) Akak suka.  U olls mesti suka jugak.

Semua picture dalam artikel ini ehsan dari Facebook Hantu Kak Limah Balik Ke Rumah,  AnakPerak.com,

14 comments:

  1. Jangan lupa nantikan Hantu Kak Limah Balik Rumah 2 nanti!

    P/S: Bf kami hampa lupa taruk. Hahaha. Kidding :p

    ReplyDelete
  2. siriyes lawak cite ni...kami org tgk kt panggung, gelak smp nangis2 hahaha... lagu enjit2 semut tu mmg trademark kak limah kekeke..

    n suke husin yg asik salah sebot perkataan english mcm "supervisa=supervisor/ bushit = *****" hahahha n si usop akan sentiasa ulang "sbb tu la english education ni penting" har har har teruskan mengreview mubie2 best2 jumie!! ♥

    ReplyDelete
  3. Reena...kami duk ingat marka ampa buat poster ESTET ja.....yang ni pun dia buat ka???

    ReplyDelete
  4. Sara...that's why la. Kami sangat happy dengan dialog dia. Sebab penuh personaliti dan dekat dengan kita...rakyat orang melayu kampung.

    ReplyDelete
  5. kami suka bomoh siam punya scene..

    "plawok plawok plawok"

    ReplyDelete
  6. dia ada berlakon gak. jadi tukang repair atap masa Usin dok nyanyi Cinta Kristal dan main bass (jadi hantu) masa Rosli Mohalim keluaq goreng gitar tu. hihi.

    ReplyDelete
  7. hahahahah! yakaa bebbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb!!!

    ReplyDelete
  8. mmg lawak leleh ayaq mata tengok cita ni..espeseli masa usop lari sorong kerusi roda sendiri..tak rugi subscribe astro first..jumie punya review mmg terbaeks

    ReplyDelete
  9. hahaha harusla Emi. Semalam anak menakan kami...hanamashita pun duk SMS kami "Mok...hanna duk tengok hantu kak limah" pastu akak balas "cer citer...cer citer"

    ReplyDelete
  10. sangat best n lwak..kwn2 kami suka guna diolag dlm crita nie....n mmg best

    ReplyDelete
  11. kak merr.. pembetulan.. bukan pak munawer.. tapi pak jabit.. pak munawer tu bukan jalil hamid ke masa zombi kampung pisang..

    ReplyDelete
  12. Aku dah tengok citer nih. Ulang banyak kali dah. hahahahha.....baru tengok awal citer dah gelak dah. huhuhuhu

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...