24.3.11

Donate untuk Jepun

Hello ampa semua!  Rasanya masih tak terlambat untuk I olls post artikel ini dan harap u olls semua amik sedikit action untuk bantu mereka yang sedang dalam kesusahan dan kepayahan di Jepun sana.  Sudahkah anda semua mentengok semua gambar-gambar disaster di Jepun akibat daripada tsunami yang melanda negara mereka itu.  Akak cakap terus terang,  akak tak berapa tengok dan cuba elak untuk tengok sebab akak nanti terlampau emosi.  Nanti akak lagi serabot kepala.

Ada satu cerita menarik yang ingin akak kongsikan dengan u olls sebelum akak teruskan bercerita.  Pada Khamis,  10 Mac 2011 I olls dan parents pergilah memakan dinner bersama-sama.  Masa tengah makan tu,  Kak Edeh pun sibuk la bercerita topik-topik hangat perbualannya dengan cikgu-cikgu sekolah St Xavier itu.  Lantas dia pun berkata,  "Tadi ada cikgu tu bagitau dia baca dalam Internet depa ramal esok akan jadi satu malapetaka besar punya.  Tapi tak tau apa dia,  kat mana?  Hang cuba check dalam Internet tengok ada apa-apa tak?"  kata Kak Edeh dengan wajah siries.

I olls pun cuba mengGoogle menggunakan Kak Berry akak ini.  Akak search "Tomorrow's disaster prediction" tapi takdak apa-apa link yang convincing pun.  Lantas abang ipar akak pun menjawab dia kata dia ada baca somewhere 11 Mac 2011 akan jadi satu kejadian bencana alam yang maha dahsyat sebab kedudukan bulan dan bumi makin dekat akibat daripada tarikan graviti bumi yang makin kuat.  I olls mendengar dengan tekun.  Tapi tak tau nak komen apa-apa sebab I olls dengar banyak sangat perkataan KUAT yang digunakan.  I olls kan KUAT berangan...so jadi blur sat.

Pastu I olls pun post something dalam Facebook status berbunyi "Esok akan jadi malapetaka? Satu dunia gegar? Sapa tau pasai rumors ni. Mak I macam dok obses pasai benda ni."

Pastu tudiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....ramai gila yang komen kat I olls itu.  Tanya akak balik apa details tentang status akak itu.  Akak tanya depa,  depa tanya akak balik.  Dan seperti biasa,  golongan obses dengan ugama Islam pun menjelma dan mula mengeluarkan ayat-ayat yang suruh kita semua beringat bahawa kiamat akan mendekat. 

Tapi paling tak boleh diterima oleh akak ialah satu komen dari
Mohd Syahrizal Md Zain :  Awas! Yahudi memang pandai memperdayakan kita dengan sesuatu yg kononnya sains.. kiamat 2012 la... 2028 la... padahal depa sendiri tengah sibuk tanam pokok qorqad dan membina kem askar di tempat yang depa syak akan turunnya Imam Mahadi... takut jugak depa!

Aiiiyooooooooooo!! Memang over.  Tiba-tiba pulak masuk bab Yahudi Mahudi semua ni.  Akak terus mencaras beliau :
Wehs apa ni. Please la jangan over. If u are over obses with what ever u are strongly feels u are good at, take it from me. Keep it in your heart. Don't try to drag all us into this.  Aku cakap benda simple ja. Ni masok Yahudi teori and all. Jangan over!!!

Sebab itulah akak tak suka nak bercakap pasai soal ugama dalam Belog akak,  sebab akak tak suka bila orang dari golongan ini suka tekan kita semua dari benda simple sampai jadi salah gila babi.  Siriesly,  akak niat ak berkongsi buah fikiran saja dengan u olls kot-kot la ada malaun mana ka yang boleh bagi link pasai geografikal teori pasai mana-mana lokasi kat dunia ni yang dijangka akan kena bencana alam.  Kita dah pernah tengok apa yang terjadi kat Acheh 5 tahun lepas,  so of coz benda-benda macam ni kita jadi alert.  Tapi pasai pa pulak masok teori agenda YAHUDI tanam pokok kordi semua.  Serrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!! 

Okay inaf bab-bab emosi ni semua.  Akak penat u olls.  So nak dijadikan cerita,  ketika akak tengah make up customer akak di Kubang Semang akak dapat called daripada seorang pompuan ni yang baca Twitter dan Facebook akak semalam.  "Noks!!!!!!!!!!! Wehsssssssssssssssss.....Jepun kena gempa bumi teruk munyiaaaaa.  Semua habis!! Lani depa duk berjaga-jaga nak kena tsunami.  Mak hang tau mana benda ni semua wehs?"

Akak yang tengah memake up customer menjadi kaget.  Camna akak nak explain benda ni.  Mak akak bukan Tuhan u olls.  Dia pun tak tau apa-apa. So akak malas nak layan sangat kawan akak lantas akak berkata "Noks...mulai hari ini.  Kalau hang nak jumpa mak aku,  bayaran akan dikenakan,"  FULLSTOP!

So masa akak on the way balik Penang atas jambatan tu,  akak pun ulang banyak kali doa lalu jambatan.  Ya Allah selamatkanlah akak.  Mana nak tau,  tengah duk drive tu.  Nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa satu ombak besak mai kat akak.  Pastu malam tu akak pi tengok wayang dengan En.  Khafi kat Gurney.  Gigih lagi tu u olls.  Masa tengah tengok wayang,  tiba-tiba kerusi bergegar.  AKAK TERUS CAM TERBANGUN SIKIT. 

"Abang-abang!! Cuba rasa....bergegarrrrrrrrr!!"  Pastu En.  Khafi dengan muka kekwat berkata "Hang jangan serrr! Tu bunyi speaker wayang sebelah," nenjiaaa punya over sampai jadi paranoid teruih!

So akak pun terus mentengok wayang.

Esoknya,  alangkah sedihnya akak bila baca Twitter,  Facebook,  Internet,  TV semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pasai gambar dan video pasai apa yang berlaku di Jepun.  Ini ada sikit-sikit akak boh untuk u olls baca. 

Berjalan di tengah-tengah bencana.  Berbaju sejuk u olls.

Astaghfirullah hal azim.

Ini bukan kotak pensel banyak-banyak okay.  Ini KONTENA BERTERABOKKKKKKKKKKKKKKKKKKK



Bersama-sama ini akak nak share satu emel dari kawan akak ini.  Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Ms. Melissa Ramlan kerana sudi memberikan emel melalui Facebook kepada I olls.  U olls baca lah sendiri.

Hi Jumie. Morning.

Do you mind doing a favour for a good cause? I feel that you can help alot because you have a lot of traffic on your blog. Can you help to to reach out to your readers by posting either of this URL to help to donate to Japan.
My mother and family lives there and it is very bad that so i thought of taking this opportunity for us bloggers to reach out to our readers asking to lend a helping hand. A little help goes a long way i believe.

Depa so far alhamdulillah okay sbb rumah depa jauh dari center of the quake tapi nuke spill problem tu belum selesai lagi. Yang tu paling takut sbb radiation etc kan. Hopefully takda apa apa. Tapi kat sana mmg teruk.

Donate RM3 http://www.groupsmore.com/cities/multiple/deals/malaysian-red-crescent

Donate RM10
http://milkadeal.com/deals/support-malaysian-red-cross-emergency-relief-fund-for-japan-and-make-a-difference

I tgk berita pagi tadi mayat, lumpur sbb tsunami buat tmpt jadi busuk :( Lepas tu skrg ni salji turun -5 celsius. Making it difficult for the rescuers nak jadi victims bawah timbunan etc. 3 musibah at one go, its just too sad but the Japanese mmg united and very calm abt all of this. I hope the chaos ends soon.
Let's pray for them. Insyaallah if Allah's willing it'll be over soon. Thank you babe for wanting to help out. God bless!

Hope you can consider. Thank you and have a good day.

Make the change you want to see in the world - Gandhi

Love,
Melissa Ramlan
So u olls,  akak pun membukak link-link yang Melissa bagi dalam mesej tu dan akak derma kat dua-dua website ni.  Satu derma RM3 satu lagi derma RM10.  U olls boleh pilih macam-macam cara pembayaran derma sama ada credit card atau online banking.  Akak tengok semua bank pun ada.  Akak guna Maybank2U.
Setakat RM13 hapa la sangat.  Hampa duk online shopping beli tudung beli kaftan sampai beratoih-ratoih,  takkan RM13 pun tak buleh.  U ols juga boleh buat benda yang sama.  Marilah kita membantu orang Jepun.  Esok-esok pulak,  depa akan tolong kita.

Click here  :  Help Japan by donating RM10 or more to the Emergency Disaster Relief Fund with the Malaysian Red Crescent Society

Click here  :  Donate RM3 to support The Red Cross’ Emergency Disaster Relief efforts in Japan and other affected areas. We will match your contribution + first 1,000 donations get a complimentary RM2 Groupon Token

Sekian,  I love u olls semua.

3 comments:

  1. Nippon, watashi-tachi wa anata to iru!

    ReplyDelete
  2. Yut, sorry akak tak dak info untuk sumbangan melalui SMS. Kalau ada i will letu know. If u ada mind to share with us.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...