Sumbangan untuk Anak Anak Rohingya






Assalamualaikum u olls semua,

Semuanya bermula apabila Prof Zam menjemput aku menjadi pengacara majlis merangkap penyanyi selingan untuk Konsert Perdamaian USM pada September 2013 yang lalu. Datuk Ramli Sarip, bapa ROCK MALAYSIA dijemput sebagai penyanyi utama. Konsert yang diadakan di Dewan Budaya USM ini terbuka kepada orang ramai dan tiket adalah percuma. Terdapat pelbagai pengisian sepanjang konsert itu yang merupakan sebahagian daripada Peace Week USM. Aku sangat bertuah kerana pada malam itu juga, aku berpeluang untuk berduet dengan Datuk Ramli Sarip secara akustik. YEHA! Read here : THE USM Peace Week 2013 dengan tema "Peace is Our Culture" : Pengalaman Menyanyi Dengan Ramli Sarip

Okay, dah tersasar sikit daripada cerita utama. Pada malam konsert itu juga, pihak penganjur turut menjemput beberapa anak pelarian Rohingya untuk membuat persembahan nasyid. So, Kak Ina (pembantu Prof. Zam) menyerahkan budak-budak ni kat aku masa di back stage.

”Jumie, hang tolongla depa suruh prektis nyanyi dulu sebelum naik pentas. And bagitau and ajak depa satgi nak buat macam mana”

5 orang anak Rohingya join aku di bilik persalinan. Depa berpakaian biasa, sedikit lusuh. Yang lelaki pakai seluar dengan T shirt atau baju kemeja dan bersongkok, manakala yang perempuan berbaju kurung dan bertudung. Kalau anak-anak kita, pakat nak naik pentas, mesti dah berbling-bling baju kan?

Depa mudah mesra dengan aku. Selepas depa dah faham apa nak kena buat bila aku jemput depa naik pentas nanti, aku pun melayan kerenah depa. Si Jamaluddin yang paling heboh sekali. Dia sibuk suruh aku amik gambar dia menggunakan camera telefon. Posing mengalahkan guru silat, silang panggung atas kerusi. Dia seronok tengok gambar dia sendiri dalam camera phone aku. Yang perempuan, bernama Sabikanur turut ambil kesempatan. Dia posing 1 Malaysia, sambil jari telunjuk di tuju ke atas. Aku duk terbayang kenangan dengan depa lagi.

Itu setahun yang lalu, tahun ini sekitar Julai 2014, Kak Ina jemput aku untuk menghadiri majlis perasmian Sekolah Damai. Sekolah yang ditubuhkan atas inisiatif kemanusiaan oleh Unit Penyelidikan dan Pendidikan untuk Perdamaian (REPUSM a.k.a Peace Unit USM) dengan kerjasama dari Kelab Perdamaian Universiti Sains Malaysia (KeDAMAI-USM) dan Rohingya Society Malaysia (RSM) bagi membantu anak-anak pelarian terutamanya Rohingya bagi mendapatkan asas pendidikan.

“Kak Ina....sorry. I busy tak boleh nak singgah pi kat program U,” majlis perasmian diadakan pada waktu kerja. So I tak sempat la nak pi.

“Takpa Kak Ina, nanti Jumie cari masa, Jumie pi sendiri sekolah tu. Bawak makanan ka apa apa la. Nanti Jumie buat review bubuh dalam blog. Kita boleh warwarkan kepada orang awam,” kata aku lagi.

Ting tong tiang. Cepat masa berlalu, nenjia pada 10 Disember 2014 yang lalu barulah aku berkesempatan untuk melawat Sekolah Damai. Pada hari istimewa itu, aku bawak Kak Eder (my mother) untuk bersama melawat Sekolah Damai.

Sekolah ini telah didaftarkan dibawah UNHCR (United Nation High Commissioner for Refugees), bahagian pendidikan. Pelajar-pelajar ini juga telah didaftarkan di bawah UNHCR di Kuala Lumpur. Bermula dengan sekolah hujung minggu dengan dibantu oleh pelajar-pelajar kelab Perdamaian USM (KeDAMAI-USM), kini sekolah tersebut telah dibuka sebagai sekolah harian dari Isnin hingga Jumaat dengan menempatkan seramai 60 orang pelajar dengan dibantu oleh 3 orang guru sepenuh masa. Atas permintaan, jumlah pelajar akan ditambah sehingga 120 orang pada tahun hadapan. Buat masa ini, operasi sekolah ini dibiayai sepenuhnya oleh rakan-rakan dan orang luar yang bermurah hati membantu dalam aktiviti kemasyarakatan ini.

Kami tiba lebih kurang 10 pagi, ditemani oleh Faiz and Naim, rakan pelajar USM yang rapat dengan aku. Depa yang tunjuk jalan. Setibanya kami di Sekolah Damai, kami disambut oleh beberapa pelajar dari KeDAMAI-USM.


Sibuk kami mengangkat makanan dan hadiah masuk ke dalam sekolah yang merupakan sebuah rumah 2 tingkat, si anak-anak pelajar yang tadi belajar tiba-tiba jadi eksaited. Mereka berlari-lari, menjerit-jerit dan melompat-lompat. Cikgu-cikgu terpaksa mengawal pergerakan anak-anak ini semua. Kak Ina pula dah macam cikgu besaq, dia yang paling garang sekali.


”Jumie...sorryla depa bising sikit. Selalu depa behave. Maybe hari ni sebab ampa mai kot. Depa eksaited lebih,”


Semua pelajar diminta berkumpul dan membuat bulatan, aku memang tak ada apa-apa perancangan pun. Ikut jer apa yang Kak Ina nak buat.


”Murid-murid, hari ini kita ada tetamu iaitu Aunty Jumie and Nenek Eder, depa bawak makanan untuk kita semua dan juga hadiah. Cikgu tengok cupcakes pun ada. Baiklah, sebelum kita semua makan, cikgu nak jemput Nenek Eder untuk bagi sepatah dua kata,” tiba-tiba Kak Ina suruh mak I bagi ucapan.


Cupcake yang sedap dari Rina's Bake With Love





Mak I terkedu, pastu dia kalih kat aku “Jumie....Mak tak boleh cakap...satgi mak nak nangeh,” bahagian atas mulut mak aku mula nak jadi panjang sebab tahan menangis. Apala punya turr. So I pun bercakaplah.


”Assalamualaikum murid-murid semua. Terima kasih semua kerana sudi menjemput kami ke sekolah kamu semua hari ini. Bersempena dengan itu, Aunty ada berita gembira untuk semua, Aunty bawak nasik dengan ayam masak kurma. Kawan Aunty masak...sedappp....” aku nampak muka budak budak tu duk eksaited. Ada yang duk goncang badan kawan depa kat sebelah sebab seronok.


”Aunty juga bawak hadiah untuk semua, ada alatulis, pencil box dan buku. Bila kamu semua dah dapat hadiah, Aunty nak kamu semua belajar rajin-rajin dan dengar cakap cikgu. Tadi Aunty tengok semua orang tak tau duduk diam. Tak dengar cakap cikgu. Lepas ni, kalau kamu nakal, cikgu-cikgu kamu akan report kat Aunty...lepas ni Aunty tak mau datang sini dah,” gituuu akak membuat ucapan ala-ala Cikgu Sekolah Rendah di hadapan perhimpunan. Suasana riuh dalam kalangan pelajar-pelajar semua. Ada yang buat muka-muka macam takut reaksi kepada peringatan garang I. Comels sungguh depa ni.


Sesi memberi ucapan ala-ala cikgu sekolah.







Selepas beratur, kami pun mengagihkan hadiah-hadiah kepada para pelajar. Setiap pelajar yang nak ambil hadiah, aku tanya “Nak pencil box colour apa?” sajalah bagi depa seronok boleh pilih. Hati aku tersentuh bila seorang tu kata kat aku “Cikgu...cikgu...terima kasih!! Saya punya pensel memang sudah pendek,” dia tunjuk ukuran penselnya menggunakan jari. Aku macam nak menangis. Tapi aku sambung buat lawak kat dia “Haa...kamu dapat pensel baru jangan duk gerumit (sharpen) banyak-banyak. Nanti pendek lagi cikgu tak bagi dah,” budak itu tersengeh dan berlalu.

Berpeluh-peluh I olls dan Faiz duk membagi hadiah. Habis dah semua rambut blow kepok-kepok semua. LOL



Masa makan menjadi riuh. Depa seronok makan nasi putih, ayam masak kurma dan sayur ubi yang kawan I olls masak khas untuk depa. Depa duk pi kat mak I, “Nenek...nenek....sedap......” Mak aku duk mai nak sebak dah. Tapi syukur mak tak menangis. Ish tak maula nangis depan depa kan. Kita kena happy happy.


Thanks Nizal sebab sponsor kami makan meletops. U olls semua boleh tempah catering for mesyuarat, kenduri dan lain-lain dengan Nizal di Barak's Best. Specialty MURTABAK and NASIK TOMATO!! Sila layari : Barak's Best





Usai makan, tanpa kami suruh dan bagi arahan, semua pelajar cuci pinggan mereka sendiri dan pulangkan kepada meja kami. Masa rehat yang terluang ini, depa juga ambil kesempatan untuk bersembang dengan aku.

Jamaluddin, yang dulu menyanyi nasyid dengan aku adalah yang paling eksaited.

”Cikgu dulu menyanyi USM kan....haa...saya ingat,”

Aku gelak sambil menggosok-gosok kepala dia. Gigi arnab dia tersembul keluar sebab senyuman dia tak berenti.

”Cikgu...nanti saya mau pi US,”

”Hang nak pi US? US apa?” tanya I lagi.

”Saya sudah dapat card. Saya satu family semua dapat pi USA. Nanti saya duduk sana la cikgu...” WOHHHOO! USA bak hiang.

Untuk pengetahuan kalian, RePUSM bekerja rapat dengan United Nation dan mereka membantu untuk mengenalpasti pelajar-pelajar yang berpotensi untuk dihantar ke Amerika Syarikat sekaligus mendapat kerakyatan.

Satu usaha yang sangat bagus, sekurang-kurangnya kita tau masa depan depa ni terjamin. UN dah target ada 2-3 family untuk dihantar ke Amerika Syarikat pada awal tahun hadapan. Malaysia tidak mempunyai kuata untuk menerima kerakyatan daripada pelarian perang. Tapi, negara kita melalui NGO dan juga badan kerajaan tertentu bekerja untuk memastikan kebajikan pelarian perang di Malaysia terjaga.

“Haa.......bestlah hang pi Amerika. Nanti mesti hang akan kawen Negro...HAHAHA,” usik aku pada Jamaluddin.

”Takdak la cikgu....hahahaha....” kami gelak seronok.

Sesi membeli hadiah dengan kawan-kawan. Suhaila, Yana, Kak Shuk and Faridza. Kami nak bawak Nurul tapi kereta I besak sangat so tak cukup untuk dia.





Lebih kurang 1130 pagi, sesi kelas bermula. Buat masa ini, mereka mempunyai dua kelas utama iaitu kelas asas yang mengajar membaca Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, asas matematik seperti tambah dan tolak, kiraan masa dan wang dan pada setiap Jumaat, kumpulan pelajar PRO M USM datang ke Sekolah Damai untuk memberikan pelajaran agama Islam.

Sekolah mereka dibuka setiap hari dari jam 8 pagi hingga 1 tengahari. Mereka tidak ada sukatan pelajaran khas. Tapi pihak Sekolah Damai ingin wujudkan silibus pembelajaran oleh itu mereka mengalu-alukan pihak yang mempunyai kepakaran dalam bidang ini untuk berkongsi pengalaman dan memberi maklumbalas agar sistem pembelajaran yang anak-anak ini lebih teratur. Target jangka panjang, depa nak pastikan agar pelajar ini dapat menduduki peperiksaan UPSR, PMR dan SPM sebagai calon persendirian. Insya Allah.

Namun, buat masa ini tenaga pengajar tidak lupa untuk menfokuskan kepada pembelajaran agama dan akhlak selain pendidikan asas iaitu kebolehan tulis, baca, kira dan faham Bahasa Melayu dan Inggeris. Pihak Sekolah Damai juga membuat lawatan ke rumah keluarga pelajar selain untuk mendapatkan maklumbalas depa juga nak tau kebajikan para pelajar. Yalah, takut satgi kat rumah ada masalah apa ka. Satu mesyuarat PIBG antara ibubapa dan pengurusan sekolah juga akan diadakan pada 28 Disember 2014 ini. Kak Ina kata, satu dia puji dengan sikap ibu bapa pelajar ini, depa memberikan kerjasama yang sangat baik kepada pihak sekolah. Depa tau, sekolah ini atas ehsan kemanusiaan. Depa ikut sahaja apa yang terbaik.

Sekolah tamat jam 1 tengahari. Sebelum semua balik, kami memberikan cupcakes seorang satu. Ya Allah bukan main eksaited depa semua dapat cupcakes yang comels berperisa cokelat. Masa tu, aku rasa sangat KECIK DI DUNIA YANG FANA INI. Hari hari kita komplen dengan kehidupan kita, tidak tahu bersyukur. Depa ni dapat cupcake sebijik pun rasa macam dapat jongkong emas.


Sopi yang tengah, Jamaluddin yang kanan sekali. Yang pak gemok comei ni tak ingat pulak nama dia.


Semua pun berjalan berpimpin tangan untuk menuju ke stesyen bas. Pelajar-pelajar ini semuanya datang dari rumah keluarga mereka yang terdapat di sekitar Pulau Pinang. Ada yang duduk di Jelutong, Bayan Baru, Bukit Gedong dan Bayan Lepas. Depa naik Bus Rapid setiap hari untuk datang ke sekolah. Duit bas adalah atas belanja pelajar sendiri. Ada juga yang tinggal berdekatan Taman Tun Sardon. Depa ni mai la jalan kaki sahaja.

Sopi dan Jamaluddin tidak terus bergegas balik. Depa macam syiok melayan aku dan Nenek. Depa tolong kami kemas barang makanan.

”Nenek sorrylah sudah cuci tapi sabun takdak...takdak bersih,” jelas Sopi kepada mak aku. Kami tak suruh pun depa cuci. Tapi depa sendiri yang cuci. Depa pun tolong kami angkat pinggan and tray masuk dalam kereta. Depa tau, orang dah memberi, depa tau nak layan balik dengan elok. Tahniah pihak pengurusan Sekolah Damai, ampa didik depa jadi manusia.

Ish baguihlah depa ni. Aku macam nak hantar depa balik tapi masalahnya aku kan pakai POLO SPORT (EHKK HEMMMM....) soo seat belakang and bonet dah penuh barang. Depa takdak tempat nak duduk.

”Okay bye bye Jamaluddin, minggu depan-depan kita jumpa lagi. Cikgu bawak kawan Cikgu. Kita belajar tarian Hindustan,” Pada Januari 2015 nanti, Jamaluddin dan 5 orang rakan pelajar Sekolah Damai akan menyertai pertandingan tarian anjuran UNHCR untuk wakil sekolah-sekolah pelarian di Malaysia. Pertandingan ini melibatkan 120 buah sekolah.


Kak Ina kata kat aku masa bincang tentang pertandingan tarian, “Kami bukan nak menang pun Jumie....tapi kami nak bagi exposure kepada pelajar ni and at least biar orang nampak, kami buat aktiviti macam-macam untuk pelajar,”

“Cikgu....tak mau la itu lagu Boley Chudiya....saya mau itu lagu Chamiya Chamiya....” celah Sopi. Dia pun duk menari step patah pinggang ala-ala Salman Khan depan aku. Memang dari tadi, dia tak puas hati bila aku kata aku cadang nak menari lagu Boley Chudiya.

“Hang nak pi KL dak? Kalau mau...kena ikut cakap cikgu,” hahah aku saja buat garang. Depa ni memang macam nakal sikit. Budak-budak biasalah.

Dari dalam kereta, aku nampak Sopi dan Jamaluddin berjalan bersaing. Depa galas beg sekolah dan beg plastik berisi makanan kami yang ada belen tadi. Balik rumah satgi, si Sopi akan tolong mengemas surau dirumahnya. Nanti ada la sikit upah dari kariah masjid. Duit upah tu untuk bantu keluarganya. Jamaluddin pulak, bila balik rumah nanti dia akan tolong bapak dia yang bekerja di kedai menjual nasi di Bukit Gedong.

Sama macam anak-anak Rohingya yang lain dalam Sekolah Damai. Ada juga yang bekerja menjual sirih.

Aku teringat kata-kata Kak Ina tadi, “Jumie...harap sangat lepas orang baca blog Jumie...orang ramai bagi derma kat kami. Sebab terus terang Kak Ina cakap. Lani duit dana belanja sekolah ni tinggal untuk cover sampai Februari 2015 sahaja. Kalau lepas ni kami takdak dana dah. Kami terpaksa katop sekolah ni Jumie. Dan budak-budak ni nanti takdakla aktiviti depa kat rumah kenalah tolong bapak depa bekerja. Jaga surau, kerja kedai, jual sirih....tapi Kak Ina paling tak mau....depa buat balik aktiviti lama depa sebelum mai sekolah dulu....MINTAK SEDEKAH,”

Aku tutup cerita aku hari ini. Dibawah, aku share beberapa maklumat lagi tentang Sekolah Damai. Aku menggesa orang ramai untuk membuat sumbangan kepada pihak Sekolah Damai. Kalau nak bagi sumbangan selain kewangan, ampa boleh contact pihak pengurusan sekolah. No problem. Depa ni kira macam kecik tapak tangan, talam masjid depa tadahkan.

Salam terima kasih buat keluarga dan sahabat handai ku yang bersama memberikan sumbangan kewangan, tenaga dan juga masa untuk kita menjayakan lawatan mesra ini :

Encik Nizal Ashrif, Barak’ Best atas sumbangan jamuan tengahari
Puan Noreena Rosdi, sumbangan manisan
Kak Julie
Kak Ita
Abang Budie
Surianie
Mak Edeh and Pak Manap
Kak Ara a.k.a Kak Nab
Lenny Zaini
Ezal
Kak Shuk
Faridza
Suhaila and Yana
Faiz and Naim
Dewi Karina and friends

Trivia Sekolah Damai

  • Sekolah ini merupakan sekolah pertama yang diwujudkan di bahagian Pulau dalam membantu anak-anak pelarian. Terdapat 3 buah sekolah seumpama ini di bahagian Seberang, Penang.

  • Sekolah Damai dalam proses mendapatkan status sekolah NGO berdaftar. Masih dalam perbincangan dengan pihak peguam dan mungkin mengambil sedikit masa.

  • Terdapat NGO yang datang untuk memberikan perkhidmatan seperti klinik bergerak percuma pada setiap Ahad minggu pertama untuk keluarga pelajar sekolah ini.

  • Mengalu-alukan pihak media, orang persendirian, persatuan, kelab, NGO untuk datang ke Sekolah Damai untuk melihat sendiri pengurusan sekolah, mengadakan sebarang aktiviti yang membawa faedah kepada para pelajar disamping membangkitkan kesedaran masyarakat umum supaya lebih peka akan permasalahan dialami masyarakat pelarian supaya turut sama membantu meringankan bebanan yang ditanggung oleh mereka.

  • Sekolah Damai telah dapat kelulusan bagi pemberian fidyah dari Pusat Urus Zakat Selangor.



Jumlah Murid dan Agihan Kelas

Jumlah keseluruhan murid adalah seramai 60 orang

Linkungan usia murid: 5 tahun sehingga 16 tahun

Kelas Tahap Satu: 20 orang.

Kelas Tahap Dua : 25 orang.

Kelas Tahap Tiga : 15 orang


Perbelanjaan Bulanan

Sewa premis (sekolah) RM1,850.00 sebulan

Gaji tenaga pengajar RM3,000.00 (untuk tiga orang guru)

Bil air dan elektrik RM300.00

Perbelanjaan lain (alatan dan perkakas persekolahan) RM300.00

JUMLAH KESELURUHAN RM 5,450.00 sebulan


Sekolah Damai turut memerlukan kos-kos lain seperti perjalanan sara hidup dimana guru-guru dan wakil dari pihak sekolah perlu menghadiri latihan yang disediakan oleh pihak UNHCR bertempat di Kuala Lumpur. Selain itu, kos pengangkutan barang-barang, komunikasi, bahan-bahan mentah seperti pembaikan, buku-buku bagi aktiviti pembelajaran dan lain-lain peralatan mengajar.


Contact Info

Untuk sebarang pertanyaan, bolehlah terus menghubungi wakil SEKOLAH DAMAI seperti berikut :

Puan Norazrina Md Jabrullah / Ina : 012-551 6891/ 04-6532123

Prof. Kamarulzaman Askandar : 012-423 5327

Cikgu Ratna : 017-827 3643

Alamat Sekolah

Sekolah Damai-School of Peace
No 56, Cangkat Minden Jalan 12
11700 Gelugor
Pulau Pinang

Google Maps : Sekolah Damai Minden

Gambar Sekolah Damai. Yang biru tu la POLO SPORT I. HAHA


Facebook Sekolah Damai
Sekolah Damai Minden

Maklumat Akaun

Nama Bank : Bank Islam Cawangan Butterworth
Nama pemegang akaun : NORAZRINA MD JABARULLAH
No akaun : 07016020737991


Nama Bank : CIMB
Nama pemegang akaun : NORAZRINA MD JABARULLAH
No akaun : 7604388289

Catatan : Buat masa ini Sekolah Damai terpaksa menggunakan akaun peribadi untuk urusan pengumpulan dana. Akaun menggunakan daftar NGO masih dalam proses. Resit akan dikeluarkan kepada penderma.


Jom tengok gambar-gambar









Jamaluddin yang paling depan dalam gambar ni, memakai jersey QATAR.









Perhatian dan kerjasama kalian semua untuk share link ini saya dahului dengan ucapan terima kasih.

RM1 mungkin kecik di dunia, tapi besaq di akhirat.

Be kind to one another.

#SekolahDamai

8.3.11

Etika Menulis Email

U olls! Sapa kat sini pernah dapat email yang annoying?  Sebab sekarang ni boleh kata kita SEMUA buat apa pun tak payah tulis tulis surat formal dan tak formal dah.  Email dah menggantikan semua surat murat itu.  Sama ada untuk agenda formal atau tidak,  apa yang tertulis dalam email dah boleh disahkan dalam macam-macam proses dan urusan harian kita sama ada dengan boss,  kawan sepejabat,  kawan dari pejabat lain,  client,  supplier dan macam-macam lagi.

Disebabkan kita semua tidak diajar cara-cara dan etika menulis email masa kat sekolah dulu,  oleh itu tak over kalau akak katakan 95% daripada orang Melesia ni tak tau menulis emel.  (OVER KAN KAKAK PUNYA STATISTIK?).  U olls! Bukannya soal tak tau guna emel ke apa.....bukan susah.  U olls semua tau kan.  Click sana click sini saja.  Apa yang akak concern ialah u olls ni semua kebanyakannya tidak tau etika yang betul untuk menulis emel.

Akak tak nafikan,  ada dalam kalangan kita semua baru saja didedahkan dengan emel-emel dan internet ni.  So kita sedikit terbelakang dalam perkara ni semua.  Tapi ini tidak bermakna u olls terus bersikap tidak mau ambil tau dan tak amik tindakan apa-apa pun.

Siriesly,  akak tak mau membebel lagi.  Di sini,  akak nak kongsi dengan u olls semua etika-etika yang betul dalam menulis emel.  Hope u olls semua read it and practic it.  Dah lepas tu,  sila RT,  Share kat Facebook u olls semua bagi kawan-kawan u olls semua baca.  Dengan harapan,  kita semua jadi rakyat Melesia yang mempunyai etika yang baik dalam menulis email.
  1. Alamat emel yang munasabah
    Inilah yang paling akak nak tekankan sekali.  U olls semua!!  Bila u olls nak buat email.  Make sure u olls gunakan sepenuh-penuh akal dan fikiran u olls dalam memilih ID atau alamat emel u olls.  Macamlah nak memilih nama anak,  mesti kita nak bagi nama yang elok dan ada makna yang baik.  Untuk emel pulak,  mestilah alamat emel yang rasanya kita tak akan malu kalau nak emel kat Tun Dr.  Mahathir.

    Bayangkan u olls email kat Tun Dr.  Mahathir dengan alamat u olls iaitu "gurlypinky2020@ymail.com" atau "sexyboi_00@hotmail.com" "makayam@gmail.com" 

    HEY!!  Please wake up u olls.  Akak tak tau la for what ever reason budak-budak suka la nak mereka nama emeil yang pelik-pelik dan memalukan.  Lebih memalukan lagi kalau alamat emel itu u olls gunakan sebagai contact details dalam resume nak apply kerja dengan Jabatan Perkhidmatan Awam.  U olls rasa orang nak hire ka pekerja yang emailnya "poyyo89@yahoo.com.my"  "kent_mafiaganu@yahoo.com"

    So please,  take your time buatlah email account baru dengan alamat email yang nampak high class sikit.  Contohnya macam akak "jumie_samsudin@yahoo.com" atau "jumiess@gmail.com" atau "jumizah@usm.my".  Cewah!! Tetap nak promo diri kan?  Dulu akak masa muda-mudi buat emel bertajuk jumiekusayang@hotmail.com! HAHAHAH BODO!


  2. To :  CC : dan BCC :

    To: 
    Ruang kosong tepi To: ialah ruang yang kita akan tulis alamat emel yang kita nak send emel kita tu.  Kita boleh tulis 1 emel.  Atau 10 emel.  Tapi jangan banyak sangat.  Nanti u olls kena detect sebagai spammer.

    Cc: 
    Cc maksudnya bukan Canteknya Carkmerrr!  Haa...Cc bermaksud iaitu carbon copy.  Ataupun dalam bahasa Melayu salinan karbon.  Yolah,  sebelum adanya computer dan mesin fotostet,  orang kalau nak buat salinan surat ke apa guna salinan karbon la.  Ingat tak masa kita sekolah rendah,  cikgu cikgi kita gigih tekap kertas karbon sebab nak buat soalan untuk kita.  :)  Tangan depa semua nanti jadi biru-biru.

    So,  ruang Cc : tu u olls boleh masukkan alamat emel orang lain yang u olls nak bagitau juga benda yang sama.  Orang itu tak semestinya berkenaan atau perlu buat apa-apa tindakan dari emel itu.  Just sebagai makluman.  Cc : jugak bagus kalau u olls letak alamat sendiri dan u olls boleh dapat emel tu balik dan simpan dalam folder u olls.  Akak selalu buat cam tu. 

    Bcc :
    Bcc pulak bermaksud "blind carbon copy".  Yang ni tricky sikit akak nak explain,  tapi yang senangnya ialah if u letak alamat emel sapa-sapa kat Bcc tu,  orang yang dapat emel yang sama kat To: dan Cc: takkan tau!!  Hanya Bcc saja tau.  Faham?


  3. Subject Emel :  Pengenalan Kepada Pembaca
    Subject (perkara) ialah pengenalan ringkas yang kita boleh tulis so that penerima emel tu boleh tau sedikit tentang emel yang kita nak hantar tu.  Sebagai contoh,  akak nak emel kat u olls semua tentang tarikh perkahwinan akak.  So subject nya "Tarikh Perkahwinan Jumie dan Khafi"

    Akak pernah dapat satu student akak ni,  dia tulis kandungan emel kat bahagian subject.  Contohnya,  Subject : kak jumie......ini surat penolakan praktikal saya dah buat sila cek.  Aiiyoooo....salam takder,  apa pun takder.  Tiba-tiba terus bagi akak arahan.  Sabar dek non.  Patutnya u olls tulis
    Subject perlulah ringkas tapi boleh merangkumi keseluruhan maksud emel itu.  Macam nak bagi tajuk kepada filem yang kita buat la.


  4. Salutation
    Salutation yang standard digunakan dalam emel-emel bahasa Inggeris ialah Dear Sir / Madam,  atau Dear ___ (diikuti dengan nama seseorang itu). 

    Bagi penulisan surat rasmi dalam Bahasa Malaysia pula,  kita selalunya menggunakan salutation mengikut pangkat seseorang itu sama ada Tun /  Tan Sri / Dato' / Datin /  Tuan / Puan / Saudara / Saudari.  Tapi u olls juga kena peka kalau seseorang itu mempunyai pangkat yang berkenaan dengan jawatan beliau seperti Profesor,  Dr. ,  Kapten,  Sarjan.  Semua tu penting u olls.  Kalau u olls tak sure,  please Google.  Dalam Google boleh dapat semua info.  Tapi kalau u olls tulis kat kawan-kawan biasa seperti akak,  boleh jer tulis "Kepada Kak Jumie"  atau "Dear Jumie".

    Salutation juga adalah amat penting untuk gambaran awal kepada penerima emel sama ada kita hormat dia ka tak!  Kalau dia emel macam ni u olls rasa apa perasaan dia "DEAR POMPUAN TAK GUNA!" Haaaa sendiri mau tau.


  5. Ayat yang Ringkas dan Padat
    Emel dicipta untuk memudahkan dan meringkaskan kerja seharian kita.  Oleh sebab itu,  dengan adanya internet dan emel jarak yang beribu batu jauhnya rasa macam sekentut bau dekatnya.  Begitu juga dengan penulisan emel.  Walaupun tidak ada sesiapa pun yang akan murka kalau u olls tulis secara panjang lebar dan berbunga-bunga cinta,  tapi lebih afdal kalau penulisan itu diringkaskan tapi mudah difahami dan mesej sampai.
    Ayat emel yang baik juga boleh memberikan pelbagai imej kepada personaliti kamu.  Sama ada kamu ni seorang yang profesional,  matang,  educated atau sebaliknya.

    Contoh ayat baik :

    Dear Kak Jumie,
    Terima kasih untuk surat yang telah disediakan.  Wish me luck.

    Contoh ayat tak baik  :

    Kak Jumie,
    TQ~~ :)) Gilerrrr arrrr syer rs best sgt ni!

  6. Pemerengganan
    Jangan lupa buat perenggan.  Kalau anda nak nampak profesyenel dan tidak mencuba untuk menjulingkan pembaca emel u olls,  so better belajar untuk buat pemerengganan.



  7. Check ejaan
    Setiap kali before send emel,  make sure baca sekali atau dua kali.  Kenal pasti kesalahan ejaan,  tarikh,  masa,  lokasi yang kamu dah type.  Kalau kamu tulis,  Sabtu,  13 Mac 2011.  Walaupun dah cun-cun nampak macam betul.  Tapi boleh bikin confuse gila-gila.  Sebab 13 Mac jatuh hari Ahad.  Bukannya Sabtu.  So event tu Sabtu ka Ahad?  Haaaaaaaaaa!  Saya selalu membuat kesalahan ni.  Tapi saya sentiasa akan berusaha untuk elakkan perkara ini dari berlaku lagi. NEKAD.

    Satu lagi akak nak tegaskan di sini,  kalau u olls nak emel please jangan guna short form yang u olls selalu gunakan dalam SMS!  Bukannya kalau u olls pendekkan emel boleh kurangkan caj internet kan? Lagi satu bak kata AnwarHadi,  jangan la duk guna ejaan budak-budak sekarang suka pakai ni semua.  Seperti sayer,  aq,  bl,  yg,  sdg,  akn,  ambl,  dftar,  ....semua ni u olls boleh guna pakai dalam SMS.  But not in emel.  Especially kalau nak emel untuk perkara yang formal seperti kepada pensyarah atau bakal majikan kamu.



  8. Pilihan tetapan font
    Kita boleh memilih dan menetapkan font untuk emel kita dalam email setting.  Pilihlah jenis dan size font yang kemas,  mudah dibaca dan nampak korporat.  Contohnya Times New RomanArial dan Verdana.  Size font juga jangan terlalu besar dan terlalu kecil.  Kalau terlalu kecil,  nanti kita susah nak baca.  Dan last sekali,  maybe penerima emel tak mau baca langsung.  Kalau terlalu besar nanti pembaca ingat awak ni perli nak kata dia dah tua dan buta! 



  9. Jangan BOLD
    Kalau kamu BOLD tulisan kamu dalam ayat ini menunjukkan yang kamu nak tegaskan perkara itu.  So BOLDkan ayat itu bila perlu sahaja.  Kalau BOLD lebih-lebih orang akan kata KAMU MARAH pulak.



  10. CAPs LOCK
    Caps Lock atau HURUF BESAR DALAM SEMUA AYAT juga boleh menyebabkan kami pening nak baca.  Selain itu,  HURUF BESAR juga membawa maksud yang kamu menunjukkan perasaan marah pada ayat kamu tu.



  11. Jangan Merahkan tulisan
    Satu lagi cara tak sopan dalam penulisan emel yang menunjukkan yang awak marah dan tak suka kepada penulis ialah memilih warna merah kepada font awak.  Please elakkan.  Guna warna hitam sudah.



  12. Koma,  noktah,  Tanda seruan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Inilah satu penyakit yang wujud dalam penulisan anak-anak muda zaman sekarang.  Kalau boleh semua tempat nak letak koma,  noktah,  tanda seruan,  tanda soal dan macam-macam tanda lagi. .,?!-^`'" kalau boleh bukan nak letak sekali.  Tapi sebanyak kali yang boleh.  Hopefully awak buang la tabiat meletakkan tanda-tanda ini secara berlebihan dan letaklah ditempat yang diperlukan sahaja.


  13. Signature Lambang Profesyenelisme dan Peribadi Anda
    U olls tau tak yang u olls boleh tetapkan signature pada setting email u olls. Selalunya orang akan masukkan info nama,  jawatan ,  syarikat / jabatan,  contact details,  website atau alamat,  dan macam-macam lagi.  Ada juga yang akan sisipkan kata-kata hikmah dari tokoh-tokoh ilmu,  atau cogan kata syarikat.  Semua itu penting memberi imej yang penting kepada diri awak yang sebenarnya.  Tapi lebih simple lebih bagus.  :)
So far,  inilah yang akak sempat share dengan u olls.  Sekian,  wasalam.  Dengan ini,  saya nak bagi latihan kepada anda semua.


Arahan latihan menulis emel :

Tuliskan emel kepada Jumie Samsudin (jumie_samsudin@yahoo.com) memberitahu yang kamu menerima sebuah bungkusan

Yang benar,
Jumie Samsudin

Disertakan beberapa gambar untuk panduan u olls.  Ini adalah contoh-contoh emel yang akak selalunya terima daripada pelajar-pelajar Sains Kemasyarakatan.  Ada yang baik :) Ada yang perlu diperbaiki.  Akak rasa sapa-sapa yang berkenaan tu,  silalah take action tentang perkara ini ya.  Tak guna kalau boleh tulis thesis seberat 4 kilo tapi nak tulis emel pun tak tau etika yang betul.

Click on the picture for larger view.

Ini ialah contoh emel kosong.  Yang belum diisi dengan apa-apa maklumat lagi.  Sila tengok kat number yang akak buat.  Sebab akak dah bagi details sebelumnya.


Click on the picture for larger view.
  1. First of all,  emel ni tiada subject sebab tu dia tulis [No Subject].  
  2. Pastu,  dia tulis To : alamat emel akak,  then dia Cc kat alamat email akak lagi.  
  3. Pastu salutation tu bagus,  cuma ejaan semuanya huruf kecil.  Masa sekolah rendah lagi kita dah belajar kan?  Kat mana nak guna huruf kecil dan huruf besar?  Siti Maryam kena belajar guna keyboard ni. 
  4. Pastu kenapa banyak sangat ............(noktah).  Ini bukan penulisan novel atau belog deknon.  
  5. Pastu emel ni takdak pun dia tulis ucapan penutup.  
  6. Takder alamat yang boleh kita hubungi dia balik.  So tak cukup informasi.  Kalau kita nak orang tolong kita,  kita kena la bersungguh-sungguh nak bagi informasi.  Walaupun kita tak tau apa yang dia (Kak Jumie) nak,  tapi at least bagilah basic information kamu sebagai seorang pelajar USM.  Of course nama penuh,  no matrik,  No KP,  Major,  Minor,  dan no telefon. 


Click on the picture for larger view.




  1. Again,  tiada subject.  Tapi awak tulis subject kat dalam emel.  
  2. Ejaan awak semua huruf kecil.  
  3. Dan awak guna shortform.


Click on the picture for larger view.
  1. Before nak send emel,  make sure alamat tu betul.  Ataupun make sure emel yang kamu hantar tu akan terus sampai kat penerima.  Kalau awak emel kat alamat emel Yahoo Group,  maknanya semua orang dalam Yahoo group tu akan baca lah.  Cut and paste la sayang alamat emel akak berlambak kat thread di bawah tu.
  2. Yang lain-lain tu macam kesalahan di atas.


Okay yang dua di bawah ni memang dua contoh emel yang baik dari dua orang pelajar Soc Sc,  sorang tu Yee Xuan pelajar tahun I dan satu lagi Muthu,  pelajar master.  Akak letak kat sini sebagai contoh untuk u olls semua.  Ayat short but clear,  ejaan takder shortform-shortform,  ada subject,  ada salutation,  ada signature,  informasi penuh,  AKAK BACA PUN RASA MACAM SEMANGAT NAK REPLY!!!!!!!!!!!

 Click on the picture for larger view.
 



Click on the picture for larger view.

Sekian sahaja dahulu informasi yang akak nak share dengan u olls hari ini.  Selamat beramal.

4 comments:

  1. hahaha...bagus btul jumie buat entry ni, at least bleh bg panduan kat adik2/kakak yg nk buat email account.

    yg lawaknya i dpt email dari customer pg td alamat email hantupolong88...apakah???
    no wonder mase i tanye email add dia ape, lmbt2 je dia jwb...

    ReplyDelete
  2. HAHAHAAHAH........wehs lagi mangkak gila wehss...hahahaha

    ReplyDelete
  3. hahaha... sebab tu aku pun sejak2 nak pegi praktikal dulu tu start buat email formal... pastu start blaja2 cara email yang formal...

    tapi bila nak praktikkan ngan membe2 tak pasal2 kene gelak... adoyaiii...

    best laa entry nih. bermaklumat. satgi kat fb nak post dekat fakulti punya page.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com