16.3.11

Kami Selamat Mentunang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kepada u olls yang tak ada Facebook saya,  mesti u olls tak tau yang I olls dan En.  Khafi dah selamat MENTUNANG.  Alhamdulillah,  majlis yang sangat ringkas dan simple itu telahpun selesai diadakan pada Ahad,  13 Mac 2011 di rumah saya di Kampung Baharu,  Pulau Pinang.


Oleh itu seperti dijanjikan,  marilah saya ceritakan tentang majlis mentunang kami ini.

Tema :
Actually takdak tema pun u olls!  Cam orang dulu-dulu make up.  Takdak tema,  takdak pelamin,  takdak baju sewa kat kedai.  Its was really simple.  Siriesly,  sebab we olls save bajet nyah.  Tapi I dan En.  Khafi pakai colour cream. Tapi kesimplisiti yang I olls tampilkan telah membuatkan semua orang puji dan kata nampak kelesss sangat.  Happy sangat u olls orang puji mak tak berenti.


Makanan :
Makanan adalah yang paling penting sekali.  Mak dan kakak-kakak I dan abang angkat I bertungkus lumus dari pagi untuk memasak lauk pauk yang serba simple ini.  Nasik putih,  kari ikan masin,  kuah celok dengan kolentang (favorite orang Bawean),  ikan cencaru goreng dengan sambal,  sambal petai udang,  laksa Penang,  ayak sirap dan kueh mueh. 

Kueh mueh adalah sumbangan daripada Kak Ina Samna,  Nizzy,  Jieja Ibrahim & Nadea Hanim,  Zafeerah Yusak,  Dinie Alias dan beberapa nama lagi kalau I olls terlupa mintak maaf u olls semua.  Terima kasih sebab sudi tolong kami dan keluarga.  Walaupun u olls tak dapat join tapi bagi rezeki makan kat orang yang mai hanya Tuhan yang dapat membalasnya. 

Make Up :
Make up of cozzzzzzzzzz from my mak ayam,  Zarina Abdul Rahman from Kerawang Klasik Bridal.  Walaupun penat tak cukup rehat sebab a day before beliau menguruskan satu wedding bangsawan di Tabung Haji,  tapi beliau tetap gagah memake up wajah akak ini.  Terima kasih Kak Baby.  I love u.  Ramai yang puji i olls nampak flolessssssssssssssssssssssssssssss.




For tempahan make up tunang,  nikah,  sanding or dinner event,  please contact :Zarina Abdul Rahman
Facebook : Baby Zarina's Touch
No Tel  :  +6012-5542658 / +6017-4830445
Website  :  http://kerawangklasik.blogspot.com/

Baju Tunang :
Ramai yang puji baju yang I olls pakai for majlis mentunang ini.  Terima kasih.  Tapi hakikatnya kalau u olls perasan baju ini adalah baju raya tahun 2009 yang telah akak pakai beberapa kali dalam occasion para bangsawan.  Boleh bukak FB previously,  ada banyak pictures akak pakai baju ni.  Kain ini adalah renda separa getah daripada Kamdar yang sangat stretcable.  Hanya En.  Khafi yang berpeluang mengenakan kemeja baru. 
Sorry nyah! Mak tak sempat sarung Manolo Blahnik.  Croc pun jadi kan! Janji letus!

Hantaran :
We olls takder la terikat sangat dengan adat resam dalam menyediakan barang hantaran.  Memang janji akak buat 7 dulang,  mak En.  Khafi bagi akak 5 dulang.  Tapi alhamdulillah,  ada ramai adik beradik dan kawan-kawan yang datang membagi macam-macam hantaran at last minute.  Semua we olls bagi. 

As you know,  orang Penang kalau bertunang tak bagi serba satu lagi.  Just benda makanan manis-manis seperti kek,  halwa,  gula-gula dan macam-macam lagi yang ada.  Inilah hantaran-hantaran dari pihak I olls dan pihak En.  Khafi dan cerita disebaliknya.

Kek Cokelat yang indah permai ini adalah pemberian daripada Mahathir Mustapha,  abang kepada Haleesa Mustapha.  Tiap tiap tahun memang Jay akan buat kek masa hari raya dan akan pastikan separuh daripada kek itu disimpan untuk dimakan oleh Jumie Samsudin.  Kalau tidak,  tak lengkaplah hari raya akak.  So,  kalau nak tau cerita tak senonoh yang berlaku tentang kek ini ialah kakak-kakak i telah mengkidnap kek ini dan tidak membagi kepada rombongan keluarga En.  Khafi.  Sebab nampak terlalu lazat.  So depa simpan dalam bilik.  Malam tu baru bok kuar untuk dipotong.  Mintak maaf ya Mak Juma...

Bakul roti daripada Nizman Shah.

Cokelat homemade gabungan daripada tiga sahabat.  Dzurina Azura,  Azura Jaapar dan Siti Nur Faezah Ahmad.  Okay,  kepada u olls yang nak tempah cokelat homemade yang sedap ini (SEBAB AKAK DAH CURI CURI MAKAN MASA HARI YANG DAPAT COKELAT INI SEBANYAK 6 BIJIK)  sila hubungi Dzurina Azura di talian +6017-4224681 atau emel beliau dwina_amira2@yahoo.com.  Untuk pengetahuan u olls,  beliau ambil tempahan buat hantaran juga. 

Hantaran buah dari Nurul Ain Ismail.  Thanks pendek.  Nanti hang kena nyanyi kat aku.






Kelima-lima hantaran yang kat atas ini adalah dari kawan akak di USM ni memang beliau dan kakaknya adalah sangat minat membuat hantaran ala-ala Melayu. Yes, mereka ialah Prince Selva dan kakaknya. They olls memang banyak terima tempahan buat hantaran untuk majlis perkahwinan orang India dan they olls selalu akan buat style Melayu punya. Sebab tu they olls popular dalam kalangan orang India yang nak kelainan pada hantaran they olls. Memang hantaran Prince Selva menjadi ingatan dan sebutan semua yang datang majlis I. Thanks Abang Sell, untuk u olls yang berminat sila hubungi Selva di talian +6012-4852120.

Cupcakes ini adalah sponsor dari Melissa Ramlan,  pembaca belog akak yang tegar.  :) Thanks u olls.  Beliau menempah cupcakes ini daripada Husna.  Kalau u olls nak tempah cupcakes from Husna boleh visit her page di sini :  http://husnascupcakes.blogspot.com/  atau call/ SMS beliau di +6019-5110430.  Oh ya.......sedap sangat.  Not only cantek ya.

Nenjiaaaaaaaaaaaaaaa! Inilah hantaran paling jauh sekali.  Diimport khas dari KL pemberian kak Nazura Halim.  Kepada u olls yang teringin nak tempah macaroon yang warna warni meriah ini silalah visit page www.madaboutcakes.com atau hubungi beliau di emel :  bakenmore@gmail.com

Cake ni tak tau dari sapa!! Tiba-tiba ja ada dalam gambar ni.  Akak rasa Nizman Shah bagi kut!   Terima kasih ya.  Katanya ini favorite family En.  Khafi.  Tak dipotong langsung.  Nak bawak balik KL dulu.
Halwa bentuk bunga rose yang meletops ini ialah dari Rizaasyikin,  my latest pengantin yang akak make up sehari before tunang.  Thanks u olls.  Tak sabak la nak nikah cepat...nak menunjuk kat hang pulaks.  Thanks tau mak ayam.

Inilah satu-satunya hantaran yang akak buat.  Sirih junjung.  :)  Untuk tempahan,  sila hubungi Surianie Samsudin dari The House of Red Gincu call +6019-543 4377.

I am so sorry lupa nak ingatkan kat Rahman dan Baim suruh depa shot satu satu gambar hantaran mak mentua i bagi kat i.  Katanya Kak Juma gigih ya membuat hantaran untuk anak menantu nya ini :)  Kak Juma siapkan 6 hantaran,  sirih junjung,  sepasang kain untuk akak,  buah-buahan,  cake cokelat (Kak Juma baked sendiri tau!),  sweets dan juga baulu ikan emas.  Terima kasih mak.  :) Lepas ni kita buat hantaran kawen pulak.  :)
HAMPA BAGI HANTARAN KAT AKAK HADIAH BANYAK-BANYAK....EN.  KHAFI NI LA UNTUNG!

Cincin Pertunangan :

Seperti u olls tau,  I olls pernah membuat review pasai cincin pertunang Kate Middleton and Prince William.  Kenapakah?  Sebab nak tunjuk kat En.  Khafi lah i olls nak cincin cam ni.  We olls carik punya carik.  Ada satu insidenz yang paling we olls tak boleh lupakan dalam misi mencari cincin Diana Ring ini. 


We olls pergi ke satu tukang emas dan batu permata di kat Komtar.  Dia memang traders batu permata yang original.  So bila akak bagitau akak nak cincin cam Puteri Diana,  dia pun semangat gila.  Apek ni pun bagi la akak terai satu cincin macam Puteri Diana ni.  Tapi diikat dengan emas putih.  Batunya sangat cantek,  sebiru-biru batu sapphire yang sangat meletops.  Akak pun menerainya dengan mata yang berpinar-pinar,  lantas En.  Khafi bertanya "Yang ini berapa?  U boleh kira ka?"

Pastu apek itu pun mengambil kalkulatornya dan mentet-tet seberapa ketika.  Pastu dia tunjuk skrin kalkulator itu ke arah we olls dan berkata "Fifti et tauzen,".  58k!!!! Tiba-tiba terus I olls dan En.  Khafi terasa seperti tertelan seekor dhob.  We olls pun meninggalkan apek itu.

Then dapatlah jumpa satu kedai emas Cina kat Georgetown ni yang buleh dengan harga yang sangat berpatutan.  So we olls pun setuju ambil dengan beliau.  Alhamdulillah,  ramai yang puji cincin I olls ini cantek. So happy u olls.  Katanya,  kalau u olls nak tempah cam ni sekarang kat Habib pun dah ada.  Lebih murah dari harga akak. 

Photography :

Terima kasih yang tidak terhingga kepada Rahman Aziz dan Ibrahim Isa yang menjadi jurufoto untuk majlis kami ini.  We olls amik dua orang ini sebab we olls tau they olls can deliver like kami mau,  shot depa more kepada moments and bukan posing semata-mata-mata dan yang paling penting rapport and chemistry antara we olls dan dua photographer ini adalah sangat baik.  So tak segan silu nak berposing ke happer.  Dan yang paling penting katanya dua photographer ini ingin mendaftar sebagai anak ayam akak ya.  Kelessssss!

Anyway u guys adalah sangat meletops! Thank you so much sebab dapat deliver hasil yang i olls nak. Kepada u olls yang nak menempah they olls, inilah butirannya :

Rahman Aziz
Facebook  :  facebook.com/mankering
No Tel  :+6017-4135953
Emel :  ieman_ray@yahoo.co.uk

Ibrahim Isa
Facebook :  facebook.com/dhiabaim  
No Tel  :  +6012-5868620
Emel  :  dhiabaim@gmail.com

Tragedi :
Kita hanya mampu merancang,  Allah yang menentukan segala-galanya.  Nak dijadikan cerita,  abah En.  Khafi telah jatuh gering apabila setibanya beliau di Pulau Pinang ini.  Demam yang melanda menyebabkan beliau tidak hadir ketika majlis merisik dan mentunang akak ini.  Hanya iringan doa dalam SMS yang membuatkan En.  Khafi dan family lain datang untuk bertemu keluarga kami.  Malamnya baru lah akak berkesempatan ke hotel untuk bertemu dengan abah En. Khafi buat kali pertama. Di sebabkan oleh itulah me and En.  Khafi membatalkan program menangkap gambar 'per wedding' sebab takkan la we olls over nak berposing di saat-saat ayah En.  Khafi tak berapa sihat.  Takpalah noks! Simpan all the poses for September cukup.

Rombongan pihak lelaki yang baru meniba.


Bunga tangan yang tak sempat digayakan.  Kesahnya photography session untuk pre wedding shot telah dibatalkan.  Tapi if u berminat nak tempah bunga tangan cam ni sila hubungi  Zarina Abdul Rahman from Kerawang Klasik Bridal. 


Kawan-kawan dan Family :
Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada anak-anak i yang tersayang yang sudi meluangkan masa untuk memeriahkan majlis i olls ini.  Sesungguhnya kehadiran u olls semua amat menyerikan majlis saya pada hari tersebut.  U olls teman i dari awal sampai last.....i am so happy.
Jejaka baju biru yang menjadi topik panas di hari pertunangan akak.  Steady AMAR!!

Akak dan anak-anak akak memberikan pose meletops!



To the only Georgian yang sempat mengemai,  Haleesa Mustapha thank you hang tolong aku hantar bunga,  susun hantaran dan teman aku.  Nampaknya hang dah start prektis jadi pengapit aku dah masa sarong cincin.  Meletops!  Tapi siot ja bunga hidup dikepala tetap maintain trademark! Peringatan aku,  masa aku sanding nanti jangan over melawa dari aku okay!  Kepada Georgian lain,  sorry sebab tak jemput semua untuk mai sebab i olls buat majlis kecik-kecik saja.  Nanti masa kenduri kawen haruslah i olls akan bagitau awal-awal dan u olls semua datanglah beramai-ramai dengan baju warna sama :)

To my only DSK POLISAS friend yang datang,  Piejah Noor Peah,  terima kasih kerana sudi meredah lautan dan ombak demi datang ke Pulau Pinang ini.  Hang memang saja nak pancing agar aku sponsor make up hang nanti kan?  Hehehe.  Gurau saja.  Babe! Thanks sudi tolong aku buat hantaran dan teman aku dari pagi and malam. 



To all my adik beradik,  terima kasih sudi mai dan tolong kami masak semua since morning.  Tak buleh tulis banyak-banyak to describe perasaan terhutang budi ini. TOUCHING u olls.  Kepada sepupu akak from KL dan Ipoh yang baca artikel ini, kami menanti kedatang u olls semua September ini.  Kita berhari raya di Penang ok.

Abang Coco a.k.a Nana,  Kak Ita dan Julie Samsudin.

Me and kakak ipar ku,  Norfariza Omar kakak kepada En.  Khafi.  Kawan sekelas dengan Fifi,  DSK A POLISAS dan satu kelas diploma dengan Suzaini a.k.a FB Sue Fadli (budak asrama Senjojes).  :)  Keciknya dunia. 

More Pictures :Sila click link di bawah ini dan tengoklah pictures kami banyak-banyak sampai keluar darah kat tepi mata.


See u again pada Sabtu,  3 September 2011 di Puspahome,  PFS Penang.  Jemputan akan menyusul untuk semua pembaca belog Jumie Samsudin.

Sila bukak laman weblog rasmi ini untuk keterangan lanjut  :  http://jumiedankhafi.blogspot.com/

20 comments:

  1. 3 words..
    klasik, cantik..simple but high class.. semuga berbahagia dunia akhirat..congrats!! :)

    ReplyDelete
  2. kak jumie~ tahniah ye, selamat bertunang.. semoge berbahagie ngan encik khafi.. tak saba nak tggu gamba wedding plak.. hehehe.. saye suke gamba turun tangge, happy gile nampak.. hehehe.. tahniah lagi skali kak~ <3

    ReplyDelete
  3. syg hang sgt2......finally dah kene sambar dgn burung antu.....!!!! semoga kekal n hadapi dugaan dgn tenang.!!!! b rox like meeee...muaxxxxx

    ReplyDelete
  4. tahniah makyam!!!!!!!sooo classssic but gojesss wokeh..

    ReplyDelete
  5. Thanks u olls....semua....rasa mcam nak nangehs je.

    ReplyDelete
  6. Tahniah diatas pertunangan anda & En Khafi. Semoga majlis pada bulan September nanti akan berlangsung dgn lancar.. Insyaallah.. :)

    ReplyDelete
  7. Uols what i can say is meletop in simplicity...
    Tak pernah lagi orang zaman sekarang buat lagu nih simple, just nice..
    Tak berabeh sangat..
    Tak sabaq nak tunggu September nanti :)

    PojiePooh; Hanya Satu...

    ReplyDelete
  8. I'm so happy for you Sweetheart : )Insyaallah, both of you will be blessed by Allah till Qiamat. Love you huns buns! muaxxx!

    ReplyDelete
  9. Tahniah skali lagi Jumie! Kami doakan semoga sampai jodoh & jodoh hampa dua orang berkekalan. Amin. Hampa nampak kelessss skali!

    ReplyDelete
  10. tahniah again jumie...:) baju iteww memang class...:) hantaran pun very the meriah one...siok la tunang hgpa...hehe..
    mudah2an berpanjangan ke akhir hayat...ameen..!

    ReplyDelete
  11. hah! ok aku da paham lokasi kat mana. kalo cari pfs pun aku sesat jugak, hang buleh rikues ketua menteri penang buang kerakyatan penang aku.
    HAHAHAHAA...

    insyaAllah aku sampai ye... :D

    congrats ^_^

    ReplyDelete
  12. congrats jumie! hang sangat meletop ok!! sweet gila! eskaypolisasian doakan yang terbaik utk ko!!

    ReplyDelete
  13. Thanks u olls semua......:)

    Memang ada yang Ym dan tanya "jumie hang memang plan nak buat tema SALOMA and P RAMLEE ke?"

    kah kah kah.....aiiyo noks. Mak takdak plan apa-apa pun. Campur semua kami spend tak sampai 3k pun untuk tunang ni. Ini termasuk duit minyak dan duit hotel family Khafi datang Penang tau.

    ReplyDelete
  14. nice ... congrats. hmm ... rasa macam nak bertunang la pulaks ... oit? toing toing!!!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...