3.3.11

Lady Gaga was Born This Way



Thank to Piejah Norpeah,  akak pun menonton video ini dalam Youtube.  Akak tengok dua kali.  U olls dah tengok tak?  Kalau tak tengok lagi,  sila tengok kat atas tu.  Akak dah bubuhkan linknya.

Pada pendapat akak,  secara keseluruhan video ni memang best sebab padat dengan pelbagai mesej seni yang hanya Lady Gaga dan all the Lil Monster yang faham.  Music,  politik,  sci-fiction dan tak ketinggalan fashion diselitkan dalam filem ini. 

Mula-mula starting saja video ni,  dah keluar imej segi tiga Freemason.  Lepas ni gigihlah para penyelidik aktiviti Freemason akan membuat ulasan-ulasan tentang mesej-mesej iluminasi dalam video ini.  Akak nak baca nanti.  Sapa-sapa ada info sila share.

Okay,  enough about that.  Semua pun tau kan,  Lady Gaga memang dari dulu adalah seorang yang amat menyokong kebebasan dan kemerdekaan seksualiti.  Dan sebab itu beliau amat disanjungi oleh PLU PLU seantero dunia.  So u olls para PLU dah tengok ke video ni?  What do you think?  U olls suka kah?  Keji or meleps?

Pada pendapat akak,  akak tak expect video ni jadi terlalu berat macam ni.  Sebelum ni,  video clip Lady Gaga memang meriah dengan segala warna-warni fesyen dan evolusi gaya yang beliau cuba tonjolkan.  Tapi this time semua tu telah ditenggalami dengan kesaratan visual effect seperti perempuan + alien + pari-pari beranak atas podium kritel pastu dengan nurse alien dok jolok-jolok pepet dia.  Aksi beranaknya bangsa MONSTERS oleh Mama Monster. Aiiiiyooooooooo!!  Sapa Lil' Monster kat sini angkat tangan!  Haa Fahmiiiiii ko Lil Monster kan?  Ko diberanakkan dari pepet itukah?

Pastu ada ada menari-nari Lady Gaga pakai suak dalam saja.  Tak meletops sangat pun suak dalam tu.  Colour boring. Make up pun boring cam gothic-gothic sikit but akak suka koreografi untuk tarian kat situ.  Nampak cam badan Lady Gaga ni pelastik.  Pasan tak Lady Gaga makin kurus? 

Pastu Lady Gaga in man's suit.  Muka dia make up macam hantu tengkorak.  Apakah maksudnya itu? 

Pastu last sekali,  dia tunjuk satu perempuan buat rambut pendek dengan gigi terbelah depan?  Adakah itu mimik kepada pop icon Madonna?  Apakah maksudnya?

Macam-macam soalan yang bermain dalam pala otak akak ketika menengok video ini.  Macam-macam persepsi yang boleh dikaitkan kepada video ini.  Tapi persoalan besar yang lebih memberatkan kepala otak akak ialah "Semua lesbian dan gay dan transgendered kat dunia ni semua dilahirkan oleh Lady Gaga ka?" 

Tapi bila baca lyric ini u olls akan lebih faham. 

Lady Gaga | Born This Way

It doesn't matter if you love him, or capital H-I-M
Just put your paws up
'Cause you were born this way, baby

My mama told me when I was young
We are all born superstars
She rolled my hair and put my lipstick on
In the glass of her boudoir
"There's nothin wrong with lovin who you are"
She said, "'cause he made you perfect, babe"
"So hold your head up girl and you'll go far,
Listen to me when I say"


I'm beautiful in my way
'Cause God makes no mistakes
I'm on the right track baby
I was born this way
Don't hide yourself in regret
Just love yourself and you're set
I'm on the right track baby
I was born this way


Ooo there ain't no other way
Baby I was born this way
Baby I was born this way
Ooo there ain't no other way
Baby, I was born this way
I'm on the right track baby
I was born this way

Don't be a drag - just be a queen
Don't be a drag - just be a queen
Don't be a drag - just be a queen
Don't be!

Give yourself prudence
And love your friends
Subway kid, rejoice your truth
In the religion of the insecure
I must be myself, respect my youth
A different lover is not a sin
Believe capital H-I-M (hey hey hey)
I love my life I love this record and
Mi amore vole fe yah (love needs faith)

Don't be a drag, just be a queen
Whether you're broke or evergreen
You're black, white, beige, chola descent
You're lebanese, you're orient
Whether life's disabilities
Left you outcast, bullied, or teased
Rejoice and love yourself today
'Cause baby you were born this way
No matter gay, straight, or bi,
Lesbian, transgendered life
I'm on the right track baby
I was born to survive
No matter black, white or beige
Chola or orient made
I'm on the right track baby
I was born to be brave

Repeat chorus

I was born this way hey!
I was born this way hey!
I'm on the right track baby
I was born this way hey!

2 comments:

  1. Lirik dia baguih this time..
    Walaupun mungkin orang akan hentam sebab menyokong golongan LGBT but actually ia menyuruh kita jadi diri sendiri sebab inilah kita sudah dilahirkan Tuhan macam nih..
    Cuma tang videoclip aku rasa nih paling buruk, sarat dan pening paler..
    Freemason berlambak2 sign dia dalam nih..

    PojiePooh; Hanya Satu...

    ReplyDelete
  2. Betui tu, lirik dia bukan saja focus untuk sokong golongan LGBT tapi juga kelainan ethnic, bangsa, asal usul kita. OKU atau bukan OKU. Apa juga cara kita dicipta...kita patut raikan dan try to cherish the live...

    Video dia...erm..she tried too hard

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...