23.3.11

Memekap Isteri Cinta Pertama

Ampa dulu kecik-kecik first jatuh cinta umok berapa?  Masa tu kat mana? I olls dulu jatuh cinta first time masa darjah satu.  Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..........keles tak I olls?  Darjah satu dah pompom ya jatuh cinta.  Dengan anak pak lebai kampung Kebun Lama yang naik satu bas Pak Abu dengan I olls.  Nama dia Fadzli Mata Juling.


Kesahnya...nama dia Fadzli.  Ada yang panggil dia Fadzli Ustaz sebab anak arwah Ustaz Wahab.  Ada yang panggil dia Fadzli Mata Juling sebab lahiriahnya Fadzli mempunyai sepasang mata juling-juling itik.  Masa tu akak kecik lagi u olls.  Akak tak tau taste-taste ni semua.  Dia 3 tahun lebih tua dari akak.

Contoh gambar cincin.  Akak google je u olls.  Akak tak ingat sangat rupa bentuk cincin tu.

Masa akak sekolah tadika lagi,  Fadzli dah melamar akak nak jadi girlfriend.  Kesahnya....dia mai naik basikal dengan Iwan gemok sampai rumah nenek akak pastu dia pass cincin bentuk PLAYBOY BUNNY kat Cakcing,  iaitu adik akak yang masa tu baru 4 tahun.  Kesahnyaaaaaaaaaaaaaaaa.........tapi cincin tu hilang sebab bila main korek-korek pasiak buat kek.  Meriah u olls.

Kita kecik-kecik kalau bermain basikal or masak-masak gigih satu kampung kita akan ajak kan?  So we olls masa mula-mula jumpa akak rasa macam duk main basikal depan masjid masa tengah tunggu turn nak amik bubur lambuk di bulan puasa.  Masa tu la Fadzli duk ushar-ushar akak.  Kesahnyaaa.........................cam tu suasana kita masa kecik-kecik u olls.  Meriah sangat kan?  Sekarang mana ada u olls.  Baru bawak basikal sampai pagak rumah pun,  mak bapak dah kalut.

Pastu bila akak dah masok darjah 2 atau 3 akak tak ingat,  akak dah berani nak tulis kad hari raya kat Fadzli ni.  Akak pun gigihla beli kad hari raya.  Pastu akak pun tulis la ucapan bagai.  Pastu kat sampul surat akak tulis "Kepada Fadzli Mata Juling".  Aiiyoooooooooooooooooooo! Apabila kad itu telah selamat dipass oleh Siti Khatijah dan Ina Gemok kepada Fadzli,  maka naik hangin la Fadzli membaca nya.  Dia pun tunjuk kad tu kat mak dia.

Kesahnya...............esok mak dan makcik Fadzli mai rumah akak dan report kat Kak Edeh mak akak.  Depa pun carot la kata anak gadis Kak Edeh telah menulis kad hari raya kepada anak depa dengan ucapan "Kepada Fadzli Mata Juling".  Kalutlah suasana.  Tapi nasib baik Kak Edeh sangat diplomatik dan relaks jer u olls. 

Kah kah kah kah.  Akak rasa sejak itu kami pun BREAK...................................kah kah kah.  Kesahnya...........

Pastu dah lama-lama.  Masuklah ke alam sekolah menengah.  We olls selalulah duk terjumpa dalam kampung.  Fadzli selalu kacau-kacau akak bila akak ronda-ronda naik motor.  Pastu duk ikut akak masuk kedai tangga.  Pastu akak pun kertisssss la u olls.  Seronot jangan cakaplah.  Akak pun memberanikan diri membagi nombor telefon rumah akak kat dia.  Dia pun duk call akak.  Akak pun gigih dua puluh empat jam duk called rumah dia.  Aiiiyooo kalau ingat dulu-dulu malunya!

Rupa-rupanya cinta kami mendapat halangan Pak Manap.  Dia tak suka akak duk berkawan dengan Fadzli.  Satu hari ketika Fadzli dan budak-budak kampung lain duk main sepak takraw kat court dalam kampung dekat dengan rumah Jay,  bapak akak telah pergi memaki Fadzli.  Ada yang bagitau akak,  Fadzli kena sekeh dengan bapak akak.

Sejak itu kami pun putus hubungan u olls.  BREAK buat kali kedua katanya...............................................hahahahahahahaaha! 

Lawaknya kalau ingat dulu-dulu punya cinta.  Masa dulu akak admire kat ramai orang.  Sebab itulah akak gigih kuat berangan buat banyak cerpen dan novel pastu pass kat budak-budak asrama Senjojes.  So,  Fadzli antara inspirasi akak menulis novel u olls.  Antara novel yang paling meletops ialah "Nick Amira".  Cuba tanya Sirajun,  Zuraida,  Sobahmarlinda,  Aslinawati,  dan beberapa kakak senior yang lain.  Depa tau pasai novel akak itu. 

Setelah 11 tahun masa berlalu.  Tiba-tiba akak dapat emel ini dari Cakcing :

Jumie,

This details utk make up booking by red gincu :

Date : 1 Mei 2011
Majlis : Sanding
Nama : Fazlee Juling
Lokasi : Make up di free school
Time : akan diberitahu kelak
Price : RM250
Bayaran : akan di bank in

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

AIIIIIIIIIIIIIIIIIIYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!  Akhirnya,  akak akan memekap isteri kepada cinta pertama akak.  Macam manalah perasaan dan kelakuan akak nanti?  Macam manalah perasaan akak kalau terjumpa dengan Fadzli Mata Juling nanti?  Kah kah kah.

Kalau akak cerita kat En. Khafi mesti dia gelak.  Sebab dialah yang simpan semua novel Nick Amira dan lain-lain.  Akak tak berani nak baca dah.  Dia baca dan hafal semua watak dan simpan kat rumah dia.  Siyooooooooooooooot En.  Khafi ni.

Sekian saja.  Jangan lupa untuk bukak blog Make Up by Jumie Samsudin.

Ini make up for Afiza from Guar Perahu.  Customer The House of Red Gincu.  Bukan isteri Fadzli Mata Juling la!!

ps/  Sapa nak baca Nick Amira?  Angkat tangan!! Dan...dan.....tukak topik.

12 comments:

  1. makyam!!!kami nak baca..email la copy dia kt kami.hahahaha..niway,lps ampa mekap bini fazli juling tu,ampa harusss story kat sini wokeh.leh agak mcm sumting yg fun akan jadi.. :)

    ReplyDelete
  2. Pagiku ceria setelah baca crita ni, walaupun pokok tumbang depan jln Desasiswa Bakti, yg mnyebabkan kesesakan minima! ha ha ha...

    ReplyDelete
  3. Dya : nanti kami try pikiak nak buat camna? OKay......maybe buat blog baru ka...

    Sunmelon : ha!! Biak betui!!!

    ReplyDelete
  4. wey komersialkan la novel tu wey...

    haha.... nak jugak... ang convert wat pdf pun takpa... pastu jual je kat sini... :D

    jgn juai mahai2 sangat... haha.... nak baca balik... best novel tu...

    ReplyDelete
  5. nak baca jugak..
    ang ingat x, time kat umah sewa sem 2 ang ada tulis novel jgk..tapi x ingat ah tajuk apa.. time tu tak siap lagikk..

    ReplyDelete
  6. tudia mak hayam.... mana kita tau nak panggil apa kat dia, tui dak? kihkihkhih! neway, gud luck buat muka bini dia cantik2 tau. selamat bersemangattt.. pi mintak mahap banyak2 kat dia na. wakakakaka.. tergelak gulin baca neihhh!

    ReplyDelete
  7. Azieeeeee...hang suka ingat ingatttt aku nya zaman gelap duludulu...hahahaha

    Galuh : nak hayam.........u olls jangan buat gila nak suruh i olls pi bercakap dengan Fadzli pulaks...nebes u ollls!

    ReplyDelete
  8. hhahahaa....jumie2....cinta darjah 1...peerrhh...mmg x hingat la hangat b'cinta noo....hhhahaahaa....fadzli 2 skolh kita ka wei...??aku tgh refresh blk otak aku nie nk ingt kwn2 lm...huhuhuhu....

    ReplyDelete
  9. Atun....Fazli ni sekolah fencis light la...

    Pojie....hahhaha......tak kendu la!! Merapu mak yang hegeh takdak taste. Kecik kecik u olls.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...