4.4.11

Teruskan Hidupmu

Dear Kak Jumie,

Salam.  1st sekali nak wish HAPPY BIRTHDAY siap2 pada kak merr kerana mencapai umur 26thn dan congrats krn akan menaik pelamin pada tahun ini.  Bekenaan soklan saya kalau kak merr sudi menjawab & memberi pandangan saya sgt berterima ksh. 


Soklannya: 


1. utk pengetahuan kak merr, ayah saya dah meninggal thn 2009 dulu.. sejak pada tu saya ni dah macam ada trauma.. cthla..kalau sakit sikit pun dah cuak.. suka takut itu, takut ini.. hidup dah x sehappy dulu..


Kak Merr ada ke apa2 pandangan utk mengatasi masalah ni?

Apa2 pun saya sentiasa jd happy bila setiap kali baca blog kak merr..gelak je..hilanglah kejap rasa tak best tu.. teruskan menulis ye :)


Yang benar,
Leha

Dear Leha,


Takziah akak ucapkan kepada awak dan keluarga atas pemergian ayah awak.  Akak tak pernah rasa kehilangan orang yang teramat kita sayang.  Maybe pernah sekali,  masa akak umur 9 tahun dan pertama kali akak kehilangan nenek kesayangan akak.  Kami tidur sama-sama,  akaklah yang teman dia sejak dia uzur.  Tapi dah 17 tahun berlalu.........................akak dah lupa perasaan itu.

Pertama sekali akak nak ucapkan terima kasih sebab emel kat akak ni.  Akak cam nak jawab panjang-panjang sebab itu akak tak mau letak dalam akak punya entri 26 jawapan sempena besde tu.

Dah dua tahun,  arwah ayah awak meninggalkan awak dan keluarga.  Tapi,  kita ni sebagai hamba Nya kena percaya kepada qada dan qadar.  Semuanya ini mesti ada sebabnya.  Akak harap awak.....let goooooooooooooooo perasaan sedih dan kecewa itu.  Free yourself from that feeling.  Susah atau senang,  hang saja yang tahu.  Sebab hanya hang sorang yang faham apa perasaan yang hang hadapi sekarang.  Pesan akak,  macam mana susah pun,  kalau hang tak buat something....hang akan ada kat takat tu sampai bila bila.  Buatlah mana yang hang mampu sahaja.  Orang kata,  sikit sikit lama-lama jadi bukit kan?  Better than nothing.

Babe,  kalau hang kata hang cam jadi paranoid gila pasai sakit sakit dan ubat-ubat.  Bagi akak perasaan itu adalah bagus,  awak jadi lebih alert dengan kesihatan diri awak dan orang-orang terdekat.  Maybe awak akan jadi orang yang lebih 'amik berat'.  Maybe dulu awak langsung jenih tak amik tau langsung pasai kesihatan ni semua!! Kan?  So,  anggaplah paranoid awak ni satu yang positive. 

Kalau u olls rasa u olls cam dah terlalu over,  akak cadangkan awak berjumpa dengan kaunselor dan pakar psikologi.  Kalau awak emel kat akak privately,  akak boleh rekemen beberapa pakar psikologi yang bagus dalam USM yang bagi khidmat percuma.

Kalau arwah ayah hang hidup lagi.........dia pun tak mauuuuuuuuuuuuuuuuu tengok hang nya life sedih sedih cam ni.

Sekian.  Awak kena teruskan hidup.  Semuanya di tangan awak sendiri.



Love
Kak Jumie

1 comment:

  1. salam Leha, utk pengetahuan awak, abah saya pun telah kembali kepadaNya pada 1-11-2009. sama taun dgn arwah abah awak..memang mula2 feeling trauma tu tersangat lah ada.honestly said,til now rasa fobia tu ada.lagi2 kalo p GH tu.nak2 lak lalu kat dgn GICU yg baru tu.lg la rasa lembik lutut2 ni nak berjalan

    tapi sebagai umatNya, kita kena redha dan trima apa yg telah di tetap kan.smua yg terjadi ada hikmah nya.kuat kan semangat,cekal kan hidup dan truskan kehidupan mcm biasa. if awak stil ada mak,luangkan masa dgn serah sepenuh kasih syg kat dia. Insyaallah..awak akan lebih rasa tenang.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...