7.4.11

Ulasan Fesyen Blue Carpet Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010 Part II

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Atas permintaan dan teguran kawan-kawan semua,  saya pun mengakui yang gambar ulasan fesyen semalam masih tak cukup!  Dan alhamdulillah,  fotografer majalah/newspaper Fit Sparrow telah memberikan green light kepada akak untuk menggunakan pictures dari page beliau.  Plus,  akak jugak mengambil beberapa keping gambar daripada blog Beautifulnara.

So akak pun nak tambahlah beberapa lagi ulasan untuk tatapan dan hiburan u olls semua.  Kalau salah dan silap harap mintak ampun ya,  sebab pada pendapat akak,  kecantikan satu seni ni terletak di mata setiap orang yang melihatnya.  So kalau akak kata Dynas punya dress tak cantek,  u olls kata cantek...so akak tak kata u olls salah okay.  Semua orang pun ada taste masing masing okay.

Yang Akak Suka
Diana Danielle meleps pakai putih cam ni.  Walaupun dah sedikit nampak macam baju pengantin.  Tapi okaylah,  sebab akak pun feeling feeling nak kawen.  So akak memang suka.  untuk perempuan agam macam agak,  please jangan cuba untuk membuat baju cam ni okay.  Very the pecah lobang okay.



Okay,  please jangan tengok kat jantan gila dua ekok kat tepi tu.  Focus kat Julia Ziegler kat tengah.  Dia sangat tiru Anne Hatheway punya dress kan?  Dont u think so?  Tapi apa pun,  kalau lah akak dapat tengok full photo of this dress mesti akak terus akan cium skrin ni.  I love it.


Is this kebaya?  Kebaya atau tidak akak suka sebab looks so mahal,  glamer dan sangat couture.  Akak suka dia punya lehiak......very the seksi u olls.  Akak teringin nak pakai baju cam ni..................!



Kalau tak salah akak,  ini Natasha Hudson kan?  Very the cantek kan perempuan ini.  Akak suka dress ini....sangat lipan bara kat tepi badan.  Untuk perempuan-perempuan agam,  u olls cuba buat baju kurung maneh (baju kurung modern) pastu buat design macam ni.  Kalau boleh yang line tepi tu u olls guna kain hitam.  Pastinya u olls akan nampak sangat cheating kuruih!  Sepupu akak,  Beyonce selalu buat design cam ni. 





Ini ialah Ella ya tuan tuan dan puan puan sekelian.  Akak tak mau komen apa apa dengan muka beliau.  Nanti ada yang marah akak.  Dulu kan akak pernah carot Kak Ella muka dia cam horror.  Okay enaf.....sebab itu akak tak percaya sangat editing ni semua u olls.  Photoscape la,  Adobe la!  Kan Mama Gina?  Sorry berletiak,  akak macam suka dress ini.  Kalau dapat tengok full picture kan best.  Tengok bahagian top pun dah sah sah nampak sangat mewah.  :) Kelessss Kak Ella.



Haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sapa mak ayam ini! Makan hati okay!  Kalaulah akak.....inilah dress yang akak nak pakai ke ABPBH.  Very the mak ayam okay.  Chootti maaaaaaaaaaa!

Okay kat sini ada 3 artist yang menarik perhatian akak.  Dari kiri -
Ning Baizura :  Comels gila cocktail dress ini.  I love it so much.
Adira :  Kalau hang pakai dress ni untuk blue carpet kan tak kenalah carut dengan akak okay.
Farhan : Lama u olls tak menjelma.  Dia ni kawan bek akak masa kat Malaysian Idol dulu.  Tak tau la dia ingat akak lagi ke tak.  Dia selalu bising kat akak suruh kuruskan badan okay.  Tapi baguslah,  atleast now u olls dah mengurus.  And i love your dress pompuan.  Very the kelesssssssssss!

Okay dalam gambar ini akak nak u olls focus kat Sharifah Zarina yang kanan sekali.  Dress hitam kain kepok - kepok kat bawah itu adalah sangat cantek okay.  I love!

Sekarang kita focus kat perempuan yang kanan sekali,  pakai baju kurung warna kuning teh tarik itu.  Yes!  Itulah Ana Rafali.  Aslinawati,  inikah dress yang hang maksudkan.  I love it.  Memang sangat baju kurung modern yang meletops.  Simple tapi disaratkan dengan penuh gaya di bahagian lengan.  Kalau dapat gambar yang dekat ...akak harap pendapat akak tidak akan berubah about this dress.

Okay,  now u olls focus kat dua perempuan kat tepi podium itu.  Iaitu Aida Rahim dan Aida Aris.  U olls!  Akak very the laikkkkk dua dua dress ini.  Satu sebab colournya yang very fashion statement,  pastu details silver yang diletakkan sebagai focus point dress ini.  Tak perlu details yang maknena beraban sampai mencatatkan seluruh 'rupa' dress itu,  simple details tapi bold macam ini menguatkan bentuk dress itu.  U olls semua!  Tirulah teori fesyen ini.  One focus point!


Yang Akak Tak Suka

Nur Islam katanya.  Sorry nyah.  Please tukar nama sebab u look so inexpensive.  TETTTTTTTTTTTTTTTTTTTT! (Nak jadi seksi tak semestinya kena dedah sana sini u olls.  AYAT DENGKI KAK MERR).

Sapa ni?  Muka macam adik adik form four.  Tiba tiba pakai dress tingkat tingkat dengan padding bengkang kemboja kaler silver putih kat tepi.  And akak tak paham pasaipa ada sleeve pendek cam tu jarang pulak tu.  Kenot understand.  She looked kertu u olls.  Because,  akak rasa budak ni kalau less dramatic dia adalah seorang pompuan yang cantek dan sweet.



Juliana Evans!  Dress ni kat lehak jaaa cun.  Pastu lengan dia,  kepok-kepok kat dada dan semua kat bawah tu akak tak suka.  Why inner skirt pendek kat dalam tu cam tu.  Sangat cam mistake Halle Berry masa Golden Globe Awards.  Tapi akak suka make up dia...sangat clean dan posh.  LOVE!




Pompuan ni budak Penang yang masuk AF tu kan.  Setahu akak pompuan ni adalah sangat lawa dan mempunyai body yang meletops!  Tapi akak rasa dress ini too dramatic untuk dia,  dia nampak cam tua.  U olls,  cadangan akak,  kalau dia buat rambut dia kembang-kebang sikit macam dia selalu buat lagi cantek kan?  So balance the whole look kan?  Betul tak mak ayam?



Pompuan ni budak Penang jugak kan? Aiyooo cantek canteknya pompuan Penang.  Rasa macam akak bangga sangat.  Tapi dress ni akak tak paham dia punya layering kat dada ke bawah.  Serabot dan nampak Faeza lagi gemok santai.  Boleh?  Perkataan baru ya....gemok santai.  Haaa!!  Gemok santai ialah....hang tak gemok tapi ang pakai baju jadi gemok. 


Dress ni cantek.  Akak suka.  Cuma akak tak suka manek manek yang diletak kat bahu and lengan and all along the rim kat leher tu.  Manek ini nampak muroh.  Actually,  akak rasa kalau dress ini dibiar kosong merah saja and then pakai satu eksesori meletops macam subang chandeliar itu sampai jatuh ke bahu lebih melepssss u olls.  Cuba u olls pikirkan,  betui tak taste akak?

Bunga-bunga matahari!  Why u olls.  Hari tu u olls meleps sangat pakai dress hijau off shoulder masa Anugerah Skrin 2010.  Ampa click sini.  And why u olls pilih dress ini pulak?  Dah berapa kali akak cakap pompuan ala-ala agam macam u olls dan perempuan agam macam akak tak cantek kalau amik kain renda-renda macam ni.  And inner dress u tu sangat shaining...tak sesuai u olls!  Please Kak Maya, i olls know u olls very the hot.  Please next time...ulangi kehotnessan dress hijau off shoulder itu.

Pompuan ni ngandung or......................gemok santai jugak?

Sapa pompuan ni?  Dramatic gila.  Akak tau la tema modern klasik.  Tapi takpayahlah betui betui klasik ni.  Dah rasa macam costume party pulak.  Pastu sapa posmen kat sebelah tu.  Meletops sangat okay.



Pompuan ni comels.  Tapi dress ni nampak macam serabot sangat.  Bagi akak,  lengan tu takpayahlah nak memayung-mayung di hujung.  And skirt tu tak payah la nak buat tingkat tingkat dah.  Make it simple babe.



Wohooooooooooooooooooooooooooooooooooo!  Satu ja akak suka tentang her look.  I love her shoes.  Yang lainnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn too much.



Corak ni kira cam labah-labah campok dengan bulu merak.  Actually dress ni kalau hang adalah kuruih dan panjang nampak cantek.  Tapi kalau hang lebak (lebar) ke tepi,  hang nanti nampak lebih lebar ke tepi.  I think dress ni memang cantek atas kak Mazura,  cuma cuber buang selendang tuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!

Akak tau dua pengacara ini ialah centre of attraction untuk majlis malam ini.  Tapi pleaselah,  personaliti dan bakat u olls semua sebagai pengacara saja yang patut menyerlah,  bukan dress dan pakaian u olls ni semua.  Dress ni semua dah la colour menyerlah,  pastu sarat dengan bold details and segala maknena.  Maybe kalau makcik-makcik Tanjung Tokong tengok rasa macam "Ambooiii meriahnya baju depa....".  Tapi come on.....

U olls semua,  inilah saja ulasan akak part I dan part II untuk fesyen sepanjang ABPBH 2010.  Kalau u olls rajin membaca ulasan fesyen akak selalu buat.  U olls perasan tak apakah perbezaan antara fesyen kita kat Melesia ni dengan Hollywood?

U olls click kat label "Mata-mata Fesyen Bersama Jumie Samsudin".

Fesyen Melesia ni masih lagi meriah.  Setiap rekaan kita semuanya macam nak penuhkan segala-segala details maknena. 

Tak cukup warna/printing meletops,  nak jugak tambah renda rendi,  nak jugak tambah layering/drapping,  nak jugak tambah patching sana sini,  nak jugak tambah manek dan swaroski,  nak jugak buat semua details kat satu baju!

Dress yang cantik ialah dia ada satu focus.  Disamping design kena sesuai dengan bentuk tubuh semula jadi dan warna yang sesuai dengan tema,  pastu ada satu saja focus kat dress tu.  Kalau kain tu meghelit..than that's it.  Kalau nak buat kain ropol-ropol...that's it.  Kalau nak buat shoulder pad Maikel Jeksen...that's it.  Kalau nak buat drapping kat tengah-tengah bawah tetek...that's it!

Akak rasa ramai designer Melesia yang dah tau konsep ni.  Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii maybeeeeeeeeeeeeeeeee.....................si artist yang suruh tambah sana sini dan tenggelamkan segala-galanya.

Maybe.....artist Melesia tak semuanya mampu memiliki stylist,  tapi at least buat baik lah dengan fashion designer u olls dan belajarlah tentang fashion and style dengan they olls.  Dan mulakan satu langkah yang baik untuk we olls semua sebagai pemerhati di sini.

Sekian, terima kasih.

7 comments:

  1. Baju Maya Matahari macam baju pengantin. Hehe.

    Yg baju merah tu Faezah Elai ka? Kami kenal dia dulu masa sekolah.

    ReplyDelete
  2. pic lps ella tu yg belakon jd heliza dlm adnan sempit the siris tuh..

    ReplyDelete
  3. haa... baju tu laa... jauh nampak mcm comel je kan???

    kalo tengok dekat2 aku rasa elok jugak pakai baju camtu pi kenduri pastu tolong2 jadik penanggah kat umah kenduri tu tanpa perlu senteng lengan nak angkat idang...

    ehehehe...

    sangat praktikal nampaknye kegunaan baju itu :D

    ReplyDelete
  4. sokong ur statement jumie, x payah nk 'deco' lebih2...take this quote by my fren 'just need a small thing to make it perfect, but perfection is not a small thing'

    ReplyDelete
  5. yang..yg sebelah posmen tu tokey mutiara rafflesia tuh..penaja sampingan kot?

    ReplyDelete
  6. atas faezah elai tu rasanya dia bukan budak penang..dia tu la yg masuk AF tp femes pasal isu "ketiakku berpeluh time konsert"..penang girls~sila jgn buat benda tak senonoh cam dia ni k

    ReplyDelete
  7. Deane : Memang kelesssssssssss

    Qistina : Melepsssss.....akak ingatkan posmen tadi. Meletopss suit biru dia.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...