31.5.11

Insidious - Filem Hantu Orang Putih Yang Celaka Paling Menakutkan untuk Jumie Samsudin

Hello ampa semua!!! Sapa kat sini suka tengok gambak hantu?  Akak sukaaaaaaaaaa tengok gambak hantu walaupun tengok di sebalik celah-celah jari akak yang montok ini dan akak akan membenci diri sendiri selama 7 hari 7 malam selepas menonton cerita hantu sebab akak nanti jadi penakut gila-gila style pi kencing dan mandi dalam rumah pun tak mau tutup pintu.  HAHAHA.  Tanya Cakcing!


Pastu baru-baru ni,  akak baca status FB bekas pengantin akak mekap iaitu Norhafiza Hilal.  Dia kata filem Insidious adalah filem seram paling seram dia pernah tengok.  Maka akak,  En.  Khafi,  Cakcing dan Nurul Cho Chang (anak menakan) kami pun tengok gambar itu. 

WEHSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!! GAMBAK NI GILA HORROR SIYE TAKUT GILA BABI! Aku takut gila nak tidok pun tak buleh.  3 am baru terlelap.  Style takut gila babi punya!!

Mai sini aku cita kat ampa sinopsis cerita ini.

Sinopsis
  1. Renai dan Josh pindah pi rumah baru dengan 3 orang anak depa.  So masa mula-mula cam simple ja. Then satu hari anak depa Dalton,  pi panjat sampai loteng and dia terjatuh tangga.  Dia jerit.  Pastu depa pi la amik anak depa,  depa ingat anak depa nangis sebab jatuh tangga...tapi bukan!  Malam tu anak depa tidor dan esoknya anak depa KOMA teruih! Gila horror!

  2. Pastu macam-macam kejadian gangguan jadi kat Renai sebab dia fulltime housewife duduk rumah.  Si Josh pulah style selalu balik lewat dan tak percaya.  Pastu dia tunjuk kat Josh,  bedsheed Dalton ada cap tangan orang dengan darah.  Baru Josh percaya.



  3. Satu malam,  Renai kena kacau gila babi punya.  Hantu mai nak cekik dia.  Pastu start dari situ,  Josh setuju untuk pindah pi rumah lain.

  4. Depa ingatkan,  dah pindah rumah akan okay.  Tapi sebenarnya kat rumah baru lagi gangguan mai style gila-gila punya.  Hantu budak kecik lari-lari style lompat depan Renai dari lemari.  GILA aku tak mau masuk bukak lemari baju bilik aku selama sebulan lepaih ni!!!

  5. Then depa mengadu kat mak depa pasai benda ni semua.  So mak depa pun bagitau mak dia pun mimpi benda tak elok kat anak depa.  So depa setuju dengan mak depa untuk jemput bomoh-bomoh orang putih atau paranormal activity investigator.

    Inilah gambaran mak dia mimpi.  Ada benda duk tepi katil dalam bilik anak depa.

  6. So,  bila bomoh-bomoh ni semua mai.  Depa bagitau,  depa kena ganggu bukan sebab rumah berhantu tapi sebab anak depa.  Anak depa ni bukan koma,  tapi roh dia disimpan oleh syaitan,  so badan dia ada kat sini and roh dia syaitan duk sembunyi kat tempat nama 'The Further".  So anak dia trapped kat sana dan tak buleh balik.  Dan jasad anak dia menjadi 'pintu' kepada roh-roh lain untuk masuk rumah dan ganggu depa.

    Yang macam tok tok kat tepi tu ialah pengantara spirit.  Dia style boleh nampak hantu semua.

  7. Okay! Aku nak cerita takat ni ja! Ampa pi tengok wayang sendiri!!!!!!!!!!!!!
Pasai Pa Akak Suka Cita ini?
  1. Sebab selalu mat salleh kalau buat cerita hantu mesti last-last bukan antu tapi misteri pembunuh kejam.  Atau orang psiko yang nak mai balas dendam.  Ntah apa-apa bukan takut tapi geli sebab darah,  patah tangan,  patah kaki,  effect gila-gila babi.|

  2. Mat saleh yang buat cita ni dah banyak amik teori-teori cerita hantu dari pembikin filem seram di Korea dan Jepun.  Pencahayaan,  sound and pelakon.  Paling akak suka...depa amik pelakon kita tak kenal.  Muka semua muka biasa.  Tak lawa sangat dan tak emsem sangat.  So kita tak focus kat pelakon tu semata-mata sebab dia hot,  tapi kita focus kat cerita itu.
    Muka depa ni macam pernah tengok dalam filem-filem lain.  Nantilah akak Google.  Tapi depa tak berapa popular.

  3. Hantu dia tak over-over berdarah.  Make up effect pun biasa. Tapi lighting and cara depa carik angle shot sangat meletops dan akak rasa betui betui ada dalam rumah depan depa masa depa duk investigate hantu tu.

  4. Paling akak takut ialah scene masa Mak Josh duk cerita pasai mimpi dia kat anak-anak dia,  sekali Syaitan (Black creature with fire on its face) tu duk jeling lidah belakang Josh.  SIYE NAK ARAM betui aku cam nak tendang semua orang kat tepi aku sebab terkejut.  Babi betui!

  5. Scene last sekali,  (kalau ampa dah tengok)  masa Josh selamatkan anak dia Dalton,  semenaknya dia dah trade roh dia untuk roh anak dia.  So yang 'kembali' ke dunia nyata bukanlah roh Josh yang sebenarnya tetapi roh pompuan tua pakai veil itam dan pegang lilin. 

    James Wan.  Anak kelahiran Melesia okay.  Tapi dibesarkan di Australia.  Dia pengarah filem ini okay! Kau mampu!!
  6. Bajet nak buat filem ini hanya USD 1 500 000 sahaja.  Untuk Hollywood,  filem bajet 1.5 million tu celah gigi la.  Tapi ampa tau gross revenue depa setakat ini dah berapa?  Domestic Total as of May. 29, 2011: $52,738,000 .  Makan ati dR.  Rozmey berambut cendawan ya!! Kau mampu cerita dua alam sampai 40juta.  

Sekian saja.  Silalah mengajak kawan-kawan u olls semua pi tengok cerita ini beramai-ramai.  Sapa yang penakot gila-gila babi,  sila pi kencing siap-siap before masuk panggung.

Love
Jumie Samsudin

30.5.11

Komen Video Clip Prema Yin - Marilah Bersenggama

Isu yang tengah hangat lani.  Akak terbaca tweet Mellisa Ramlan dan beliau mengeTweet "Just watched Prema Yin's Marilah music video and im disgusted. Is she trying to sell the song or her body?,"  DAYUMMMMM (bak kata Obefiend). 

As u olls tau,  Prema Yin antara penyanyi akak suka.  Sebab lagu dia Eyo Eyo itu sangat jiwa Jumie Samsudin.  Akak pernah buat review pasai Prema Yin dulu.  Ampa baca sini.  Prema Yin - The Next Malaysian IT Girl

And just recently,  Prema bok kuak new singles bertajuk Marilah.  And dia telah mengeluarkan satu video klip yang cukup kontroversi untuk lagu ini dan di arah oleh Gambit Saifullah.

Okay u olls boleh tengok video tu kat sini.




Apa pendapat u olls?

Ramai yang marah sebab video ni terlalu seksi katanya.  Adegan sek sek ni semua.  Pastu Gambit pulak seorang Islam tak patut buat video ala-ala sec seduction camnih. Lagi? Prema tak patut jual tubuh,  jual suara saja.  Lagi? 

Meletop-letoplah rakyat Melesia mengomen ni semua. 

Mari sini kita baca apa respons Gambit yang mengarah video clip ini. 
Untuk memendekkan cerita,  I takkan comment benda yang tak berkaitan dengan MV ni.  Gejala-gejala sosial kat luar sana ke,  rasuah,  politik yang melanda ke,  penonton-penonton yang hipokrit k.  I will not comment on that. Just purely about shooting this video, that’s it.

I will start.

Memang banyak yang I kurang puas hati bila shoot this MV, energy level performance,  my tight shot, wardrobe, makeup and  etc but memang last minute and EVERYBODY really works hard for it and I appreciate. Tapi semua ni adalah production problem dan u all tak perlu tau. Memang kualiti boleh lebih better, tapi dengan masa as a main factor dari masa shoot till editing and juga masalah lain, we will try better next time. Everybody tried their best and i really appreciate that.
Saja akak letak gambar Gambit tengah pamping.  Meletops jugak Gambit ni.  Tapi not my taste. 
The Storyline.

Cerita dia mudah,  pasangan suami isteri yang pada mulanya kita establish seperti ada masalah keluarga-nak divorce ke, tak brapa nak ckp with each other ke. tapi sebenarnya mereka hanya bermain ego diantara satu sama lain. Jual mahal etc. Itu adalah cara pasangan ini bermain cinta antara mereka, Green screen adalah bayangan mimpi perempuan itu.

This is a short story for u, i malas nak etakplain panjang2.

Soalan saya,

Saya nak tau, apa salahnya video yang ditunjuk kasih sayang suami isteri ni, bukannya ada adegan cium ke, raba2 ke etc.  yang korang nak jadi isu sgt. tak de niat saya nak buat kontroversi. Hanya nak paparkan mainan ego kasih sayang mereka. Tak brapa nak jadi tu productions problem, korang tak perlu nak masuk campur.
Isunya sebab ade Shahz Jaszle? Gambit Saifullah direct? pasal tu? tak de pon cium2, raba2…. knapa crita anu dlm botol ade pasangan Gay main dlm scene ok plak? nampak anu dlm botol ok plak? cerita isteriandamp;…. ade adegan sekian ok plak? mereka hanya memaparkan lakonan cerita. Sama juga saya, bukannya ade kissing ke, raba ke….

Please explain.

Copy paste dari belog http://beautifulnara.com/
Fuhhh! Jawapan yang diberikan oleh Gambit sangat profesional.  Tak layan all this nonsence.  Just focus kat kekurangan kerja dia.  Dia ngaku banyak kekurangan dan dia akan berusaha untuk buat the best.

Di sini akak pula nak bagi beberapa pendapat akak mengenai issue ini. 

  1. Video ini hanya satu ekpresi seni.  Gambit cuba menyampaikan mesej disebalik lagu 'Marilah'.  Kalau u olls tengok lirik lagu ini 

    marilah kita menari
    di bawah sinari bulan
    marilah kita menari
    lagu ini takkan berulang
    marilah kita menari
    hanya kau difikiran
    dirimu,  diriku, irama menusuk hati
    buatku lupa diri


    Lirik ini memang sangat lirik 'bersenggama' okay! Hang tau bersenggama tu apa kan?  Kalau tak tau baca sini.  So memang betuilah apa yang disampaikan oleh Gambit. 

  2. Kita orang Melesia jangan la jadi takut dengan adegan senggama seperti ini.  Ini bukan tahun 1981.  Kita lani dah 2011.  Lagi semilan tahun kita nak jadi 2020.  So why nak terkejut kejut ni semua u olls.  Hey u olls semua?  Wake up la! Ampa boleh tengok video adegan seks dalam cheapo hotel antara Anwar Ibrahim and pelacur China  and tayang kat prime time TV3,  why tengok adegan ini yang hanya lakonan semata-mata and ampa nak gelabah?  Wake up orang Melesia!

  3. Kalau kita asyik nak komen dan kutuk dan banned,  sampai bila pun industri seni kita tidak akan ke mana-mana.  Seni berevolusi dan berkembang.  Dia tak buleh disekat.  Hanya boleh dikomen,  dikutuk atau dipuji.  So,  Gambit! Mak salute hang.  U are being profesional here.  Memang ang tau ang buat salah.  And kami kami semua ada hak nak komen,  tapi u kena stand on your ground okay. 

    Dont have to layan all this Malays bullshit duk kutuk ang dalam komen artikel Beautifulnara.com.  Sah-sah Abang Nara pun spisyis tu,  hipokrit semua.  Feeling-feeling Islam dan tak suka seksi meksi ni,  tapi buat blog pasai dunia artist.  Depa ni semua tak reti.  Hang teruskan berkarya and bila orang puji ang amik,  mana tak elok ang amik juga.  Mana yang buang masa?  BUANG!

  4. Tapi....bak kata Gambit,  produksi video ini ada banyak kesangkakkan dan kekurangan.  So takpa,  in the future u olls buat lagi the best.  U know better about this than me. 

  5. Prema Yin,  u olls suara memang meletops.  Lagu ni best,  tapi i olls agak terganggu dengan video clip ini.  Not because of the story line and the seksi meksi but,  tapi i olls rasa u olls TERPAKSA dalam lakonan seksi meksi itu.  U olls not being yourself.  Seksi bukan semata-mata pakai baju tali satu dan menari kat meja dapur.  Hang pakai over size Milo T Shirt bertajuk Kejohanan Olahraga MSSM 1998 pun hang boleh jadi seksi. 

    Prema Yin,  apa pun tahniah atas kontroversi yang tercetus ini.  NOW SATU MELESIA AKAN KENAL U SIAPA!

    Sebab organ keseksian pada pendapat akak,  bukan terletak pada tetek yang besar,  klivej yang dalam atau kaki yang panjang.  Tapi organ seksi yang paling penting ialah OTAK.  If u can project that sexiness feeling from your otak to your whole body,  then............tak kisahlah u pakai apa pun.  U akan jadi seksi. 

    So i dont want to blame the props,  make up artist and the wardrobe manager,  i olls cadangkan u olls amik acting lesson and then dancing lesson bila u olls free.  And i believe latihan lakonan juga akan membantu perfomances u nanti di atas pentas sebagai penyanyi.  Sebab i perasan dalam video clip ni u olls sangat KERAS.  Especially masa scene pakai nude suit persis Lady Gaga itu.  Dalam MV itu jugak lip movement,  body,  tangan,  kaki u olls semua tak selari dengan jiwa lagu dan storyline yang u olls bawah dalam video clip ini. Tak cukup jiwa.
Sekian saja celoteh i olls di hari Senayan yang meletops ini.  Sapa-sapa yang ada komen nak bangkang atau sokong? Dipersilakan.  Perkongsian ilmu adalah amat digalakkan sekali.

Love,
Jumie Samsudin yang sedang risau lagi 3 bulan nak kawen dan dia akan bersenggama tak lama lagi. 

27.5.11

Fashion Review for Billboard Awards 2011

TING TING TING! Nenjiaaaaaaaaaa punyalah lama tak dak apa-apa event yang boleh I olls carutkan pemesyen-pemesyen antarabangsa,  tiba-tiba semalam TUP! Akak terbaca pasai Billboard Awards 2011 yang berlangsung pada 22 Mei 2011 kat MGM Grand.  CAYALAHHHHHHHHHH! Pucuk dicita ulam mendatang.  Bertambah semangat akak apabila sepupu akak,  Kak Beyons telah berjaya merangkul anugerah Billboard Millennium Award malam itu katernya!  Sembah ratu 48 step zapin akak kepada sepupu akak itu.


Just recently,  akak terpikiak dan teringat kat dia.  Celaka ni pi mana?  Awat lama tak nampak dia tak SMS dan call akak.  Dalam paper pun takdak sangat cita pasai dia.  Mesti dia dah mengandung ka apa. HAAAAAAAAAA!  Sekali dia keluak dengan single baru bertajuk Run The World (Girls).  Kau mampu? 

Ucapan penghargaan Kak Beyons tatkala menerima anugerah ini mengejutkan semua apabila dia mementionkan ahli-ahli lama dalam Destiny's Child iaitu LeToya Luckett and LaTavia Roberson.  Kelesss u ollls! 

So,  marilah kita membaca review fashion yang akak telah garapkan dengan gigihnya untuk u olls semua.

YANG AKAK SUKA

Kak Beyonce kelihatan sangat volapsyes dan sungguh cantek dalam gaun pendek warna hitam dan low cut meletops.  Subang besak adalah kegemaran Kak Beyons.  Love her look!  TOTALLY!
Untuk persembahan meletops malam itu,  kak Beyons memakai dress tali rambu ramba yang gila babi sangat seksi dan lagi sikit boleh nampak faraj.  Sebab itulah beliau tidak boleh buat show kat Melesia.  *sigh.  PS/  Nak mintak Chanel Harun buat dress macam ni kat akak untuk '1$t Night' boleh?


Akak sukaaaaaaaaa sangat dengan style Rihanna kali ini.  Very simple and sofistikated.  Kasut dia pun meletops okay.  Very the nude.  Cuma rambut dia menyerlah.  LOVE!

Cikgu GLEE............suka dress up cam nih.  Sangat meletops.  Santai tapi smart.
Kak Kelly,  besfren sepupu I merangkap ahli Destiny's Child.  Sangat sukaaaaaaaaaaa pilihan colour dress dia ini.  Ampa pasan tak pungkur dia sangat besarrrrrr dan pinggang dia sangat kecik.  Benci gila dengan depa yang keturunan badan macam ni.  SANGAT BENCI.
Keri Hilson pilih colour kunin.  Love love love!  Lani musim apa kat sana?  Hujung-hujung summer kan?
Kak Michelle pun makin kuruih lagi.  Ampa pernah dengar kan Kak Michelle nyanyi?  Single dia yang paling popular tajuk "I heard a word,".  Suara dia kalau nyanyi macam cok keria.  Kalau cok keria (kueh keria) boleh menyanyi,  aku boleh bayangkan suara kueh tu sedap cam Kak Michelle.  Jangan mara ya u olls.  Anyway,  suka dengan pilihan fashion dia kali ini.  Rambu-ramba ni sesuai untuk orang kurus saja okay. 
Pompuan keji nila bikin bahana mai ikut Justin Bieber mai Melesia untuk concert kat sini.  Over sangat tau.  Katanya Justin Bieber ngamoks sebab NST letak gambar they olls dua upon arriving kat KLIA.  Dah tu dia kensel semua plan promo kat Melesia.  Tak jumpa peminat yang tunggu cam babi.  Bencilaaa! Nak kekwat awat?  Sorry berletiak,  akak suka pilihan fashion Selena Gomez kali ini.  Very the daring okay.  And paling suka kat kasut tu.
Kak Minouge meletops dengan dress pendek dan rambu ramba.  Sikit-sikit cam style Kak Michelle Cok Keria,  tapi akak suka Kak Minouge lagi.  Mengelit dan ada belahan baju gitu.

Tu all yang tak tau,  inilah Hillary Scott of Lady Antebellum yang nyanyi lagu - "It’s a quarter after on,  im a little drunk and i need u now,".  Ala-ala country gitu.  Pompuan ni sangat agam okay.  Dan dia tau macam mana nak works her body! Dia pakai dress pendek dan low cut nampak-nampak payu...sangat keless!  Nak tiru la!

YANG AKAK TAK SUKA
Akak tak kenal deni sapa.  Tapi nama dia Nayer dan dia adalah seorang model.  So duk pi google nama dia.  Semua gambar dia pakai baju nampak faraj ja.  Pornstar kot?  Anyway,  ampa tau tak baju dia nampak macam apa?  Macam kain selimut cantum kain yang tok-tok kita suka buat tu kan?  Tapi dah start terkoyak sebab kena gigit denagn tikuih.  Serrr.  Mesti sejuk gila pakai baju ni. 

Pompuan ni nama dia Julie Brown.  Ampa cuba close up muka dia cam cekang.  OVER DOSE injeksyen la tu.  Dia dress up macam Ahli Sihir + Maikel Jeksen.  HAHAHAH
Boring la Taylor Swift,  hang duk buat macam nak pi Academy Awards.  Pakai la casual sikit.  Dah la dress ni nampak macam kain lebih dress Anne Hathaway untuk Golden Globe Awards.  Ampa tengok sini  :  Anne Hathaway GGA.  Kain lebih ka?

Mary J. Blige jadi tok harimau.

Nenjiaaaaaaaaaaaaaaaa.....................Bleona Qereti mai award pakai baju tidok seksi orang beli untuk first night punyia...........HAHAHAH.  Meletopss! Hang beli kat Amway ka?
Kat bawah skirt Fergie  ada meja boh telefon.  Yang kecik tu kan?  Mak kita nanti suka buh dulu-dulu kat tepi dinding. 
NENJIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA........pungkur Nicki Minaj boleh buat tempat macam meja nak lekat setem kat pos ofis.  Meletops.  Sesuai sangat dia pakai baju lagu ni dengan rambut dia semua.
Deni aku malaih la nak kata apa.  Memang serrr! Tak pernah elok dressing dia.  Pastu duk buat cool lukih-lukih muka dengan gilitter.  Deni mesti busuk kat dia.  Tengok rambut pun tau.  Baju ni macam costume tarian RTM yang direjek sebab nampak tetek.  TET!!
Kak Nicole........hang suka tau pakai merepet.  BENCI LAH.  Make an effort la sikit.

Sekian sahaja carutan akak di pagi Jumaat yang mulia ini.  Di sini,  akak nak share dengan u olls video clip sepupu akak perform masa Billboard Awards ini.  Katanya,  Kak Beyons tiru penyanyi Italy nama Lorella Cuccarini.  Tak kisah lah u olls!  Bagi akak,  Kak Beyons just amik idea Kak Lorella sebagai inspirasi.  And of cozzzzzzz performance Kak Beyons sangat meletops.  Bersedia untuk makan ati!



CAYALAH!!!!!!!!!!!!!!! Kak Beyonce.  Our persuasion can build a nation!  Love u olls!  Happy weekend.

26.5.11

Painted Veil | Cerita Paling Slow Tapi Paling Makan Dalam

Hello u olls.  Hari ini akak nak buat review tentang satu cerita filem yang digalakkan untuk tengok oleh seorang kakak i olls bernama Kak Sha Patel.  Dia dah lama suruh i download and tengok this movie.  Akak pun atas saranan beliau mengdownload cerita ini.  Proses ini mengambil masa lebih kurang dua hari baru setel download the whole movie.  Maklumlah,  I olls pakai PC zaman perang Teluk.

Poster cerita ini.  Actually filem ini adalah adaptasi sebuah novel penulisan W. Somerset Maugham pada tahun 1925.  Dan Painted Veil lakonan Noami Watts tahun 2006 ini adalah percubaan ketiga cerita ini difilemkan.  Pertama The Painted Veil (1934),  kedua The Seventh Sin (1957) dan akhir sekali yang akak nak review ni.

So,  bila dah dapat this whole movie.  I olls pun mentengok cerita ini.  Let me share with u olls.

Sinopsis
  1. Cerita ini mengisahkan tentang Walter Fane dan Kitty Garstin.  Walter adalah seorang penyelidik bakteria (peliknya ditranslate dalam Bahasa Melayu) atau bacteriologist.  Kitty pulak pompuan feeling-feeling Paris Hilton di zaman itu. 

  2. One day,  Walter sudah jatuh cinta kat Kitty and dia pun melamar Kitty.  And bukan sebab cinta,  Kitty pun menerima lamaran Walter itu.  Actually,  dia bukan mau pun.  Tapi sebab dia bara kat mak dia yang duk paksa dia kawen-kawen dan kawen.

    Depa masa mula-mula berjumpa kat kedai bunga dan depa sangat in love masa tu.  :)

  3. So itulah u olls! Kalau u olls kawen sebab tak ikhlas,  tentulah macam-macam cubaan daripada shaitonnirojim.  Katanya,  just lepas they olls berhoneymoon,  Kitty telah berkenalan dengan Charles Townsend dan they olls pun menjalinkan hubungan sulit yang sangat skendeles.

  4. Apa yang menyedihkan u olls,  Walter actually tau yang bini dia mempunyai hubungan sulit dengan this bastards.  Ampa tau tak,  ada satu hari tu,  dia balik rumah,  bini dia style duk romen dalam bilik dia.  Tapi dia tau depa duk ada dalam.  Dia lagi sikit nak bukak pintu.....tapi dia tak bukak dan blah.  GILA WEHSSSSSSSSSSSSSSSS!! Akak nervous time ni.

    Kitty dan Charles berbulu dada itu ialah kekasih gelap dia.
  5. Tapi sabar maknusia ada batasnya.  Sebagai membalas dendam ke atas perbuatan Kitty yang tak habis-habis menjahanamkan hatinya,  dia telah memberikan satu syarat kat bini dia.
    "Aku nak hang ikut aku pi China atau aku ceraikan hang sebab hang nusyuz!" haaaaaaaaa kelesss akak translate okay kat u olls.  Siap guna perkataan Arab.

  6. Of course la Kitty sentap u olls!  Dia style duk sayang gila babi kat Charles kekasih gelapnya sebab depa style sekkuat semua.  Pastu lani laki dia dah tau and laki dia nak suruh dia tinggalkan Charles ataupun dia akan diceraikan.

  7. Kitty pun pi la jumpa kekasih gelap dia dan bagitau semua ni.  Dia pun bagitau kat Charles,  dia suruh Charles cerai bini dia dan depa lari dan kawen dorang.  Ampa tau Charles kata apa?  YESSSSSSS!! Charles bukan bodo u olls.  Dia kata dia tak mau dan dia akan stay dengan bini dia.  Makan ati la u olllssssssssss penat jerih depa berskendel bagai.  Rupa-rupanya.....................semua kata-kata manis itu dusta berlaka.

    Masa ni depa style saling membenci.  Dua dua tengah tunggu orang mai amik depa. 

  8. Mau tak mau Kitty pun terpaksa mengikut laki dia ke satu daerah ulu banat nakhariam gila jauh kat China.  Depa style kena naik kereta api,  pastu naik kereta kuda,  pastu tunggu pulak ada orang-orang kampung mai angkat depa naik tandu.  Gila jauh!  So kesusahan sepanjang perjalanan itu membuatkan Kitty lebih benci gila babi kat laki dia Walter.

    Style serrr orang dulu-dulu memang celaka style suruh orang angkat macam ni. 

  9. Kenapa Walter pergi ke China?  Sebenarnya,  dia dalam misi untuk menyelamatkan penduduk di daerah itu daripada diserang penyakit kolera.  Sebagai seorang ahli penyelidik bakteria,  dia kena kaji apakah sebab-sebab virus ini menyerang penduduk kat sini dan apa dia boleh buat sebagai membantu mereka.

  10. Di sana,  perhubungan depa pada permulaannya masih dingin.  Kitty boring hari-hari duduk kat rumah tak tau nak buat apa.  Walter pulak sibuk dengan macam-macam isu kat tempat kerja.  Tambahan pulak dia mendapat tentangan hebat daripada penduduk kampung apabila dia buat undang-undang baru untuk mengelakkkan depa daripada terkena penyakit berbahaya ini.

  11. Satu hari,  tengah Kitty duk ronda-ronda takdak kerja dalam pekan kecik kat daerah tu,  Kitty bertemu dengan satu convent yang dihuni oleh kakak-kakak nun.  So,  Kitty pun rasa terpanggil untuk jadi volunteer kat convent itu.  Setiap hari dia akan jaga baby-baby (walaupun kekok at the beginning,  ajar budak budak menyanyi dan macam-macam lagi. 

  12. Dia rasa happy sangat sebab setiap hari dia ada kerja nak buat.  And bila dia duk aktif buat kerja kat situ,  baru dia tau,  sebenarnya laki dia pun selalu nanti mai tolong-tolong kakak nun tu semua untuk jaga budak-budak.  Baru dia sedar yang laki dia actually sangat caring dan suka budak-budak.  Selama ni dia duk rasa laki dia style keraih hati dan tak mau amik tau tentang perasaan orang lain.

  13. Pastu laki dia Walter pun,  akhirnya tau yang bini dia style duk jadi cikgu kat convent tu.  Dia rasa terharu gila tengok bini dia.  Dia duk ingat selama ini bini dia ni tau nak enjoy dan bergaya saja.  Rupa-rupanya bini dia pun seorang yang passionate dan sangat penyayang kepada anak-anak kecik.

  14. Sejak itu,  bibit-bibit percintaan antara depa berdua mula terjalen.  Barulah depa duk belajar untuk saling mengenali dan menyayangi antara depa berdua.  Depa macam pasangan yang baru kawen u olls.  Happy sangat tengok depa time ni.  

  15. Then satu hari.........satu berita yang menggembirakan telah meniba iaitu Kitty telah mengandung.  WOHOOOOO! Meletops u olls.  Bagaikan bulan jatuh ke riba,  Walter punyalah happy.  Dan dia bagitau kat Kitty,  dia tak kisah anak sapa dalam kandungan tu yang penting dia sayang kat Kitty dan dia akan jaga anak tu dengan penuh kasih sayang.  Fuiyooooooooooooooooooooooooooooooo mana ampa nak carik laki cam ni wehsssssssss!

    Masa ni cinta depa mula berputik.  Walter tengah tunjuk kat bini dia,  projek paip air yang menggunakan buluh yang menyalurkan air bersih kepada pelusuk kampung.

  16. Ku sangka cerah sampai ke maghrib,  rupanya mai Zohor turunlah hujan.  Di saat babak-babak cinta antara depa baru menjelma tiba-tiba dia Walter terus jatuh gering dan terus meninggal dunia.  Tak sempat dia menaburkan lebih banyak kasih sayang pada rumahtangga depa yang baru nak memutik dengan bunga-bunga keindahan,  Walter telah meninggal dunia dan Kitty yang baru tengah mengandung.

  17. SEDIH TAK U OLLS?

  18. Pastu selang beberapa tahun,  Kitty pun dah balik ke England dan dia jadi ibu tunggal yang hot menjaga anak lelaki dia yang dah makin besar.  Di akhir plot filem ini,  Kitty dan anak dia terserempak dengan Charles kekasih lamanya.  Charles terkejut jumpa dengan Kitty dan dia pun bertanya "Jomla la jumpa dorang-dorang balik macam dulu-dulu.  Boleh aku tau anak hang ni umur berapa tahun?"  Charles pun mengkepo sebab dia duk dapat rasa maybe itu anak dia.  Tapi Kitty jual mahal u olls.  Dan of course after all yang telah berlaku dalam hidup dia,  dia boleh bezakan mana intan dan mana kaca.  
Moral of the Story
  1. Janganlah kawen sebab orang suruh.  Tapi kahwinlah sebab keikhlasan hang nak kawen sebab hang tau itu yang terbaik untuk diri hang.

  2. Sayangilah orang yang berada di sekeliling kita dengan penuh kejujuran dan keikhlasan,  sebab kita tak tau bila -bila masa saja Tuhan boleh tarik nyawa depa atau nyawa kita.  Masa tu,  kita tak boleh nak buat apa dah.

  3. Janganlah kita salahkan pasangan kita kalau dia buat benda yang kita tak suka,  kita perbetulkan diri kita dulu.  Sebab ada orang pernah cakap kat I olls,  pasangan kita ialah cermin kita.  So tak semestinya menjadi tugas suami untuk nasihatkan dan betulkan kita,  semuanya adalah tanggungjawab diri kita sendiri untuk berubah atau tidak. 

    Rasa cinta dan sayang adalah berbeza.  Sapa yang pernah bercinta dan menyayangi seseorang memang akan rasa perbezaannya.  Tapi kedua-dua nya memerlukan balasan kedua-dua pihak.

  4. Cinta yang lahir dari ketulusan hati tak kira datangnya ketika musim bunga yang cantek atau di lokasi percintaan yang paling romantis seperti Paris,  tapi dia boleh datang kat mana-mana pun kalau Allah nak kurniakan walaupun tempat itu di satu daerah ulu banat kat China yang kotor dan diserang pelbagai virus penyakit.

Benda yang bagus ni memang susah nak dapat.  Macam nak tengok filem ni sampai habis?  Punyalah panjang dan lama sampai lenguh tengkok aku nganga depan PC dengan duk menangih semua cukup.  Selepas almost 2 jam baru hang tau apa penyudah dia.  Kalau cerita Hindustan,  panjang-panjang pun ada lagu yang hang suka dan boleh feeling sorang-sorang.  Cerita ni takdak lagu-lagu menari dalam hujan semua nyah.  Sebab itulah I olls menganggap filem ini paling slow tapi paling makan dalam.  Kepada u olls semua yang suka layan genre love story,  u olls patut letak filem ini dalam your list.

ps/  Thanks Kak Sha sebab suggest Jumie tengok cerita ni.

24.5.11

Trend Tudung dari Pandangan Akak

Hello u olls semua.  Baru-baru ini,  idola ku Ratu Kak Senduk telah membuat satu artikel bertajuk "Tudung....".  Dalam artikel ini Kak Senduk megomen sedikit sebanyak mengenai beberapa fesyen tudung yang menjadi ikutan wanita-wanita Melesia sekarang ini seperti pakai cekak di atas tudung,  tudung colour pelangi dan juga tudung-tudung yang diletak pelbagai eksesori seperti riben kecik.  Kak Senduk juga meletakkan satu hadith yang memberikan dalil-dalil tentang orang-orang berpakaian seperti telanjang akan mendapat balasan di hari akhirat kelak.  Termeninggal sebentar apabila orang seperti akak yang tidak memakai tudung membaca hadith-hadith macam tu.

Actually u olls.  Masa akak form 1 hingga form 4 akak telah terhasut oleh kawan-kawan asrama untuk memakai tudung.  Alasan masa tu akak pakai tudung sebab akak minat sangat dengan trend tudung Wardina.  So masa tu,  badan dah macam pengantin gemok Somalia,  muka pun cam hitam-hitam sikit,  pastu hegeh nak pakai tudung pulak kan?  Tetap nak feeling Wardina.  So akak tersepit dalam pencarian akak mencari identiti sendiri.  Sebab tulah masa tu sekejab akak pakai tudung,  pastu masa hari sukan akak tak pakai.  Last-last masa akak umur 17 akak terus bukak tudung,  sampai now akak tak tau lagi bila akak nak pakai tudung balik. 

Orang perempuan adalah umat Rasulullah SAW yang paling banyak masuk neraka. Tapi sebenarnya, orang perempuanlah yang paling senang masuk syurga.

Rasulullah SAW pernah bersabda “Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan (menutup aurat) dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."

Kelessssssss u olls.  Kak Senduk berhadith bagai,  akak pun ikut juga.  Maksud dalam hadith di atas,  orang perempuan (isteri) buat empat benda ni saja terus boleh masuk syurga.  Sembahyang lima waktu,  berpuasa di bulan Ramadhan,  menutup aurat dan taat kepada suami.  Maka dia boleh pilih nak masuk syurga ikut pintu manaaaaaaaaaa pun. 

Akak memang nak pakai tudung u olls.  Akak pernah tanya En.  Khafi,  pas kawen akak kena pakai tudung ke?  Boleh tak akak pakai tudung bila akak dah ada anak?  Then En.  Khafi pun jawab
"Hang pakailah tudung bila hang nak pakai. Satgi hang duk tunggu bila dapat anak baru nak pakai tudung....satgi sampai bila bila Tuhan tak mau bagi hang anak macam mana? Takkan sampai tua ang tak mau pakai tudung?"

Akak tersentap dengan ayat pondan En.  Khafi. 

So,  sekali lagi.  Akak memang nak pakai tudung.  Sekarang ni,  akak memang tengah carik apakah cara pakaian tudung yang paling sesuai dengan akak dan akak tengah kumpul baju-baju yang sesuai dengan fesyen bertudung yang dituntut oleh agama.  No more skirt nampak faraj u olls. Akak nak jadi pompuan yang simple tapi nampak sofistikated.  And tak mau nampak kampung dan makcik-makcik bila bertudung.  Bak kata Kak Senduk,  cara pemakaian tudung mengikut ajaran Islam ialah :
  1. Warna tidak menyerlah
  2. Tidak menarik perhatian
  3. Mesti menutup dada
  4. Menampakkan bahagian muka....no jambul2 plz..Dato siti awas..
Tapi niat akak bertudung bukanlah untuk nampak sofistikated dan meletops semata-mata.  Akak takmau jadi mangsa fesyen u olls.  Ada orang kat Melesia ni pakai tudung sebab trend.  Pakai tudung,  tapi pakai legging corak Kim Kardashian,  baju pendek nampak bentuk faraj,  jarang pulak tu sampai nampak bentuk span baju dalam warna pink.  Akak nak pakai tudung kerana ibadah kepada Allah Taala.

Sekarang ni ada banyak fesyen tudung ya.  Akak tak pandai sangat.  Kalau akak salah u olls tolonglah betulkan okay.  Mai sini akak nak bagi ulasan.

Tudung Dato Siti

Tudung ala Dato Siti ini adalah sangat trend ya.  Kaedahnya,  bukan Dato' Siti beria sangat bertudung u olls.  Just feeling-feeling pakai eksesori kain di atas rambut.  Auratnya still nampak ya.  Kak Baby suka sangat Dato' Siti pakai tudung macam ni.  Akak tak taulah.  Akak mungkin setuju sebab she olls kan gigih menyanyi sana sini lagi u ollls.  Satgi dia gigih bertudung ala kakak iparnya Rozzie,  nanti dah segan silu pulak nak menyanyi dan menari Nobody But You kan? 
Dato's Siti
Tudung Ariani
Tudung Ariani menjadi fofular sejak Iken bini si Mawi menjadi duta / model for this brand.  Akak suka tudung ni sebab praktikal sangat untuk wanita bekerjaya.  U olls tak perlu nak seterika,  tak perlu nak over-over lilit bagai dan tak perlu susah-susah nak pakai kerongsang cucuk sana sini.  Cuma akak tak paham,  AWAT NENJIAAAAAAAAAAAAA MAHAI SANGAT SAMPAI RM400 SELAI TUDUNG!!!!!!!!!!!! Amboi kain lycra mahai pun,  bukan pakai 7 ela nak lilit saree.  Tapi kawan akak kata,  jenama Ariani yang betui ori ni dia tahan lasak.  Basuk pakai washer meshin pun dia punya owning depan tu duk elok lagi.  Oh...patutlah mahai.
Ekin dan tudung Ariani yang hanya hot masa time dia nak kawen dengan Mawi.  Lani rasanya Wardina dah jadi Duta Ariani.


Tudung Wardina
Wardina adalah artis Melesia yang telah memperkenalkan fesyen lilit kain pashmina jenis lembut menjadi tudung ala-ala perempuan arab gitu.  Tak payah pakai anak tudung pun,  anak rambut u olls semua akan secure sebab cara lilitannya.  Tapi actually fesyen ini agak bahaya untuk wanita berwajah bulat dan berpipi jatuh ya.  Kalau u olls pakai memang nampak macam Patrick,  kawan Sponge Bob Square Pants.

Kalau pipi cumel cam Wardina takpa.  Wanita agam seperti akak harus lebih sesuai memakai tudung yang ada awning dan memberikan bentuk yang lebih panjang kepada muka yang bulat ini.


Tudung Yuna
Fesyen tudung Yuna actually mempunyai kesinambungan daripada trend tudung Wardina.  Kain tudung jenis selendang panjang,  dililit kemas tapi ada sentuhan kontemperari sikit.  So nampak lebih presentable untuk budak-budak zaman sekarang.  Akak suka sebab memberi inspirasi kepada remaja yang bertudung tapi at the same time suka nak berfesyen.  Tapi,  yang akak tak suka ialah,  semakin lama fesyen Yuna bertudung ni semakin menyamakan Death Vader.  Tak taulah,  u olls sendiri yang judge ya.  Akak rasa tudung jenis ini juga tidak sesuai untuk akak sebab lilitan yang terlalu complicated tidak sesuai untuk gaya hidup akak yang nak cepat dan lasak.  Lagipun,  wanita agam tak sesuai la serabot sana sini.

Fesyen tudung Yuna memberi satu impak yang sungguh signifikan kepada gaya fesyen remaja sekarang yang nak stay funky dan ada sentuhan rock star at the same time menutup aurat.


Tudung Hana Tajima
Satu lagi trend yang sedang menular dalam kalangan anak-anak muda zaman sekarang.  Kat Penang ni akak tak berapa nak nampak sangat.  Tapi kat KL (bak kata Nonie Suliaman)................nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaaa bersepahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh Hana Tajina and Yuna wanna-be. 

Inilah Hana Tajima Simpson.  Jepun campok British.  So of coz muka dia cantek,  panjang and editorial.  Pakai kain guni lilit macam mana pun jadi elok.

Tapi fesyen Hana Tajima adalah lebih feminin dan ada kelembutan di situ.  Trade mark Hana Tajima ialah dia pakai tudung tu and then dia biak macam bagi kain tu jatuh flowing atas muka dia.  So nampak macam ropol-ropol jer kat tepi.  Macam effortless nya fesyen.  Tapi u ollssssssssssssssssssss!! Hana Tajima tu bekas model.  Jepun campok British.  So of coz muka dia cantek,  panjang and editorial.  Badan dia pun slim,  lean and very the America's Next Top Model persis akak zaman Kak Janz dulu. 

Hana Tajima Simpson pemilik rumah fesyen http://www.my.maysaa.com/
So,  pompuan macam Hana Tajima Simpson ni,  hang amik bek pelastik sampah and ikat macam topi Zorro pun nampak high fashion okay.  Kepada kita-kita yang muka Boyan + Keling tiba-tiba berangan nak pakai cam Hana Tajima.  Apakah u olls? 


Tudung Yasmin Siddiq
Yang ini paling akak suka.  Yasmin Siddiq adalah seorang perunding fesyen,  penulis buku tentang fesyen wanita korporat dan wanita bertudung dan juga seorang penceramah terkemuka dalam bidang etiket sosial,  cara-cara pemakaian yang sesuai untuk wanita bekerjaya. 

So far beliau sudah ada 3 buku bertajuk Sopan & Anggun - Gaya Pengantin Bertudun,  Sopan & Anggun - Pelbagai Gaya Bertudung dan juga Sopan & Anggun.  Katanya ada satu lagi buku dari beliau.  I olls dah 3 kali berada dalam majlis ilmu beliau and of coz,  dari percakapan,  gaya make up,  gaya tudung dan pilihan baju-baju beliau semuanya akak suka.  Dia selalu bermake up nipis dan memilih baju dari kain polos dan warna-warna yang natural.  I think kalau i olls pakai tudung nanti.  Inilah cara yang i olls nak pakai.

Inilah Yasmin Siddik u olls.

So inilah pendapat akak tentang tudung mentudung ni.  Kepada u olls yang bertudung dan tak bertudung lagi,  kaji-kajilah apa yang terbaik untuk kita semua.  Apakah yang sesuai dengan cuaca negara kita,  kesesuaian bentuk muka dan badan dan yang paling penting menepati ciri-ciri pentudung muslimah.  Gituuuuuuuuuu! 

Jangan sampai jadi mangsa fesyen dan janganlah pula nak bertudung sebab fesyen.  Memakai tudung adalah sebab Allah Taala.  Akak buat artikel ini bukan semata-mata nak mencaras u olls yang dah bertudung.  Ada yang salah faham nanti ingat akak tak berhak nak mencaras pompuan bertudung sebab akak sendiri pun tak bertudung.  Kesahnya u olls boleh baca kat wall Facebook akak ini  :  Kak Merr Vs Dilla Ahmad.


 Ini gambar akak masa kat POLISAS dulu.  Suci tak u olls.


23.5.11

Berat Badan Yang Ideal

Salam kak,

Bolehkah kongsikan penjagaan badan secara ideal tak?  Biar orang nampak macam 'sedang2'.  Tak gemok dan tak kurus.  Penjagaan yang macamana ya untuk berat yang ideal.

Terima kasih,

Yang benar,
Mia
fairy_layzee87@yahoo.com


Salam,
ADIKKKKKKKKKKKKK! AKAK PUNYA BERAT BADAN PUN TAK IDEAL MACAM MANA AKAK NAK BAGI NASIHAT NI KAT HANG. NEXT QUESTION PLEASE! hahahahahahah.
SUGUN KEPALA SENDIRI
Matilaaa.....
Yang benar,
Jumie Samsudin

20.5.11

Sindrom 'Baru-baru Nak Naik" : Bacaan Khas untuk Adik-adik yang Baru Nak menjadi PLU

Hello u olls. Sapa kat sini ada kawan yang merupakan lelaki-lelaki lembut? Gay? Nyah? Mesti ada kan? Ada antara they olls yang declare dengan u olls tentang pilihan orientasi seks mereka. Ada antaranya membiarkan kita dengan penuh tanda tanya. Tapi kita janganlah cepat buruk sangka dengan mereka okay. Walaupun mereka lembut, tapi maybe they olls feeling nak berumahtangga kelak. U never know. Hal peribadi orang jangan masuk campur ya.

So, kalau u olls mempunyai kawan yang memang sah-sah u olls tau dia tu gay, i hope u olls tetap respect dia dengan seikhlas hati. Sebab itu pilihan dia dan harapnya dia bertanggungjawab dan alert dengan semua risiko yang akan dia tanggung tak lama lagi.


Tapi dalam kita duk merespek hidup mereka, actually gang adik-adik PLU terutamanya yang baru belajar untuk meng'declare'kan diri sebagai seorang gay, depa mempunyai satu sindrom yang dinamakan sindrom 'baru - baru nak naik'.

Ada antara mereka melalui sindrom ini selama setahun, ada antaranya berlanjutan sampai 8 tahun dan ada yang sampai dah umur 40 tahun tapi tetap duk meriah dengan sindrom 'aru-baru nak naik' ni. Kepada adik-adik PLU yang membaca belog akak hari ini, akak nak membuat teguran sedikit hari ini. Akak dah lama mengumpul semua point-point ini daripada kawan-kawan akak yang straight. They olls respect u olls semua dan tak kisah pun kalau pun u olls ni seorang gay atau apa, cuma janganlah meriah sangat sampai mengganggu emosi they olls.

Manusia memang dilahirkan sensitif. Tak semestinya apa yang okay untuk u olls, okay untuk Jumie Samsudin tapi actually tak okay untuk gang-gang straight ini. So, akak nak tulis ni semua akak harap u olls amiklah iktibar daripada apa yang akak tulis ni. And u olls ingat ya, akak cakap ni sebab akak sayang u olls. Kalau tak sayang, tak tegur u olls.

The reason akak menulis artikel ini ialah, kawan-kawan u olls tak berani nak mencakap kepada u olls. Nanti kalau tegur, they olls takut u olls rasa dibenci oleh mereka. Depa tak benci. Cuma u olls kena belajar untuk control sindrom-sindrom ini dari menular dalam personaliti u olls.

Baiklah, marilah kita ulas apakah sindrom-sindrom 'Baru-baru Nak Naik".
  1. Bercerita secara details tentang love life u olls.
    Actually kalau u olls nak cerita light-light jer takpa.  Macam "Semalam i gadoh dengan BF i," and that's it.  Jangan lah over-over cerita why u olls bergadoh secara details.  Kalaulah sebabnya simple seperti BF u olls tak SMS dan sebagainya takpa lagi u olls.  Jangan pulak u cerita kata,  sebab dia laki u ada pompuan lain.  KESAH!  Bukan semua perempuan kat Melesia ni mempunyai sifat empathy terhadap dunia PLU ni.  Ada yang buleh terima.  Dan ramai antaranya tidak boleh memahami.  Elakkan cerita sangat tentang love life u olls kat semua orang.   Just cerita kat one person yang u olls betui betui percaya. 

  2. Berkongsi kisah ranjang u olls dan pasangan bersama kawan-kawan yang straight.
    Akak taulah u olls hidup sebagai PLU ni memang meriah dengan jantan.  Tapi u olls tengah muda,  tengah maneh (manis),  of coz ramai jantan yang merebutkan u olls.  So?  Perlukah nak cerita kat semua orang?  Apa yang u olls nak buktikan?  U olls nak kata yang u olls adalah paling laku sekali antara semua PLU-PLU yang seangkatan dengan u olls?  Satu saja perbandingan ringkas yang diberikan oleh seorang sahabat yang mengadu dengan akak bahawa dia tak tahan sangat pasai kawan PLU dia ni
    "Jumie,  aku tak kisah dia PLU.  Tapi dia style duk cerita dia main dengan laki mana-mana semua.  Awat semua gay memang kuat seks ka weh?  Aku tak kisah pun dia gay ka apa ka?  Tapi kalau dia straight pun,  adalah sangat serrr untuk cerita pasai hal-hal seks kita dengan pasangan kan?" 
    KO PAHAM DEK NON?  Itulah kata-kata seorang pompuan straight kepada akak.  So,  bawak-bawak bersabar ya.  Cerita Sex and The City hanya fiction.  Tapi tak buleh masok pun dengan dunia kita kat Melesia ni. 

    Sebab-sebab macam inilah menjadi punca mengapa gay didiskriminasikan!  Gay hidup dalam dunia heteroseksual (straight) di sekeliling mereka,  so memang kena jaga jugak la prasaan diorg.  Depa lebih dominan.  Tak salah kalau nak berkongsi pengalaman atau cerita pasal kehidupan gay u olls tu, tapi kita kena ingat kalau lama lama orang naik jemu. Bila dah sampai tahap jemu, si straight ni mula la jarang nak lepak atau diorang buat kesimpulan sendiri yang gay kalau dilayan makin menjadi. Secara tak langsung diorang akan meluat dengan gay ni. Disitu gay mula diejek, mula di caci.


  3. Doplohpatjam main Menjem and Plenetromiyo secara terang-tang-tang depan kawan-kawan u olls yang stret.
    Tak semua orang tau apa itu Menjem and Plenetromiyo.  Akak sembunyikan ejaan sebenar laman web ini atas sebab-sebab tertentu.  Actually ada banyak lagi laman sosial lain (sama macam Facebook) tapi khas untuk gay dan TS sahaja.  Dalam laman web ni,  sapa-sapa pun gay atau TS boleh buat profile sendiri dan u olls bolehlah bersosial di situ.  So u olls semua,  kalau nak main Menjem atau Plenetromiyo guna laptop atau PC janganlah main terang tang-tang depan they olls yang straight ni.  What is okay to you,  tak semestinya okay untuk semua orang. 

    Tak kisahlah u olls online kat Menjem semata-mata nak carik kawan yang faham tentang u olls atau nak cekcur semata-mata,  tapi akak tau most of the pictures posted by the members in Menjem and Plenetromiyo ni adalah gambar-gambar yang sangat the Brokeback Mountain.  Kalau u olls straight pun,  takkan u olls nak bukak laman web Shasha Grey.Com besar-besar bagi semua kawan-kawan tengok.  Deni gila sek ka apa?

    Adik-adik baru naik perlu sedar yang kehidupan gay bukan hanya mengenai seks semata-mata.  Gay adalah gaya hidup yang merangkumi semua aspek.  Bila dok jaja kat orang pasal kehidupan seks je, orang naik meluat.  Secara tak langsung orang akan fikir gay adalah pasal seks songsang semata-mata.  No it is not!

    Pasal u olls duk bangga-bangga pasal seks ni jugak la buat gay dipandang serong. Banyak lagi isu yang adik-adik baru belajar ni patut tau. Antaranya macam mana nak fit in ngn masyarakat, macam mana nak menempuh kehidupan selepas belajar (untuk yang sedang belajar), dan untuk yang bekerja, cara nak survive dalam dunia hetereoseksual yang sangat mencabar tu.


    Adik-adik jugak perlu cerita kan kat kawan-kawan hetero (straight) kesusahan menjadi seorang gay, cabaran masa kat sekolah dulu (kene buli, kene rogol ngn kawan,  sedara atau cikgu), cabaran nak menerima kenyataan yang u olls ni lain dari yang lain.

    Semua nie bukan untuk raih simpati untuk golongan gay, tapi sebagai pengetahuan kepada hetero (straight) yang being gay is not a funny thing. We didnt ask for this to happen. We need to struggle to be at this point right now. Being different is not an easy thing.


  4. Cakap pasai seks seks seks seks dan seks dua puluh empat jam.
    Fuhhhhhhhhhhhh! Yang ni akak sendiri nak tegur.  Akak,  seorang wanita yang  berjiwa pondan pun rimas okay dengan adik-adik yang tak henti-henti nak bercakap pasai seks.  Nak ikut-ikutkan,  akak boleh faham dengan dunia u olls.  Tapi sampai dua puluh empat jam duk cerita pasai seks encounter u olls dengan pelbagai jantan yang silih berganti setiap malam,  akak pun rasa risau u olls.  Yes,  akak tak jelek.  Tapi akak risau.  U olls malam ni dengan abang Askoke,  esok dengan budak kampung sebelah,  lusa dengan kawan dari KL,  esok dengan adik laki kawan u olls,  pastu hujung minggu ni orgy dengan kawan-kawan from Singapore!!!!!!!!!!!!! Hey u ollsssssssssssssssssss!  Akak takut nih!!  U olls buat ni semua secara protective sex kah?  Protected or not,  tapi sampai tiap-tiap malam main seks tak penat ka.

    Protected seks tu memang semua gay perlu tau.  Penting, tapi ramai adik-adik baru naik ni, tak mau dengar cakap orang tua, bila nasihat kena sound balik "Noks, hang nasihat aku sebab hang jeles tengok mak laris main ngan banyak jantan kan!".

    Haiyo! Takdak sapa pun nak jeles hang nak main dengan sape pun.  Waima pemenang 1st place ManHunt 2010 pun akak tak kesah, tapi inilah yang dikatakan sindrom ‘baru nak naik’.  Kisahnya nak tunjuk sangat pasal kehebatan diri dia.  Kunon dialah paling dan lagi hot dari mak hayam-mak hayam yang terdahulu.  Bila dah dapat AIDS baru la nak nangis tak berlagu, masa menyontot hang tak mau ingatkan nyah? Kata laku!

    Just because u olls lelaki,  tak semestinya u olls terlepas daripada title jalang sebab main dengan banyak lelaki.  Tak kisahlah u olls nak bermain dengan seribu jantan dalam tempoh 36 jam,  akak nak pesan dua benda ja  :

    Pertama  :  Learn about HIV,  Aids and STD.  Are u practicing safe sex?

    Kedua  :  Keep it to yourself honey,  i don't want to know how many fucking ugly men u've been with! 


  5. Membuat komentar-komentar tegar mengenai bentuk 'package' dan 'vontot' lelaki yang lalu-lalu lalang depan they olls.
    Kalau berlepak dengan kawan-kawan yang straight,  tak semua they olls betui betui sporting okay.  Most of them pelastik saja.  Depan u olls depa kata lah depa okay dengan u olls yang gay,  tapi belakang u olls depa cam still skeptikel.  Especially when u olls duk scan-scan jantan.  Kalau u olls duduk dengan Jumie Samsudin takpa.  Kita boleh scan sama-sama okay.  Tengok taste sapa lagi meleps!


  6. Cuba mengflirt dengan semua lelaki yang u olls kenal walaupun sah-sah u olls tau laki tu straight dan laki itu ada kaitannya dengan kawan u olls yang straight itu.
    Yes,  u olls cantek.  Dan ramai jantan duk SMS u olls setiap masa setiap saat ajak 'maen'.  Tapi ini tidak bermakna u olls super confident yang u olls adalah yang tercantek sekali.  Walaupun akak pernah dimahkotakan sebagai Miss Venezuela tahon 2003,  tapi akak selalu berpendapat bahawa 'Kalau kita rasa kita cantek,  ada 10 orang lagi cantek dari kita,'. 

    So takpayahlah confident sangat dengan kecantikan u olls itu dengan mengurat semua jantan-jantan yang lalu depan batang hidung u olls.  Walaupunnnnnnnnnnnnnn...u olls sah-sah tau jantan itu adalah straight.  U olls boleh cuba,  tapi janganlah obviyes sangat sampai orang di sekeliling pun nampak betapa murahnya u olls meletakkan harga diri u olls.  Pesanan ini juga sesuai untuk pompuan-pompuan perasan cantek dan bajet boleh mengurat semua lelaki kat Melesia ni.
Sekian saja carutan akak untuk hari ini.  Ambiklah yang elok,  buanglah yang tak elok tu.  Sendiri mau pikir ya.

Love u olls!

Sembah Ratu 48 Step.
ps/  Artikel ini hasil nukilan bersama Rain Wealey.

19.5.11

Gathering Pembaca Tegar Belog Jumie Samsudin Yang Pertama

Hello u olls semua.  Hari ini i olls nak menceritakan satu benda yang akak buat baru-baru ini dengan beberapa pelajar tahun akhir USM.  Depa ni semua adalah pembaca tegar Belog Jumie Samsudin.  Cewah...............!  Bangganya. 

Ramai antara they olls adalah memang akak kenal sebab they olls very the 'vocal' dalam Facebook dan selalu mengomen kat wall-wall akak dan ada antaranya kami baru jumpa first time masa gathering itu.

Kisahnya bermula apabila Eizhall,  Aina dan Bell telah menyinggah di ofis akak just untuk sembang-sembang petang.  Borak kat office mana boleh over u olls.  So akak memberi cadangan,  why not kita buat small gathering.  Sambil makan-makan kita bolehlah sembang panjang-panjang.  Kita kutip duit sorang sepuluh ringgit ke untuk makan and then akak bawak hadiah for u olls.

They olls very the happy and so Eizhall menjadi ketua gathering ini.  Beliau yang gigih carikan tempat dan inform semua kawan-kawan dia.  Takderlah ramai orang,  tapi okaylah u olls.  Termasuk akak dan En.  Khafi jadilah dalam 11 orang.

Mulanya agak kekok akak rasa.  Tapi lama kelamaan,  kami mulai mesra u olls.  Akak rasa,  ini baru first time jumpa.  Kalau dah kali kedua ketiga mesti lagi mesra dan cergas mentol.  Akak takderlah niat nak feeling-feeling celebrity jumpa peminat u olls,  tapi akak ingat jasa-jasa they olls ni semua yang gigih mengpromotkan belog akak dan memaksa kawan-kawan depa semua untuk LIKE article akak untuk pertandingan What's Is Hot,  Is Gettin Hotter!  Thanks u olls.  Walaupun akak tak menang,  tapi untuk pengetahuan u olls,  akak adalah mendapat 2nd highest vote dan pemenang pertandingan tu memilih akak sebagai make up artist beliau.  KELESSSSSSSSS!

So,  after makan-makan ringan (KFC u olls),  kami mulakan sessi perkenalan dan bersembang-sembang.  Ada antara they olls katanya sampai sanggup bergelak sorang-sorang di Perpustakaan Hamzah Sendut sebab laptop rosak.  So terpaksa baca belog akak kat PC di library.  And then of coz,  we olls bersharing gossip,  mengutuk blogger-blogger Melesia yang lain,  HAHAHAHAHA.  Ada antara they olls ni iaitu Aina dan Kiki adalah blog stalker yang paling menggerunkan sekali. Depa style duk pi baca belog - belog orang sampai mana-mana semua sampai boleh buat profail pasai orang itu.  Fuiiiyooooooooooooooo!  Memang dahsyat sekali.

Unfortunately,  kami tidak mempunyai camera yang cantek sebab Bell punya camera masuk dalam hospital untuk pembedahan uri.  So,  kami guna camera handphone Samsung En.  Khafi saja.


Inilah antara pose-pose kami.  Sorry gambar tak clear.  :)

At the end of the gathering,  one of them mentanya satu soalan kepada akak dan akak rasa akak telah menjawab dengan sangat OPRAH sekali.  So akak nak share dengan u olls semua.

"Kak Jumie,  kitorang ni semua dah final year.  Pasni tak taulah apa hala tuju kami semua.  Sama ada kerja atau tidak.  Atau sambung belajar.  Atau kahwin.  Kami sebenarnya  sangat takut dengan apa yang kami akan hadapi sebab kami tak tau.  So,  boleh tak Kak Jumie bagi sikit tips kepada kami macam mana kami nak hadapi dunia baru ini?" tanya Aina.

Lantas dengan gayah Oprah campur Kimora Lee Simmons,  akak pun menjawab,

"Okay,  bagus soalan itu.  (Cewah....feeling Cikgu Murni kan?).  Pada pendapat akak,  u olls janganlah takut.  Apa yang paling penting sekali u olls janganlah sekali-kali mengkomper diri u olls dengan kawan-kawan u olls.  Satu hari nanti lepas ini,  while u olls hanya dapat kerja kat TESCO sementara nak carik kerja yang setaraf dengan kelulusan u olls,  ada antara kawan yang dapat kerja meletops gaji ribuan dollar,  pakai kereta import,  dapat kerja kat oversea.  Yang perempuan pulak,  ada kawan yang baru kerja jer,  dah ada anak Dato mana masuk meminang.  Kawen jer dapat rumah sebijik.  Bertunang Jumie Samsudin yang make up...kannnnnnnnn!  Haaaaaaaaaaaa...Nasihat akak.  Janganlah compare diri u olls dengan kawan-kawan. 

Semua orang ada ketentuan rezeki masing-masing.    Inilah prinsip hidup akak dari dulu sampai sekarang.  Akak hanya compare diri akak semalam dan hari ini.  Minggu lepas dan minggu depan.  Kalau tahun ni,  tak der saving....tahun depan kena ada saving sekian-sekian.  Tahun lagi satu beli kereta sendiri.  Walaupun kereta Perodua,  tapi duit deposit sendiri kumpul.  Pastu simpan duit,  pergi melancong luar negeri.  Kita kena buat target dan plan betul-betul agar target kita tu terlaksana.  Jangan tiru target orang lain.  Kita kena tau apa yang kita nak," bebel akak yang berfeeling Oprah Samsudin.

Itulah nasihat dari akak dari they olls.  Di akhir pertemuan ini,  we olls pun bersalaman dan berposing.  Dan paling sadis sekali,  malam tu me and En.  Khafi terpaksa feeling Asmidar dan Ali Setan okay.  Naik scooter.  Sebab masa tu Dorrie tak baik lagi dari ospitel.  Depa punyala duk gelak kat we olls masa naik motor.  Gila.........sikit punya almari ka dua dua orang naik motor.

Sekian sahaja.  Di kesempatan ini,  akak ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua u olls yang terlibat pada pertemuan malam itu.  Eizhal,  Firdaus Selamat,  Fakhruddin,  Along Hafiz,  Mamu Khairul,  Zainals,  Aina,  Afiqah,  Kiki,  Melissa Edward and Bell.  (Cukupkan semua nama ni?  Kalau tak cukup matila...akak kena sumpahan).  Keep in touch okay.

ps/  Lagi 10 tahun apalah jadi kat kita kan?

Salam sembah ratu 48 step.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE